Toyhane, Bayat: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
By erdo can (mesaj | katkılar)
k →‎Nüfus: Düzenleme AWB ile
İskilipli (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
32. satır: 32. satır:
== Tarihçe ==
== Tarihçe ==


İskilipli Atıf Hoca, bu köylüdür. Köyün eski adı Tophane'dir. Eskiden ''[[Toy (kuş)|Toy kuşu]]'' ismindeki kuşlar bu köyde konakladıkları için burasına ''Toyhane'' köyü denmiştir. Ayrıca toy sadece bir kuşun adı olmayıp düğün eğlence anlamınada gelmektedir.Köy halkı Türkistan’dan gelen Haremin aşiretine mensuptur. Oğuz Kayı boyu Türkmenleri Malazgirt savaşından sonra KEL BEY adında birinin kabilesi ile birlikte gelip Kalecik’in Kargın köyüne 1075 de yerleşmişler. Yüz yıl önceki kıtlık nedeniyle kalabalık köyün büyük bir bölümü Kalecik’e bağlı Tilki,Sulakyurt'a bağlı Koru köyü ve İlçemizin Toyana (Toyhane) köylerine göçle yerleşmişler). Aşiretin bu bölgeye yerleşmesi zamanın padişahı tarafından bir fermanla sağlanmıştır. Fermanda „Teke Beli yaylalık, Keskin dağı baltalık, Toyona çiftlik, gidin buraya yerleşin“ yazılıdır
İskilipli Atıf Hoca, bu köylüdür. Köyün eski adı Tophane'dir. 1576 yılına ait bir belgede köyün adı Tayhane olarak geçer. Eskiden ''[[Toy (kuş)|Toy kuşu]]'' ismindeki kuşlar bu köyde konakladıkları için burasına ''Toyhane'' köyü denmiştir. Ayrıca toy sadece bir kuşun adı olmayıp düğün eğlence anlamına da gelmektedir. Köy Türkmen köyü olarak bilinir. Köyde Akkoyunlu, [[Akceceli Aşireti|Akceceli]] ve Karaceceli Türkmen aşiretleri mensupları vardır.<ref>Şahin, Çorum Bayat ilçesi tarihi</ref> Köyü mesken tutan Akceceli aşireti Haremeyn-üş şerifeyn aşiretidir. 1576 yılına ait belgelerde köyde vakıf olduğu tespit edilmiştir.<ref>Uçakçı, 2013:274</ref>


[[1958]] yılına kadar [[İskilip]]'e bağlı olan Toyhane, 1958 yılında İskilip - Alagöz bucağının Bayat adı ile ilçe yapılması sonrası Bayat'a bağlanmıştır.
[[1958]] yılına kadar [[İskilip]]'e bağlı olan Toyhane, 1958 yılında İskilip - Alagöz bucağının Bayat adı ile ilçe yapılması sonrası Bayat'a bağlanmıştır.

Sayfanın 11.41, 16 Haziran 2017 tarihindeki hâli

Toyhane
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeBayat
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2011)
 • Toplam328
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19800

Toyhane, Çorum ilinin Bayat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

İskilipli Atıf Hoca, bu köylüdür. Köyün eski adı Tophane'dir. 1576 yılına ait bir belgede köyün adı Tayhane olarak geçer. Eskiden Toy kuşu ismindeki kuşlar bu köyde konakladıkları için burasına Toyhane köyü denmiştir. Ayrıca toy sadece bir kuşun adı olmayıp düğün eğlence anlamına da gelmektedir. Köy Türkmen köyü olarak bilinir. Köyde Akkoyunlu, Akceceli ve Karaceceli Türkmen aşiretleri mensupları vardır.[2] Köyü mesken tutan Akceceli aşireti Haremeyn-üş şerifeyn aşiretidir. 1576 yılına ait belgelerde köyde vakıf olduğu tespit edilmiştir.[3]

1958 yılına kadar İskilip'e bağlı olan Toyhane, 1958 yılında İskilip - Alagöz bucağının Bayat adı ile ilçe yapılması sonrası Bayat'a bağlanmıştır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri genel İskilip kültürü ile aynıdır. Köyün en meşhur yemeği tarhana çorbasıdır. Ayrıca köyde üretilen pirinçten pilav ve bulgur pilavı da vardır. Ayrıca köyde yapılan düğünlerde en önemli yemek dolmadır (İskilip Dolması).

Coğrafya

Çorum iline 81 km, Bayat ilçesine 22 km uzaklıktadır.

İklim

İskilip sözlü kültüründe özel bir yeri olan ve köye adını veren Toy kuşu (Otis tarda)

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 534
1997 503

köy halkının büyük bir kesimi istanbul kartal da ikamet etmektedir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Şu anda en önemli tarım ürünü pirinçtir. Önceki yıllarda çok güzel kavun yetiştirilirdi son yıllarda ortaya çıkan kavun kurdu yüzünden neredeyse artık hiç ekilmiyor. Köy özellikle 1995 senesinden sonra istanbul ve ankaraya çok büyük göç gerçekleştirmiştir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. taşımalı eğitim yapılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal