İçeriğe atla

Çaytepe, Kocaköy: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzeltme AWB ile
69. satır: 69. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Kocaköy mahalleleri}}
{{Kocaköy mahalleleri}}
[[Kategori:Kocaköy'ün mahalleleri]]

Sayfanın 00.33, 15 Ağustos 2016 tarihindeki hâli

Çaytepe
Harita
Diyarbakır
Diyarbakır
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlDiyarbakır
İlçeKocaköy
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Rakım775 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.772
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0412
Posta kodu21450
Resmî site
YerelNET

Çaytepe, Diyarbakır ilinin Kocaköy ilçesine bağlı bir kurmanc merkez köydür.

Tarihçe

katin bir kurmanc köyüdür ve eskiden ermeni ve kürtlerin bir arada yaşadığı bir köy idi. burdaki ermeniler boyacılık işi ve çömlekçilik işi ilemeşgul olurlardı. Köyün gerçek adı kalın Q ile Qetin idi; ancak köyün merkezinde bulunan ve mezarlık olarak kullanılan tepe ve yine köyün ortasında geçen Çemé Tolaz'dan yani mevsimlik çaydan adını alarak değiştirilmiştir.

Coğrafya

Diyarbakır iline 55 km, Kocaköy ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Kocaköy’ün en büyük köyü olan Çaytepe, 38 derece 12 dakika kuzey ve 40 derece 30 dakika doğu koordinatlarındadır. 775 m. rakımlı bu yerleşim birimi, 300 hanesi ve 2500 civarında nüfusuyla, ilçe merkezinin 8 km güneyinde kuruludur. İle uzaklığı ise 55 km'dir. Komşuları, Kuzeyde ilçe merkezi, Kuzeydoğuda Bozbağlar (Quçık) Köyü, doğuda Suçıktı (Tıltapan), güneydoğuda Günalan (Akrag), güneyde Arpaderesi (Alpederesi) ve batıda Karpuztepe (Dêmi) köyleridir. Köy, Diyarbakır-Bingöl Karayolunun 900 m kadar doğusundadır. Merkezinde büyük bir höyük bulunan bu köyümüzün yerleştiği zemin de, Ambar, Bozbağlar ve Suçıktı köylerimiz gibi esasen tarihi süreç içinde gelişmekte olan bir höyüktür.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 10000
2000 1772
1990 1566

Ekonomi

Köyün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Burada büyük ölçüde kuru tahıl tarımı yapılmaktadır. Bu köydeki üç elektrikli değirmen, çevredeki ve yol güzergâhındaki bütün yerleşim birimlerine hizmet vermektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesivardır ama proje hatasından dolayı köye düzenli ve herkesin faydalanabileceği bir şekilde değildir. Buradaki sorun da köylülerin su tüketiminde bilinçsiz davranmalarıdır. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal