Çoban Nasıf

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çoban Nasıf veya Zagoriçe (BulgarcaЗагориче Zagoriche), Bulgaristanın Şumnu ili Bohçalar (Kaolinovo) ilçesi bağlı Dulova'dan önceki son köy olup, Şumnu'ya araba ile 30-45 dk. uzaklıktadır.

Coğrafi Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoban Nasıf köyü, düz bir arazi üzerine kuruludur. Buradaki arazide pek çok tarım ürünü yetiştirilebilmekte ve gerek büyük baş gerekse küçük baş hayvancılık rahatlıkla yapilabilmektedir. Köye yürüme mesafesinde bir koruluk bulunmaktadır.

Nüfus Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy nüfusunun neredeyse tamamı Türklerden meydana gelmektedir. Ancak 1989 ve öncesindeki muhtelif zamanlarda Türkiye'ye yapılan göçler sonucu diğer Türk köyleri gibi Çoban Nasıf da nüfus kaybına uğramıştır.

Bir ana okulu ve bir de eğitime kapatılmış ilk öğretim okulu bulunan köyde, genç nüfusun çoğu üniversite eğitimi almış ve özellikle son yıllarda yüksek lisans mezunu sayısı da artmıştır.

Nüfusun geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bunun yanında Çoban Nasıf köyü, doktor, öğretmen, muhasebeci vb. meslek gruplarına da eleman yetiştirmiştir.

İklim özelliği açısından, Bulgaristan'ın (ya da daha doğru bir ifade ile Balkanların) genel karakteristiğine uygundur. Kışlar oldukça sert, kar yağışlı ve soğuk geçer. Yaz mevsiminde ise; gündüzleri sıcak, geceleri ılık ya da serindir.