Çakırsu, Taşova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.12, 14 Ağustos 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17479794 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
Çakırsu
Harita
Amasya
Amasya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeTaşova
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2007)
 • Toplam478
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
Posta kodu05800
Resmî site
[1]

Çakırsu, Amasya ilinin Taşova ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün eski adı Rumlardan kalma Yonnus'tur. Osmanlı İmparatorluğunda son dönemlerde ortaya çıkan Türkçülük hareketlerinden sonra Rumlar, Amasya-Tokat-Sivas gibi bölgeden zorla göç ettirilmiştir. Cumhuriyet döneminden sonra gerçekleşen süreçte buraya yerleşen Köy sakinlerinin nereden geldiği hakkında çeşitli 3 bilgi vardır. Bu bilgilerden biri Göçebe yaşayan Yörüklerin bu köyü sahiplenmesi, Bir diğeri Emir Timur'un Ankara savaşından sonra Semerkand'tan getirdiği aileleri Bitlis ve çevresine yerleştirdikten sonra o bölgede bulunan insanların Tokat ve Sivas'a göç edip ordan bu köy ve çevresine yerleşmesi, Son bir bilgi olarak Safevi devleti zamanında Bugün ki Türkiye Cumhuriyetinin Doğu bölgelerinde yaşayan Türkmenlerin Sivas-Tokat ve Amasya bölgelerine yerleştikten sonra bu köyü sahiplenmesidir.Köyde meftun Yunus Baba namı ile meşhur Evliya Ladik'ten bu bölgeye yerleşmiştir. Hatipoğlu Hasan,Deli Ali oğlu Halil,Pehlivanoğlu Osman,gibi isim listesi vardır.Şu anda köyün hane sayısı 150-200 civarındadır.

Kültür

Yemeklerinde Kara çorba,Yayla çorbası,Sini,Paaç meşhurdur.Dini bayramlardan önce Eski Türklerden kalma Çaput Bağlama, Çörek Pişirme gibi inançlar devam etmektedir.Bayram Namazlarından sonra Kurga (Mezarlık) Ziyaretleri yapılır.Varlıklı ailelerin yardımlarıyla alınan eşarp,havlu,giysi vb. şeyler köyde bulunan fakirlere dağıtılır.Aynı zamanda da evliyaların ruhuna dualar okunur.

Coğrafya

Amasya iline 66 km, Taşova ilçesine 17 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 431
2007 478
2000 694
1997 709

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde İlköğretim okulu Mevcut'dur. Ancak 5 yıllık olduğu için taşımalı öğretim uygulanmaktadır.1 Tane Sağlık ocağı bulunmaktadır.

Kaynak

Göçebe Türkler (s.86)