Campbell yasası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k başlık düzenlemeleri
28. satır: 28. satır:
{{Bilim-taslak}}
{{Bilim-taslak}}


[[Kategori:Ekonomi]]
[[Kategori:Ekonomi yasaları]]

Sayfanın 15.12, 31 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Campbell yasası; Donald T. Campbell'in aşağıdaki önermesine dayanır:[1]

Nicel bir sosyal gösterde ne kadar çok karar verme ölçütü olarak kullanılırsa o kadar büyük bir oranda bozulur ve yozlaşır

Sosyal Bilimlerde bu prensip bazen A.B.D.'de uygulanan okul değerlendirme testlerinin eleştirilmesinde arguman olarak kullanılmaktadır.

Campbell bütünsel bir eğitim verme gayesi olan normal şartlarda "başarı testlerinin değerli bir gösterge olduğunu" söylemektedir. Ancak test sonuçlarındaki başarı eğitimin gayesi haline geldiği durumda hem gösterge özelliğini kaybetmekte hem de eğitim açısından istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır.

Campbell yasası 1976 yılında Donald T. Campbell tarafından deneysel sosyal bilimler araştırmacısı olarak ve aynı zamanda araştırma metodolojisi yazarı olarak yayınlanmıştır.

Eğitim seviyesi yüksek insanlar kısaca Campbell yasasını "Hesienberg" yasası olarak ifade etmektedirler. Quantum mekaniğindeki Belirsizlik ilkesi referans alınmaktadır.

Notlar

  1. ^ Campbell, Donald T., Assessing the Impact of Planned Social Change The Public Affairs Center, Dartmouth College, Hanover New Hampshire, USA. December, 1976.

Kaynakça