İçeriğe atla

Kaymaz Erikli, Kandıra: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
83. satır: 83. satır:
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Türkiye-köy-taslak}}
{{Kandıra belde ve köyleri}}
{{Kandıra belde ve köyleri}}
[[Kategori:Kandıra mahalleleri]]

Sayfanın 15.41, 10 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Kaymaz Erikli
Harita
Kocaeli
Kocaeli
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKocaeli
İlçeKandıra
Coğrafi bölgeMarmara
Nüfus
 (2000)
 • Toplam662
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0262
Posta kodu41600
Resmî site
[1]

Kaymaz Erikli, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Osmanlı Arşiv belgelerinde köyün Kandıra bölgesindeki ismine 16. yüzyıldan itibaren rastlanmaktadır. On altıncı yüzyıldan önceye ilişkin yazılı kaynak bulunmadığı için Erikli köyünün ismine rastlandığı ifade edilememektedir. Tarihi olayları takip edildiğinde köyün halkının 16. yüzyıldan da önce burada olduğunu anlanmaktadır.

Köyün halkı muhtemelen Orta Asya’dan Anadolu’ya göçebe olarak değil, yerleşik unsur olarak gelmiştir. Yani köy halkı Anadolu’ya geldikten sonra göçebelikten yerleşik hayata geçmiş değildir. Mimariden kelimelere, dokumalardan işlemelere varıncaya kadar birçok şeyde Orta Asya’nın yerleşik kültürü ile bağlantımız vardır. Buradan köye adını veren Türklerin Batı Anadolu’nun fethi ile veya fethinden kısa bir süre sonra gelmiş olduğu anlaşılmaktadır. Köyün adının Orta Asya ile bağlantısı bunu göstermektedir. Orta Asya'nin hangi sehrinde Erikli adinda bir yerlesim var oldugu bilinmemektedir. Bu onların Orta Asya’nın aynı bölgesinden geldiklerini göstermektedir. Bu konuda Prof Dr Faruk Sümer’in Oğuzlar-Türkmenler isimli kitabında geniş bilgi vardır. Ereğli yerleşimleri .

Köy isimlendirilirken Kaymas Erikli diye ifade edilmektedir. Bunun sebebi Kandıra’ya bağlı iki tane Erikli isminde köyün olmasıdır. Diğeri Merkez Erikli diye isimlendirilen ve Kandıra-Şile yolu üzerinde bulunan köydür. Aynı şekilde Kaymas ismi de Orta Asya’da varlığını bildiğimiz[?] ve Anadolu’ya getirdiğimiz yerleşim birimi ismidir[?]. Kaymas, Adapazarı-Kandıra yolu üzerinde bulunan ve nahiyemiz olan yerleşim birimidir. Bugün çevre halkı arasında Araman olarak bilinen büyük köyün ismidir. Kandıra-İzmit karayolu üzerinde bulunan Kaymas değildir. Nitekim bu Kaymas’ı diğer adı Araman olan Kaymas’dan ayırabilmek için Koca Kaymas denmiştir[1].

Genetik bilimcilerin yöredeki DNA sonuçlari Orta Asya ile dogrudan bir baglanti yerine, uzun yüzyillar içinde yerli Anadolu halklariyla, yutularak özümsenerek karistigi ifade edilmektedir. Yörede insanlarin fiziksel özelliklerindeki çesitlilik de bunu destekler niteliktedir (Bk. Renkli gözler)

Kültür

Yemek olarak sacda pişirilen gözlemesi meşhurdur. Köye bağlı Gölköy mahallesinin güneyinde bulunan Baraj gölünde aynalı sazan yetişmektedir.

Coğrafya

Kocaeli iline 32 km, Kandıra ilçesine 26 km uzaklıktadır.Merkez ve Gölköy isminde iki mahallesi vardır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ancak kışları çoğunlukla kar yağışlı geçer.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 662
1997 280

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Son zamanlarda fındıkçılık önemli gelişme göstermiştir.

Altyapı bilgileri

Köyde okul yoktur. Fakat taşımalı eğitim vardır. 2008 martta altyapı yapılmıstır. Telefon hattı yoktur.

Kaynakça

  1. ^ Başbakanlık arşivi

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Kandıra belde ve köyleri