İçeriğe atla

Akbudak, Araban: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k →‎top: bağlantı düzenleme
35. satır: 35. satır:
{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}


[[Kategori:Araban belde ve köyleri]]
[[Kategori:Araban'ın mahalleleri]]

Sayfanın 21.30, 15 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Akbudak
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Ülke Türkiye
İlGaziantep
İlçeAraban
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Rakım550 m
Nüfus
 (2012)
1.088[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Akbudak (Kürtçe: Sirgûc), Araban'a bağlı köylerden en büyüğü olup Araban'a yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Akbudak Gaziantep'ten bu kadar uzak olmasına rağmen gelişimini cok iyi tamamlamıştır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi köyün yakınındaki BOTAŞ pompalama tesisinin yıllar önce buraya kurulması ile gelen yol ve alt yapı faaliyetleridir.

Köyde ailelerin bir çoğunun çocuklarının yıllar önce buralardan Gaziantep ve diğer büyük şehirlere çalışma veya orada kalma hedefleri ile gitmeleri ve geldiklerinde gördükleri teknoloji ve modern yaşamın gereği olan ürünleri kendisi ile birlikte köy yaşamına entegre etmeleridir.

Bu köyden birçok kişi Avrupa'da yaşamakta olup bunlarda köyün gelişimine en büyük katkıyı hem ekonomik hem de sosyal alanda en büyük katkıyı sağlamışlardır.. Köy düz bir alana yerleşik olup nüfusu 2006 itibari ile yaklaşık 3.000 kişi civarındadır.

Başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünlerinde fıstık, tahıl ürünleri, bağcılık ve bostancılıktır. Köyde en çok küçük baş hayvancılıkla uğraşılır bunun yanında büyük baş hayvancılıkta azımsanmayacak kadar çoktur.

Okumuş insanları çoğunluktadır. Devletin her kademesinde hizmet eden ve etmiş insanların olduğu bir köydür. Sanat ve edebiyat alanında sanatçılara da sahiptir.

  1. ^ http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=246490