İçeriğe atla

Yaylıca, Samandağ: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
15. satır: 15. satır:


[[Kategori:Samandağ'ın mahalleleri]]
[[Kategori:Samandağ'ın mahalleleri]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan sayfalar]]
[[Kategori:Bilgi kutusu bulunmayan yerleşim yerleri]]

Sayfanın 20.48, 6 Şubat 2019 tarihindeki hâli

Yaylıca Mahallesi, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı bir mahalledir. 1997 yılında belde olmuştur. 12 Kasım 2012 büyük şehir yasa tasarısıyla Hatay'ın büyük şehir olmasıyla birlikte belde statüsünden mahalle statüsüne girmiştir. Nüfusu yaklaşık olarak beş bin civarındadır.

Coğrafi yapısı

Mahalle bir yükseltinin yamacında kurulmuştur. Mahallenin merkez ilçeye uzaklığı 17 km’dir. Mahallenin topraklarından Büyük Karaçay, Küçük Karaçay çayları geçmektedir. Küçük Karaçay çayı üzerinde Karamanlı Barajı bulunmaktadır.

Tarihi

Mahallenin eski bir Hristiyan köyü olduğu düşünülmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kültür

Mahallede ilkokul 1954 yılında kurulmuştur. Mahallede 14 Temmuzda bir yöresel bayram kutlanmaktadır. Bunun dışında birkaç yıl öncesine kadar panayır niteliğinde etkinlikler düzenlenmekte idi. Bu panayır etkinliklerine komşu köyler katılmakta idi. Bu panayırda köy meydanında çeşitli yöresel yiyecek, içecek ve tatlılar sergilenmekte öte yandan yöreye özgü ilginç şans oyunları düzenlenmekte idi. Fakat bu güzel gelenek bugün terk edilmiştir. Düğünlerde birkaç yıl öncesine kadar yardımlaşma ve dayanışma amaçlı “Çaboş Toplama” adlı bir yardım toplama geleneği vardı. Bu gelenek de terk edilmiş durumdadır. Düğünler belde halkının tek toplu eğlence etkinlikleridir. Mahallede hakim dil Arapça’dır. Günlük olaylar ve konuşmalar hep bu dille yapılmaktadır. Bu nedenle okuma yazma oranı düşüktür.[kaynak belirtilmeli]