İçeriğe atla

Nispi temsil sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
k Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
'''Nispi temsil''' veya '''oransal temsil''' sistemi. Çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimi.
'''Nispi temsil''' veya '''oransal temsil''' sistemi, çoğunluk partisi dışındaki [[Siyasi parti|partilerin]] de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimi.


Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar. Nispi temsil sistemi, seçmenlerin düşüncelerine daha uygun temsil edilmelerini sağlar. Değişik fikir ve siyasi görüşler parlamentoya girer. '''Azınlık'''ların veya bazı düşünce taraftarlarının, meclislerde temsili ancak bu sistemle mümkün olur. Bu sistemle ülkedeki parti sayıları çoğalır.
Bu sistemde partiler oyları oranınca [[milletvekili]] çıkarırlar. Nispi temsil sistemi, [[seçmen]]lerin düşüncelerine daha uygun biçimde temsil edilmelerini sağlar. Değişik fikir ve siyasi görüşler [[parlamento]]ya girer. [[Azınlık]]ların veya bazı düşünce taraftarlarının meclislerde temsili ancak bu sistemle mümkün olur. Bu sistemle ülkedeki parti sayısı çoğalır.

{{siyaset-taslak}}


[[Kategori:Seçim sistemleri]]
[[Kategori:Seçim sistemleri]]

Sayfanın 13.38, 21 Aralık 2014 tarihindeki hâli

Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, çoğunluk partisi dışındaki partilerin de kuvvetleri oranında üye seçmelerini sağlayan seçim biçimi.

Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar. Nispi temsil sistemi, seçmenlerin düşüncelerine daha uygun biçimde temsil edilmelerini sağlar. Değişik fikir ve siyasi görüşler parlamentoya girer. Azınlıkların veya bazı düşünce taraftarlarının meclislerde temsili ancak bu sistemle mümkün olur. Bu sistemle ülkedeki parti sayısı çoğalır.