Çağlayan, Yıldızeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.15, 30 Kasım 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17878953 numaralı sürüm (düzenleme, yazış şekli: tarafindan → tarafından (2) AWB ile)
Çağlayan
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeYıldızeli
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam1.272
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
Posta kodu58540

Çağlayan, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Coğrafya

Koyumuz adini selalesinin ve suyunun bollugundan almistir. Koyumuzun yerlesim yeri olarak kullanimi M.Ö ki yillara dayanmaktadir. Altin tepe diye adlandiralan yerdeki buluntular koyun tarihinin eskilere dayandigini kanitlamaktadir. Koyumuz Osmanli Hanedanligi doneminde Turkmen boylari tarafından tahminen 250-300 yil once bugun ki koy merkezine yerlesmeleriyle kurulmustur. Koyun bundan onceki yerlesim yeri Daminonu diye adlandirilan bolge oldugu koy ahalisi tarafından dilegetirilmektedir.

Koyumuz, Yildizeli´ne 16 ve Sivas´a 62 km uzakliktadir. Kumbet koyu altlarindan dogup Karatas Kalebogazindan Seren koyune kadar uzayan bir akarsu mevcuttur. Koyun uc tarafi daglarla kapli olup en yuksek tepeleri Keslik, Say ve Ziyaret tepeleridir. Keslik tepesinden Yildiz Dagi net sekilde gorunmektedir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 759
2000 1272
1997 800

2007 Yılında yapılan adrese dayalı nüfus kayıt

sistemine göre köyümüzün nüfusu (RESMİ SONUÇTUR.) ERKEK:367 BAYAN: 392 TOPLAM

Ekonomi

Koy halkinin baslica gecim kaynagi tarima ve hayvanciliga dayanir, bunun yani sira aricilikla ugrasanlar sayisi az olsa da mevcuttur. Koy halkinin bir cogu yurtdisinda ´´Hollanda´´ ikamet etmektedir. Bunun haricinde Fransa, Belcika, Istanbul ve Izmir de ikamet eden koylu sayisi bir hayli fazladir. Koyde kalan genclerin bir cogu calisma sezonu basladiginda Istanbul ve Izmir´i tercih etmektedir.

Yaz sezonunda yurtdisinda yasamakta olan koylulerimizinde izine gelmesiyle, koyumuz civil civil adina yakisir sekilde caglayip akan dereler gibi kalabalik bir ortama burunur.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Şablon:Portal