İçeriğe atla

Streamline: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Erasmus.new (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Düzenleme
 
1. satır: 1. satır:
'''Streamline''' , [[aerodinamik]] olarak daha az hava direnci sağlayacak yönde yapılan tasarım şeklidir.
'''Streamline''', [[aerodinamik]] olarak daha az [[hava direnci]] sağlayacak yönde yapılan tasarım şeklidir.


1930'larda ortaya çıkan bu akım, su damlasından yola çıkıyor. Önce uçaklarda sonra denizaltılarda kullanılıyor. Bunlar arabalara ve trenlere yansıyor. İlk başta güzel bir görünüme sahip olması ve satılması için tasarlanıyor. [[Bauhaus]]'a yönelik çizgilerden uzak ve satışın ön planda olması yüzünden akıcı çizgilerle ortaya çıkıyor. [[Balık]]lar ve [[kuş]]lardan ilham alınarak oluşuyor. Sürtünme en aza indiriliyor. Bütün hız yapan araçlarda bu mantık temel alınıyor. Arabalara yönelik rüzgar tünelleri kullanılmaya başlanıyor. Dönem içerisinde aluminyum önemli bir yere sahip ve gelişim göstermekte. Lakin dönem insanları Streamlining akımını pek benimsememekte.
1930'larda ortaya çıkan bu akım, [[su damlası]]ndan yola çıkmış, önce [[uçak]]larda ve [[denizaltı]]larda kullanılmış ve bunu [[otomobil]]ler ile [[tren]]ler izlemiştir. İlk başta güzel bir görünüme sahip olması ve satılması için tasarlanmış, [[Bauhaus]]'a yönelik çizgilerden uzak ve satışın ön planda olması yüzünden akıcı çizgilerle ortaya çıkmıştır.


Teknikte [[balık]]lar ve [[kuş]]lardan ilham alınarak [[sürtünme]] en aza indirilmiştir. Hız yapan tüm araçlarda zamanla bu mantık temel alınmış ve arabalara yönelik [[Rüzgâr tüneli|rüzgâr tünelleri]] kullanılmaya başlamıştır. Dönem içerisinde [[alüminyum]] önemli bir yere sahip olmasına karşın, dönem insanları streamlining akımını pek benimsememiştir.
[[Amerika]]'nın önermesiyle satışlar yükselmekte ve zamanlar [[Avrupa]]'ya sıçramakta. [[Aluminyum]]u kullanmayı öğrendikçe yeni yöntemler ortaya çıkmakta. Örneğin bükülen aluminyumun daha dayanıklı olması, ince malzeme kullanıp bükmek hem malzeme sarfiyatını azaltmakta hem de hafifliğe mahal vermektedir. Arabalarla başlayıp benzeri birçok araçlarda ve nesnelerde bu etki görünmektedir.


[[Amerika Birleşik Devletleri]]'nin önerisiyle satışlar yükselmiş ve akım [[Avrupa]]'ya sıçramıştır. Aluminyumu kullanmayı öğrendikçe yeni yöntemler ortaya çıkmış, daha dayanıklı olan bükülen aluminyumun kullanımıyla hem malzeme sarfiyatı azaltılmış hem de hafifliğe mahal verilmiştir.

== Galeri ==
<gallery>
<gallery>
Dosya:6229 Duchess of Hamilton at the National Railway Museum.jpg|
Dosya:6229 Duchess of Hamilton at the National Railway Museum.jpg|LMS Princess Duchess of Hamilton
Dosya:Tatraplan mfd 1949 1950cc.JPG|
Dosya:Tatraplan mfd 1949 1950cc.JPG|Tatraplan
</gallery>
</gallery>

{{düzenle|Haziran 2008}}


[[Kategori:Art deco]]
[[Kategori:Art deco]]
[[Kategori:Taşıt tasarımı]]
[[Kategori:Otomobiller tasarımı]]
[[Kategori:Otomobiller tasarımı]]
[[Kategori:Lokomotifler]]
[[Kategori:Lokomotifler]]

14.29, 6 Kasım 2016 itibarı ile sayfanın şu anki hâli.

Streamline, aerodinamik olarak daha az hava direnci sağlayacak yönde yapılan tasarım şeklidir.

1930'larda ortaya çıkan bu akım, su damlasından yola çıkmış, önce uçaklarda ve denizaltılarda kullanılmış ve bunu otomobiller ile trenler izlemiştir. İlk başta güzel bir görünüme sahip olması ve satılması için tasarlanmış, Bauhaus'a yönelik çizgilerden uzak ve satışın ön planda olması yüzünden akıcı çizgilerle ortaya çıkmıştır.

Teknikte balıklar ve kuşlardan ilham alınarak sürtünme en aza indirilmiştir. Hız yapan tüm araçlarda zamanla bu mantık temel alınmış ve arabalara yönelik rüzgâr tünelleri kullanılmaya başlamıştır. Dönem içerisinde alüminyum önemli bir yere sahip olmasına karşın, dönem insanları streamlining akımını pek benimsememiştir.

Amerika Birleşik Devletleri'nin önerisiyle satışlar yükselmiş ve akım Avrupa'ya sıçramıştır. Aluminyumu kullanmayı öğrendikçe yeni yöntemler ortaya çıkmış, daha dayanıklı olan bükülen aluminyumun kullanımıyla hem malzeme sarfiyatı azaltılmış hem de hafifliğe mahal verilmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]