Çengilli, Kağızman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.34, 22 Mart 2016 tarihinde Aarp65 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16833523 numaralı sürüm (spaces after periods)

Çengilli, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı 400 haneli, 1935 nüfuslu bir köydür.Kağızman ilçesinin en büyük köyüdür. Aladağ'ın güneyinde, Aras Nehrinin kuzeyinde dağlık bir bölgeye kurulmuştur. Rakımı 1900 metredir.Köy halkı Cizre'den (AŞİRETA CİZRA BOTİ) göçüp buraya yerleşen Kürtlerden oluşur. Köyün adı kilisesinin çanlı olmasından gelir. Halk arasında bu köye "Çengli" de denilmektedir. Köyde 389 öğrencisiyle eğitim yapan, çevresindeki köylere oranla gelişmiş bir ilköğretim okulu ve iki lojman vardır. Sağlık ocağı da faal durumdadır. Köyde ayrıca 4 dükkan ve 2 kıraathane bulunur.

Kars - Iğdır sınırına yakın bir konumdadır. Köye Kağızman şehir merkezinden 30 km lik stabilize bir yolla gidilir. Köyün batısında Çengilli Gölü bulunmaktadır. Aynı zamanda gölde balıkçılık da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra köyde Küçükbaş ve Büyükbaş hayvancılık yapılır. 1100 büyükbaş ve 11380 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Köyde tarım büyük ölçüde gelişmiştir. 42902 dekar arazide kuru tarım yapılmaktadır. Buğday, arpa, domates başta olmak üzere sebze ve bakliyat ürünleri yetiştirilmektedir.

köyde okuyup devlet kadrolarında görev almış çok kişi vardır. şuanda Türkiye'nin farklı illerinde öğretmenleri, imam-hatipleri, mühendisleri, doktorları, hemşireleri, bankacıları, polis ve askerleri vardır. köy camisi tadilat görmüş ve sonradan minare eklenmiştir. cami bitişiğinde birde görevli lojmanı vardır. köy içinde akan bir de sulama deresi vardır.

İle Uzaklığı: 95km İlçeye Uzaklığı: 30km Rakım: 2020 m

İlköğretim Okulu Var / Faal Taşımalı Eğitim Yapılmıyor Su Şebekesi var Kanalizasyon yok Su Kontrolü Yapılmıyor

Çengilli Kilisesi

Çengilli'nin merkezinde iyi durumda bir ortaçağ kilisesi halen ayaktadır ve ihtişamı ile, köyün düz damlı küçük ve kaba yapım evleri üzerine hakimdir.

Kilisede iki Gürcüce kitabe yer alır. Bunlardan biri batı alınlığındadır ve 1362 tarihini gösterir. Diğer kitabe güney kornişinin altındadır. Mola Zibiada ve Ruben adları yazılıdır. Bu kitabeler kesin yapım tarihi hakkında bilgi vermez. Üzerindeki yazıt, kilisenin bir manastıra ait olduğunu ve Gürcü Patrikhanesi'nin denetimi altında olduğunu kaydeder. Bu ise, kilisenin cemaatinin bir etnik Gürcü kolonisi ya da Gürcü (Kalkedon) Kilisesi'ne üye Ermeniler olduğu anlamına gelir. O devirde o yerleşim alanında Ermenilerin bulunduğu kesindir, çünkü 19. yüzyılın sonlarına doğru, biri 989 ve diğeri 1024 tarihli, Ermenice yazıtlı birkaç haçkar (mezar taşı) kaydedilmiştir.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal