Yıltan Taşçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yıltan Taşçı (d. 28 Ekim 1957), Kıbrıs Türkü müzisyen, şair ve fotoğrafçıdır.

Erken Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıltan Taşçı
Doğum28 Ekim 1957 (66 yaşında)
Lefkoşa
MilliyetKıbrıs Türkü
Eğitimİstanbul Üniversitesi
MeslekŞair, müzisyen, fotoğrafçı, öğretmen
Etkin yıllar1972 - Günümüz

Kıbrıs Türk Edebiyatı ve müziğinin başarılı isimlerinden biri olan Yıltan Taşçı, 28 Ekim 1957'de Lefkoşa'da doğdu. Annesi Fatma Hanım ve gardiyan Kemal Hakkı Bey'in büyük oğluydu.

Yıltan, 1963 yılında Küçükkaymaklı İlkokulu'na başladı ve ardından 1964'te Yenicami İlkokulu'na, daha sonra da Atatürk İlkokulu'na devam etti. İlkokuldan sonra, Bayraktar Ortaokulu B'ye devam etti. Bu dönemde de derslerdeki başarısını sürdürdü. Lise eğitimine 1972-73 ders yılında Lefkoşa Türk Lisesi'nde devam etti ve bu dönemde müzikle tanıştı. Müzik dersinde hocası Yıldan Birand'ın "şarkı söyleyene bu dersten 10 vereceğim" teklifi üzerine şarkı söylemeye başladı ve müzik kariyeri bu şekilde başlamış oldu. Lise yıllarında öğrencilerden oluşan Gölgeler grubuyla çalışmaya başladı. Müziğe olan ilgisiyle birlikte okulun tiyatro, şiir okuma yarışmaları ve atletizm gibi sosyal aktivitelerinde de başarılı oldu.

Sanat Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Lefkoşa Türk Lisesi'nin müzik grubu Letül'ün solisti olarak müzik çalışmalarını sürdüren Yıltan Taşçı ve arkadaşları, Türkiye'de popüler olan Liseler arası Müzik Yarışması'na katılmaya karar verdiler. Bu yarışmada büyük ilgi gördüler ve Yıltan Taşçı'nın "Vurulmuşum" adlı bestesiyle Türkiye 5.'si oldular. Bu başarı, Yıltan'ın müziğe olan ilgisini daha da artırdı. Aynı dönemde şiir çalışmalarını da artırarak, lise 2'de arkadaşı Kemal Öztürk ile birlikte ilk şiir kitapları olan "Haykırışımızı" piyasaya sürdüler.

Üniversite tercihini Türkoloji üzerine yaparak müziğe ve edebiyata olan ilgisini bir arada sürdürebileceği bir yol seçti. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünü kazandı ve üniversiteye başladı. Üniversitede eğitim alırken, Kıbrıs'a yaz tatillerinde dönerek müzik kariyerine devam etti. Farklı müzik gruplarıyla sahne aldı ve müziğe olan bağlılığını sürdürdü. Aynı dönemde fotoğrafçılıkla da ilgilendi.

1979 yılında üniversite eğitimini tamamlar ve ardından askerlik görevini yerine getirir. 1982 yılında öğretmen olarak Atatürk Meslek Lisesi'ne atanır. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra 1992 yılında Türk Maarif Koleji'nden emekli olan Yıltan Taşçı, Kuzey Kıbrıs'ın ilk dershanelerinden biri olarak kabul edilebilecek Bilgi Dershanesi'ni kurar. Dershaneyi başarıyla yönetirken, 1995 yılında geçirdiği bir kaza sonucu iki yıl boyunca yatağa mahkum olur. Bu zor ve sıkıntılı dönemde kendini şiir ve kitaplarla avuturken, dershanesini de kapatmak zorunda kalır.[1]

1973 yılında Lefkoşa Türk Lisesi orkestrası Letül ile başladığı müzik yolculuğunda başarılı adımlar atan Yıltan Taşçı, 1979 yılına kadar Kıbrıs Beşlisi, Enginler, Kıbrıs Folk Üçlüsü ve Station gibi gruplarda gitarist ve solist olarak müzik yapar. 1982 yılında kurduğu Oksijenler adlı orkestra ile sahnelerde büyük bir etki yaratır ve sanat dünyasında önemli bir yere sahip olur.[2]

1978 ile 1984 yılları arasında çeşitli gazetelerde günlük yazılar kaleme alan Yıltan Taşçı, bir süre Lefkoşa Belediye Meclis üyeliği görevini sürdürür. Ayrıca Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'nda çeşitli programlar yapan Yıltan Taşçı, lise yıllarından bu yana fotoğrafçılığa ilgi duymaktadır. Sergi düzenlemeye yetecek kadar zengin bir fotoğraf arşivi bulunan Yıltan Taşçı'nın fotoğraflarında en dikkat çekici tema denizdir. Kendisi bir adalı olarak denizin büyüleyici güzelliğini karelerine yansıtmaktan büyük keyif alır ve bir deniz tutkunudur.[3]

1987 yılında sahne kariyerine son veren Yıltan Taşçı, beste çalışmalarına odaklandı. 1973-1987 yılları arasında yarattığı besteleri 1995 yılında "Bana Seviyorum De" adlı albümünde bir araya getirdi. Bu albümünün ardından "Aynı Gökyüzü Altında," "Bir Şiir Olmak Güzel" ve 2002 yılında "Lebibe" adlı albümlerini yayınladı. Sahne performansları yerine bestelerine ağırlık veren Yıltan Taşçı, 1996 yılında First FM Radyosu tarafından yılın en başarılı müzik sanatçısı seçildi. Ayrıca, 1998 yılında Kıbrıslı gazetesi okurları tarafından yılın en iyi erkek müzik sanatçısı olarak seçildi. Bu ödüller, sanatının verdiklerini hak ettiğini gösterdi. 2003 yılında "Lebibe" adlı dördüncü müzik albümü, Yakın Doğu Üniversitesi 4. Video-Müzik Ödülleri'nde en iyi yerli albüm ödülünü kazandı. "Yıltan Taşçı Akademi" adında bir fotoğrafçılık eğitim akademisi kurmuştur ve bu akademide ders vermeye devam etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yıltan Taşçı". www.erguclu.eu. 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  2. ^ "Yiltan Tasçi". www.cypnet.co.uk. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  3. ^ "Yıltan Taşçı'dan çağına tanıklık eden, Kıbrıs insanını belgeleyen bir kitap; "Bana Bir Öykü Anlat"". www.kibrisgazetesi.com/. 20 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023.