İçeriğe atla

Mustafa Fevzi Bilgili: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎Kaynakça: düzeltme AWB ile
düzeltme AWB ile
18. satır: 18. satır:
[[Kategori:Malatya doğumlu siyasetçiler]]
[[Kategori:Malatya doğumlu siyasetçiler]]
[[Kategori:Resim aranan siyasetçiler]]
[[Kategori:Resim aranan siyasetçiler]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sayfalar]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan makam sahipleri]]

Sayfanın 21.24, 8 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Mustafa Fevzi Bilgili (d. 1863, Malatya - ö. 26 Mart 1944, Ankara), Türk siyasetçi Öğretmen.

Müftü Hacı Ahmet Efendi’nin oğludur. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da yapmış, medresede öğrenim görerek müderrislik diploması almıştır. Belediye ve il genel meclisinde üyeliği ve Akçadağ ilçesi kadılığı yapmıştır. Sivas Kongresinin toplanmasından sonra Millî Mücadeleye katılarak Malatya Müdafaayı Hukuk Cemiyetinin kurulmasına öncülük etmiştir. Halil Rahmi ve Ali Galip komplosuna karşı koyanlar arasında bulunmuş ve en son Urfa kadılığına tayin edildiği sırada Osmanlı Mebusan Meclisinin son dönemi için yapılan seçimde Malatya Milletvekili seçilmesine rağmen İstanbul’a gitmeyerek Ankara’ya gelmiştir. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılışında hazır bulunmuştur. Mecliste Şer’iye-Evkaf, Millî Savunma, Tasarı, Orman, Madenler ve İrşad Komisyonlarında ve Memurin Muhakematı Tetkik Kurulunda çalıştı. Dönem içinde 4’ii gizli olmak üzere kürsüde 19 konuşma yapmış, 3 kanun önerisi vermiştir.

Mecliste Millî Mücadeleye fiilen katılmak için asker olarak Bursa’ya gidenler arasındadır.

Milletvekilliği Birinci Dönemde sona erince Malatya’ya döndü. Evli ve 4 çocuk (Celal, Hikmet, İhsan, Vecihe) babasıydı. Bildiği yabancı diller arasında Arapça, Farsça, Latince mevcuttur.

Kaynakça

Dr. Yaşar Özüçetin Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı 42, Cilt: XIV, Kasım 1998, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. Yılı Özel Sayısı