Yenişehir Sevgendnamesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yenişehir Sevgendnâmesi
TürBarış Antlaşması
İmzalanmaAğustos 1444
YerYenişehir, Bursa

Yenişehir Sevgendnamesi, Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları Beyliği arasında 1444 Ağustos'unda Bursa Yenişehir'de imzalanan ve aynı yılın ilkbaharında ortaya çıkan savaş halini sonlandıran barış antlaşması.

Önceki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı Devleti'nin 1443-1444 kışında Macarlarla savaşında yaşadığı güçlüklerden cesaret alan Karaman Beyi II. İbrahim 1444 ilkbaharında harekete geçerek Sivrihisar, Beypazarı, Ankara ve Karahisar’a kadar ilerledi ve Akşehir ile Beyşehir bölgesini işgal etti.

Barış girişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İki cephede barışa ihtiyaç duyan Osmanlı Padişahı II. Murad 1444 Ocak ayında Macar Krallığı'yla (Edirne-Segedin Antlaşması'yla sonuçlanacak) barış müzakerelerine girişirken Karamanoğulları Beyliği'yle de uzlaşı cihetine gitti.

Yeniçeri birlikleriyle Rumeli'den Anadolu'ya geçen II. Murad herhangi bir istilâ harekâtına girişmeden Bursa Yenişehir'de II. İbrahim'in elçilerini kabul etti.

Sevgendname[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzakereler sonucunda imzalanan sevgendnâme (yemin belgesi) sonucunda II. İbrahim II. Murad ve oğlu Mehmed'e her yıl oğlu komutasında asker desteği vermeyi kabul ederken, II. Murad da 1438 yılında aldığı Beyşehir, Seydişehir, Oklukhisarı ve Akşehir'i Karamanoğulları Beyliği'ne iade ediyordu.[1]

Sonraki gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Böylece II. Murad gerek batı gerek doğu cephesinde barışı tesis etmiş oldu. Bu inançla, Ağustos 1444'te Mihaliç’te kapıkulu ve beyler önünde oğlu II. Mehmed lehine resmen tahttan feragat etti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İslam Ansiklopedisi, "II. Murad" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, Ankara (2020), c.31, s.169". 6 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2023.