İçeriğe atla

Ekonomi (bilim dalı): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İktisat (kaynak kullanımı) sayfasına yönlendirildi
Mach (mesaj | katkılar)
Geleceğe dönüş! Triancula tarafından yapılan 2008-08-18 22:26:51 tarihli değişiklik geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
'''İktisat''', '''ekonomi''', '''tutum bilimi'''<ref>'''Duran Nemutlu''', ''[http://www.cumhuriyet.edu.tr/edergi/makale/74.pdf Söz ve Öz]'', Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt :26 No:2, Aralık 2002.</ref> ya da '''geçim bilimi'''<ref>'''Cem Eroğul''', ''Anatüzeye Giriş'', İmaj Yayıncılık, 2005.</ref>, üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile, bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
#REDIRECT [[İktisat (kaynak kullanımı)]]

Bir etkinlikler bütünü olarak iktisat ya da ekonominin yapısı, uygarlık tarihi ve toplumsal yapılanmalar ile yakından ilişkilidir.

Daha genel olarak iktisat toplumların nasıl zenginleşeceği ve refah seviyelerinin artacağı sorusuna cevap arar. Bu süreçte izlenecek politikalar , işsizlik , enflasyon , üretim düzeyi gibi kavramlar iktisatın inceleme alanına girer.

==Kelime kökeni==
"Ekonomi" kelimesi, ''οἴκος'', "ev", ve ''νέμω'', "dağıtım (daha çok, yönetim anlamında)" kelimelerinden gelen ''οἰκονομία'', "bir evi yöneten kimse" kelimesine kadar takip edilebilir.''οἰκονόμος'' kelimesi "bir aile veya hane ile ilgili" anlamına gelse de aynı zamanda "tutumluluk", "yönetme", "idare", "düzenleme" ve "bir devletin kamu yararı"nı da ifade etmektedir.

==Ekonominin Dalları==

Bir bilim dalı olarak iktisat ya da ekonomi, yeryüzündeki kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının sınırsız olması yüzünden, kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. [[İktisat]], incelediği konulara ve kapsamlara göre dallara ayrılır:

[[Normatif İktisat]] - Bir durumu hedef olarak gören, ekonomik düzenin nasıl olmasına dair fikirler üreten iktisat dalıdır. Normatif iktisat belirlenen hedefler için neler yapılması gerektiğini araştırır. Sosyal adalet, üst düzey refah için neler yapılması gerektiğini araştırır.

[[Pozitif İktisat]] - Sadece ekonomik düzeni sebep-sonuç ilişkisi içinde inceleyen, ekonomi içinde sürekli geçerli kanunları saptamaya çalışan iktisat dalıdır. "Talep artışı enflasyonu nasıl etkiler?" gibi sorulara cevap arar. "Enflasyon hangi düzeyde tutulmalı?" sorusu normatif ikstisatın inceleyeceği bir konudur.

[[Mikroiktisat]] veya [[Mikroekonomi]] - Tüketicilerin ve firmaların ekonomik davranışlarını; ihtiyaç, fayda, değer, [[fiyat kavramları]] ile araştıran iktisat dalıdır. Piyasa türlerini, piyasaların işleyiş mekanizmasını ve farklı piyasa koşullarında firma dengesinin nasıl oluştuğunu da araştırır. Daha basit bir ifadeyle bir şirketin veya tüketicinin kendi iş işleyişi ve dış ekonomik ilişkilerini bireysel olarak inceleyen iktisat dalıdır.

[[Makroiktisat]] veya [[Makroekonomi]] - Ülke ekonomisini ve dünya ekonomisini ilgilendiren konu başlıklarını inceleyen bir iktisat dalıdır. İstihdam, enflasyon, kamu dengesi gibi konuları inceler.

==Alt dalları==
#[[Mikroiktisat]]
#[[Makroiktisat]]
#[[İktisat Tarihi]]
#[[İktisadi Düşünceler Tarihi]]
#[[Uluslararası İktisat]]
#[[Türkiye Ekonomisi]]
#[[Kalkınma İktisadı]]
#[[Kamu Ekonomisi]]
#[[Politik İktisat]]
#[[Çevre Ekonomisi]]
#[[Sanayi Ekonomisi]]
#[[Çalışma Ekonomisi]]
#[[Tarım Ekonomisi]]
#[[Yeni Ekonomi]]
#[[Turizm Ekonomisi]]
#[[Karma Ekonomi]]
#[[İşletme Ekonomisi/Yönetim Ekonomisi]]

==Terimler==
[[Faydacılık]], [[Ceteris Paribus]], [[Mukataa]], [[Bilgi yetersizliği]], [[Esham]]
[[merkantilizm]], [[Görünmez el]], [[monetarizm]], [[Monopol]], [[Oligopol]], [[Üretim faktörleri]], [[sermaye]], [[Say Kanunu]], [[monetizasyon]], [[Monopson]]
[[Toprak]], [[İşgücü]], [[Girişimci]], [[Elastikiyet]], [[arz]], [[talep]], [[Sosyalizm]], [[Kamu]], [[İhracat]], [[İthalat]], [[sübvansiyon]], [[Milli gelir]], [[Ödemeler dengesi]], [[Vergi]], [[Kamu harcamaları]], [[enflasyon]], [[deflasyon]], [[deflatör]], [[Sabit kur]], [[döviz]], [[Esnek kur]], [[durgunluk]], [[düopson]], [[düopol]], [[Ordinal Fayda]], [[Taban fiyat]] , [[Oyun Teorisi]], [[Pareto optimalite]], [[optimal]], [[Kardinal Fayda]], [[Rant]], [[Tüketici rantı]], [[Üretici rantı]], [[Tavan Fiyat]], [[Barter]], [[Tüketim]], [[Bütçe]], [[Fiyat]], [[Kısa Dönem]], [[Uzun Dönem]], [[Tam İstihdam]], [[Teşvik]], [[Yatırım]], [[Kaynak Dağılımı]], [[Gelir Dağılımı]], [[İstikrar]], [[Kamunun Fonksiyonları]], [[Dışsal Ekonomiler]], [[coase Teoremi]], [[dezenflasyon]], [[Kalitatif Araçlar]], [[Kantitatif Araçlar]], [[Açık Piyasa İşlemleri]], [[Reeskont Politikası]], [[Zorunlu Karşılıklar]], [[Küreselleşme]], [[Performans Yönetimi]],[[Pareto Eğrisi]]

==Kaynakça==
{{kaynakça}}

<!--altbilgi-->
{{Sosyal bilimler altbilgisi}}

<!--kategoriler-->
[[Kategori:Ekonomi]]

<!--interwiki-->

[[af:Ekonomie]]
[[als:Wirtschaftswissenschaft]]
[[an:Economía]]
[[ar:علم الاقتصاد]]
[[ast:Economía]]
[[be:Эканоміка]]
[[bg:Икономика (наука)]]
[[bn:অর্থনীতি]]
[[br:Armerzh]]
[[bs:Ekonomija]]
[[ca:Economia]]
[[ceb:Ekonomiks]]
[[cs:Ekonomie]]
[[cv:Экономика]]
[[cy:Economeg]]
[[da:Økonomi]]
[[de:Volkswirtschaftslehre]]
[[el:Οικονομικά]]
[[en:Economics]]
[[eo:Ekonomiko]]
[[es:Economía]]
[[et:Majandusteadus]]
[[eu:Ekonomia]]
[[fa:اقتصاد]]
[[fi:Kansantalous]]
[[fr:Sciences économiques]]
[[fur:Economie]]
[[fy:Ekonomy]]
[[ga:Eacnamaíocht]]
[[gl:Economía]]
[[he:כלכלה]]
[[hr:Ekonomija]]
[[hu:Közgazdaságtan]]
[[hy:Տնտեսություն]]
[[ia:Economia]]
[[id:Ilmu ekonomi]]
[[io:Ekonomiko]]
[[it:Economia]]
[[ja:経済学]]
[[jbo:dinske]]
[[jv:Ekonomi]]
[[ka:ეკონომიკური სისტემა]]
[[km:សេដ្ឋកិច្ច]]
[[ko:경제학]]
[[ku:Aborî]]
[[ky:Экономика]]
[[lad:Ekonomiya]]
[[lb:Economie]]
[[li:Economie]]
[[lo:ເສດຖະສາດ]]
[[lt:Ekonomika]]
[[lv:Ekonomika]]
[[mg:Toe-karena]]
[[mk:Економија]]
[[ms:Ekonomi]]
[[nl:Economie]]
[[nn:Økonomi]]
[[no:Økonomi]]
[[nrm:Êcononmie]]
[[oc:Economia]]
[[pl:Ekonomia]]
[[ps:اقتصاد]]
[[pt:Economia]]
[[ro:Economie]]
[[ru:Экономика]]
[[sa:अर्थशास्त्रं]]
[[scn:Econumìa]]
[[sco:Economics]]
[[sh:Privreda]]
[[simple:Economics]]
[[sk:Ekonomický systém]]
[[sl:Ekonomija]]
[[sq:Ekonomia]]
[[sr:Економија]]
[[sv:Ekonomi]]
[[ta:பொருளாதார அமைப்புக்கள்]]
[[th:เศรษฐศาสตร์]]
[[tl:Ekonomiya]]
[[ug:ئىقتىسادشۇناسلىق]]
[[uk:Економіка]]
[[vi:Kinh tế học]]
[[yi:ווירטשאפט]]
[[zh:经济学]]
[[zh-min-nan:Keng-chè-ha̍k]]
[[zh-yue:經濟]]

Sayfanın 14.31, 22 Eylül 2008 tarihindeki hâli

İktisat, ekonomi, tutum bilimi[1] ya da geçim bilimi[2], üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile, bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır.

Bir etkinlikler bütünü olarak iktisat ya da ekonominin yapısı, uygarlık tarihi ve toplumsal yapılanmalar ile yakından ilişkilidir.

Daha genel olarak iktisat toplumların nasıl zenginleşeceği ve refah seviyelerinin artacağı sorusuna cevap arar. Bu süreçte izlenecek politikalar , işsizlik , enflasyon , üretim düzeyi gibi kavramlar iktisatın inceleme alanına girer.

Kelime kökeni

"Ekonomi" kelimesi, οἴκος, "ev", ve νέμω, "dağıtım (daha çok, yönetim anlamında)" kelimelerinden gelen οἰκονομία, "bir evi yöneten kimse" kelimesine kadar takip edilebilir.οἰκονόμος kelimesi "bir aile veya hane ile ilgili" anlamına gelse de aynı zamanda "tutumluluk", "yönetme", "idare", "düzenleme" ve "bir devletin kamu yararı"nı da ifade etmektedir.

Ekonominin Dalları

Bir bilim dalı olarak iktisat ya da ekonomi, yeryüzündeki kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının sınırsız olması yüzünden, kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. İktisat, incelediği konulara ve kapsamlara göre dallara ayrılır:

Normatif İktisat - Bir durumu hedef olarak gören, ekonomik düzenin nasıl olmasına dair fikirler üreten iktisat dalıdır. Normatif iktisat belirlenen hedefler için neler yapılması gerektiğini araştırır. Sosyal adalet, üst düzey refah için neler yapılması gerektiğini araştırır.

Pozitif İktisat - Sadece ekonomik düzeni sebep-sonuç ilişkisi içinde inceleyen, ekonomi içinde sürekli geçerli kanunları saptamaya çalışan iktisat dalıdır. "Talep artışı enflasyonu nasıl etkiler?" gibi sorulara cevap arar. "Enflasyon hangi düzeyde tutulmalı?" sorusu normatif ikstisatın inceleyeceği bir konudur.

Mikroiktisat veya Mikroekonomi - Tüketicilerin ve firmaların ekonomik davranışlarını; ihtiyaç, fayda, değer, fiyat kavramları ile araştıran iktisat dalıdır. Piyasa türlerini, piyasaların işleyiş mekanizmasını ve farklı piyasa koşullarında firma dengesinin nasıl oluştuğunu da araştırır. Daha basit bir ifadeyle bir şirketin veya tüketicinin kendi iş işleyişi ve dış ekonomik ilişkilerini bireysel olarak inceleyen iktisat dalıdır.

Makroiktisat veya Makroekonomi - Ülke ekonomisini ve dünya ekonomisini ilgilendiren konu başlıklarını inceleyen bir iktisat dalıdır. İstihdam, enflasyon, kamu dengesi gibi konuları inceler.

Alt dalları

  1. Mikroiktisat
  2. Makroiktisat
  3. İktisat Tarihi
  4. İktisadi Düşünceler Tarihi
  5. Uluslararası İktisat
  6. Türkiye Ekonomisi
  7. Kalkınma İktisadı
  8. Kamu Ekonomisi
  9. Politik İktisat
  10. Çevre Ekonomisi
  11. Sanayi Ekonomisi
  12. Çalışma Ekonomisi
  13. Tarım Ekonomisi
  14. Yeni Ekonomi
  15. Turizm Ekonomisi
  16. Karma Ekonomi
  17. İşletme Ekonomisi/Yönetim Ekonomisi

Terimler

Faydacılık, Ceteris Paribus, Mukataa, Bilgi yetersizliği, Esham merkantilizm, Görünmez el, monetarizm, Monopol, Oligopol, Üretim faktörleri, sermaye, Say Kanunu, monetizasyon, Monopson Toprak, İşgücü, Girişimci, Elastikiyet, arz, talep, Sosyalizm, Kamu, İhracat, İthalat, sübvansiyon, Milli gelir, Ödemeler dengesi, Vergi, Kamu harcamaları, enflasyon, deflasyon, deflatör, Sabit kur, döviz, Esnek kur, durgunluk, düopson, düopol, Ordinal Fayda, Taban fiyat , Oyun Teorisi, Pareto optimalite, optimal, Kardinal Fayda, Rant, Tüketici rantı, Üretici rantı, Tavan Fiyat, Barter, Tüketim, Bütçe, Fiyat, Kısa Dönem, Uzun Dönem, Tam İstihdam, Teşvik, Yatırım, Kaynak Dağılımı, Gelir Dağılımı, İstikrar, Kamunun Fonksiyonları, Dışsal Ekonomiler, coase Teoremi, dezenflasyon, Kalitatif Araçlar, Kantitatif Araçlar, Açık Piyasa İşlemleri, Reeskont Politikası, Zorunlu Karşılıklar, Küreselleşme, Performans Yönetimi,Pareto Eğrisi

Kaynakça

  1. ^ Duran Nemutlu, Söz ve Öz, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt :26 No:2, Aralık 2002.
  2. ^ Cem Eroğul, Anatüzeye Giriş, İmaj Yayıncılık, 2005.