Vikipedi:Köy çeşmesi/2012/Eylül

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Örneğin Twitter maddesinde Retweet gibi özellikler verilmiş. Bu tür özellikleri açıklamak için alt maddeler oluşturmak daha mantıklı olur yani ayrı bir madde olarak göstermek fazla ilgisi olan birşeye benzemez. Birçok madde de bu böyle. Açıklayıcı Çalışma Sayfası --Aguzer (mesaj) 21:45, 3 Eylül 2012 (UTC)

Teklifim hakkında görüş belirtmek isteyen dostlar yok mu ? --Aguzer (mesaj) 22:24, 3 Eylül 2012 (UTC)

Teklif.--Aguzer (mesaj) 16:05, 4 Eylül 2012 (UTC)

Madde ad alanında altsayfa kullanımı uygun değil. Birincisi, OS/2 gibi maddenin içinde eğik çizgi kullanılan durumlarda işi çorba haline getirir. İkincisi, görüntüleme (transclusion) ile kullanılacak sayfaların yeri, (temizlik adına kullanılan /Başlık altsayfaları gibi) belirli istisnalar dışında Şablon ad alanıdır. Üçüncü, gayet kısa olan "Retweet" gibi kavramların altsayfada açıklanmasının yararı yok ama acemi bir kullanıcının direkt (değişiklik amaçlı) erişimini engellemesi açısından zararı var (/Retweet gibi bir şey görecek ama metni bulamayacak). Bunlara maddenin kendi metni içinde yer verilmemesi için hiçbir neden yok. Dördüncüsü, kısa değil de uzun olursa madde, o zaman da maddeyi bölme uygulaması var, ki en sağlıklı olan da o.
Vito Genovese 16:18, 4 Eylül 2012 (UTC)
  • Özellik ve kısa açıklaması tabiki de sayfaya eklenmeli ancak uzun bir özellik açıklaması gerekiyorsa bunun için alt madde uygulaması başlatılabilir diye düşündüm..--Aguzer (mesaj) 17:41, 4 Eylül 2012 (UTC)

Vikipedi'ye konulan görüntü dosyaları ve bunların korunması[kaynağı değiştir]

Değerli Vikipedistler saygıdeğer hizmetli arkadaşlar yaklaşık 600 değişiklik ve 12 yeni sayfa yapmış bir vikipedist olarak bir konuyu görüşlerinize sunmak istiyorum. Cano58 arkadaşımla Wikimedia Commons'un vikipedistlere yaptığı bir haksızlıktan(haksızlık diyorum gerçekten haksızlık) dert yandık. Wikimedia Commons aşırı bir tutum sergileyerek lisans verilen görüntü ve datalara bir de lisans kanıtı istiyor.kanıt gösteremeyen veya lisans vermeyen datalar siliniyor.benim gibi ingilizce vikipedi'yi ve bağlı sitelerini kullanmayı bilmeyen vikipedistler bu siteye fotoğraf yükleyemiyor,yüklese lisans seçemiyor,seçebilse kanıt sunamıyor. Bu yüzden de bütün emekler zayi oluyor.biz bunu istemiyoruz. eğer Vikipedi gerçekten özgür ansiklopedi ise böyle yapılmamalı

hizmetli arkadaşlara önerimiz. commons'da yüklü tüm dataların(görüntü ve ses) lisans denetimlerini de yaparak bunları gerektiği gibi düzenleyerek ve lisans seçimi vb. konuları bilmeyen arkadaşlara hangi lisans nerelerde kullanılır bilgi vererek. (özellikle kullanıcının kendi ürünü olmayanlarda) verilen emeği ve değeri korumaya çalışmamız.

Cagan12 (mesaj) 07:48, 9 Eylül 2012 (UTC)

Sayın vikipedistler. Cagan12 arkadaşımı destekliyorum. Lisans sorunu büyük bir sorun. Birçok vikipedist bu konuda zayıf (benim gibi). Hizmetli arkadaşlar, işi iyice zorlaştırıyorlar. Bu kural değişsin diyorum.
Sadece yanlış lisans yüzünden Vikipedi'de olacak yüzlerce dosya ve emek havaya uçtu. Dahası bu konuda yeterli blgilendirme ve yardım yok. Sadece engelleme ve silme yapılıyor. Halbuki bu küçük sorunu, böyle çözmek yanlış. Vikipedi'yi koruyalım diye bu ansiklopediye zarar veriliyor. Eğer bu sistem olmasa (lisans yanlışsa, hemen silme ve engelleme) yüzlerce dosya Vikipedi'ye kazandırılacaktı. Vandallık yapılmıyor ancak vandallık yapılmış gibi, yanlış lisanslı birçok dosya yükleyen ve bu konuda yardım almayan bir çok vikipedist engelleniyor! Özgür ansiklopedi nerededir? Bu işin çözümü sil ve engelle'den mi ibaret, yoksa kolaylık ve yardım sunmadan mı? Sorarım! ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)


özellikle de ben bu konuda çok sıkıntıla yaşadım.sırf bu lisans sorunu yüzünden commons'a fotoğraf yükleyemiyorum bu yüzden de sevdiğim türkçe sayfalara(özellikle de tv programları ve dizilerle ilgili olanlara) katkı veremiyorum. Cagan12 (mesaj) 08:08, 9 Eylül 2012 (UTC)

TV ve dizilerle ilgili görüntü dosyaları yalnızca adil kullanım etiketiyle Vikipedi'ye yüklenebilir. Commons'a sadece özgür lisanslı dosyaları yükleyebilirsiniz. Ayrıca hemen silme yapıldığını da hiç sanmıyorum, önce kullanıcı mesaj sayfasından uyarılıyor, bir süre sonra lisans etiketi konulmazsa dosya siliniyor.--Alperen (mesaj) 08:17, 9 Eylül 2012 (UTC)
Bizde onu diyoruz sayın Alperen vikipedist. Kolaylık yok. Silme veya engelleme var. Uyarı var ancak açık bir yardım yok. Ayrıca, ben hemen engelleniyor demedim. Çözüm silme veya engellememi? dedim. ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)
Her lisans türünün anlamını ayrı ayrı basit şekilde anlatan bir makale yeterli olur mu? Uyarı mesajında o makaleye de bağlantı verilse mesela? Bir de... Sizin için şu an sorun olan tam olarak nedir? TV ve dizilerle ilgili dosyaları yüklerken etiketlerseniz bir sorun çıkmaması lazım.--Alperen (mesaj) 08:25, 9 Eylül 2012 (UTC)

işte o dosyaları yüklerken nasıl etiketleyeceğiz. hem lisans verilmesine rağmen siliniyor.bizim sorunumuz commons'da adaletli davranılmaması.küçücük uyarlıarla emeklerin zayi edilmesi. Cagan12 (mesaj) 08:31, 9 Eylül 2012 (UTC)

Dosyayı yüklerken Serbest olmayan telifli kullanımlı dosyalar altındaki Ekran yakalama görüntüsü seçeneğini tıklıyorsunuz. Bütün bilgileri girip dosyayı yüklemeden önce en altta Licensing seçeneği yanında bir açılır menü var, orada da Film (TV filmleri dahil) seçeneğini seçerseniz yükleme anında otomatik etiketlemiş oluyorsunuz. Bunu yapıp dosyayı da ilgili maddede kullanırsanız silme işlemi yapılacağını sanmıyorum.--Alperen (mesaj) 08:42, 9 Eylül 2012 (UTC)


Bilgi için teşekkür ederiz ama bu commons'daki lisans problemimizi halen çözmüyor Cagan12 (mesaj) 08:48, 9 Eylül 2012 (UTC)

Commons'a TV görüntüsü zaten ekleyemezsiniz. Lisansını ne seçerseniz seçin mutlaka silinir. Orası az önce de dediğim gibi yalnızca özgür lisanslı dosyalar için bir depodur. Örneğin siz Superman filminden ekran görüntüsü koyduğunuzda istediğiniz lisansı seçin, ekran yakalama görüntüsü olduğu açık olduğundan silinecektir. Bu tür görüntüler yalnızca Vikipedi'ye yüklenebilir, Commons'a değil. TV programlarından aldığınız görüntüyü özgür lisansla lisanslayamazsınız, çünkü yapımcısı siz değilsiniz, telif hakkı size ait değil, ayrı bir lisansı da siz tespit edemezsiniz yani.--Alperen (mesaj) 08:52, 9 Eylül 2012 (UTC)
Pekela bu sorun böyle çözülüyor. Öte yandan, sizin bu açıklamalarınızı birde hizmetliler yapsa. İşte sorun kaynağı bu; dosya yükleyenlere bilgi verlmiyor ya da yardım edilmiyor. Geçende 2 dosya yükledim. Uyarı veya destek mesajı olmadan silindi gitti. Bu yanlış işte. Ayrıca bu sorun için engellemekte yanlış bir tutum. ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)
Bakınız toparlıyayım en iyisi. Şimdi sorun küçük bir hata yüzünden dosyaların silinmesi. Herkes uzman değil. Yapamıyabilir. Dosyanın silinmesi; hem kullanıcıyı buradan soğutur hem de katkıyı önler. Engellemek, sadece vandal ve trolllere yapılmalı. Yanlış dosya lisansı yükleyip, bu konuda açıklayıcı bir uyarı almayanlara değil. ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)
Size atılan uyarı mesajlarına bir göz gezdirdim. Bu mesajlarda örneğin bu sayfaya ya da buna bağlantılar var. Hatta bu sayfalarda başka yönergelere de bağlantı var (örn. adil kullanım). Dosyayı yükleyen kişinin biraz sorumlu davranıp (sizi sorumsuzlukla suçlamıyorum yanlış anlamayın) okumasında fayda var ama kolay anlaşılır bir yönerge sayfası olmadığına katılıyorum. Burada asıl sorun bizde yanlış gelişen bir internet kültüründen ("paylaşım") kaynaklı. Çoğu insan her şeyi her yere kopyalamakta kendini özgür sandığı için uyarı mesajları ya da verilen bağlantıları okumaya bile gerek görmüyor. Haliyle telif hakları ciddi bir konu olduğu için aynı davranış sergilendiğinde engelleme geliyor. Şu formdaki Learn sayfasında yer alan görselin çevrilmesi [1] faydalı olabilir. Her şey tek görselde anlatılmış.--Alperen (mesaj) 09:21, 9 Eylül 2012 (UTC)
O görselin Türkçesi de vardı, yanlış hatırlamıyorsam. Bu sorunlar telif hakkı konusundaki hassasiyetten kaynaklanıyor, hepimizin iyi niyetinden şüphe yok, Vikipedi'ye katkı yapmak kolay olsa da telif kuralları, telif etiketleri, vb. konular çok da basit olamayan karmaşık konular. Sadrettin (mesaj) 09:40, 9 Eylül 2012 (UTC)
Ben öğrendim zaten. Ancak olay, öğrenmiyenlerde. Ayrıca hizmetlilerin hemen sil gitsin anlayışında. ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)

Commons'a yüklenen dosyalar konusunda gerekli açıklamayı Alperen yapmış gayet güzelce. Vikipedi'ye yüklenen dosyalar için de Vikipedi:Yükle sayfasının yeterince açıklayıcı olduğu kanaatindeyim. İnternetten alınan dosyaların "Bu fotoğraf benim tarafından üretilmiştir" anlamına gelen lisanslarla yüklenmesi (bu lisanslarla yüklemek için de menüden "Bunu ben ürettim" seçeneğiyle ilerlemiş olmak gerekiyor; ki yanlış) neden oluyor bu sorunlara genel olarak. Vikipedi:Yükle üzerinden gidildiğinde gerekli lisanslar ekleniyor zaten.

Dosyalarla ilgili kapsamlı bir çalışma yapacağım ama en azından gelecek yaza kadar olamayacak bu. O zamana kadar da size ait olmayan bir dosyayı nasıl yükleyebileceğiniz konusunda sorun yaşarsanız, mesaj atmaktan çekinmeyin.

Vito Genovese 10:35, 9 Eylül 2012 (UTC)


Şimdi bütün bu tartışmaları bir kefeye koyacak olursak commons fotoğraf yükleme konusunda bilmeyenlere yardımcı olacak mı? hizmetliler neyin nasıl olacağı konusunda bilgi verecek mi? denetim yapacak mı? Cagan12 (mesaj) 13:58, 9 Eylül 2012 (UTC)

Hangi hizmetliler? Commons hizmetlileri mi?
Vito Genovese 14:06, 9 Eylül 2012 (UTC)

evet vito commons'takiler, yapabiliyorsa viki'lerde görevliler... Cagan12 (mesaj) 15:52, 9 Eylül 2012 (UTC)

Şuradaki çevirilerin tamamlanması gerekiyor: [2]. [3] Ek olarak şu sayfamız [4] ya da bu sayfamız [5] hatta bu yönerge [6] temelde aynı şeyleri tekrarlayıp duruyor. Çeviriler tamamlanıp resim yükleme uyarı şablonlarında bunlara ilgi kurulursa sorun kalmaz diye düşünüyorum. Aslında her türlü bilgilendirme sayfası var ama dağınık ve tamamlanmamış durumda (özellikle Commons'takiler)--Alperen (mesaj) 14:38, 9 Eylül 2012 (UTC)

alperen dost artık buna global bir çare bulunması lazım.commons'a bakıyorum da, çok az yeterlilik alabilen resim orada sergileniyor ve viki'lerde kullanılıyor.bunun çözüme ulaştırılması lazım.artık yönergeler mi değişir? resim yükleme sistemi elden mi geçer hizmetliler bizden iyi bilirler Cagan12 (mesaj) 15:54, 9 Eylül 2012 (UTC)

  • Sadece kolaylık gerekiyor. Bu olursa Vikipedi'nin yararına olur. Karmaşıklık, silme ve engelleme bu konu içinde olmamalı. Lütfen herkesin kolayca dosya yükleyebildiği bir Vikipedi oluşturun. ~--~ Cano58ileti 08:41, 9 Eylül 2012 (UTC)


Herkesin kolayca ve Öğrenerek dosya yükleyebildiği bir commons oluşturun Cagan12 (mesaj) 19:22, 9 Eylül 2012 (UTC)

Bir kavram karmaşası var sanıyorum. Burası Vikipedi, orası Commons. Orada bir sorun varsa, bunu orada çözmek gerekiyor. Şikayeti doğuran engelleme, silme işlemlerini uygulayanlar, burada söylenenlerin muhatapları bunları duymuyor. "Şöyle bir Commons oluşturun" sözünün muhatapları da burada değil. Çünkü burada Vikipedi'yi oluşturmak için bulunuyoruz. Commons çokdilli bir proje zaten ve Türkçe iletişim için de gerekli sayfaları mevcut.
Mantık basit. Çok kabaca; kendi oluşturmadığımız dosyaları Commons'a yükleyemiyoruz (istisnaları var ama senin yüklediğin tarzda dosyalar için geçerli istisnalar değil bunlar, Çağan). Yani ağırlıklı olarak çalıştığın TV maddelerini destekleyecek görselleri Commons'a yükleyemeyiz. Çünkü bunlar çoğunlukla telif hakkı saklı içerikler ve Commons sadece özgür içerikler için. Onları Vikipedi'ye yüklemek durumundayız. Bu yüklenenlerden Vikipedi'ye de uymayanlar, yani kesinlikle kullanılamayacak olanlar da var tabii.
Belirli bir dosyada şüpheye düştüyseniz de mesaj atın, çekinmeyin.
Vito Genovese 19:30, 9 Eylül 2012 (UTC)
Benim imkanım olsa emin olun wikimedia vakfı'na bile anlatırım bu durumu.peki şu konuda anlaştık. commons'a sadece kendi yapımımız olan dosyalar yüklenebiliyor.ama öyle olanlar da siliniyor onun sebebi ne? ayrıca o sitenin yabancı sorumlularıyla(hizmetlilerle) bağlantı kuramıyoruz.yani konuşamıyoruz.kime derdimizi anlatacağımızı bilmiyoruz. bunu buraya yazmamızın ana nedeni de bu işte.
ve ben vikipedi'ye yükleme olayını bugün hatırladım.orada daha kolay ve sorunsuz oluyor. bugün üzerinde durduğum maddedeki (Hayatımın Rolü) bilgi kutusuna koyduğum fotoğrafı oradan değiştirdim sonunda. Cagan12 (mesaj) 19:37, 9 Eylül 2012 (UTC)
Kendi üretimin olan fotoğrafı bir gösterir misin, nasıl bir şey?
Hayatımın Rolü için yüklediğin fotoğrafın (Dosya:Ekran Alıntısı.JPG) iki eksiği var. Birincisi, {{logo}} değil {{promosyon}} etiketini kullanman gerekiyor. Bunun bir logo olmadığı açık. İkincisi, dosyayı aldığın kaynağın URL'sini sayfaya eklemen gerekiyor. Bunları halledebilir misin rica etsem?
Bir de fotoğraf yüklerken daha betimleyici, yani fotoğrafın neyle ilgili olduğunu çok daha iyi açıklayan bir dosya adı girebilirsen harika olur. Ekran Alıntısı pek olmamış o yönden.
Vito Genovese 19:42, 9 Eylül 2012 (UTC)

Ben Cagan12'ye katılıyorum. Mesela bir az önce TBMM'nin meclis başkanlarının listesine, meclis başkanlarının resimlerini ekledim. Ama çoğunun resmini bulamadım. Sonra TBMM'nin sitesine girdim resimlerini buldum ama bu telif hakkı yüzünden ekleyemedim. Bence de Wikimedia Commons bunu kolaylaştırması lazım. --Batuhan 21:13, 15 Eylül 2012 (UTC)

Bu politikalar, telif hakkı ve fikri mülkiyet yasalarına göre şekillenir. Yasalar bize uymaz; biz yasalara uyarız. Dolayısıyla yasalara göre "özgür" olmayan içeriği bizim özgür olarak tanımlamamızın hiçbir anlamı olmaz. Yasalara göre ihlal değişmez.
Burada bulunma amacımız, özgür, yani telif hakkı yasalarıyla sınırlanamayan içerik üretmektir. Bu yüklemek istediğiniz dosyalar da esasen amacımıza zıtlık teşkil eder. Nasıl metinleri kendimiz yazıyorsak, dosyaları da kendimiz üretmemiz gerekiyor. Yasadaki bir istisnadan (adil kullanım) yararlanıyor olmamız, bunun proje felsefesine aykırılığını değiştirmiyor. O yüzden olaya metin gibi bakarsanız rahat edersiniz. İstisnaların haricindeki durumlarda başkasının eserini alamayız. Mantık bu kadar basit aslında.
Vito Genovese 22:52, 15 Eylül 2012 (UTC)

Yeni kullanıcılar bir kolaylık sağlansın demiş ama bu konuda kolaylık sağlanacak bir durum yok ne yazıkki. Önemli bir noktada adil kullanım'ı lisans sorununu çözmek için kullanmamak. Adil kullanımın da sınırları belli. Örnek vermek gerekirse Cagan12'nin adil kullanım etketiyle yüklediği şu resim adil kullanım kapsamına girmez. Resmin kullanıldığı maddede de görülebileceği üzere resmin serbest lisanslı halini elde etmek mümkün yani herhangi bir kullanıcı o otobüsün resmini çekip vikipedi'ye yükleyebilir. Cano58'in yüklediği şu resmin ise vikipedi'ye değilde commons'a yüklenmesi daha iyi olurdu. T.C. Sağlık Bakanlığı maddesi olan İngilizce ve Rusça Vikipedi'de bu resmi kullanmak için ikisinede ayrı ayrı yüklemek gerek oysa resim commons'a yüklü olsaydı buna gerek kalmadan tüm dillerde kullanılabilirdi. Kısacası kendi ürettiğimiz resimler vikipedi'ye değilde commons'a, adil kullanım kapsamına giren resimler commons'a değilde vikipedi'ye yüklenirse resimlerin silinmesi konusunda bir sorun kalmaz. İnternetteki her resmi niye kullanamıyoruz konusunda ise hem benim hemde diğer kullanıcıların dediği gibi yasalar nedeniyle yapacak birşey yok. Lisans konusu biraz karışık, anlamak biraz zaman alabilir ama takıldığınız konularda tecrübeli kullanıcılara mesaj atmaktan çekinmeyin. --Emyilmesaj 01:10, 16 Eylül 2012 (UTC)


Bunu şimdi siz söylüyorsunuz işte. ama commons ve adil kullanım için (adil kullanım içinbelki açıklama maddesi vardır) bize bir türkçe-vikipedi maddesiyle dahi bilgi verilse idi commons'a gidecek resim commons'a adil kullanım resimleri direk vikipedi'ye eklenirdi. Cagan12 (mesaj) 11:02, 22 Eylül 2012 (UTC)

Vefat eden Vikipedistler[kaynağı değiştir]

Değerli arkadaşlarım bu platformda hepimiz çok değerli vakitlerimizi feda ederek insanlığın daha ileriye yol alabilmesi için çaba sarfetmekteyiz. Vikipediyi bir yaşam felsefesi olarak benimsemiş bir çok arkadaşımız var. Tatlı tartışmalar , karmaşalar , yardımlaşmalar ve oluşturulan nadide sayfalar koskocaman ailemizin tuzu biberi. Geçen gün bir arkadaşım elim bir kaza sonucu vefat etti facebook profilini incelediğimde profilde anıtlaştırma seceneğinin olduğunu fark ettim. Yetkililere Kişinin ölümü ile ilgili kesin bilgi ulaştırırsanız profili anıtlaştıra biliyorlar. Her canlı gibi biz vkipedistlerin de öleceği aşikar olduğundan aramızdan ayrılan Vikipedistleri onore etmek için ne yapılabiliriz fikirlerinizi öğrenmek istedim. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir şekilde gecireceğiniz uzun ömürler dilerim Mutlutopuz 09:34, 11 Eylül 2012 (UTC)

Daha dün IRC'de bu konudan bahsetmişken şimdi senin bunu yazman son derece ilginç bir tesadüf oldu :)
Vikipedi'nin bahsettiğin yönden sıkıntısı, hatırı sayılır düzeydeki anonimlik durumu. Şu an ben ölsem misal, "Aha gitti yine" diyeceksiniz, biliyorum :) Gerçek adıyla hesap açanları, gerçek adıyla açılmış Facebook gibi bir sosyal paylaşım sitesi hesabından Vikipedi gruplarına üye olanları ya da bir Vikipedist arkadaşı olanları saymazsak, başımıza bir şey geldiğinde buradaki diğer kullanıcıların bundan haberdar olması oldukça güç. Özellikle anonim kullanıcılar söz konusu olduğunda.
Ancak "doğrulanabilir" vakalar için bir en:Wikipedia:Deceased Wikipedians sayfamız olabilir pekala. WMF projelerinin dünya yıkılana kadar süreceğini varsayarsak, bir 50 yıl sonra an itibarıyla etkin olan kullanıcılarımızın %99'unun da hayatını kaybedeceği kesin diyebiliriz sanırım. Kullanıcı sayfalarını korumaya alırız ve mesaj sayfasında da duygu ve düşünceler paylaşılır.
Genel olarak viki projelerinin 11 Eylül (ki bugün de takvimler bu tarihi gösteriyor) vikisi gibi bir anı defterine dönüşmesi çok da tercih edilesi bir şey değil elbette ama birlikte güzel bir amaç uğruna mesai harcadığımız insanları bir mesajla da olsa anmakta bir beis görmüyorum şahsen.
Vito Genovese 16:39, 11 Eylül 2012 (UTC)
Allah herkese gecinden ve kolayından versin.--Alperen (mesaj) 19:27, 11 Eylül 2012 (UTC)
Vito senin bu konuyu bir gün evvel gündeme getirmiş olman çok ilginç bende bir haftadır aklımda olan bu konuyu buraya aktarmayı ilgi görmez düşüncesi ile erteliyordum.
Diğer kişilerin haberdar olması ve mesaj sayfasında yad edilmesinin yanında bundan yüz sene sonra cok abartı olur ama ikiyüz sene sonra benim senin onun torununun torununun torunu giripde büyük dedesinin vikiye yaptığı katkılara bakabilecek olabilmesi veya kendi hakkında yazılanları okuyabilecek olabilmesi de çok muhteşem olur.
Bak mesela Vito yıl 2006 ramazan ayı olması lazım miskin miskin bilgisayarın başında oturuyorum ilk defa vikiyi keşfettim. Ama hiç bir politikadan haberim yok kendi kendime dedim ki ben bu vikipediye her ay binlerce madde eklerin tamda arayıp bulamadığım bir şey ama tabiki kopyala yapıştırla yaparım diye düşünüyorum. El Buruni isimli birinin biyografisini bulup yapıştırmıştım ilk vikiye sonra biri mesaj attı bana adı VİTO yok telifdi bilmemneydi ne diyo bu ya dedim filan engellendik sonra tabi ki :):) 2006 'dan 2012 'ye altı sene küskünlükler hadi tekrardan gelmeler gitmeler öğrenmeler yaptığımız işi küçümsememeli ve buraya bir nokta bile ekleyen bütün insanların değerini bilmeliyiz Mutlutopuz 10:32, 12 Eylül 2012 (UTC)
Vay be :) Yedimde neysem, yetmişimde de oyum galiba :)
De sen ilk engelini 2011'de almış görünüyorsun? Engeli veren değil, uyarı gönderen miydim ben acep?
Vito Genovese 11:36, 12 Eylül 2012 (UTC)
Vallahi vito geçmiş zaman ama galiba o zaman aman ne uğraşıcam filan diye kaçmıştım . Yeni kullanıcıları ürkütme vito :):):):) Mutlutopuz 13:52, 12 Eylül 2012 (UTC)
:/
Vito Genovese 14:13, 12 Eylül 2012 (UTC)
İyice başlıkla alakasız olacak ama, ben göremedim ürkütme diyebileceğim bir tavır, Vito her zamanki gibi sabırla kuralları açıklamış. Ancak her kullanıcının bu uyarılara tepkisi farklı oluyor. Sanıyorum ürkütme ifadesi şaka yollu kullanılmış; ama ciddiye alan olabilir diye düşünerek girdim araya. --yabancım 15:04, 12 Eylül 2012 (UTC)

Böyle bir çalışma yapılmasını destekleyenler;

  1. Aguzer
Şu anda ortada bir çalışma yok; ifade edilen örnekler ve görüşler var. Onlara da itiraz eden yok zaten. Kaldı ki, bu bir "Ya olursa" konuşması daha ziyade. Dolayısıyla oylama gerektiren bir durum olmadığı kanaatindeyim.--Vito Genovese 16:16, 12 Eylül 2012 (UTC)
Yorum Yorum Zaten var demedim, Olmasını destekliyorum dedim...--Aguzer (mesaj) 16:34, 12 Eylül 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum İyi olur, ancak her Vikipedist birbirini tanımıyor ki öldüğünü bilsin. -- Supermæn (mesaj) 10:32, 13 Eylül 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Evet sorun burda Facebook gibi bir site olmadığı için haberdar olamayız.--Aguzer (mesaj) 10:38, 13 Eylül 2012 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Şifrelerin güvenliği hakkında[kaynağı değiştir]

Pek çok üyelik gereken sitede adres çubuğunun yanında yeşil bir kilit işareti var ancak Vikipedi'de yok. Google Chrome'un yardım sayfasında bu tip sitelerde şifre girmekten kaçının diyor. Acaba şifrelerin güvenliği hakkında herhangi bir sorun oluşur mu? Emresulun93 (mesaj) 15:02, 2 Eylül 2012 (UTC)

Vikipedi'nin de bir güvenli sunucusu var. https://tr.wikipedia.org ulaşmak mümkün. Ancak bu tür korumalar sitenin güvensizliğinden ziyade siteye ulaşmak için kullanılan ağın (kablosuz, okul, havaalanı, vs.) güvensizliğine karşı önlem almak için kullanıyor.
Google'ın yardım sayfasının anlatmaya çalıştığı şey, temel olarak "hassas bilgilerin" girilmesinin uygun/uygunsuz olduğu siteleri tespit etmek için dikkat edilmesi gerekenler. Vikipedi, zaten hassas bilgilerin girildiği bir site değil. En fazla cinsiyetimizi giriyoruz; onun da umumi görüşe açık bir bilgi olduğunu site zaten alttaki uyarıyla bildiriyor kullanıcıya.
Hani bir site gider telefon numaranı, adresini, hatta kredi kartı numaranı falan ister. İşte onlar için dikkat etmek lazım bunlara. Çevrimiçi alışverişlerde dikkat etmek gerekiyor bunlara özellikle. Ortalıkta çok sahtekar site var.
Özetle, umuma açık kablosuz ağ, okul ağı, havaalanı ağı gibi yerlerden Vikipedi'ye girerken parolanızın (password = parola; cipher = şifre) azami ölçüde güvende olmasını isterseniz, güvenli ağı kullanabilirsiniz. Evinizde ihtiyacınız yok o kadar.
Vito Genovese 15:19, 2 Eylül 2012 (UTC)

Şablon eksikliği[kaynağı değiştir]

Apple A5 Maddesini başlatırken işlemci şablonu konusunda sıkıntı yaşadım ve tr.wikipedia'da bulunan işlemci şablonlarını kullandım ve bunlarda yeterli bilgiyi vermemi sağlamadı. Ancak maddenin İngilizce Vikisine bakarsanız şablon gayet açıklayıcı ve detaylı. Bu konuda yeni bir şablon bekliyoruz. saygılar...--Aguzer (mesaj) 18:16, 4 Eylül 2012 (UTC)

Bu tür istekler için şöyle bir sayfa mevcut. --Superyetkinileti 18:20, 4 Eylül 2012 (UTC)

Single mı kullanılacak tekli mi artık bir karar verilsin[kaynağı değiştir]

İlginize bölümüne taşındı.--Vito Genovese 18:52, 5 Eylül 2012 (UTC)

aynı adlı iki sayfa[kaynağı değiştir]

Alfa ve Αlfa olmak üzere aynı adlı iki sayfamız var. Bir karakter sorunu olsa gerek.--Abuk SABUK msj 20:26, 9 Eylül 2012 (UTC)

Oldukça ilginçmiş, bunun mümkün olabilmesinin engellenmesi gerekir bence. LuCkY ileti 21:21, 9 Eylül 2012 (UTC)
Sorun yok. Biri Latin A, diğeri Yunan Α. Benzer bir durum Latin e ve Kiril е arasında var.
Vito Genovese 22:03, 9 Eylül 2012 (UTC)
Peki her zaman anlam ayrım sayfası mı açılıyor? Yoksa sorun gibi geldi bana da.| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 15:13, 11 Eylül 2012 (UTC)
Standart bir Türk işi klavyeden (ya da standart bir Türkçe karaktersiz Q klavyeden) A harfi tuşlandığında Latin alfabesinin A'sı girilmiş olur arama satırına. Dolayısıyla standart olarak ulaşılan Latin A'sı ile başlayan sözcük olacaktır.
Vito Genovese 15:54, 11 Eylül 2012 (UTC)

O zaman diğer maddeye ulaşılamayacak. Empi-ileti 10:32, 12 Eylül 2012 (UTC)

Ne zaman? Hangi maddeye? :)
Vito Genovese 11:21, 12 Eylül 2012 (UTC)
Bak ulaşılamadı :) Harf maddesine. Türkçe Q/F klavyede Yunanca Α harfi girilemez. Anlam ayrımına gitmek gerekir bu sayfaya ulaşmak için. Yoksa yanılıyor muyum? Empi-ileti 08:53, 13 Eylül 2012 (UTC)
Fena halde muğlak anlatıyorsun. Sorun orada :) Ne yapmak istiyorsun da yapamıyorsun şu an. Şöyle anneye anlatır gibi bir anlat hele? :)
Vito Genovese 09:24, 13 Eylül 2012 (UTC)
Anlaşılmayacak ne var yahu!? :) Türkçe Q/F klavyede Yunanca Α harfi olmadığı için bir insan gelip maddeye nasıl ulaşır? Empi-ileti 14:20, 13 Eylül 2012 (UTC)
Anlam ayrımı ve diğer anlamı şablonları işi görür. Başka çare yok zaten.
Vito Genovese 14:24, 13 Eylül 2012 (UTC)

kategori simgesi[kaynağı değiştir]

İngilizce Viki'de <categorytree> </categorytree> kullanılınca ► gibi bir simge çıkarken bizde [×] oluyor. Görselliğe baktığımızda o, daha çekici geliyor. Bunu ayarlayamayız mı? Örnek kullanım için: ingilizce/türkçe. --— heddagabler 21:52, 10 Eylül 2012 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı Evet böyle daha hoş oldu. --Gökhan (mesaj) 22:20, 10 Eylül 2012 (UTC)
Kesinlikle. Eline sağlık, Gökhan.
Vito Genovese 15:51, 11 Eylül 2012 (UTC)
  • Peki kategori ağacında bir alt kategorinin gösterilmesi mümkün mü?—BetSegBüyürun baanim? 11:37, 15 Eylül 2012 (UTC)
  • MW'de all seçeneği söylenmiş: <categorytree mode=all> </categorytree>. --joseph msj 20:21, 30 Eylül 2012 (UTC)

Yukarıda Hedda'nın söylediğine benzer benimde bir isteğim olacak. Mesela İngilizce'de kaynak gösterirken format kısmına PDF yazdığımız zaman, Abobe Reader'ın logosu çıkıyor. Fakat bizde öyle bir şey çıkmıyor. Küçük bir kağıt resmi gözüküyor. Tamam kağıdın yanında parantez içinde PDF yazıyor ama kaynağın bir Adobe dosyası olduğunun ilk görüşte anlaşılması için bunun kullanılması daha doğru olur bence. Örnek kullanımlar için bu sayfaya ve şu sayfaya bakabilirsiniz. -Seyit mesaj 11:06, 12 Eylül 2012 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı--Vito Genovese 11:27, 12 Eylül 2012 (UTC)

Yiyecek şablonu[kaynağı değiştir]

{{Yiyecek hazırlama}} şablonu kendisinden önceki ve sonraki ifadeleri şablon içine almak, ortalamak gibi marifetler sergiliyor. Örnek: Mangal.--Abuk SABUK msj 19:19, 13 Eylül 2012 (UTC)

Düzeltildi.
Vito Genovese 19:36, 13 Eylül 2012 (UTC)

Oluşturuluyor (...)[kaynağı değiştir]

Oluşturuluyor (...), (...) Oluşturuluyor 'a dönüştürülebilir mi?—BetSegBüyürun baanim? 11:18, 19 Eylül 2012 (UTC)

Düzenleme penceresinde çıkan "(...) sayfasını değiştirmektesiniz" ifadesi temel alınarak "(...) sayfasını oluşturmaktasınız" yapıldı. --Superyetkinileti 11:31, 19 Eylül 2012 (UTC)

Twinkle ile hızlı sil şablonu koyamıyorum. Veriler yüklendi yazıyor ama maddeye şablon koymuyor. Nedenini bilen var mı ? --Emyilmesaj 16:47, 19 Eylül 2012 (UTC)

HTML5'in devreye sokulması nedeniyle olmuş görünüşe göre. Bir çözüm için uğraşacağım ya da sonuç çıkmazsa 1 ay içinde zaten devreye sokacak olduğum Twinkle 2.0'ı devreye sokma çalışmalarını hızlandıracağım.
Vito Genovese 21:32, 19 Eylül 2012 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

Kıbrıs ve Kıbrıslılarla ilgili maddeler[kaynağı değiştir]

Kişilerle ilgili maddelerde,

  • Kıbrıs Cumhuriyeti siyasetçileri, KKTC siyasetçileri
  • Kıbrıs Cumhuriyeti sporcuları, KKTC sporcuları
.
.
.

vb. ayrımlara gitmek gerekiyor. Etnik kökenle bu ayrım yapıldığı vakit karmaşık bir hal alıyor. Bu şekilde ekstradan kategorilerin oluşturulması ya da mevcut olanların silinip sadece yeni oluşturulan kategorilerin kullanılması yönünde seçenekler var. Düşünceleriniz? esc2003 (mesaj) 14:43, 28 Ağustos 2012 (UTC)

  • Ben KKTC'den yanayım ve alt başlık olarakta aynı şekilde Türk kökenli KKTC'li sporcular, Rum kökenli KKTC'li sporcular gibi kategoriler oluşturulabilinir.--Ollios (mesaj) 06:53, 8 Eylül 2012 (UTC)

250.000 Madde Enstitüsü[kaynağı değiştir]

10.000 gelişmiş madde çalıştayı'nın alt veya üst etkinliği olabilir.Vikipediler arası çok gerideyiz.Burda açılan maddelerdeki hatalar 10K çalıştayında düzeltilebilir.(not:250.000 yerine 200 bin veya 300 bin de olabilir :D)Kid Physicist (mesaj) 13:17, 1 Eylül 2012 (UTC)

Vikipedi etik felsefesine göre bu tip projelerin sakıncası var. :P--Alperen (mesaj) 18:21, 7 Eylül 2012 (UTC)

Kaliteli Konular Hakkında[kaynağı değiştir]

Şu anda halen ilk Kaliteli Konumuz olabilecek bir konunun adaylığı devam ediyor. Adaylık sayfasında da göreceğiniz gibi Seçkin Konu ve Kaliteli Konuların Vikipedi politikası olup olmadıkları ile ilgili farklı görüşler var. Ben şu anda oluşturulmuş Seçkin Konu ve Kaliteli Konu politikaları üzerinden adaylıkların artık oylanabileceklerini düşünüyorum. Birçok arkadaş da haklı olarak önce bu konuda adaylık kriterlerininin tartışılmasını istiyor. Bu konudaki görüşlerinizi ilk Kaliteli Konu adaylık sayfasında belirtebilirseniz çok sevinirim: Vikipedi:Seçkin konu adayları/Simpsonlar (1. sezon) Teşekkürler. Mimar77 (mesaj) 18:44, 1 Eylül 2012 (UTC)

Bu konu adaylıkla ilgili olmadığı için müsaadenle burada sorayım soruyu. Neden "kaliteli konu" diye bir şey var "seçkin konu" dururken?
Vito Genovese 19:00, 1 Eylül 2012 (UTC)
Merhaba Vito. Burada Seçkin/Kaliteli Konu kriterlerini görebilirsin. Özetle bazı konular seçkin konu olamazlar çünkü maddelerin en az yarısı seçkin madde olmak zorunda. Haliyle bazı maddeler sadece kaliteli madde olabiliyorlar. Aşağıda bu hususu daha net özetleyeyim istersen:
(3a) Sadece seçkin konular için:
(i) Maddelerin en az yarısı (%50) seçkin sınıfındadır (seçkin madde veya seçkin liste). Buna ek olarak, yüzdeden bağımsız olmak üzere, en az iki madde seçkin sınıfındadır.
(ii) Diğer tüm maddeler kaliteli maddedir.
(3b) Sadece kaliteli konular için:
(i) Tüm maddeler, en azından seçkin liste veya kaliteli maddedir.
(3c) Seçkin madde, seçkin liste veya kaliteli madde statüsüne elverişsiz olan maddeler -ister kısıtlı madde konusu nedeniyle (sadece listeler için geçerli) ister maddenin konusu gereği sürekli değişken içeriğe sahip olması nedeniyle (madde veya listeler için geçerli)- tüm önemli problemleri çözülmüş olarak madde incelemesini tamamlamış olmalı ve sonuçta bireysel kalite denetlemesinden başarıyla geçmiş olmalıdır. Böyle maddeler, 1.a., 3.a.ii. ve 3.b.i nolu kriterlere aykırı sayılmaz. Mimar77 (mesaj) 19:07, 1 Eylül 2012 (UTC)
Aslına bakarsan "kaliteli" konseptinden pek hazzediyor sayılmam. Seçkin içerik sistemi uyarlamasını yaparken kaliteli maddeleri özellikle dışarıda bırakmıştım. Hem "seçkin" konseptinin ve algısının oturmasının bile en azından bir 6 ay süreceğini bildiğimden hem de ikisinin arasındaki ayrımın bu oturmayı çok güç bir hale getireceği önvarsayımımdan yapmıştım bunu. Daha sonra kaliteli madde süreçleri uyarlandı ve açıkçası korktuğum gibi olmadı. Güzel işleyen bir sistem olduğu kanısındayım. Ancak aralarına zaman girmesinin de yararlı olduğuna inanıyorum.
Seçkinlik kalitelilik bir yana, "konu" adaylıklarındaki değerlendirme çok daha kısır geliyor bana. Kriterleri ayrıntısıyla inceledim az önce ve bunun topluluk tarafından değerlendirilmesinin vakit kaybı olacağını düşündüm ister istemez. Çünkü geriye çok teknik ayrımlar kalmış. Yani kriterler o kadar betimleyici ki, kriterlere %100 uyulduğunda oyların rengi aynı olmak zorunda zaten.
Topluluk, bu maddeleri seçkin veya kaliteli seçerek konuyla ilgili kararını vermiş olur diyorum ben. Gerisini ise topluluk değil, Seçkin İçerik Sorumlusu halletmeli. Aksi vakit kaybı olur. Çünkü burada düzelteceğimiz bir şey yok. Resimde bile bir altyazı düzeltilir, bir maddeye eklemesi gerçekleştirilir; tarihi resmin kalitesinden ne ölçüde ödün verilebileceği tartışılır; her zaman bir "çalışma" vardır. Buradaysa yok bu tür bir çalışma. Çok net her şey. Kriterleri sağlayıp sağlamadığını SİS değerlendirsin derim bu yüzden. 3 tane kaliteli maddeyi seçkin konu seçmek mümkün olmayacak ne de olsa sadece olumlu oylar geldiği için. Kriterlere uygunluğu yine SİS değerlendirecekse, sonucu direkt SİS belirlese daha iyi olur.
Oylama olursa tek bir görüş ayrılığı potansiyeli var kanımca; o da belli bir maddenin adaylıkta yer bulmasının şart olup olmadığı.
Vito Genovese 20:15, 1 Eylül 2012 (UTC)
Haklısın Vito. Topluluk zaten bu maddeleri tek tek oylarken seçkin veya kaliteli madde olup olmayacaklarına karar veriyor. Seçkin Konu veya Kaliteli Konu olması hususu ise oylamadan ziyade teknik bir değerlendirme olacak aslında. Senin de belirttiğin gibi bu husustaki kriterler de aslında oldukça net. Seçkin İçerik Sorumlusu’nun esas görevi belirtilen Konu’nun gerçek bir konu olup olmadığına karar vermesi oluyor. Onun dışındaki sorumluluğu tamamen teknik. Mimar77 (mesaj) 20:31, 1 Eylül 2012 (UTC)

KM ve SM adaylıkları[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bu aralar kaliteli madde adaylıkları ve seçkin madde adaylıkları bölümünde hiç görüş bildirilmiyor. Biraz ilgi olsa da adaylıklar çabuk sonlansa... Seyitahmetmrk (mesaj) 20:22, 1 Eylül 2012 (UTC)

Single mı kullanılacak tekli mi artık bir karar verilsin[kaynağı değiştir]

Cidden çok önemli bir karmaşıklık boyutuna geldi. Artık karar verilmeli. Tekli bilgi kutusu şablonunda bile single sözcüğü ve tekli sözcüğü bir arada kullanılmış. Buna bir son verilmeli artık. Şurada çok uzun bir tartışma var okuyup karar verebilirsiniz. Yaygın kullanım konusuna gelirsek; insanlar artık single yerine tekli kullanmaya başladı. Bizim sanatçılarımıza bakmayın. Onlar Türkilizce konuşuyorlar. Teşekkürler diyeni bile yok hepsi fransızcasını söylüyor Türkçesi dururken. Önerim şu. Burada {{destek}} veya {{karşı}} ibarelerini kullanarak oylayalım. Bakalım ne çıkacak. Böylece hangisinin kullanılacağına karar verilmiş olur. -Seyit mesaj 18:05, 5 Eylül 2012 (UTC)

  • Tekli kullanan insanlara örnek verir misiniz? Yaygınlığına bakalım. --— heddagabler 19:19, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Yönergeleştirin. Yoksa çözülmeyecek bu konu. Bir sistematik bulup uzlaşın. Türkçe albümlerde tekli, yabancı albümlerde single densin. Olabilecek en saçma fikir gibi gelse de mevzu çözüme kavuşsun diye salladım. Sırf uzlaşma adına... Single bağlantısı tekli başlığına yönlendirilsin (veya tersi) ya da herkes özgür olsun, ilk editörün tercihi geçerli olsun ya da maddede tekli kelimesinin ilk geçtiği yerde parantez içinde single yazsın, ondan sonra her yerde single geçsin, veya ondan sonrakilerde tercih editöre kalsın.--Alperen (mesaj) 19:28, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Örn: X albümü Y sanatçısının ilk tekli (single) albümüdür. Bu single bla bla... Aynı zamanda bu tekli, bla bla...--Alperen (mesaj) 19:34, 5 Eylül 2012 (UTC)

  • yukarıdaki sorumu "insanlar artık single yerine tekli kullanmaya başladı." cümlesine dayanarak sordum. bir de vikipedi'de single kelimelerinin nasıl tekli olarak değiştirildiğini baştan anlatmak zorunda kalacağım ama üşenmeden anlatıyorum:

"...bir Türkçe karşılığı varsa, yaygın olsun veya olmasın bu karşılığın kullanılmasının zorunlu olduğu görüşündeyim..."

"Kaldı ki Vikipedi madem Türkçe dilinde bir bilgi paylaşım sitesiyse, bilgi vermenin yanı sıra birtakım güncel kampanyalara da destek vermeli. Yani Vikipedi düzene uyup single sözcüğünü kullanmayı sürdürürse; bu bir ansiklopedi sitesinin sadece düz bilgi vermekten öteye geçemeyeceğinin ipuçlarını verir."

"Bir diğer konu ise; tekli sözcüğünün eğreti duruşu konusu. Bence kırkbeşlik sözcüğü kimsenin kulağını tırmalamıyorsa, tekli sözcüğü de tırmalamayacaktır."

  • şimdi ilk sözünde "zorunluluktan" bahsedilmişti ki kesinlikle böyle bir şey olamaz. Bir kelimenin yaygın olmayan Türkçe karşılığı var (hiç kimse tarafından kullanılmayan bir kelime) ise biz bunu kullanmak zorunda değiliz. Vikipedi, bir takım şeyler (kampanyalar gibi) yaymak gibi bir amaç taşımamaktadır ikinci görüşe göre. Vikipedi, sadece özgür bir şekilde herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir içerik sunmaya çalışır fakat bir görüşü empoze etmek, bir dini/ırkı/dili yaymak, ona ait bir şeylerin birçok kesim tarafından kullanılmasını sağlamak için kampanyalar açmaz. Böyle bir amacı yoktur. Son alıntıya bakarsa, "kırkbeşlik" kelimesi Türkçede müzik dünyası tarafından kullanılmaktadır, herkes bu kelimeyi bilmektedir, tekli ise vikipedi dışında bir kullanım alanına sahip değildir.
  • ben de şunları söylemişim:

Şimdi normal bir sözlüğün nasıl çalıştığına bakalım: Show kelimesini TDK hazretlerine soruyoruz, bakalım cevabı nedir? Cevap: show sözü bulunamadı; Şov kelimesini soralım: Gösteri. Aynı şeyi single için uygulayalım. bakınız tekli. Oradan da tekliyi açıp bakarız. Elimizde bir Türkçe sözlük var ise, iki aynı anlama gelen kelimeyi sadece birinde açıklar diğerinde bakınız yönergesi kullanılır. TDK de bunu yapmış. Single için bakınız yönergesi kullanmış, tekli kelimesinde açıklama yapmış. TDK show kelimesi kabullenmiyor mesela, show kelimesi oysa çok yaygın kullanılıyor? Neden kabul etmiyor benim fikrime göre w sesinden dolayı. Neyse bir başka örnek mortgage için: bakınız tutulu satış. Tutulu satış ismini aradığınızda tam açıklama çıkıyor. Yani single kelimesi de mortgage kelimesi de TDK tarafından kabul ediliyor. Türkilizce bilmem nece değil.

Türkçe Wikipedia'da tekli kelimesi nasıl yaygınlaştı? Müzik ile ilgili bilgi kutularında kim single kelimesini tekli yaptı? Kime danışıldı bu değişiklik? Bota single kelimesini tekli olarak değiştirilmesini kim önerdi? Maddelerde single kelimesini çıkaran tek tek tekli kelimesini ekleyen kimdir? Böyle bir değişiklik yapılınca kime soruldu, kimlerle tartışıldı vs? Kimseye mi? O nedenle şu an single kelimesinde tartışma çıkıyor değil mi Berkay?

  • Demek istediğim Vikipedi'de bugün bu sorun varsa, bunun temelleri 2009'da atıldı ve kimseye danışılmadan "zorunlu" ya da "bir kampanya" olarak görüldü. Bugün biz bunu tartışır hale geldik. Yıllardır bu tartışma mevcut. Ve ben, en başından beri Türkiye'de kullanılmayan bir kelimenin maddelerde kullanılması taraftarı olmadım hiçbir zaman. --— heddagabler 19:36, 5 Eylül 2012 (UTC)
Evet senin söylediklerinde doğru fakat şöyle bir durum var ne yazık ki. Single'ından, Single'ı.. bu soruna bir çare bulmalıyız. Single çalışması mı demeliyiz o zaman? Evet en iyisi bu olacak. (Mesela: "Marry the Night", Amerikan kayıt sanatçısı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'in beşinci single çalışması.) Şu andan itibaren Vikipedi'de ki tüm tekli kullanımlarını single'a çevirelim. Çünkü müzik alanında katkı yapan biri olarak bu uyuşmazlık beni rahatsız ediyor. Single-Tekli tartışmasını da burada noktalayalım o zaman. Single'ı yerine de single çalışması kullanalım. En iyi çözüm bu bence. Şunu da ekleyeyim bu arada. Tekli bilgi kutusu bence bu adla kalsın. Karışıklıklara yol açabilir tekrardan. Maddelerdeki tekli ibarelerini değiştirelim. -Seyit mesaj 20:32, 5 Eylül 2012 (UTC)
en başta ben de "single çalışması" diye önermiştim, şablonu da öyle düzeltmiştim. --— heddagabler 21:38, 5 Eylül 2012 (UTC)
  • Tekli kullanımı TDK'da yer alıyor. Tekli:1. Tek yataklı otel odası. 2. müz. Bir sanatçının tek eserini seslendirdiği kaset. Yaygınlık konusunda single önde olsada, eğer biz yaygın değil diye bu Türkçe resmi kullanımı hiç kullanmazsak, bu kelime hiç yaygınlaşmayacak. Günümüz dil gelişimide bu şekildedir. Önce yabancı dillerden bir kelime o dile girer ve yaygınlaşır, daha sonra dil bilimciler bu kelime için kendi dillerinde karşı kelime üretir ve bunu yaygınlaştırmaya çalışır. Kimse zaten yaygınlaşmamış yabancı kökenli bir kelime için kendi dilinde karşılık üretmez. Kısacası ben tekli den yanayım.--Ollios (mesaj) 07:09, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Tekli kullanımının kampanya olduğu doğru değil, sadece kelimenin Türkçe karşılığı. Yaygın olmadığından dem vurabiliriz ama kimseyi tekli kullanıyor diye bir kampanya içerisinde olduğunu kabul edemeyiz. Bu ansiklopedide Türkçe yazıyor ve Türkçe dili yazım kurallarını kullanıyor isek mümkün olduğunca bu dilin karşılıklarını yazmaktan yanayım. Yıllar önce burada tekli kullanımını (ben şahsen) ilk kez gördüğümde yadırgadığımı söylemeliyim. Lakin şimdi internette aradığımda kullanıldığını görüyorum. Kullanım bence olması gerektiği kadar çok değil, ama kullanılıyor. TDK'nın daha evvel yabancı dillerden bulduğu ama benimsenmeyip kullanılmayan diğer kelime karşılıkları gibi değil. Yapmamız gerekenin bu ikili kullanımdan (tekli - single) vazgeçmek. Ama single kullanımından yana olan arkadaşlar lütfen kelimenin kullanılmadığından dem vurmasınlar zira kullanılıyor. Bu durumda tekli kullanımdan yanayım, (kimse bir şekilde öyle tariflediğinden deği ama) ana dilimde kullanılan bir karşılık olduğu için seçmek durumunda kaldığımda kendimi zorunlu hissediyorum. (dilime pelesenk olmuş ve fakat yaygın olmayan kelimeler kullanırım)~Tarkovsky~ 07:38, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Ben de tekli kullanımından yanayım. En azından kategorilerde, bilgi kutularında vs. tek bir ölçüt bulunmalı ve bu Türkçe olan tekli sözcüğü olmalı. Bu bir dayatma, kampanya ya da başka bir şey demek değildir. Hedda ve isteyen diğer kullanıcılar kendi çalışmalarında istedikleri sözcüğü kullanmaya devam edeceklerdir, buna karışamayız. Örneğin daha önce ben prodüksiyon sözcüğünü yapım ile değiştirirken Hedda beni uyardı.[7] Her ne kadar yabancı sözcük kullanımında ona katılmasam da onun oluşturduğu maddeler oldukları için değiştirmeyi bırakmıştım.--B.S.R.F. 💬 08:01, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Burada görüş bildirenlerin de ortak yorumu: "tekli, türkçe olduğu için kullanılsın, yaygın değil ama kökeni türkçe." oysa dil canlıdır, insanlar gibi düşünün. aynı aileden/milleten kişilerle evlenmiyorlar, başka ailelerden/milletlerden de eş buluyorlar. bu onları zayıflatmaz, milletlerini çökertmez. dili canlı tutar. zaten diller arası alışveriş kaçınılmaz. tdk'nin zamanında bulamadığı ve şu an hiçbir kullanımı olmayan bir kelimeyi sırf türkçedir diye kullanalım diyorsunuz. üstelik "bu kelimeyi ilk kez vikipedi'de gördüm" diyerek sadece vikipedi'de kullanıldığını da kendiniz söylüyorsunuz ardında "ama biz bu kelimeyi kullanarak yaygınlaştrabiliriz" diye ekliyorsunuz. işte, olay benim ilk yorumuma çıkyıor: vikipedi'nin amacı kullanılmayan türkçe kelimeleri, yaygınlaştırmak ya da onları halkla tanıştırmak değil. --— heddagabler 20:49, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Türkçe kullanımı esas almamız gerekli. Türkçeye "singıl" diye geçseydi onu kullanırdık, ama "single" Türkçenin hiçbir kuralına uymuyor, çok yaygın olmasa da yerine kullanılabilecek bir kelime de var. "Tekli" kelimesini çok sevdiğimi söyleyemem, ama en azından Türkçe.--Khutuckmsj 22:10, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • "Tekli" burada tartışılacak raddeye gelmişse en azından, demek ki belli bir yaygınlığa da ulaşmıştır. Neden daha fazla yaygınlaştırmayalım? Ötekinin yazım ve telaffuzda yol açtığı sorunlar ortadayken üstelik. Azadagaoglu (mesaj) 23:00, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • hâlâ aynı argümanlar: "yaygınlaştıralım." --— heddagabler 23:43, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Hedda'nın da üzerine basa basa belirttiği gibi burada öztürkçe kelimeleri yaygınlaştırmak gibi bir misyonumuz yok. Ancak single sözcüğü Türkçe yazım kurallarına uymadığı için ben şahsen yazımda tekliyi desteklemekle birlikte, konuşmada single'ı tercih ediyorum. Pek çok farklı sözcükte olduğu gibi (örneğin kelime-sözcük) bu konuda da tercihi değerli Vikipedi kullanıcılarına bırakalım. Kimse başkalarının arkasından maddelerdeki sözcükleri derleyip toplamaya çalışmasın. Ben bir maddede "kelime" yazdığımda bir başkası da bunu "sözcük"e çevirip, değişiklik özetine de "Arapça sözcük kullanılması" yazarsa -ki oluyor böyle şeyler- ben bunu saygısızlık kabul ediyorum (ifade düzeltmeleri hariç). Bir dile yerleşmiş bir kelime artık o dile aittir. Şablona gelince: şablonda tekli kullanalım -en başta veya geçtiği her yerde- parantez içinde single yazalım derim. Zaten gelecekte su akıp yatağını bulunca, o zamanın Vikipedistleri gerekli değişikliği yaparlar. Bakarsınız "singıl" hali yaygınlaşır :) --Abuk SABUK msj 23:50, 8 Eylül 2012 (UTC)
  • Şablon:Singlelar diye bir şablon varmış. İlk başta çoğumuz garipseyecektir adı. Herkes yazıldığı gibi okuyacak bu şablonun adını sonra kısa bir süre "be ne la?" diyecek ve jeton düşecek. Tekli kullanılmasından yanayım. Empi-ileti 12:28, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Ben de tekli kullanılmasından yanayım ama 3-4 ay önceki tartışmaya göre kullanım single olarak kalmıştı. LuCkY ileti 13:26, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Burada "ben kullanılmasından yanayım" deyip çoğunluğu sağlayarak madde isimleri değiştirilmiyor, işler öyle değil işte. Bakınız: Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir. Burada sunulan gerekçelerinizi göremiyorum, neden tekli kullanalım?
  1. türkçe
  2. türkçe
  3. türkçe
  4. türkçe
(...)
  • neden single kullanmayalım?
  1. türkçe değil
  2. türkçe değil
  3. türkçe değil
(...)
  • şimdi çoğunluk "tekli" kullanılsın deyince onu mu yapacağız? gerekçeler "tamam yaygın değil ama biz yaygınlaştıralım, single yazılırken ve cümle içinde kullanırken türkçe uymuyor"un ötesine geçmeli. defalarca dedim, tekrar söylüyorum "Vikipedi, yaygın olan kelimelerin isimlerini kullanır. Eğer iki kelime de sıklıkla kullanılıyorsa kullanım kullanıcıya kalmıştır." Ama single için olay bu değil. "tekli" kullanım diyen de türkçeyi kullanan herkes de "tekli" kelimesinin kullanım alanının vikipedi dışında olmadığını bilirken nedir bu zorlama? neyin tartışmasıdır süregelen? "maxi single" için ne diyeceğiz? "doyasıya tekli" gibi viki-icatlar mı çıkaracağız? --— heddagabler 13:48, 14 Eylül 2012 (UTC)
(Tabirimi mazur görün -zira öyle algılıyorum- ama) Neden bu kadar feveran halindesiniz ki; Vikipedi demokrasi olmadığı için konuşuyoruz, ortak paydaya varmaya çalışıyoruz ya, (Yapalım diye demiyorum ama oylama yapmak da ortak paydaya varmanın bir yolu) kendimi kelimenin Türkçe karşılığı var ve aradığımda yaygın değil ama kullanıldığını görüyorum dışında gerekçelendirme ihtiyacı içinde görmüyorum. Yukarıda google araması sonuçlarını içinde vikipedi geçmeyecek şekilde çıkardım. (Kelimeyi-'Tekli') Herhangi bir yaygınlaştırma hareketi içerisinde değilim, soruna çözüm bulmaktan yanayım. Basitinden Single kullanımının Türkçe yazım kurallarına da uymadığını belirteyim. Başka bir vikipedist tüm single yazılı maddeleri de singıl(!) şekline de döndürebilir. Yani çözümünüz olan 'single' yazımı (uzmanlık dallarında kullanılan bazı terimler özgün biçimleri ile ya­zılırlar) da kesin değil. Yaygın kullanımı dışında single yazımı için sizin de bir argümanınız yok. O zaman beraber kullanalım derim. "Single (tekli)" şeklinde. (son yorumunuzu görmezden geliyorum -tekli bir viki icat mı ki- "maxi single" tam bir garabet bari türkçeleştirip maksi diye yazsaydınız)~Tarkovsky~ 13:37, 17 Eylül 2012 (UTC)
Fevri davranmıyor, gayet makûl sebepler ortaya atarken sizin sürekli yinelenen sebepleriniz kısır bir döngü. "maksi" desem ne olacak ki? "maksi tekli" mi diyeceğiz? bu viki-icat olmayacak mı? olacak. burada "neden single kullanalım?" olayına artık girmeyeceğim, ortak payda dediğiniz nedir ki? "single (tekli)" ne? ben gerçekten anlamıyorum, "single, kelimesi Türkçe sözlükte yer alırken bu kelime okunuş ve yazım açısından uymuyor diyorsunuz ama ilk yorumda da örnekledim: mortgage gibi kelimeler de aynı sorunu yaşıyor. Ama bu bizim işimiz değil. Buna bakan bir kurum var, kelimeleri yaygınlaştırsın, biz de kullanalım. Ben çıkıp "dizüstü bilgisayar" için "laptop" kullanalım demiyorum çünkü demem de ama "tekli" için kusura bakmayın "single" da ısrarcıyım, çünkü doğru olan bu. okunuşu uymuyorsa kesme işareti kullanır ve gelen çekim eki ayrı yazılır. olay bu kadar basit. --— heddagabler 14:40, 17 Eylül 2012 (UTC)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program[kaynağı değiştir]

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)02:15, 6 Eylül 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Yorum Talebi: Mahkeme Masrafları Yardım Programı[kaynağı değiştir]

Yukarıda bulunan metnin Türkçe çevirisidir --Mskyrider ileti 06:01, 6 Eylül 2012 (UTC)

Wikimedia Vakfı, belirli destek görevlerinde bulunan ve bu görevleri nedeniyle açılan davalarda davalı konumunda olan kullanıcılara avukat desteği sağlamak üzere yapılan program önerisi hakkında Meta'da bir yorum talebi açmıştır. Topluluğunuzun bu tartışmadan haberi olduğundan ve bu tartışmaya katılma şansına sahip olmasından emin olmak istedik.

Eğer bu sayfa bu isteğin topluluğa bildirilmesi için uygun yer değilse lütfen tartışmaya katılmak isteyenleri bilgilendirmeye yardımcı olunuz. (Eğer "yorum talebi", program yönetmeliği ya da diğer sayfaları kendi dilinize çevirmeye yardımcı olmak istiyor ve çeviri sisteminin nasıl çalıştığını bilmiyorsanız m:User talk:Mdennis (WMF) kullanıcı sayfamda benden yardım isteyiniz. Size yardımcı olmaktan ya da yardımcı olacak bir gönüllü ile irtibat kurmanızı sağlamaktan mutlu olurum.)

Teşekkürler. --Mdennis (WMF)02:15, 6 Eylül 2012 (UTC)

Amazon.de ve Amazon.co.uk'da yer alan Türkçe Vikipedi kaynaklı kitaplar[kaynağı değiştir]

şurda Türkçe Vikipedi'deki madde derlemelerinden oluşan 4383 adet kitap satılıyor. Aynı içerikteki 1302 adet kitap da şurda satılıyor gibi görünüyor. Acaba siteler amazon.com'un sahte kopyaları mı diye baktım ama sanırım değil. Kitaplar bir botla amazon sitelerine yazdırılmış gibi geldi görünüyor. Sargonileti 15:06, 6 Eylül 2012 (UTC)

Bkz: en:Amazon.com_controversies#Sale_of_Wikipedia.27s_material_as_books, Neowin.net ve Sspnet.org. Lisansın müsaitliği nedeniyle hukuki açıdan hiçbir sıkıntı yok böyle bir şeyi yapma konusunda. Ticari açıdan kullanım yasağı olan içeriği kullanamıyor oluşumuzun bir nedeni de, içeriğin parayla satış da dahil olmak üzere her türlü kullanımına izin vermek zaten. Vakti gelince biz oturup bu işe birkaç kişi zaman ayırıp çok daha kaliteli bir düzenleme yapabilir ve geliri de yerel bir oluşum için kullanabiliriz. Hatta bkz: en:Wikipedia:Version 1.0 Editorial Team.
Vito Genovese 16:13, 6 Eylül 2012 (UTC)
Yok, ben lisans sorununu düşünmedim de, bunlar kağıda basılı yayınlar gibi görünüyor. Mesela Mimar Sinan kitabı 32 sayfa diyor, boyutlarını da vermiş, ISBN numarası var. Elimizde 2 adet kaldı diyor. Bunu garipsedim. 4383 değişik kitabın basılmasından bahsediyoruz. Her birinden 1000'er adet basılsa, ki en az o kadar olur sanırım, 4 milyon kitap eder. 500 olsa 2 milyon. Bana o yüzden gerçek olmayan birşeymiş gibi geldi. Ve sadece türkçe vikipedi için yapılmış olduğunu düşündüm. Ama senin verdiğin linklere bakılırsa İngilizce olarak 40.000'den fazla kitap hazırlanmış. İngilizce olanlar e-book. O yüzden onlar aklıma yattı. Sargonileti 20:13, 6 Eylül 2012 (UTC)
Sanırım o "paperback" kitaplar basılı değil, istek olursa basıyorlar: en:Print on demand. --Mskyrider ileti 04:53, 7 Eylül 2012 (UTC)
Teşekkürler Mskyrider, anlamadığım kısım buymuş, açıklığa kavuşturdun. Vito'nun verdiği ikinci link de durumu açıklıyormuş. Sargonileti 06:50, 7 Eylül 2012 (UTC)

2012 Orta ve Doğu Avrupalı Wikimediacılar [:)] Toplantısı[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

Wikimedia CEE Meeting, bu yıl ilk defa düzenlenecek olan ve Orta ve Doğu Avrupalı Wikimedia tutkunlarını bir araya getirmeyi amaçlayan bir etkinlik. İlk toplantıya ev sahiplik etmesi için Belgrad ve 13-14 Ekim tarihleri seçilmiş. İlk yıl toplantısının sayfasına şuradan erişebilirsiniz. Toplantının temel amacı, bahsi geçen bölgelerdeki viki toplulukları ve "chapter"'lar arasındaki iş birliğini geliştirmek. Toplantıya katılacak isimler arasında vakıftan ve kahya ekibinden insanlar da var.

Bu toplantıya katılım için bir davet aldım; ancak şu aşamada anonim kalma isteğim nedeniyle geri çevirmek durumunda kaldım. Her ülkeden 2 katılımcının masraflarını karşılayacaklar. Bu da sanıyorum ki aramızdan başka gönüllüler çıkmasını kolaylaştıracaktır.

Geçmişte topluluğun temsil edilmesi konusunda bazı tartışmalar ve sıkıntılar olmuştu; o yüzden üzerinde mutabakata varılacak iki gönüllü bulmamız yararlı olacaktır (kendim gitmeyi düşünüyor olsaydım, elbette ben de gelip sizden onay isteyecektim bunun için).

Makul bir İngilizce bilgisi de gerekecek gidecek temsilciler için. Konuşulacak konulara aşinalık da ekstra puan :)

Var mı gönüllü?

Vito Genovese 22:03, 5 Eylül 2012 (UTC)

Aciliyeti olduğu için aşağıya taşındı. Yok mu gönüllü?
Vito Genovese 11:04, 8 Eylül 2012 (UTC)
Pasaportum ve vaktim olsaydı giderdim.--Khutuckmsj 16:18, 8 Eylül 2012 (UTC)
Öncelikle davet edilmemize şaşırdım. Zira, birçok turizm kitabında Türkiye Doğu Avrupa'nın bir parçası olarak gösterilmiyor. Bende yeşil pasaport da olduğundan yurt dışı ulaşımım rahat, o tarihler de derslerimin yeni başlayacağı zamanlar olduğundan herhangi bir sınavın denk gelme ihtimali yok. İngilizce bilgim de yeterli. Eğer onay olursa Türkçe Vikipedi'yi temsil etmek isterim...--вяí¢αи76ileti 09:26, 9 Eylül 2012 (UTC)
Bence gayet uygun. --Khutuckmsj 10:07, 9 Eylül 2012 (UTC)
Sabrican'ın gitmesini destekliyorum. LuCkY ileti 10:12, 9 Eylül 2012 (UTC)
Destek. Sadrettin (mesaj) 10:28, 9 Eylül 2012 (UTC)

İki kişi hakkımız var. İkinci bir gönüllü var mı?

Vito Genovese 10:35, 9 Eylül 2012 (UTC)

Benim açımdan hafta sonu yapılıyor olmasından dolayı zaman ve zaten Avrupa'da yaşadığım için pasaport sorunu yok. Belgrad da iki adımlık yol. Ama benden daha eskilerden ve İngilizcesi daha iyi olanlardan gitmek isteyen olursa önceliği onlara vermeyi tercih ederim. Benim İngilizcem ancak olayı takip etmeye yetecek kadar. Sargonileti 14:49, 10 Eylül 2012 (UTC)

Sargon'a destek. --Khutuckmsj 08:46, 12 Eylül 2012 (UTC)
Destek. Sadrettin (mesaj) 13:35, 12 Eylül 2012 (UTC)

Koca toplulukta 2 kişiyi zor buluyor olmamız da fena üstü fenaymış hani :) Başka hiçbir gönüllü yok mudur? Süre sınırlı; o nedenle başka hiçkimse çıkmazsa gönülsüz gönüllümüz Sargon'u yolcu edelim derim ben de :)

Vito Genovese 11:37, 12 Eylül 2012 (UTC)

Nazif İlbek olaydı, giderdi ^_^ --— heddagabler 12:56, 12 Eylül 2012 (UTC)
Yine gider isterse.
Vito Genovese 13:43, 12 Eylül 2012 (UTC)
Durun durun ben gideceğim! Taslak madde nedir (Was ist einen taslak artikel?) isimli bir sunum hazırladım. (Şaka)--Alperen (mesaj) 19:44, 12 Eylül 2012 (UTC)

Wikidata is getting close to a first roll-out[kaynağı değiştir]

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

  1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
  2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
  3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 13:41, 10 Eylül 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Silinmeye aday sayfalar[kaynağı değiştir]

Değerli kullanıcılar, Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Abide Doğan sayfasındaki tartışmaya (ve diğer SAS tartışmalarına) katılımınız, oylamanın kapatılmasına katkıda bulunacaktır. Şimdiden teşekkürler. --yabancım 08:38, 12 Eylül 2012 (UTC)

Bot Başvurusu
Bot Başvurusu
Bürokratlık Başvurusu
Bürokratlık Başvurusu

Bot Oylamasına Katılın!
Yeni Bürokratlık Başvurusu Mevcut!
Ayrıca Vikihaber'e de katkı yapmanızı bekleriz! :) Empi-ileti 14:25, 13 Eylül 2012 (UTC)

Vietnamca viki'de Türkiye köyleri[kaynağı değiştir]

Vietnamca Viki'de de Türkiye köy maddeleri botla açılmaya başlanmış. Örnek, vi:Yayladamı, Adıyaman. Hepsi açılırsa vikiye 35 bin civarında yeni madde katkısı olur. Köy nüfus verileri için Tüik sitesini arşivleyerek kullanmışlar. Arşiv-url gibi bağlantıları biz de kullansak fena olmaz. Sadrettin (mesaj) 14:04, 14 Eylül 2012 (UTC)

  • Arkadaş biz Vietnam köyü yazıyor muyuz, bunlar niye bizim köyleri yazıyorlar? --Khutuckmsj 18:56, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • An itibariyle 13.553 Türkiye köyü maddesi açılmış bile Vietnam Vikisinde. Vay be... Azadagaoglu (mesaj) 22:15, 14 Eylül 2012 (UTC)
  • Vikipedi'yi şişirmek için yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi. esc2003 (mesaj) 08:06, 15 Eylül 2012 (UTC)
  • Mesela Google'da köyünü arayan kişiler Vikipedi sayfasına gelebilir. Daha sonra köyünün maddesini taslak olarak gören bu kişiler yeni bilgiler girecektir. Kısacası madde gelişimi ve yeni kullanıcı kazanma açısından güzel bir teşvik olabilir, değerlendirilmeli.78.100.76.92 09:51, 15 Eylül 2012 (UTC)
Vikipedi'deki bilgilerde aranan ilk özellik gerçeklik değil, doğrulanabilirliktir. Köyünün maddesini Vikipedi'de taslak olarak görenlerin eklediği bilgiler genellikle doğrulanabilirlikten çok uzak oluyor maalesef. Ama yeni kullanıcı kazanma açısından teşvik edici olabilir. --Sadrettin (mesaj) 10:50, 17 Eylül 2012 (UTC)
  • Sadrettin haklı. TÜİK sürekli url-bağlantılarının adresini değiştiriyor. Arşiv şart. Vietnamlılar iyi düşünmüşler... Bu arada madde sayılarının 400.000'i aşmasına şaşmamalı, köylerle iyi şişiriyorlar. Bizler de onlara jest olarak birkaç Vietnam köyü maddesi mi girsek ne yapsak --вяí¢αи76ileti 11:22, 16 Eylül 2012 (UTC)
  • Vietnam vikisi kullanıcıları, İngilizce vikide olan tüm maddeleri kendi dillerinde de açıyor. Amaç madde sayısında İngilizlere yetişmek. İngilizce şarkıların hepsine bakın, sadece bir kaç dilde olan, hiç yaygın olmayanlar bile Vietnam vikisinde var. Dediğim gibi, amaç sadece madde sayısını şişirmek. Amaçsız bir şey bence. Orada Türk köyünün maddesi olsa ne olur olmasa ne olur. Ayrıca kaynağı da İngiliz Vikisinden almışlar. -Seyit mesaj 16:50, 18 Eylül 2012 (UTC)
Amaç madde sayısını şişirmekse bir amaç vardır bu bir, Orada Türk köyünün maddesi olursa olur, olmazsa olmaz bu iki; madde sayısının artması neden şişirmek olarak tanımlanıyor bu üç. Mesela ben bir listeyi uzattığım zaman o listeyi şişirmiş olurum bunun faydasını veya zararını kullandığınız veya atfettiğiniz (şişirmek, madde sayısına abanmak, yarış yapmak, taslak cenneti vs. vs.) sıfatın dışında gösterebilir misiniz? Hiç sanmıyorum. Teknik olarak ben tr.vikisözlükte "yapılabileceklerden" kelimesini her bir ekini açıklayarak sözlük maddesi olarak açabilirim mesela. Bu bir bilgidir ve sözlük formatına uygundur. Bu da benzer bir durum, formata uygun olduğu sürece atfedilen diğer şeyler çoğunlukla önyargıdan ibaret oluyor.--Alperen (mesaj) 17:37, 18 Eylül 2012 (UTC)
  • O köy bizim köyümüzdür. Azadagaoglu (mesaj) 19:56, 19 Eylül 2012 (UTC)
  • İllaki de şişirmek isterlerse, Türkiye'nin köylerini bence yapmasınlar. Çünkü Vikipedi'de daha bir sürü konu var... Kumropez (Mesaj) 11:45 21 Eylül 2012 (UTC)
  • Neden "katkı" değil de "şişirmek" olarak tanımlanıyor? Yapılan tanımlamanın kendisi olumsuz yükleme içeriyor.--Alperen (mesaj) 10:06, 23 Eylül 2012 (UTC)
"Hepsi açılırsa vikiye 35 bin civarında yeni madde katkısı olur." Bana, madde sayısının çok görünmesi için yapılması öneriliyor gibi geldi o yüzden. esc2003 (mesaj) 10:57, 23 Eylül 2012 (UTC)
Evet öyle, madde sayısının artması için Vietnamlıların çok da ilgilenmeyeceği Anadolu'daki köy maddeleri açılıyor. İçeriği belki yok ama köylerin kendisi ansiklopedik. Aslında, Türkçe viki'de bizi en çok rahatsız eden köy maddeleri değil, bu maddelerdeki ciddiyetsiz, kahve ağzıyla eklenen içerikler. Muhtara kızmış Vikipedi'ye dert yanıyor, Ben köyümün tarihini araştırdım, dedemin dedesi böyle anlattı, kaynak gösteremem ama köyümün tarihi böyle işte. gibi. Vietnamca viki'de böyle sorunlar asla olmayacağı için Vietnamca viki için 35 bin yeni madde hayırlı uğurlu olsun diyebiliriz. Sadrettin (mesaj) 12:57, 23 Eylül 2012 (UTC)
Bilginin ne zaman nasıl işe yarayacağı hiç belli olmaz. Ben bir belgenin üzerinde Ta'xbiex

diye bir kelime gördüm, belgede bulunduğu yer itibariyle şehir olabileceğini tahmin ettim ama bu kadar tuhaf bir isim olması beni tereddüte düşürdü. Sonuçta Malta'da bir şehir olduğunu Wikipedia'dan öğrendim. Başka yerden öğrenemez miydim? Öğrenirdim ama en çabuk buradan öğrendim. Türkiye'nin köyleri Vietnamlı diplomatlardan, öğrencilerden tutun da o an bir kaza geçirip nerede olduğunu merak eden Vietnamlı bir turiste kadar aklınıza gelemeyecek pek çok kişinin işine yarayabilir.--Alperen (mesaj) 19:29, 28 Eylül 2012 (UTC)

  • Khutuck nerede? Kumul nerede? Bizim elimiz de armut toplamamalı :) (Tamam haklısınız kalite önemli ama madde sayısının artmasından da zarar gelmez.) Empi-ileti 17:05, 26 Eylül 2012 (UTC)

Şu maddeyi açtım. Ama bu konuda uzman birisi gerekiyor, İLGİNİZE... ~--~ Cano58ileti 08:41, 14 Eylül 2012 (UTC)

Telif ihlali[kaynağı değiştir]

Yukarıda buna değinmiştim, arada kaynayıp gitmesin diye en alta taşıdım tekrar. Ciddi bir telif ihlali söz konusu galiba. Üstelik içeriğinin yasayla korunduğunu açıkça beyan eden bir siteden intihal var gibi. Konuya yatkın arkadaşlar bir bakarlarsa fena olmaz:Azadagaoglu (mesaj) 22:22, 14 Eylül 2012 (UTC) Şurada telif ihlaline ilişkin şüphelerimi ifade ettim; ilgilenebilir misiniz? Azadagaoglu (mesaj) 14:41, 30 Ağustos 2012 (UTC)

Selamlar Azadagaoglu, tartışma sayfasındaki bağlantıya gittiğimdi altına Kaynak: tr.wikipedia.org / Lisans: Creative Commons By-Saibaresi koyarak kaynak olarak vikipedi'yi vermişler~Tarkovsky~ 14:49, 19 Eylül 2012 (UTC)

Bekleyen değişiklikler[kaynağı değiştir]

Çok birikme var. İlgilenilmesi gerekiyor. Bilginize. -- esc2003 (mesaj) 08:03, 15 Eylül 2012 (UTC)

Liste mi madde mi?[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar, Vikipedi:Seçkin madde adayları/Samsunspor 2011-12 sezonu aldığı destek oylarla seçkin madde olacak gibi ama benim dikkatimi çeken şey şu: bu bir liste, madde değil. Samsunspor'un sezonlarını kapsayan bir içeriğin bir parçası. Alt başlıkları olması, bunların bilgilerle dolu olması onu listelikten çıkarmıyor kanımca. Grafiklerden, tablolardan, listelerden oluşan bir maddeyi seçkin madde olarak mı göreceğiz? --— heddagabler 19:41, 16 Eylül 2012 (UTC)

Yıllara göre Türkiye[kaynağı değiştir]

Hepimizin bildiği üzere tarihte bugün sayfalarındaki bilgiler genellikle Türkiye ağırlıklı. Aslında bu durum gayet normal çünkü çoğumuz Türkiye'de yaşıyoruz. Ama öte yandan bu dijital ansiklopedinin taşıması gereken özelliklerden biri de evrensel olması. Bu nedenle tarihte bugün sayfalarına eklenmesi gereken Türkiye ile ilgili birçok kaydadeğer bilgi ya eklenmiyor, eklense bile sayfanın genel yapısı itibariyle sistemik yanlılık problemine sebep oluyordu.

Yıllara göre Türkiye sayfaları buna çözüm olmayı amaçlıyor. Örnek vermek gerekirse, 30 Mart 2012'de Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıla çıkarıldı. Bu gayet kaydadeğer bir bilgi Türkiye tarihi için. Ama evrensel bir özelliği yok. Bu gibi önemli, dikkate değer bilgileri bundan sonra yıllara göre Türkiye maddelerine ekleyebiliriz. Ellerine sağlık, Mirada sayfaların tamamına yakınını açtı. Buradan duyurmuş olayım. Sadrettin (mesaj) 19:51, 18 Eylül 2012 (UTC)

Terörle ilgili kategoriler[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Kibele tarafından silinen kategorilerdir. Tartışmaya gerek duymamışlar çünkü kurallara göre bu tür kategoriler tarafsızlığa aykırı olup zaten kesinliği şüpheli imiş. Kibele tarafından bana söylenen kısaca budur. Herhangi bir düşüncesi olan buradan görüş bildirebilir. Saygılar esc2003 (mesaj) 15:32, 19 Eylül 2012 (UTC)

Mesajlarımda (kalıcı bağlantı) da yazdığım üzere, son derece doğru ve tartışmaya açık olmayan bir işlem.
Vito Genovese 15:35, 19 Eylül 2012 (UTC)
Kibele'nin sildiği kategoriler uzun süredir bulunan kategorilerdi. Ne oldu da bu kararı birden aldı merak ettim doğrusu. Katiller ve benzeri kategoriler kimi zaman TBA ihlali yarattığı için maddelerden kaldırılıyor. Ancak burada kategoriye değil değişikliğe yönelik bir müdahale söz konusu. Aynısı terörle ilgili kategoriler için de yapılabilirdi. Sonuçta başa çıkılamaz hale gelen bir durum yoktu ortada. esc2003 (mesaj) 16:20, 19 Eylül 2012 (UTC)
  • Resmi olarakta, Vikipedi'de ki maddelerde de belirtilmiş olan "Terör", "Terör Olayları", "Terör Kurbanları", "Terör Militanı" gibi tanımların tartışmaya açık bir yanı yoktur. Hepsi de hem halk hem resmi olarak tanınan ve kabul görülen tanımlar. Resmi olarak ta dünya halkları olarakta kabul edilen birşeyin taraflı olması zaten söz konusu değildir.--Aguzer (mesaj) 16:24, 19 Eylül 2012 (UTC)

31 farklı dilde olan kategori (ki aralarında en büyük vikipediler de var) neden sadece bizde tarafsızlığa aykırı gerekçesiyle siliniyor bunun açıklamasını yapabilecek olan var mı ? --Emyilmesaj 16:30, 19 Eylül 2012 (UTC)

"Ne oldu da bu kararı birden aldı merak ettim doğrusu." ve "Bu Kibele'nin ilk defa yaptığı bir şey değil" gibi konuya odaklanmayan kısımları bir kenara bırakıp esas meseleye gelirsek: vito, verdiği bağlantıda uzun uzun anlatmış. üzerine eklenecek birşey yok esasen. tarafsız bakış bize, 'bir tarafın terörist dediğine diğeri demeyebilir ey vikipedist.. sadece kendi tarafının düşüncesiyle yaklaşıp, 'e işte bu terörist, tartışılacak ne var ki? deme!' diyor. bu açıdan, temizlediğim yukardaki kategorilerde üzerinde fikir birliği sağlanabilecek sadece birkaç bireysel teröriste rastladım. onun dışındakilerin tümü, sonsuza dek tartışılsa üzerinde fikir birliğine varılamayacak kişi ve örgütlerdi. bunu anlamak için ufak bir bakış yeterli. biz terör üzerine teorik maddeler barındırabiliriz, birilerinin yaptığı terör örgütü listelerine yer verebiliriz. ama genel 'terör', terör örgütü' 'terörist' tanımlarını kişilere ve örgütlere maledemeyiz. en büyük çelişkimiz de şudur ki, kişilere terörist, örgütlere terör örgütü demezken hâlihazırda, bunları kategorilere eklemekteydik. bu açıkça tutarsızlıktır ve yanlıştır. maddeleri, nesnel olmayan, doğrulanabilir olmayan, tarafsız olmayan içerikten temizlemeye çalışırken , kategoriler aracılığıyla bunu yapamayız. şuradaki tartışmalar ufuk açıcı olabilir bu konuda. --kibele 17:55, 19 Eylül 2012 (UTC)

VP:İÜYYKÜD ithamını her canınız istediğinde kullanmayın, ortada haksız bir eleştiri yok. Aynı davranışı tekrarladığınızı söylemem normal. Ortada hiçbir hareket yok ve siz ne olduysa uzun süredir Vikipedi'de olan kategoriyi sildiniz. Terörist demiyorduk ve zaten terörist diye bir kategorimiz yok. Ama terör örgütü, terör eylemi, terör saldırısı maddelere yazılıyor ve kategoriler de kullanılıyordu. Dolayısıyla ortada bir çelişki yok ve iddianız asılsız. esc2003 (mesaj) 19:07, 19 Eylül 2012 (UTC)
yapılana değil, yapılış zamanına, yapan kişinin şeceresine ilişkin konuşmak bu kapsama giriyor da o yüzden.. beş-altı yıldır duran telifli maddeleri sildiğimiz, kayda değer olmayanları sas'a çıkardığımızda da aynı şey söyleniyor. e o kadar zaman durmuş, neden şimdi diye. eleştiriyi yapılan işin kendisine yöneltirseniz mesele kalmaz. --kibele 06:51, 20 Eylül 2012 (UTC)
Yanlış mı anladım, şecere ne oluyor? Söylediklerinizden hiçbir şeyi anlamadım kusura bakmayın, kesik kesik anlatmışsınız. esc2003 (mesaj) 07:52, 20 Eylül 2012 (UTC)
'kibele bunu daha önce de yaptı' konuyla ilgili değil dolayısıyla da kişisel yorum diyorum. (ki o kadın erkek yazar meselesini de ayrıca konuşalım) 'her canınız istediğinde' kişilere ilişkin böyle yorumlar yapmayın diyorum. eleştiri, konuya yöneltilir, kişeleri ilişkin olanların adresi bellidir diyorum. vikipedi'de her an her iş yapılır, işler süreklidir, ne zaman yapıldığı böyle imalı sözlerle sorgulanırsa size kurallar hatırlatılır diyorum. sanırım yeterince açık olmuştur. --kibele 08:08, 20 Eylül 2012 (UTC)
Evet daha önce de yaptınız. Aynı yorumu daha önce de yapmıştım. Bunu söylemem saldırı değildir, kişisel yorum da değildir. O tartışmada olayı kadın-erkek eşitliğine indirgemişsiniz "Kadın kategorisi varsa erkeğin de olmalıdır". Halbuki neden kategorinin olduğu, ne amaca hizmet ettiğinin açıklaması var. Kadın yazarlar çağlar boyu erkek egemen yaşam başta olmak üzere çeşitli nedenlere bağlı olarak etkin halde edebiyatta yer alamamışlar. Yüzyıllara göre kadın yazarların konumunun belirtilmesi yararlı, bunun için üst kategori olarak kadın yazarlar diye bir kategorinin açılması uygundur. Kısaca belirtmek istediğim kadın-erkek meselesine indirgeyerek yaptığınız bu hareketin benzerini terör ile ilgili kategorilerde tarafsızlık adı altında yapıyorsunuz. esc2003 (mesaj) 08:27, 20 Eylül 2012 (UTC)
hâlâ konu dışı konuşmayı sürdürüyorsunuz. kolay gelsin. --kibele 08:34, 20 Eylül 2012 (UTC)
Hala anlamamazlıktan gelmeye devam ediyorsunuz. Silmeye devam edebilirsiniz. esc2003 (mesaj) 08:44, 20 Eylül 2012 (UTC)

İnsanların sadece birkaç terörist ve terör örgütüne terörist demesi tanımamasındandır. Bugün ETA'yı tanımayan kişi onun üzerinde tartışır terör örgütü mü değil mi diye. Ama tanısaydı Terör örgütü derdi. Verdiğiniz örnek anlamsız birçok terörist ve terör örgütünü bilmeyen vatandaş nerden onlara terör örgütü veya terörist desin ?. İşte bu noktada Vikipedi var. Adamın biri terör örgütlerini araştırıyım diye Vikipedi ye girecek ama taraflılık adı altında terörist ve terör örgütü yazmayanları iyi bellicek. Şimdi Vikipedi taraflılığının her konuya dahil olmaması gerektiğini anlamışsınızdır. Veya günümüzde murat karayılan ıkaç kişi tanıyor ? abdullah öcalanda daha az tanıan biri. Yani 10.000 kişiden 10.000'i öcalanı tanısa terör başı der. Ama karayılan ı 7.000 kişi tanısa tanımayan 3.000 kişi bu konuda tartışır. Yani bana göre ve diğer kullacıları da görüyorsunuz gereksiz bir tartışma içerisindeyiz.--Aguzer (mesaj) 18:03, 19 Eylül 2012 (UTC)

Soruma hala cevap alamadım. Özellikle kategorileri silen Kibele ve yapılanı doğru bulan Vito cevap verirse memnun olacağım. Tek tarafsız vikipedi biz miyiz ?--Emyilmesaj 22:31, 20 Eylül 2012 (UTC)
Tek miyiz? Bilinmez. Peki başkaları şunu ya da bunu yapıyor diye tarafsızlıktan taviz verecek miyiz? Hayır.
Vito Genovese 23:21, 20 Eylül 2012 (UTC)
tarafsız bakış açısını ödün vermeden kullanabilen tek viki olacaksak da bundan gocunmamalıyız. önümüzde politikalar var. onu ille de başkalarının daha iyi anlamasını ve uygulamasını beklemek gerekmez. yapılan, politikalara uygundur. maddelerde kullanmadığımız ifadeleri kategorilerde yazmak çelişkilidir. yapılan esasen kategorileri maddelerde yazılana uyumlu hâle getirmektir. --kibele 08:27, 21 Eylül 2012 (UTC)
Sivillere yönelik saldırıların dahi terör olarak herkes tarafından kabul görmediği söyleniyorsa ortada çarpık bir tarafsızlık anlayışı var demektir. Mesela savaşta savunmasızlara dokunulmaz bu dünya genelinde kabul gören bir etik değerdir. Eğer bu olmuşsa yapılana katliam denir. Ne var ki buna rağmen katliam, soykırım gibi üzerinde hala görüş birliğine varılamayan olaylar da mevcut. Bunlar için de tarafsızlık adına kategorileri kaldırmak sizce doğru bir çözüm olur mu? Yapılan politikalara uygundur gibi alaylı, umursamaz söylemlerle yapılanın doğru olduğundan hala bahsediliyor olması üzücü, kaygı verici. esc2003 (mesaj) 16:25, 21 Eylül 2012 (UTC)
Terörizmin net bir tanımı yok ne yazık ki. TDK şöyle diyor "yıldırıcılık" adı altında: "Bir siyasi davayı zorla kabul ettirmek için karşı tarafa korku salacak, cana ve mala kıyacak davranışlarda bulunma, terörcülük, tedhişçilik, terörizm.". Dil Derneği ise şöyle diyor "yıldırmacılık" adı altında: "1. Toplu ya da kişisel adam öldürmeler, yangın çıkarmalar, yapıları bombalama gibi eylemlerle toplumda korku ve güvensizlik yaratma amacını güden siyasal savaşın yöntemi, tedhişçilik, terörizm. 2. Girişilen yıldırma eylemlerinin tümü.". Hatta birkaç farklı İngilizce tanıma da şuradan ulaşılabilir.
Tanımlar arasında bu kadar büyük farklılıklar varken, tek sözcük bile dünyaları değiştirebilir konumdayken, bu tanım üzerinde fikir birliğine varmanın, hele de böyle netameli bir konu söz konusu olduğunda imkansız olduğu açık. Sana yazdığım mesajlarda da söylediğim gibi, Esc: Siviller boyutu, siyasi amaç boyutu, saldırıdaki nitelik boyutu hep çok şey değiştirir nitelikte ve bunlar her şeyden önce taraflılığı yaratan şeyler zaten. Kimisi devletin yaptığına terörizm diyor, kimisi sivile yapılana terörizm diyor, kimisi yasa dışı olan her şeye terörizm diyor, o denkleme gündelik yaşamımızda terörist olarak anmadığımız ancak bu tanımlara sığdırabileceğimiz organize suç örgütleri, kişiler, vs. girdiği zaman işin içinden çıkmak imkansız bir hal alıyor. Savaş ve terörizm ile terörist ve özgürlük savaşçısı ikilemleri, içinden çıkılmaz bir durumda.
Yine sana attığım mesajda da yazdığım üzere, Esc, "bireysel görüşüm" sivile yapılanın da askere yapılanın da terörizm olduğudur. Vikipedi'de değil de Vitopedi'de yazıyor ve kendi doğrularıma göre bilgi sunuyor olsaydım, bu tanımları terörizm ve terörist diye yapardım. Ama tarafsızlığı gözetmemiz gereken bir yerde bulunuyorum ve terörizm için tarafsız bir betimleyici rol bulmanın imkansız olduğunu biliyorum.
Vito Genovese 17:27, 23 Eylül 2012 (UTC)
Güvenilir kaynaklarla destekleniyorsa bu kategoriler kullanılır. Sizin veya bizim kişisel görüşlerimize kalmış bir şey değil. Bir olayın katliam veya soykırım olarak tanımlanabileceğini kaynaklarla anlayabiliyoruz, bu da öyle. esc2003 (mesaj) 17:51, 23 Eylül 2012 (UTC)
Vikipedi'de eskiden beri anlayamadığım olgulardan birisi de bu. Yani, pogrom, soykırım bir taraf için pogromdur; diğer taraf için değildir. Mesela Kurtuluş Savaşı döneminde İzmir'de çıkan yangınlar bir taraf için pogromdur, diğer taraf için kurtuluştur. "Terörist" ifadesi yalnızca bir devlet veya uluslararası örgüt tarafından kullanıldığında tarafsızlık için "terörist" ifadesini kullanmaktan kaçınıyorsak (a, b, c ülkesi terörist demiyor, özgürlük savaşçısı diyor diye) o zaman bütün katliam ve soykırımları "... yılında yaşanan olaylar, ... tarafından (örneğin BM) katliam olarak kabul edilir" şeklinde ifade etmemiz gerekmiyor mu? Bütün katliam ve soykırım başlıklarının "... olayları" şeklinde ele alınması gerekmiyor mu? --Alperen (mesaj) 17:01, 24 Eylül 2012 (UTC)
  • Terörist teröristtir, Hakim Bey. Bu memlekette teröriste terörist diyemeyecek miyiz? (Bu söz Can Yücel'e ait değildir.)

Azadagaoglu (mesaj) 19:54, 23 Eylül 2012 (UTC)

Alperen güzel bir noktaya değinmiş. Kumul (mesaj) 22:52, 25 Eylül 2012 (UTC)
  • Tek tarafsız Vikipedi biz miyiz? Bir zatın sorusu bu cevabı evet de olabilir hayır da. Ne fark eder ki? Yukarıda politik yorumlar var ama sonuç Vikipedi'nin politik bir ansiklopedi olmadığı, bilginin de taraf karşıtı taraf olmadan artamayacağı. İsimlendirme konusunda Vito'nun yorumları Kibele'nin de tutumu 'Terörizm' gibi geniş ufukları silahlandıran bir başlığın terörist, terör olayları, olaycıklar, yıllara göre, 1990lar vs. vs. için gayet doğru. Altını çiziyorum geniş. Tutumu teröristtir bu kişi, bu olaylardır terör demek bilgiyi kısıtlar bireysel görüşleri önde tutar. - Nebeviye 23:20, 25 Eylül 2012 (UTC)
Bireysel görüşler Vikipedi'yi bağlamıyor. İstenen şey güvenilir kaynakların olması. Eğer yoksa zaten buna izin verilmez. esc2003 (mesaj) 23:32, 25 Eylül 2012 (UTC)
O halde üzerinde geniş hatta zaman zaman politik yorumlar karaladığınız üstte TBA ihlaline gerekçe olarak kaldırılan kategorileri başlıkları kaldıran şahsa bireysel davranışmış gibi maletmek Vikipedi'yi bağlamaz çünkü bireysel görüşünüzden ibaret. Vikipedi de bireyselliğin değil bireylerin görüşlerinin yansıması Politikalarının ortak sonucudur. Güvenilir kaynakta birkaç bireyin fikriyle değil başta Vikipedi Politikalarının ardından çoğunluğun fikriyle güven kazanır. Her kaynağın da tarafsızlığından bahsedilemez. Başlıklar açıkca bir tarafın düşüncelerini yansıtmakta olup silinmeyip yahut başlıklardan çıkarılması gibi mantık yürütemediğim bir boş kategorinin hangi bilgiye değer katacağı tartışılır. - Nebeviye 23:46, 25 Eylül 2012 (UTC)
Bireysel davrandıkları gerçek değil mi, bu benim uydurmuş olduğum bir şey midir? Her kaynağın tarafsız olduğundan kimse bahsetmedi zaten, güvenilir kaynaklardan bahsedildi. Varsa eklenir diyorum, yoksa da kimsenin bahsettiğiniz türden değişikliği yapamayacağını söylüyorum. Saldırı amaçlı kullanılabilecek kategori çok var. Terörle ilgili olanları sorun yaratacağını düşünmüyorum. Şu ana dek ciddi bir sorun yaşanmamıştı bildiğim kadarıyla. esc2003 (mesaj) 00:07, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinen kategoriler hakkında kullanıcı mesaj sayfaları üzerinden üç kullanıcıyla konuşmuştum. Yapılanın hata olmadığını belirttiler. İlk konuşmamda "diğer kullanıcılardan da fikir alacağımı olmazsa topluluğa gideceğimi" söylemiştim. Silinen kategorilerin bir kısmını yeniden oluşturduğumda aynı şekilde tekrar silindi. Tekrar konuştuğumda üç kullanıcının görüşlerini aldığım söylendi, "topluluk kararı?" diye soruldu. Şimdi, topluluğun fikri de alındığına göre yapılması gereken nedir? esc2003 (mesaj) 10:26, 1 Ekim 2012 (UTC)

"Yalancı Burnu" Adlı Sayfam Neredeyse Bir Aydır Kontrol Edilmedi[kaynağı değiştir]

Bir ay önce yazdığım "Yalancı Burnu" adlı sayfam bir aydır kontrol edilmiyor. Lütfen biri kontrol etsin.. Kumropez (Kumropez) 18:06 21 Eylül 2012 (UTC)

Kontrol ettim. Ancak kaynak eklerseniz çok iyi olacak. esc2003 (mesaj) 15:42, 21 Eylül 2012 (UTC)

Şurada gök gürültülü fırtına sayfasının oraj sayfasına taşınması konusunda bir tartışma başlattım. Katılırsanız sevinirim.--Abuk SABUK msj 19:26, 25 Eylül 2012 (UTC)

"Vikipedi'yi yeni özellikleri ile ve bütün Vikipedistleriyle tanı!"[kaynağı değiştir]

  • Bu resmi dolaşırken gördüm ve açıklamasında "...Vikipedi katkı ve paylaşım çağrısı temalı resim-bildireç" yazıyordu. Güzel bir slogan diyebilirim :) "Yeni yüzümüzle karşınızdayız!" gibi bir çağrışım uyandırıyor bende. Geleceğimiz için yeniliğin şart olduğunu düşünüyorum! Herkes projesini koysun ortaya. Viki(pedi) için güzel bir şeyler yapabiliriz! Khutuck? Vito? Kibele? Yetkin? Ahzar? ve adını söylemediğim diğer vikipedistler? Projeleriniz nerede? Aklımda İBP ile diğer VikiProjeler için bir şeyler var ancak ayrıntılarını düşünmedim. Bu yüzden ben başlatmıyorum oyunu :) Oyunun sloganını da şimdilik ben seçeyim: "Bir şeyler yapabiliriz!" :) Empi-ileti 17:32, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • "bir de" --— heddagabler 18:09, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • Yazım kuralları ve yazının kenarındaki şeyleri gidererek ve daha canlı bir renkle şunu yaptım:dosya:Vikipedi tanı2.pngBetSegBüyürun baanim? 18:45, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • Çok metrovari olmuş gibi.--joseph msj 18:52, 26 Eylül 2012 (UTC)
    Zaten metroya benzesin win8 ile ilişki kursu diye segoe ui light yazı tipi kullandım :D—BetSegBüyürun baanim? 18:58, 26 Eylül 2012 (UTC)
  • Resmi BetSeg'in resmi ile değiştirdim. Konu "neler yapabiliriz?" olmalı diye düşünüyorum :) Empi-ileti 19:05, 26 Eylül 2012 (UTC)
    • Olabilir. Şimdi "neler yapabileceğimizi" düşünelim. Bir konu hakkında değil de birçok konu hakkında şeyler yapalım. Örneğin 200.000'e ulaşmak veya daha çok gelişmiş madde yapmak gibi konular çerçevesinde çalışabiliriz.—BetSegBüyürun baanim? 19:10, 26 Eylül 2012 (UTC)
      Böylece medya bizim hakkımızda olumlu düşünür ve karizmayı kurtarırız :D—BetSegBüyürun baanim? 19:11, 26 Eylül 2012 (UTC)