İçeriğe atla

Odabaşı, Yunak: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Cezmibxl (mesaj | katkılar)
→‎Altyapı bilgileri: Icerik eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
85. satır: 85. satır:


[[Kategori:Orta Anadolu Kürtleri'nin yaşadıkları bölgeler]]
[[Kategori:Orta Anadolu Kürtleri'nin yaşadıkları bölgeler]]
[[Kategori:Yunak'ın mahalleleri]]

Sayfanın 20.31, 8 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Odabaşı
Harita
Konya
Konya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKonya
İlçeYunak
Coğrafi bölgeİç Anadolu
Nüfus
 (2001)
 • Toplam619
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0332 858 ****
Posta kodu42530

Odabaşı, Konya'nın Yunak ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Konya'nın Yunak ilçesine bagli bir köydür. Köy halkı Türkçeyi ve Kürtçeyi iyi derecede bilmektedir, Odabaşı Köyü Kuzey-Orta Anadolu'nun Ak Göl kenarında bulunan bir köydür. Yaklaşık 200 yıl önce Adıyaman'ın Combag aşiretinden ayrılan Kürtler tarafından kurulmuştur. Köyün ağalık döneminde Ali bey ve Burhan Ballı iki donem muhtarlik yapmis CELAL PEHLIVANOGLU(UCAR) söz sahibi kişiydi. Köy, 9 km. asfaltlı yol ile Yunak-Ankara yoluna bağlanmıştır.

Kültür

Odabaşını kürt kökenli vatandaşlar oluşturmaktadır..

Coğrafya

Konya iline 195 km, Yunak ilçesine 21 km uzaklıktadır, Akşehir ilçesine yaklaşık 85 km.dir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimdir.

Doğal Hayat

Odabaşı köyünün hemen önünde bulunan Akgöl, 1980'lere kadar Odabaşı ile birlikte çevredeki köylerin balık ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılıyordu. Akgöl Pınarbaşı adlı bir kaynaktan besleniyordu.

Çevresinde barındırdığı yabani hayat bakımından önemli bir etken olan Akgöl'de ve çevresini saran yeşil alanda yaban ördeği, çeşitli kaplumbağa türleri, kelebekler, alabalık, yaban domuzu, karabatak, yaban kedisi, kurt, kır tavşanı, tilki, leylek, kertenkeleler, güvercinler ve kimi diğer kuş türleri, yer sincabı ve başka birçok tür yaşamakta idi akgölün ıslah edilme çalışmaları sonucunda göl kurumaya başladı bununla beraberinde balık türleri sazan, turna, kum balığı ve yabani hayvanlarda azalma olmuştur.

Bunlarla birlikte çevrede bazı yabani otlar ve marul türleri ile yabani çiçekler bulunmaktadır. Tekircan, çıtlık, gökbaş, kedi tırnağı, yenilebilir yabani otlar sınıfından yemlik (tarlalarda yetişen yabani bir marul türü), kiriş (bir nevi yabani su marulu), yabani nane ve guzzuk (İngilizce: water crest) çevrede bulunan bitkilerden bazılarıdır.

Yukarıda bahsedilen hayvan ve bitki türleri, dönemin hükümetinin aldığı bir kararla golün açılan bir kanal ile kurutulmaya tabii tutulması sonucu şu an yok olmuş durumdadır. Bu işlemden sonra tabii hayat yavaş yavaş kaybolmaya yuz tutmuştur...

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2012 470
2000 619
1997 654

Ekonomi

Köy sakinlerinin geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve ticarettir. Şeker pancarı, arpa, buğday, fasulye, patates, nohut ve ay çiçeği başlıca tarım ürünlerindendir.

Odabaşı köyünün önde gelen yaylası olan Ballar Yaylası'nda 1945 yılında Burhan BALLI tarafindan başlatilan Şeker pancari üretimi Turkiye tarim ekonomisine büyük çapta katki vermektedir.

Ballar yaylasinda üretilen Şeker pancarinin tamamini Torkü Şeker satin almaktadir. 2026 yılına kadar süren Tarim ve Hayvancilik sözleşmesi Türkiye Cumhuriyeti adina ekonomi yönünden büyük destek vermektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Taşımalı Eğitim Yapılıyor. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Ptt acentesi yoktur.Sağlık ocağı yoktur. Sağlık evi yoktur.iki kahvehanesi vardir. Iki koy bakkali vardir. Camisi vardir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Şablon:Yunak belde ve köyleri