Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Çapulcu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir. --Superyetkinileti 19:36, 17 Ağustos 2013 (UTC)

Çapulcu[kaynağı değiştir]

  • Unutmayınız. Kayda değerlik popülerlik ile aynı anlama gelmez.--i.e.msj 17:53, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin KD değil. --i.e.msj 17:53, 5 Haziran 2013 (UTC)
    Kalsın Kalsın Artık kalsın :).--i.e.msj 08:23, 23 Temmuz 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Hızlı sil. Sözlük maddesi olabilir ancak. --Sayginerv-posta 20:14, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın çapuling sas'ında de söylediğim gibi bu 'sade' bir tanım değil, dünya çapında göndermelerde bulunulan bir kelime. bu nedenle artık sadece bir kelime değil, bu açıdan da sözlük değil ansiklopedi maddesi.. --kibele 20:23, 5 Haziran 2013 (UTC)
2013 Taksim Gezi Parkı protestoları maddesinden bağımsız ansiklopedik anlam ifade etmeyen bir sözcük. O maddeyi aşan hiçbir tarafı yok. O maddede bu içerik yoksa taşınabilir. Birebir denemez ama bu örnek olabilir. --Sayginerv-posta 20:33, 5 Haziran 2013 (UTC)
@Kibele Bu madde popüler bir madde mi diyorsunuz?--i.e.msj 21:17, 5 Haziran 2013 (UTC)
soruyu anlamadım. çapullamak maddesinin de bağlandığı kategorideki maddeler bu konuda bir fikir verebilir. --kibele 21:30, 5 Haziran 2013 (UTC)
Kategoride 7 madde var. Birisi bir maddenin içine aktarılmış. Birisi silinmek üzere işaretlenmiş. Birisi çevrimiçi oyun maddesi. Birisi ekonomik argo terimi. Belki bu biraz uyuyor. Ayrıca bu maddelerin hiçbirisi için bu Çapulcu maddesinde olacağı gibi anlam ayrımı gerekmeyecek, çünkü bir sözlük maddesi olan bu madde ansiklopedik olmayan özgür kürsü tarzında popüler bir madde. Umarım anlatabildim.--i.e.msj 21:44, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin, protestolar maddesine, popüler kültür başlığı altına eklensinKalsın Kalsın madde Gezi Protestoları maddesinin önemli bir alt başlığı olmuştur. Ayrı bir madde olacak kadar zengindir, üzerinde hala polemikler sürüyor bunun içinde gelişmeye de açıktır. Ana konu bu kelimedir. Bu isimle korunmalıdır.--Ollios (mesaj) 20:50, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin KD değil, ünlülerin, siyasilerin kullandığı her kelimeyi ekleyelim mi yani? Abartmayalım lütfen. Bi şeyleri eleştireceğiz diye vikipedi gibi tarafsız bir ortamın taraflılaştırılmasına göz yumamayız. -- s a y z ' ı nu s u 21:40, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Terimin bir başka kullanımını daha ekleyeceğim. Mobbing, Sans-culottes gibi bir madde ama mobbing bu kadar farklı kullanımlara sahip olmadı, Sans-culottes ise tamamen politik bir terim haline geldi. Bence kalsın. Mukaddimeileti 21:52, 5 Haziran 2013 (UTC)
OTHERCRAPEXISTS diye güzel bir başlık var İng. Vikide. A var, B niye olmasın? gibi gerekçeler işte buna dayanarak kabul edilmiyor.--RapsarEfendim? 22:17, 5 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalsın diyenlerin yorumlarına katılıyorum. Bu kavramla ilgili sosyolojik ve felsefi analizler de yapılıyor. Gelişmeye oldukça müsait ve yeni bir kavram. Hatta buna 5 Haziran 2013 itibariyle TDK’nin tanımını değiştirmesi olayı da eklenecek. Bu değişikliğin politik bir nedeni var mı yok mu analizleri yapılıyor yazılı basında. Eminim ki bunlar da maddeye tarafsız bir şekilde eklenecektir ilerde. Bir de bu haber var. Mimar77 (mesaj) 00:54, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kayda değer olduğunu düşünüyorum. Maddeye birçok kaynaklı bilgi ekledim, ilerde bu bilgilerin artması da gayet olası.--Emyilmesaj 01:34, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bu tanım, sosyolojik tanımlama olmanın yanı sıra, aynı zamanda sıkça duyulan bir kavram olduğu için kalmasından yanayım. Kayda değer bilgiler içeriyor. Silinmesi hata olur. -- Ullierlich 06:33, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Arkadaşlar, bu madde ingilizce Wikipedia da da mevcut. Popülerlik yanında, Türkiye çapına yayılan Taksim olaylarının da sembolü olduğundan kayda değer olduğunu düşünüyorum. Bir kategori altında taksim olayları çerçevesinde kesinlikle bulunması gereken bir maddedir. --Sağlamcıileti 06:44, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kayda değer. --N KOziİleti 07:48, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalmasından yanayım. Çapulcu sözcüğünün anlamını sözlüklerden bulabiliriz. Fakat artık 10 gün önceki sözcükten değil, ancak bir ansiklopedinin açıklayabileceği tarihsel ve sosyolojik bir kavramdan bahsediyoruz, çünkü:
  • Çapulcu sadece ünlülerin veya siyasetçilerin kullandığı bir sözcük değil, Sans-culottes gibi kavramlaşmış bir sıfattır.
  • Kısa bir sürede kavramlaşması bunun Vikipedi'ye uygun olup olmadığını belirlemez. Aksine Fransız Larousse sözlüğü de burada yazdığı gibi (Fransızca) her yıl 150'ye yakın "popüler" sözcüğü Fransızcaya kazandırır ve bunlarının hemen hepsini Fransızca, İngilizce ve hatta Türkçe Vikipedi'de de bulabilirsiniz.
  • Sözcüğün tarihsel ve politik evrimine değinmeden,
  • Sans-culottes kavramına başvurup bir ilişki kurmadan,
  • Bir banka genel müdürünün ve bir düşünür/dilbilimcinin "Ben de çapulcuyum/I am also a Çapulcu" cümlesini kurmasının tarihsel arka planını ve mecazi anlamını açıklamadan,
  • Yağmacı ve disiplinsiz anlamındaki eski kullanımıyla farkını belirtmeden,
  • Hele ki bir sözlük olan TDK'nın bu kavramı değiştirmesini irdelemeden, sadece bir sözlükten bunu açıklamasını nasıl bekleyebiliriz? Bunu ancak Vikipedi yapabilir. --Kullanıcı:Çabuk çorbaileti 14:00, 6 Haziran 2013 (UTC)(VP:OY#Oyların geçerliliği uyarınca, oylama başlangıç tarihi itibariyle kullanıcının 150 değişikliği olmadığından oyu geçersiz sayılmaktadır. --Garbino ileti 13:33, 6 Haziran 2013 (UTC))
  • Kalsın Kalsın gayet net, anlaşılır.Bu imzasız yazı Qisx (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. (VP:OY#Oyların geçerliliği uyarınca, oylama başlangıç tarihi itibariyle kullanıcının 150 değişikliği olmadığından oyu geçersiz sayılmaktadır. --Garbino ileti 13:33, 6 Haziran 2013 (UTC))
  • Kalsın Kalsın Tarihi olaylarda T.C. Basbakaninin kullandigi kendisiyle ayni dusuncede olmayan topluluklari degerlendirdigi bir kelimedir. Yukarida da belirtildigi gibi TDK da anlami degistirilmesi ve yogun olarak cesitli mecralarda kullanarak bir sembol haline gelmesi kalmasini gerektirir. --Tacci2023 (mesaj) 18:35, 6 Haziran 2013 (UTC)
    Silinsin Silinsin Vikisözlük için uygun. İçerik, Taksim Gezi Parkı protestolarının işlendiği maddeye aktarılabilir. --esc2003 (mesaj) 19:10, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Konu içerik hacmi gereği ayrı madde olmaya elverişlidir fakat madde adı Çapulcu (siyasi) ve benzeri şekilde değiştirilmelidir, çünkü sözcük bu olayla var olmamıştır. --esc2003 (mesaj) 16:44, 23 Temmuz 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin politik içerik. --— Lubunya. —-- 22:50, 6 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bir sözcükten daha çok sosyolojik bir kavram halini almaya başlamış bir ifade olduğunu düşünüyorum. Yerli ve yabancı basında defalarca yer bulduğu ve üzerinde birçok kişi tarafından analizler ve yorumlar yapıldığı için ikincil kaynak ya da kayda değerlik açısından yetersizlik taşıdığını sanmıyorum. VikipediBilginimesaj? 10:48, 7 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Taksim Gezi Parkı protestolarında anlatılabilir. - Seyit mesaj 17:40, 8 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kayda değer olduğunu düşünüyorum. --Veryaz bana 17:54, 8 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Sloganımızı Vikipedi-Komik Ansiklopedi olarak değiştirmeyeceksek silinsin. Püskevit gibi icerik. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 11:33, 9 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Çapulcu kelimesi Taksim Gezi Parkı eylemleri ve sonrasında yaşanan olayların önemi açısından bu eylemi gerçekleştirenlerin ironi olarak kullandıkları fakat bir süre sonra bu eylemi gerçekleştirenler tarafından benimsenip bizzat eylemcilerin kendilerine "çapulcu" dediği bir sözcük haline gelmiştir. Artık yalnızca "püskevit" veya "tinerci" veya diğer sözlerinden farkı vardır. Taksim'deki göstericiler anlamına gelen bir sözdür. Kelime anlamı bu şekilde doldurulmaktadır. Bu nedenle bunu sıradan bir sözle eş değer göremeyiz. Kesinlikle kalmalıdır. Kayda değerdir. Kafasında soru işareti olanlar süreç hakkında daha detaylı bilgi sahibi oldukça, süreci daha yakından takip ettikçe ne demek istediğimi anlayacaktır. İyi Vikiler... --insan|perver (mesaj) 11:45, 9 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın. Protestolarla özleşmiş ve üçüncül kaynaklarla desteklenen bir terim kayda değerlik çizgisini geçmiş demektir. 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları zaten yeterince uzun bir madde ve protestolar devam ettikçe uzaması muhtemel. Protestolar bitmeden bu tür bir tartışmayı erken buluyorum. Çapuling ile birleştirilebilir. -- Bilinen Bir Beyaz Kedi çi? 10:58, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Taşınsın Taşınsın Gezi parkı protestoları sayfasına taşınsın. Olgu şu anda kendi başına bir madde oluşturacak kadar entelektüel bağımsızlığını ilan etmedi. --Boyalikus (mesaj) 11:09, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Sayın Başbakanımızın dediklerine katılıyorum ama sayın İncelemeelemani'nın da dediği gibi kayda değerlik popülerlik ile aynı anlama gelmez. silinsin KD değil. J.M.P Jumpeax ye yaz
  • Yorum Yorum Başbakanınıza katıldığınızı açıklayacağınız yer burası değildir. Bunu Facebook, twitter üzerinden yapın. Açıkça tarafsızlık ilkesini göz ardı ederek, maddeye değil, politik düşüncenize odaklı bir oy verdiniz. Oyunuzun geçersiz sayılması gerekir.--Veryaz bana 21:14, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Niçin sayın Veritas? Tartışma bölümünde görüşlerimi açıkça söylememin bir mahsuru mu var? J.M.P Jumpeax ye yaz
Siz tartışmayı biraz yanlış anladınız herhalde. Fiskos anlamında tartışma değil. Bu arada şu "katkı"nıza hitaben, hasta olduğumu öğrendim teşekkür ederim. Bir doktor öneriniz var mı hemen gözükeyim?--Veryaz bana 21:33, 10 Haziran 2013 (UTC)
Yorum Yorum Estağfurullah ne haddime ayrıca tartışmayı yanlış anlamak falan değil, gayet iyi biliyorum. Sizinle de muhatap olmak istemezdim ama neyse sorun yok J.M.P Jumpeax ye yaz
Bir eşcinselle muhabbet etmeye zorladığım için sizi üzgünüm. Tartışmayı yanlış anladınız değil Vikipedi'deki tartışma sayfalarının maksadını yanlış anladığınızdan bahsettim. Bunu bile anlamadığınıza göre tartışmayı yanlış anlamanız da muhtemeldir bence.--Veryaz bana 21:41, 10 Haziran 2013 (UTC)
Yorum Yorum Yoo estağfurullah eşcinsel olmanızdan değil ayrımcılık yapmıyorum. Ama ben tartışırken görüşlerimi açıkça belirtmeyi tercih ederim. İyi çalışmalar diliyorum. J.M.P Jumpeax ye yaz
İşte görüşlerimizi belirtmemiz görüşlerimizi tartışıp Tayyip mi haklı çapulcular mı diyeceğimiz yer burası değil. O halde ben de Muhammed sayfasının tartışmasında neler yazarım ne eleştiriler getiririm. Olmaz ama böyle değil mi? Benim Muhammed sayfasının tartışma sayfasında yazacağım en fazla maddenin üslupsal yapısı, kaynakları, taraflı-tarafsızlığı ve benzeri içeriklerdir.--Veryaz bana 21:51, 10 Haziran 2013 (UTC)
Yorum Yorum Tartış dediysek de inanmadığın dinin peygamberine hakaret et demedik, tartışma dediğin hakaretle mi olur, gireceksin Muhammed maddesinin tartışma sayfasına hakaret içerikli tartışacaksın ve bunu demek istiyorsun. Sulh ceza mahkemesine kadar yolun var. J.M.P Jumpeax ye yaz
Muhammed sayfasına hakaret edeceğimi ben söylemedim siz iddia ettiniz. He hakaret etmeyi tercih etsem Vikiden banlanmak da Sulh Ceza mahkemesi de umrumda olmazdı. Gündelik hayatımda Muhammed ile ilgili hoşunuza gitmeyecek görüşlerimi yeterince Facebooktan yayıyorum zaten Vikipediye gerek yok. Tartışmayı çevirmeyin. Ben size tartışmanın anlamını anlamadığınızı söyledim yemediğim laf kalmadı. Sulh Ceza mahkemesi tehdidiniz beni korkutamaz. --Veryaz bana 21:57, 10 Haziran 2013 (UTC)
Yorum Yorum (...), mahkemeden mi olacak canım? Peygamber Efendimiz ile ilgili hakaretler yazdığını söyledin facebook hesabında, ver hesabını da sulh ceza mahkemesinde görüşelim seninle,(...). J.M.P Jumpeax ye yaz
Vuhuu! Buradan başlayın. Sizinle konuşmam burada bitmiştir. Gönderdiğim linkten istediğiniz tarzda tartışmalara girebilirsiniz. Vikipedi bunun yeri değildir. --Veryaz bana 22:06, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Tek başına ifadenin ansiklopedik olma açısından KD olduğunu düşünmüyorum. "Çapulcu" kelimesi anlamının "Taksim Gezi Parkı protestoları" yaşanmadan önce sözlüklerde açıklandığı halinin değiştirilmesi/farklı şekilde uyarlanmasından tutun da siyasi bir slogan/mesaj haline getirilmesi dahil tartışıldığı haliyle politik bir içerik olduğu açık. Bu sebeple mevcut 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları maddesinde alt bir başlık olarak ele alınabilir/oraya taşınabilir diye düşünüyorum..Eğitmenmahmut msj 21:42, 10 Haziran 2013 (UTC)
Gerek geride kalan 1,5 aylık süreçte konu ile ilgili olarak yaşananlar ve gerekse (sağolsun) Mukaddime'nin madde içeriğine yaptığı kıymetli katkıları, maddeyi anlamlı kılmıştır. Bu vesile ile KD olmadığı gerekçesiyle silinmesi yönünde kullandığım olumsuzluk oyumu geri alıyorum..--Eğitmenmahmut msj 10:43, 23 Temmuz 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Çapulcu sözcüğü aslen "akıncı" demek ve Çağataycada ve Moğolcada da mevcut. Elimde kaynak yok ama eski Türk ve Moğol devletlerinde düşmanın moralini bozmak için cephe gerisinde akın düzenleyip yağma yapan "çapulcu" birliklerinin olması ve sözcüğün buradan günümüze kadar ulaşmış olması kuvvetle muhtemel. Bu madde (varsa) bahsi geçen "çapulcu" birlikleri hakkında olmalı. Protestolar ile ilgili kullanım ise ya "Çapulcu (2013 Taksim protestoları)" gibi ayrı bir maddede değerlendirilmeli ya da -en güzeli- Çapuling maddesine aktarılmalı. Şu anki haliyle, maddenin %90'nında "protestocu" anlamı anlatılırsa, bu durum İngilizce "apple" maddesinde meyve yerine "Apple şirketini" anlatmaya benzer.--Abuk Sabuk 21:48, 10 Haziran 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin — "Kayda değerlik popülerlik ile aynı anlama gelmez" ilkesi gereği maddenin silinmesi gerektiğini ve konuya, ilgili maddede değinilebileceğini düşünüyorum. Utku Tanrıveremesaj 13:16, 12 Haziran 2013 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Çapuling ile birleşmesi lazım. --cobija 17:19, 22 Haziran 2013 (UTC)
  • Birleştirilsin Birleştirilsin Alexandre M. 11:14, 23 Haziran 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Politik olarak görülmesi kd olmasına ya da vikipedide bulunmasına engel değil ve tersine bir sebeptir. Bence bu madde kalmalı ve hatta Çapuling maddesi silinecekse (ki bence silinmeli) oradaki içerikle birleştirilerek zenginleştirilmeli. –h.çağrımsj 22:03, 1 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın / Birleştirilsin Birleştirilsin Kayda değer içerik. Çapuling ile birleştirilebilir.--Khutuckmsj 07:06, 3 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Çapulcu kelimesi TDK tarafından ani bir kararla sabahın çok erken saatlerinde (04.00) anlamı değiştirilerek, başkaldıran vs şeklinde bir kelimeye donusturulmustur. TDK tarafından yaplıan bu "taraflı" değişiklik, yabancı basının Başbakanı kullandığı "hakaret" nitelikli kelimeden sorumlu tutmaması içindir. Bu hareket hükümetin politikası ve mantığını gözler önüne seren tarihsel skandallardan biridir. Bu imzasız yazı Belenbelen (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. (OY politikası uyarınca kullanıcının oyu yoruma çevrilmiştir.--i.e.msj 12:54, 4 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bu sözcüğün kullanımı sözlük anlamını aştı, dolayısıyla yalnız sözlük anlamının yeralacağı bir Vikisözlük maddesi yeterli olmayacaktır. Kullanımının yaygınlığı düşünülürse KD olduğu da bence açık. ataka 22:12, 5 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Çapuling ile birleştirilemez çünkü bu sözcük daha önce de dilde yer alan bir sözcüktü. Son olaylar sebebiyle kullanım sıklığının artması da bilakis bu maddenin Vikisözlük dışına taşarak Vikipedi'de bulunmasına katkı sağlamıştır.--вяí¢αи76ileti 18:43, 10 Temmuz 2013 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddeye bazı eklemeler yaptım. Özellikle silinsin diyen arkadaşların maddeye bir kez daha göz atmalarını rica edeceğim. İçeriğin oldukça kayda değer olduğunu sanırım artık birçok kişi kabul edecektir. Mukaddimeileti 12:22, 22 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kesinlikle kalmalı!! Burası bir ansiklopedi ve Gezi parkı olayları hakkında çok güzel, açıklayıcı bir madde bu madde Bu imzasız yazı Chuckasdf (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 17:17, 23 Temmuz 2013
  • Kalsın Kalsın politik söylemler kaldırılmış. - Lubunya 06:45, 24 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Son düzenlemelerden sonra kalmalı.--Fikirmsj 16:45, 24 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Sabri76'ya katılıyorum. GökçeYörük 19:39, 24 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Çünkü bizim durumumuzu en iyi anlatan tek gerçek ve güvenilir kaynak.Bu imzasız yazı Oguzhaner (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. ((OY politikası uyarınca kullanıcının oyu geçersiz sayılmıştır.--i.e.msj 18:47, 26 Temmuz 2013 (UTC))
  • Kalsın Kalsın Taksim'deki göstericiler anlamına gelen bir sözdür. O yüzden kalmasında bir sakınca görmüyorum. Sero1988 17:00, 27 Temmuz 2013 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalsın ama Dış Güçlerin Türkiyeyi Karıştırmak İçin Oynadığı Çapulcular olarak alt başlık açılsın. :) |MURAT Jumpeax| 13:32, 5 Ağustos 2013 (UTC)
Siyasi düşünceleriniz ile Vikipediyi bulandırmayınız! --Veryaz bana 19:07, 6 Ağustos 2013 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Vikipedi'de siyaset olabilir ama taraflı siyaset ASLA olamaz. Bu Vikipedi'nin tarafsızlık ilkesine aykırıdır. Profcocuk (mesaj) 11:41, 16 Ağustos 2013 (UTC)(OY Politikası uyarınca, kullanıcının 150 değişikliği bulunmadığından oyu geçersiz sayılmıştır.)--i.e.msj 12:38, 16 Ağustos 2013 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.