İçeriğe atla

Körüklü, Karaisalı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k şablon düzenlemesi
düzeltme AWB ile
15. satır: 15. satır:
|ilçe = [[Karaisalı]]
|ilçe = [[Karaisalı]]
|bölge = [[Akdeniz Bölgesi]]
|bölge = [[Akdeniz Bölgesi]]
|muhtar = Ayhan
|iklim = [[Akdeniz iklimi]]
|yüzölçümü =
|yüzölçümü =
|yüzölçümü_ref =
|yüzölçümü_ref =
25. satır: 25. satır:
|nüfus_yıl = 2000
|nüfus_yıl = 2000
|alan kodu = 0322
|alan kodu = 0322
|plaka kodu =
|plaka kodu = 01
|posta kodu = 01770
|posta kodu = 01770
|website = [http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=233433]
|website = [http://www.yerelnet.org.tr/koyler/koy.php?koyid=233433]
32. satır: 32. satır:


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==
Türkiye Cumhuriyeti Adana Karaisalı '''Körüklü (Çayraz) Köyü'''


Karaisalı ilçesinin en eski köylerinden olup, arazileri baraj sahası altında kaldığı için son zamanlarda nüfus azalması olmuştur. Çevre köylere göre 1930-1940 yıllarından bu yana en gelişmiş köylerdendir. Su değirmeni, çırçır fabrikası olan, pazar kurulan, sınıkçıcı, köy odası, demircisi, bakkalı, çerçisi, kahvesi, okulu ve taşıma aracı olan tek köydü. 1900 yıllarında Körüklü denen mevkiiden 1500 metre kadar kuzeye kaymış Çayraz (çayırı az) yani çok çamur olmayan çay taşlık ve çakıl karışımım olan yerleşim yerine taşınmıştır. Çayraz, Hacınasıflı, Sıçramazlı ve Mullakadirli mahallerinden oluşmuştur. Hacı nasıflı mahallesi Çayraz dan daha eski bir yerlesim yeridir. Sıçramazlı mahallesi ise Sıçramaz hoca ile bölgede çok iyi bilinen bir yerdir. Sıçramaz hoca, Kayseride bir medresede okumuş çok değerli din hocasıdır. Bölgenin tek okuyon kişilerindendir. Körüklü de göl kenarlarında piknik yapacak birçok yer bulunmaktadır. Doğa ile iç içe. Göl ve orman manzaralıdır. Olta ile balık tutmaya çok elverişli bir yerdir.
Körüklüde '''''muhtarlık''''' yapmış kişiler: Abdullah SERTER https://www.facebook.com/photo.php?fbid=403960532983619&set=a.536712399708431.1073741832.178645278848480&type=3&theater (1967-1983), Nazif BEĞİCİ, Muhittin TUNCA. Mehmet Ali Ünaldı, Metin BEĞİCİ, Adem SERTER VE Ayhan BAKICI dır.

Geçim kaynakları: Çifçilik ve hayvancılık, Adana bölgesinde meşhur salçalık biber ve salça,

Köyümüze '''''[[ulaşım]]''''' Adana Büyükşehir belediyesi otobüsleri ile sağlanmaktadır. Kanalköprü den Körüklü ye saat 06.00, 11.00 ve 17.30 da hareket etmekdedir. Körüklüden Kanalköprüye ise saat 07.30, 12.30 ve 19.00 dir. Güzergal ise Kanalköprü, Kızbakkal, Tellidere, Mavi bulvar, Alparslan Türkeş bulvarı, Kurttepe-Turgut Özal bul kavşağı, Ruh sağlığı, Fuar alanı, Kabasakal, Karahan, Salbaş, Topaktaş, Yazıbaşı (Müsayit) Topkaralı, Bekirli, Körüklü (''Çayraz'') mahallesi son duraktır. Dönüş ise aynı güzergahdır.

http://www.facebook.com/koruklukoyu adresinde Körüklü (çayraz) mahallesi ile ilgili bilgi ve fotoğraflarlar desteklenmiştir.
(Bilgi: Mahmud SERTER)

Muhtar,
köy veya mahalle tüzel kişiliğinde, yönetiminin başında bulunan kişidir. Kökeni Arapçadır ve "Seçilmiş kişi" anlamına gelir.
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtar köye ilişkin kararlarını 4 azasıyla birlikte alır. Muhtar mahallenin yol, köprü, çeşme vb ortak mallarını inşa ettirir, inşa olunanların bakım ve onarımını yaptırır. Muhtar mahallede yapılması gereken işleri imece usulu ile gerçekleştirir. Aynı zamanda muhtar, genel yönetimin temsilcisi sıfatıyla da yasaları ve hükümet emirlerini halka duyurur, köy içinde dirlik ve düzeni sağlar. Genel yönetimle ilgili işlerin mahallede uygulanmasına yardımcı olur.
Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar mahallenin bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir. Ancak mülki amirler, muhtarların yerine karar alamazlar; bozma sebeplerini gerekçesiyle açıklarlar ama bu asıl başbakanlığa aittir.

Köy, Türkiye mahalli idare teşkilatının en küçük yerleşim yeridir ve muhtar ile tüzel kişiliğe sahiptir. 5442 sayılı İl İdare Kanunu'na göre yapılan idari teşkilatta köyler, bucak ve kasabalara bağlıdır. Köy kanunu ile merkezi idareyle olan münasebetleri düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, nüfusu 2000'den aşağı olan yerler [[mahalle]]dir. Köyü, muhtar ve köy ihtiyar heyeti (azalar) idare eder. Bunlar, seçmenler tarafından beş senede bir seçilir. Mahallenin öğretmeni ile imamı köy ihtiyar heyetinin tabii üyesidir.
Köy kanununa göre, yabancı uyruklu olanlar mahallede mülk edinemezler ve İçişleri Bakanının izni olmadan orada yerleşip oturamazlar.
Köy tüzel kişiliği dayanağını anayasanın 127. maddesinden alır.

Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfüs özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğuna sahip kırsal yerleşim birimleridir.
Ekonomik olarak genelde tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimlerdir. Köy yerleşimleri en fazla 2 bin-3 bin nüfuslu, coğrafi olarak kırsal bölgelerde kurulmuş yerler olarak tanımlanmaktadır. Köyü tanımlarken sosyal yaşam da belirleyicidir. Şehirlere göre geniş aile tipinin yaygın olduğu, komşuluk ilişkilerinin, geleneksel dayanışma ve yaşam biçimlerinin sürdüğü sosyal yapılardır.

== Kültür ==
Gelenek-Görenekler:
Yemekler:

<
== Coğrafya ==
== Coğrafya ==
Körüklü (Çayraz) mahallesi Adana iline 50&nbsp;km. Karaisalı ilçesine 20&nbsp;km. uzaklıkta olup Çatalan barajının yanındadır.
Adana iline 50&nbsp;km. Karaisalı ilçesine 20&nbsp;km. uzaklıktadır.
http://www.facebook.com/koruklu (cayraz)koyu
<gallery>

== İklim ==
Mahallenin iklimi, [[Akdeniz iklimi]] etki alanı içerisindedir.


== Nüfus ==
== Nüfus ==
83. satır: 49. satır:
| align="right" | 277
| align="right" | 277
|}
|}

== Ekonomi ==
Mahallenin ekonomisi [[tarım]] ve [[hayvancılık|hayvancılığa]] dayalıdır. Genellikle Sofralık ve yağlık zeytin, Buğday, Ayçiçeği, Yer fıstığı, Salçalık biber tarımı yapılmaktadır. Hayvancılık ise küçük ve büyük baş hayvanları İnek, Koyun, keçi beslenmektedir.


== Altyapı bilgileri ==
== Altyapı bilgileri ==
Körüklü (Çayraz) Mahalleninde öğretim bulunmamaktadır. İlköğretimi taşımalı eğitim olarak Eğlence mahallesinde eğitim-öğretim yapılmaktadır.
İlköğretimi taşımalı eğitim olarak Eğlence mahallesinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Sağlık ocağı - Sağlık evi bulunmamaktadır. Elektrik su telefon hizmeti vardır.
Muhtarlık binası bulunmaktadır.
Sağlık ocağı - Sağlık evi bulunmamaktadır.
190 nolu belediye otobüsü hizmeti vardır.Elektrik su telefon hizmeti vardır. Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ tarafından içme suyu hizmeti verilmektedir.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
{{portal|Türkiye}}
{{portal|Türkiye}}
* www.facebook.com/koruklukoyu


{{Türkiye-mahalle-taslak}}
{{Türkiye-mahalle-taslak}}

Sayfanın 19.23, 3 Temmuz 2016 tarihindeki hâli

Körüklü
Harita
Adana
Adana
Ülke Türkiye
İlAdana
İlçeKaraisalı
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Rakım130 m
Nüfus
 (2000)[1]
316
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
İl plaka kodu01
Posta kodu01770
Resmî site
[2]

Körüklü, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Coğrafya

Adana iline 50 km. Karaisalı ilçesine 20 km. uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 316
1997 277

Altyapı bilgileri

İlköğretimi taşımalı eğitim olarak Eğlence mahallesinde eğitim-öğretim yapılmaktadır. Sağlık ocağı - Sağlık evi bulunmamaktadır. Elektrik su telefon hizmeti vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal