İçeriğe atla

Dikenli, Körfez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı
78. satır: 78. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}


[[Kategori:Körfez belde ve köyleri]]
[[Kategori:Körfez'in mahalleleri]]

Sayfanın 00.37, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Dikenli
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeKörfez
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
265
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0262
Posta kodu41700
Resmî site
[2]

Dikenli, Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir mahalledir. Burası 1988'e kadar Gebze'nin Mollafenari bucağına bağlı bir köydü.

Tarihçe

köy takriben 1350 senesinde Türkmen göçerler tarafından kurulmuştur. M.s.1. yy.da Romalılar tarafından göksu deresi üzerinde kurulan kutluca köyü ile duranlı köyü arasında yapılan köprüye Taşköprü(karacalar köprüsü) [roma dönemi ismi geodos] adı verilmiştir.Tarihi ipek yolu ile nikomedya(izmit) e ulaşan köprüye bölgede yaşayanlar Taşköprü adını vermişler. Kara yakuplu divanı, küçük yazır büyük yazır karayakuplu osmanlı divanı,cuma divanı,ürkütler cumaoruçlu kıdışıllı eyimsanlı divanı,çıraklı aksalar naibler divanı, elmacık naip kaşıkçı divanı,hocaoğlu kaşıkçı fakılar sarı aliler divanı, kayalar çarmıklar hacı ibrahimler nezirler gargalı divanı,orhanlı gargalı yağcılar değirmen çayırı kunca orçunlu yaka özelli çengilli hasanlı bahsilli sarı kavır demircili hunlu şemseddin divanı şemsettin kocalar divanı,kocalar sinanlar alacılar divanı,ALİ HOCALAR DİKENLİ KOZLUCA İNEBEYLİ FAKILAR TURAS DİVANI,kocaoğlu kekler garacalı turas tahtalı divanı,aşağı sofular yukarı sofular kumbaracı turgut ömerler divanı olarak divanlara ayrılmışlardır.

     Taşköprü divanlar topluluğu kocaeline bağlı İzmit.körfez ve kısmen Gebze ilçe sınırları içinde bulunan 70 köyden oluşan bir bölgenin adıdır. İsmini yine bu bölgede bulunan Roma dönemine ait olduğu bilinen köprüden almıştır. Taşköprüsü bölgesinde Türkmen kökenli manavlar yaşamakta ve ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadırlar . 70 ya da seksen yıl öncesine kadar odun kömürçülüğü yaptıkları da bilinmektedir.
    Bugün körfez ve derince ilçe sınırlarını geçerek izmiti İstanbula bağlayan eski İstanbul yolu diye anılan yolun kuzeyinden İstanbul il sınırlarına kadar olan bölgede yaşayanlar kendilerini MANAV ya da TAŞKÖPRÜLÜ olarak tanımlamaktadırlar
    KÖylerin çoğunluğu il ve ilçelere yakın olduğundan dolayı sosyal yaşamdan kopmamışlardır. Bölgede dömbüldek suyu diye adlandırılan şifalı bir su kaynağı vardır böbrek taşı düşürülmesinde etkisi vardır.bu bölge ilk Türkmen yerleşim bölgesi olmasından ötürü büyük önem taşır.
   GİYİM: yaklaşık 1350 senesinden beri orda olduğu belirlenen yerli halkın giyimleri kendine özgüdür.
   1880 tarihli osmanlı tapularında şehriemaneti(istanbul) iline bağlı olduğu yazılmaktadır daha sonra Kocaelinin Gebze ilçesine, en son olarak Körfez ilçesine bağlanmıştır.
   lakaplar:bilinen tek lakap Aşiroğulları dır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

    Köyün ortak bir fırını vardır bu fırında tepsi ekmeği yapılmaktadır.

Coğrafya

Kocaeli iline 42 km, Körfez ilçesine 39 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 265
1997 245

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Körfez belde ve köyleri