İçeriğe atla

Kalburcu, Körfez: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı
72. satır: 72. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}


[[Kategori:Körfez belde ve köyleri]]
[[Kategori:Körfez'in mahalleleri]]

Sayfanın 00.37, 17 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Kalburcu
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeKörfez
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
263
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0262
Posta kodu41700
Resmî site
[2]

Kalburcu, Kocaeli ilinin Körfez ilçesine bağlı bir mahalledir. 1936'ya kadar Gebze'nin merkezi Sipahiler köyü olan Taşköprü bucağına bağlıyken bu bucağın kaldırılmasıyla merkezi sonradan Hereke'ye taşınan Tavşancıl bucağına bağlanmış ve bu konumunu 1987'ye kadar korumuştur.

Tarihçe

Köyün adı İstanbul'un fethi yıllarına dayanmaktadır.İstanbul fethetmeye giderken ordudan bir kısım asker mola verilen köyü beğenirler daha sonra sefer dönüşü geri dönen askerler buraya yerleşirler.Orduda boruculuk görevini yapan kişinin köyde kalmak istememesi üzerine kalanların onu ikna etmek için "kal borucu" nidaları daha sonra köye adını vermiş,isim daha sonraları değişerek kalburcu olmuştur.Köyün en tanınmış ve ileri gelen şahsiyeti Doğancı Mehmet Ağa Camii İmamı Hacı Ahmet Nuri Efendi'dir.(Hacı Ahmet Nuri Sözen Fatih Medresesinden Mezundur.Zamanının ilk okumuş kişilerindendir )Bu büyük şahsın mezarı Kirazlıyalı Kabristan'ında bulunmaktadır. 1987'ye kadar Gebze'nin Hereke Bucağı'na bağlı köyken, Körfez İlçesi'nin oluşturulmasıyla buraya bağlanmıştır. Eskiden buranın mahalleleri olan Elmacık ve Kirazyalı sonradan köy olmuş, hatta Kirazlıyalı kıyıda olmasının avantajıyla 2009'a kadar taşıdığı beldelik statüsüne yükselmiştir.

Köyün ismiyle ilgili bir başka rivayet de burada yaşayan halkın geçimini kalbur yaparak sağladıkları ve ismininde buradan geldiğidir.

Kültür

Köyün tanınmış geleneksel yemekleri mancarlı pide,ebegümeci,yumurtalı mantı,yaprak dolması,saç pidesi, ve pirinçten yapılan zerdedir.Köye 1 km uzaklıkta olan Kapaklı Mevki doğal güzelliği ile dışardan bolca ziyaretçi çekmektedir.

Coğrafya

Kocaeli iline 32 km, Körfez ilçesine 19 km uzaklıktadır. Körfez merkeze ulaşım ya Hereke, ya da Sipahiler-Belen üzerinden yapılmakta olup, yolu asfalttır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 281
2000 263
1997 270

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır.Sağlık memuru yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 10.05.2007

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Körfez belde ve köyleri