İçeriğe atla

Türkbeylikkışla, Söğütlü: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı
96. satır: 96. satır:
KÖY SİTESİ
KÖY SİTESİ
http://www.beylikkisla.tr.gg
http://www.beylikkisla.tr.gg
[[Kategori:Söğütlü'nün mahalleleri]]

Sayfanın 00.53, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Türkbeylikkışla
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Sakarya
Sakarya
Ülke Türkiye
İlSakarya
İlçeSöğütlü
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
383
 • Yoğunluk314 seçmen!e sahiptir(2009)/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0264
Posta kodu54160
Resmî site
[2]

Türkbeylikkışla, Sakarya ilinin Söğütlü ilçesine bağlı bir Orman mahallesidir.

Tarihçe

Adanı Sakarya Meydan Muharebesinden Almış Olan Türkbeylikkışla Köyü, Yerleşke Olarak Ovaya Kurulmuştur. Türk Eki Köyümüzün Bir Göçmen Köyü Olmadığını Belirtir. Sonradan Göç Almış Olan Türkbeylikkışla Köyü (107) Yüz Yedi Hanedir. Geneli Bu Günlere Manavlık Yaparak Gelen Mahallenin Eskileri Manav Milleti Olarak Bilinir. Eskiler Kabakçı Olarak Da Tanırlar. Mahallenin Muhacir Halkının Tarihide Eskidir. Muhacir, Manav ve Lazlar Huzur İçerisinde Yaşamaktadırlar.

Kültür

Gelenek Görenek Kültür Köyümüz gelenekleri: Aşure günlerinde imkânı olan her hane aşure yapar. Mümkün olduğunca bu günler anlaşılır ve herkes yaptığı aşureyi yakın komşularına dağıtır. Ramazan aylarında yufkalar açılır.Makarnalar kesilir.Keşkek mahallesimüzün geleneksel bir ürünüdür. Genelinde mevlitler de yapılır. Tarhana çorbası bizim için bir gelenektir. Tarhanamızı kendimiz yaparız.Yoğrulan tarhana kurutulur, ufalanır ve raflara kaldırılır. Can istedikçe Raflardan sofralara gelir ve afiyetle içilir.

Köyümüz de Trabzon Göçmeni Laz, Bulgaristan Göçmeni Muhacir ve Eskiler geçimlerini- manavlık yaparak sağladıkları için adı Manav kalan yerli Milletten oluşmaktadır. Bunlara kabakçı da derler. Civar köylere göre en çok millet Türk beylikkışla mahallesinde yaşamaktadır.

Köyümüzün geçmişini anlatan büyüklerimizin anlattığı bir Türkbeylikkışla’yı bulmak mümkün değil. Ekonomik olarak eskiye nazaran çok kişiler durumlarını düzeltmişler. Mahallede eskisi kadar fakir yok. Fakat gelenek diye sunacağımız bek fazla hazinemiz yok. Eskiden tvist oynarlarmış. Şimdi o oyunu bilen yok. Önceden Gençler Dogil oynarlardı. Şimdi gençler internet kafelerden çıkamıyorlar. Çelik çomak oynanırdı. İlkokul zamanımızda ağabeylerimiz ovada bizi güreştirmeden eve göndermezdi.

Tüğünlerde oynanan Üçayak, Halay, Ağır çiftetelli Vazgeçilmez Gelenekleridir.

Coğrafya

Sakarya iline 13 km, Söğütlü ilçesine 8 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 383
1997 431

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılık|hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılığın büyük bir bölümü büyük baş olup koyun ve keçi besleyen haneler de var. Köyümüz merasından geçen otobanla birlikte değerlenen arsalarımıza yatırımlar gecikmedi. Otobana sıfır bir büyük baş hayvan ahırı bir de otobana 500 m içeride tavuk kümesi yapıldı.Tarım da ise Mısır başta olup büyük bir bölüm şeker pancarı ekmekte. Tutun, Yonca, Çekirdek kabağı, Patates(bayır toprağı olacak)ekilir… Salçalık biber, taze fasulye, Pıt pıt mısırı, Marul, Ak kabak, Karpuz-kavun, Vs. Mahsullerinin ekimi de yapılır. Pancar pekmezi yapılır

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup akşam 20:30'a kadar Çeşmemeydanı' ndan belediye otobüsü hizmet vermektedir.Mahallede elektrik ve sabit telefon ayrıca adsl internet mevcuttur.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Söğütlü belde ve köyleri KÖY SİTESİ http://www.beylikkisla.tr.gg