Yakın parlak yıldızlar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Sirius A ve Sirius B, Hubble Uzay Teleskobu fotoğrafı. Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.

Yakın parlak yıldızlar dizini, Güneş'ten 15 parsek (48.9 ışık yılı) uzaklıkta bulunan ve mutlak parlaklıkları +8.5 veya daha parlak olan yıldızların listesidir.

10 parsek uzaklıktaki yıldızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Buradaki yıldızlar Güneş'ten yaklaşık olarak 32.6 ışık yılı uzaklıktadır.

Yıldız Belirtmesi Yıldız
Sınıfı
Parlaklık Sağ
Açıklık

(J2000)
Yükselim (J2000) Uzaklık
(Işık yılı)
Görünen Mutlak
Güneş G2V −26.73 4.8 1.6x10-5
α Centauri A G2V −0.01 4.34 14s 39d 36.50sn −60° 50′ 02.3″ 4.39
B K0V 1.35 5.70 14s 39d 35.08sn −60° 50′ 13.8″
Sirius A1V −1.44 1.45 06s 45d 08.92sn −16° 42′ 58.0″ 8.60
ε Eridani K2V 3.72 6.18 03s 32d 55.84sn −09° 27′ 29.7″ 10.5
61 Cygni A K5.0V 5.20 7.49 21s 06d 53.94sn +38° 44′ 57.9″ 11.4
B K7.0V 6.05 8.31
Procyon A F5V-IV 0.37 2.65 07s 39d 18.12sn +05° 13′ 30.0″ 11.4
ε Indi K5Ve 4.69 6.89 22s 03d 21.66sn −56° 47′ 09.5″ 11.8
τ Ceti G8Vp 3.49 5.68 01s 44d 04.08sn −15° 56′ 14.9″ 11.9
Groombridge 1618 K7.0V 6.60 8.16 10s 11d 22.14sn +49° 27′ 15.3″ 15.9
ο2 Eridani A K1Ve 4.43 5.92 04s 15d 16.32sn −07° 39′ 10.3″ 16.5
70 Ophiuchi A K1Ve 4.24 5.71 18s 05d 27.29sn +02° 30′ 00.4″ 16.6
B K5Ve 6.01 7.48
Altair A7IV-V 0.76 2.20 19s 50d 47.00sn +08° 52′ 06.0″ 16.8
σ Draconis K0V 4.67 5.87 19s 32d 21.59sn +69° 39′ 40.2″ 18.8
HR 5568 K5Ve 5.72 6.86 14s 57d 28.00sn −21° 24′ 55.7″ 19.3
η Cassiopeiae A G3V 3.46 4.59 00s 49d 06.29sn +57° 48′ 54.7″ 19.4
36 Ophiuchi A K1Ve 5.07 6.18 17s 15d 20.98sn −26° 36′ 10.2″ 19.5
B K1Ve 5.11 6.22
C K5Ve 6.33 7.45 17s 16d 13.36sn −26° 32′ 46.1″
Gliese 783 A K3V 5.32 6.41 20s 11d 11.94sn −36° 06′ 04.4″ 19.7
82 Eridani G5V 4.26 5.35 03s 19d 55.65sn −43° 04′ 11.2″ 19.8
δ Pavonis G7IV 3.55 4.62 20s 08d 42.61sn −66° 10′ 55.4″ 19.9
Gliese 892 K3V 5.57 6.50 23s 13d 16.98sn +57° 10′ 06.1″ 21.3
ξ Boötis A G8Ve 4.72 5.59 14s 51d 23.38sn +19° 06′ 01.7″ 21.9
B K4Ve 6.97 7.84
Gliese 667 A K3V 6.29 7.07 17s 18d 57.18sn −34° 59′ 23.3″ 22.7
B K5V 7.24 8.02
HR 753 A K3V 5.79 6.50 02s 36d 04.89sn +06° 53′ 12.7″ 23.5
Gliese 33 K2V 5.74 6.38 00s 48d 22.98sn +05° 16′ 50.2″ 24.3
β Hydri G2IV 2.82 3.45 00s 25d 45.07sn −77° 15′ 15.2″ 24.4
107 Piscium K1V 5.24 5.87 01s 42d 29.76sn +20° 16′ 06.6″ 24.4
μ Cassiopeiae A G5VI 5.17 5.78 01s 08d 16.39sn +54° 55′ 13.2″ 24.6
TW Piscis Austrini K5Ve 6.48 7.07 22s 56d 24.05sn −31° 33′ 56.0″ 24.9
Fomalhaut A3V 1.17 1.74 22s 57d 39.05sn −29° 37′ 20.1″ 25.1
Gliese 673 K7V 7.54 8.10 17s 25d 45.23sn +02° 06′ 41.1″ 25.2
Vega A0Va 0.03 0.58 18s 36d 56.34sn +38° 47′ 01.3″ 25.3
π3 Orionis A F6V 3.19 3.67 04s 49d 50.41sn +06° 57′ 40.6″ 26.2
χ Draconis A F7Vvar 3.68 4.15 18s 21d 03.38sn +72° 43′ 58.2″ 26.3
B K0V 5.67 6.14
Gliese 884 K5 7.88 8.33 23s 00d 16.12sn −22° 31′ 27.6″ 26.6
p Eridani A K2V 5.82 6.27 01s 39d 47.54sn −56° 11′ 47.0″ 26.6
B K3V 5.95 6.40
ξ Ursae Majoris A G0V 4.41 4.25 11s 18d 11sn +31° 31′ 45″ 27.2
B G5V 4.87 5.07
β Canum Venaticorum G0V 4.24 4.63 12s 33d 44.54sn +41° 21′ 26.9″ 27.3
μ Herculis G5IV 3.42 3.80 17s 46d 27.53sn +27° 43′ 14.4″ 27.4
61 Virginis G5V 4.74 5.09 13s 18d 24.31sn −18° 18′ 40.3″ 27.8
ζ Tucanae F9V 4.23 4.56 00s 20d 04.26sn −64° 52′ 29.2″ 28.0
χ1 Orionis A G0V 4.39 4.70 05s 54d 22.98sn +20° 16′ 34.2″ 28.3
Gliese 250 A K3V 6.58 6.88 06s 52d 18.05sn −05° 10′ 25.4″ 28.4
41 Arae A G8V 5.55 5.83 17s 19d 03.83sn −46° 38′ 10.4″ 28.7
HR 1614 A K3V 6.22 6.49 05s 00d 49.00sn −05° 45′ 13.2″ 28.7
HR 7722 K3V 5.73 6.00 20s 15d 7.39sn −27° 01′ 58.7″ 28.8
γ Leporis A F7V 3.59 3.83 05s 44d 27.79sn −22° 26′ 54.2″ 29.3
B K2V 6.17 6.41
δ Eridani K0IV 3.52 3.74 03s 43d 14.90sn −09° 45′ 48.2″ 29.5
β Comae Berenices G0V 4.23 4.42 13s 11d 52.39sn +27° 52′ 41.5″ 29.9
Groombridge 1830 A G8VI 6.42 6.61 11s 52d 58.77sn +37° 43′ 07.2″ 29.9
κ1 Ceti G5V 4.84 5.03 03s 19d 21.70sn +03° 22′ 12.7″ 29.9
γ Pavonis F6V 4.21 4.39 21s 26d 26.61sn −65° 21′ 58.3″ 30.1
HR 4523 A G3V 4.89 5.06 11s 46d 31.07sn −40° 30′ 01.3″ 30.1
61 Ursae Majoris G8V 5.31 5.41 11s 41d 03.02sn +34° 12′ 05.9″ 31.1
HR 4458 A K0V 5.96 6.06 11s 34d 29.49sn −32° 49′ 52.8″ 31.1
Gliese 638 K7V 8.10 8.15 16s 45d 06.35sn +33° 30′ 33.2″ 31.9
12 Ophiuchi K2V 5.77 5.82 16s 36d 21.45sn −02° 19′ 28.5″ 31.9
HR 511 K0V 5.63 5.64 01s 47d 44.83sn +63° 51′ 09.0″ 32.5

10 ile 13 parsek arası uzaklıktaki yıldızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Buradaki yıldızlar, Güneş'ten yaklaşık olarak 32.7 ile 42.4 ışık yılı uzaklıktadır.

Yıldız Belirtmesi Yıldız
Sınıfı
Parlaklık Sağ
Açıklık

(J2000)
Yükselim (J2000) Uzaklık
(Işık yılı)
Görünen Mutlak
HR 5256 K3V 6.49 6.47 13h 57m 32.06s +61° 29' 34.3" 33.0
α Mensae G5V 5.08 5.05 06h 10m 13.93s -74° 45' 11.0" 33.1
Gliese 453 K4V 6.99 6.95 11h 57m 57.63s -27° 42' 25.4" 33.2
Pollux K0IIIb 1.16 1.09 07h 45m 18.95s +28° 01' 34.3" 33.7
HR 857 K1V 6.05 5.97 02h 52m 31.65s -12° 46' 11.0" 33.9
ι Persei G0V 4.05 3.94 03h 09m 04.02s +49° 36' 47.8" 34.4
Gliese 688 A K3V 6.53 6.38 17h 39m 16.92s +03° 33' 18.9" 34.9
Wolf 635 A K7 V 7.70 7.54 17h 05m 04.47s -05° 03' 59.4" 35.1
HR 9038 A K3V 6.36 6.19 23h 52m 25.32s +75° 32' 40.5" 35.2
ζ Herculis A F9IV 2.91 2.74 16h 41m 17.16s +31° 36' 09.8" 35.2
B G7V 5.43 5.26
δ Trianguli G0V 4.84 4.66 02h 17m 03.23s +34° 13' 27.2" 35.4
β Virginis F8V 3.59 3.40 11h 50m 41.72s +01° 45' 53.0" 35.6
Gliese 86 A K0V 6.12 5.93 02h 10m 22.07s -50° 49' 25.4" 35.6
Denebola A3Vvar 2.14 1.92 11h 49m 03.58s +14° 34' 19.4" 36.2
HR 6806 K2V 6.38 6.15 18h 09m 37.42s +38° 27' 28.0" 36.2
54 Piscium K0V 5.88 5.65 00h 39m 21.81s +21° 15' 01.7" 36.2
γ Serpentis F6V 3.85 3.62 15h 56m 27.18s +15° 39' 41.8s" 36.3
Gliese 320 K2V 6.58 6.35 08h 43m 18.48s -38° 52' 56.6" 36.3
Gliese 370 K5V 7.67 7.43 09h 51m 06.31s -43° 30' 10.0" 36.4
11 Leonis Minoris A G8V 5.40 5.16 09h 35m 39.50s +35° 48' 36.5" 36.5
Gliese 505 A K2V 6.61 6.36 13h 16m 51.05s +17° 01' 01.9" 36.6
θ Persei A F7V 4.10 3.85 02h 44m 11.99s +49° 13' 42.4" 36.6
Arcturus K1.5III -0.05 -0.31 14h 15m 39.67s +19° 10' 56.7" 36.7
η Boötis A/B G0IV 2.68 2.41 13h 54m 41.08s +18° 23' 51.8" 37.0
Gliese 902 K3V 7.09 6.81 23h 39m 36.83s -72° 43' 19.8" 37.2
Gliese 169 K7V 8.30 8.00 04h 29m 00.12s +21° 55' 21.7" 37.4
DE Boötis A/B K2V 6.00 5.69 14h 53m 23.77s +19° 09' 10.1" 37.6
ζ Doradus F7V 4.71 4.38 05h 05m 30.72s -57° 28' 21.7" 38.0
λ Serpentis G0Vvar 4.42 4.07 15h 46m 26.61s +07° 21' 11.1" 38.3
ι Pegasi A/B F5V 3.77 3.42 22h 07m 00.67s +25° 20' 42.4" 38.3
δ Capricorni A A5IV 2.73-2.93 2.37 21h 47m 02.13s -16° 07' 38.2" 38.6
γ Virginis A F0V 3.46 3.10 12h 41m 40.36s -01° 26' 57.7" 38.6
B F0V 3.52 3.16
Gliese 542 K3V 6.66 6.29 14h 19m 05.88s -59° 22' 44.5" 38.6
ζ2 Reticuli G1V 5.24 4.83 03h 18m 09.45s -62° 30' 22.9" 39.4
ζ Trianguli Australis F9V 4.91 4.50 16h 28m 27.46s -70° 05' 03.8" 39.5
ζ1 Reticuli G2V 5.53 5.11 03h 17m 42.77s -62° 34' 31.2" 39.5
HR 3384 K0V 6.38 5.95 08h 32m 52.91s -31° 30' 03.1" 39.7
HR 1925 K1Ve 6.21 5.77 05h 41m 20.33s +53° 28' 51.8" 39.9
β Trianguli Australis A F2III 2.83 2.38 15h 55m 08.92s -63° 25' 50.6" 40.1
85 Pegasi A G3V 5.81 5.34 00h 02m 10.10s +27° 04' 56.1" 40.5
B K6V 8.88 8.41
Gliese 435 K5V 7.77 7.28 11h 41m 03.55s -44° 24' 18.7" 40.8
ρ1 Cancri A G8V 5.96 5.47 08h 52m 35.85s +28° 19' 50.9" 40.9
HD 69830 K0V 5.95 5.45 08h 18m 23.62s -12° 37' 55.8" 41.0
HR 483 A G1.5V 4.95 4.30 01h 41m 47.1s +42° 36' 48.1" 41.2
λ Aurigae G0V 4.69 4.18 05h 19m 08.38s +40° 05' 56.6" 41.2
HR 683 G8V 6.33 5.81 02h 18m 58.77s -25° 56' 44.5" 41.3
Gliese 349 K3V 7.20 6.68 09h 29m 54.83s +05° 39' 18.5" 41.4
44 Boötis A F9V 5.20 4.67 15h 03m 47.43s +47° 39' 14.6" 41.6
B/C G2 V 5.97 5.44
HR 6518 K0V 6.44 5.90 17h 25m 00.59s +67° 18' 24.1" 41.7
Gliese 2046 K3V 7.17 6.63 05h 54m 04.33s -60° 01' 24.5" 41.8
36 Ursae Majoris A F8V 4.82 4.28 10h 30m 37.66s +55° 58' 49.9" 41.9
HR 6094 A G3V 5.37 4.82 16h 24m 01.19s -39° 11' 34.7" 42.0
Gliese 428 A K7V 7.51 6.96 11h 24m 41.24s -61° 38' 51.2" 42.0
B M0Ve 8.82 8.27
HR 4587 K0IV 5.54 4.99 12h 00m 44.28s -10° 26' 45.7" 42.1
Capella Aa G5III 0.76 0.20 05h 16m 41.34s +45° 59' 52.8" 42.2
Ab G1III 0.91 0.35
HR 6998 G5V 5.85 5.28 18h 38m 53.49s -21° 03' 06.7" 42.3

13 ile 15 parsek arası uzaklıktaki yıldızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Buradaki yıldızlar, Güneş'ten yaklaşık olarak 42.5 le 48.9 ışık yılı uzaklıktadır.

Yıldız Belirtmesi Yıldız
Sınıfı
Parlaklık Sağ
Açıklık

(J2000)
Yükselim (J2000) Uzaklık
(Işık yılı)
Görünen Mutlak
Gliese 707 K7V 8.23 7.65 18h 12m 21s -43° 26' 41" 42.6
Gliese 204 K5V 8.23 7.65 05h 28m 26s -03° 29' 58" 42.6
Gliese 167 K5V 7.62 7.03 04h 15m 57s -53° 18' 35" 42.8
HD 170657 K1V 6.81 6.21 18h 31m 19s -18° 54' 30" 43.0
Gliese 146 K5V 8.95 8.34 03h 35m 01s -48° 25' 09" 43.1
Gliese 775 K4V 7.45 6.84 20h 02m 47s +03° 19' 34" 43.1
Gliese 69 K5V 8.35 7.74 01h 43m 41s +63° 49' 24" 43.1
58 Eridani G1V 5.63 5.01 04h 47m 36s -16° 56' 04" 43.4
Gliese 528 A K4 V 7.96 7.32 13h 49m 04s +26° 58' 47" 43.7
B dK6 8.35 7.71
SZ Crateris A K4/5 V 8.6 8.0 11h 21m 27s -20° 27' 14" 43.9
υ Andromedae F7V 3.51 2.86 01h 36m 48s +41° 24' 20" 43.9
Gliese 556 K3V 7.32 6.67 14h 33m 29s +52° 54' 32" 44.0
θ Ursae Majoris F6IV 3.02 2.37 09h 32m 52s +51° 40' 43" 44.0
LHS 3508 K5V 7.91 7.24 20h 02m 35s -50° 03' 06" 44.3
Gliese 174 K3V 8.03 7.36 04h 41m 19s +20° 54' 05" 44.4
HR 8501 G1V 5.36 4.69 22h 18m 15s -53° 37' 32" 44.4
Gliese 868 K5V 7.93 7.25 22h 40m 43s -29° 40' 28" 44.5
HR 8 K0Ve 5.92 5.23 00h 06m 37s +29° 01' 19" 44.7
β Aquilae A G8IV 3.75 3.06 19h 55m 19s +06° 24' 29" 44.7
10 Tauri F9V 4.29 3.60 03h 36m 53s +00° 24' 10" 44.7
Gliese 656 K0V 7.28 6.58 17h 10m 10s -60° 43' 44" 44.9
ι Piscium F7V 4.06 3.36 23h 39m 57s +05° 37' 38" 45.0
γ Cephei A K1IV 2.94 2.24 23h 39m 21s +77° 37' 56"  45.0
Gliese 615 K0V 7.36 6.66 16h 13m 49s -57° 34' 14" 45.1
Gliese 898 K5/M0 V 8.38 7.68 23h 32m 49s -16° 50' 44" 45.1
BD -19° 733 K2V 7.1 6.4 03h 43m 56s -19° 06' 42" 45.2
Gliese 394 K7 Ve 8.77 8.06 10h 30m 25s +56° 00' 00" 45.2
τ1 Eridani A/B F5/F6V 4.47 3.74 02h 45m 06s -18° 34' 22" 45.5
18 Scorpii G1V 5.50 4.76 16h 15m 37s -08° 22' 06" 45.7
Gliese 529 K4/K5V 8.36 7.62 13h 49m 45s -22° 06' 40" 45.9
Gliese 726 K5 8.91 8.17 18h 47m 27s -03° 38' 23" 45.9
Gliese 282 A K2V 7.26 6.52 07h 39m 59s -03° 35' 51" 45.9
B K5 9.02 8.28
47 Ursae Majoris G0V 5.03 4.29 10h 59m 28s +40° 25' 48" 45.9
Gliese 532 K5 8.99 8.24 13h 52m 00s +49° 57' 03" 46.0
26 Draconis A G0Va 5.06 4.31 17h 34m 60s +61° 52' 30" 46.0
B K3V 7.95 7.20
Alpha Fornacis A F7IV 3.80 3.05 03h 12m 04s -28° 59' 21" 46.0
B G7V 6.73 5.98
Gliese 42 K2V 7.48 6.72 00h 53m 01s -30° 21' 25" 46.2
Gliese 611 A G8V 6.71 5.94 16h 04m 57s +39° 09' 23" 46.4
CD -38° 11173 K2V 7.39 6.62 16h 44m 14s -38° 56' 36" 46.4
HR 7578 K3V 6.23 5.46 19h 54m 18s -23° 56' 28" 46.4
π1 Ursae Majoris G1V 5.63 4.86 08h 39m 12s +65° 01' 15" 46.6
Ras Alhague A5III 2.08 1.30 17h 34m 56s +12° 33' 36" 46.7
η Cephei K0IV 3.42 2.63 20h 45m 17s +61° 50' 20" 46.8
HD 144628 K3V 7.12 6.33 16h 09m 43s -56° 26' 46" 46.8
HD 144579 G8V 6.66 5.87 16h 04m 57s +39° 09' 23" 46.8
72 Herculis G0V 5.38 4.59 17h 20m 39s +32° 28' 13" 46.9
Gliese 481 K2 7.86 7.07 12h 41m 06s +15° 22' 36" 47.0
Gliese 546 K5V 8.37 7.57 14h 21m 57s +29° 37' 47" 47.1
Gliese 420 dK5 8.06 7.26 11h 15m 12s +73° 28' 31" 47.1
ν2 Lupi G2V 5.66 4.84 15h 21m 48s -48° 19' 04" 47.5
θ Boötis A F7V 4.10 3.28 14h 25m 12s +51° 51' 06" 47.5
Gliese 154 K5 9.67 8.85 03h 46m 20s +26° 12' 58" 47.5
Gliese 269 A K2V 8.08 7.26 07h 17m 30s -46° 58' 45" 47.6
Gliese 833 K2V 7.31 6.48 21h 36m 41s -50° 50' 43" 47.7
HR 7898 G8V 6.36 5.53 20h 40m 12s -23° 46' 24" 47.7
ι Ursae Majoris A A7V 3.23 2.40 08h 59m 13s +48° 02' 32" 47.7
Gliese 259 K1V 6.88 6.05 07h 01m 14s -25° 56' 55" 47.7
Gliese 201 dK5 e 7.83 7.00 05h 23m 38s +17° 19' 27" 47.8
ψ Serpentis G5V 5.86 5.03 15h 44m 02s +02° 30' 55" 47.8
111 Tauri F8V 5.00 4.17 05h 24m 25s +17° 23' 00" 47.8
Gliese 604 K5V 8.05 7.22 15h 57m 41s -42° 37' 27" 47.8
ψ Capricorni F5V 4.14 3.30 20h 46m 06s -25° 16' 14" 47.9
Gliese 233 K2 V e 6.76 5.91 06h 26m 10s +18° 45' 25" 48.2
α Corvi F2V 4.02 3.17 12h 8m 25s -24° 43' 44" 48.2
20 Leonis Minoris A G3Va 5.40 4.50 10h 01m 01s +31° 55' 25" 48.6
AB Doradus K1 III(p) 7.82 6.95 05h 28m 45s -65° 26' 55" 48.7
ν Phoenicis F8V 4.57 3.70 01h 15m 11s -45° 31' 54" 48.7
HR 209 G5V 5.80 4.93 00h 45m 45s -47° 33' 06" 48.7
Gliese 52 K7V 8.98 8.10 01h 07m 09s +63° 56' 30" 48.8
Gliese 1279 K5V 8.50 7.62 23h 09m 41s -67° 44' 00" 48.8
Alderamin A7IV-V 2.45 1.58 21h 18m 35s +62° 35' 08" 48.8
HR 7162 A G0V 6.22 5.34 18h 57m 02s +32° 54' 05" 48.9
B K1V 7.53 6.65
Gliese 40 A K5V 9.04 8.16 00h 51m 34s -22° 54' 36" 49.0
Gliese 818 K5V 8.09 7.21 21h 05m 20s +07° 04' 09" 49.0

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]