The Old Gods and the New

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Old Gods and the New"
Game of Thrones bölümü
Jon Snow, yabanıl Ygritte'in kafasını kesmek üzereyken.
Bölüm no.2. sezon
6. bölüm
YönetmenDavid Nutter
SenaristVanessa Taylor
Bölüm müziğiRamin Djawadi
Görüntü yönetmeniMartin Kenzie
EditörOral Norrie Ottey
Yayın tarihi6 Mayıs 2012
Süresi54 dakika
Konuk oyuncular
  • Donald Sumpter, Üstat Luwin rolünde
  • Ron Donachie, Rodrik Cassel rolünde
  • Natalia Tena, Osha rolünde
  • Michael McElhatton, Roose Bolton rolünde
  • Nonso Anozie, Xaro Xhoan Daxos rolünde
  • Nicholas Blane, Baharat Kralı rolünde
  • Tom Wlaschiha, Jaqen H'ghar rolünde
  • Rose Leslie, Ygritte rolünde
  • Gwendoline Christie, Brienne of Tarth rolünde
  • Oona Chaplin, Talisa rolünde
  • Simon Armstrong, Qhorin Yarımel rolünde
  • Ralph Ineson, Dagmer Yarıkçene rolünde
  • Ian Beattie, Meryn Trant rolünde
  • Fintan McKeown, Amory Lorch rolünde
  • Forbes KB, Kara Lorren
  • Amrita Acharia, Irri rolünde
  • Kristian Nairn, Hodor rolünde
  • Steven Cole, Kovarro rolünde
  • Aimee Richardson, Myrcella Baratheon rolünde
  • Art Parkinson. Rickon Stark rolünde
  • Callum Wharry, Tommen Baratheon rolünde
Bölüm kronolojisi
Sonraki →
"A Man Without Honor"
Game of Thrones (2. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"The Old Gods and the New" (TürkçeEski ve Yeni Tanrılar), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin ikinci sezonunun altıncı ve dizinin toplamda on altıncı bölümüdür. 6 Mayıs 2012'de yayımlandı. Vanessa Taylor tarafından senaryolaştırıldı ve David Nutter tarafından çekildi.

Bölüm ismi, Westeros kıtasındaki Kuzey tanrılarının ve Yedi Tanrı inancından geliyor.

Bu bölüm, Primetime Emmy Award'da Tekli Kamera Çekimlerindeki Sıradışı Makyaj ödülünü kazandı.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Winterfell'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Theon Greyjoy (Alfie Allen), Torrhen Kalesi'ni aldıktan sonra Winterfell'ı da ele geçirir ve kendisini Winterfell Lordu ilan etmesi için Bran Stark'ı (Isaac Hempstead-Wright) ikna etmeye çalışır. Kale sakinlerine ve kendilerine de zarar vermeyeceğini söyler. Buna rağmen Sör Rodrik Cassel (Ron Donachie) yakalanır ve Winterfell'ın dışında Dagmer Yarıkçene, Theon'u Rodrik'in ölmesi için ikna eder. Theon da idam eder ve ardından yabanıl Osha (Natalia Tena), Theon'u baştan çıkarmaya çalışarak kendi özgürlüğünü geri alma teklifinde bulunur. Theon'un bilmediği şey ise Osha'nın bu davranışı sayesinde (Kristian Nairn), Bran ve Rickon'u (Art Parkinson Winterfell dışına çıkarmaya yöneliktir.

Batı Toprakları'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Robb Stark (Richard Madden) tekrar hemşire Talisa (Oona Chaplin) ile karşılaşır. Birbirleri ile flört ederek konuşurlarken Catelyn Stark (Michelle Fairley) kampa ulaşır. Lady Talisa'nın Özgür Şehir Volantis'ten olduğunu ve Robb'un ilgisini çektiğini fark eden Catelyn ise oğlunu bu konuda uyarır. İkizler'den geçmek için Lord Walder Frey'in kızına evlenme sözü verdiğini hatırlatır. Starklar ardından Theon Greyjoy'un Winterfell'ı ele geçirerek yaptığı ihaneti öğrenirler. Öfkeli Robb ise Winterfell'a geri dönmeye kalkar Lord Roose Bolton (Michael McElhatton) eğer Kuzey'e geri dönerlerse Lannisterlara karşı olan savaşı kaybedeceklerini belirtir. Bolton, kendi piç oğlunu Winterfell'a göndererek Theon'dan geri alacağını Robb'a söyler. Robb kabul eder fakat Theon'u canlı ister ki kendi idam etsin.

Duvarın Ötesinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Qhorin Yarımel (Simon Armstrong) önderliğindeki Gece Nöbetçileri birliği, yabanıl kamplarından birine ulaşır. Ygritte (Rose Leslie) dışında tüm yabanıllar öldürülür ve Ygritte'i de Jon Snow (Kit Harington) esir alır. Yabanıl kızı diğer gözcü gruplara katılmadan önce öldürmeyi teklif etse de onu öldüremez ve kaçmasına izin verir. Ardından tekrar yakalar ve onu bağlayarak beraber uyumak zorunda kalır.

Kralın Şehri'nde[değiştir | kaynağı değiştir]

Myrcella Baratheon (Aimee Richardson), Martell Hanesi ile ittifakı sağlamlaştırmak amacıyla evlilik maksadı yüzünden Dorne'a gönderilir. Asil aileler Kızıl Kale'ye geri dönerken saldırıya uğrarlar. Kral Joffrey Baratheon'a (Jack Gleeson) atılan tezek yüzünden korumalarına kalabalığın tamamını öldürme emri verir. Ailelerden bazıları güvenle kaleye dönerken Tyrion Lannister (Peter Dinklage), Joffrey'yi tokatlar ve aptallığına kızar. Olayı kontrol altına almaya çalışır fakat Kral Muhafızları ona itaat etmez. Dışarıda sıkıştırılan Sansa Stark (Sophie Turner) ise bir grup adam tarafından tecavüze uğrayacağı sırada Sandor "Tazı" Clegane (Rory McCann) onu kurtarmaya gelir.

Harrenhal'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Lord Tywin Lannister (Charles Dance), danışmanları ile toplantı yapar ve Stark Hanesi'ne bağlı sadık güçleri bölme düşüncelerini dinler. Arya Stark (Maisie Williams) masadaki mektupları okumaya çalışırken Tywin bunu gözlemler ve sorduğunda ise Arya, babasının duvar ustası olduğunu söyler. Arya'nın kimliğini gizlemek için yaptığı uğraşlar zor olmaya başladığında aniden Petyr Baelish (Aidan Gillen) Tywin'in odasına girer. Baelish'in şarabını dökerken yüzünü gizlemeye çalışır fakat Baelish'in dikkatini çeker. Ardından Tywin'in şovalyelerinden Sör Amory Lorch (Fintan McKeown), Arya'yı kovalar çünkü Arya ondan savaş detaylarına dair parşömeni çalmıştır. Arya hemen Jaqen H'ghar'ı (Tom Wlaschiha) bulur ve Lannister korumasını öldürmesini söyler. Böylece kalan üç hayattan ikisini öder. Sör Amory, Tywin'in odasına girer ve ölür.

Qarth'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Onüçlülerden biri olan Baharat Kralı (Nicholas Blane) ile tanışır. Gemi isteklerini reddeden Kral, onu Xaro'ya yönlendirir. Xaro ile beraber kaldığı dairesine dönerken maiyetinin ve Qarthlı korumaların cesetleri ile karşılaşır. Özel hizmetlisi Irri'nin (Amrita Acharia) de öldüğünü gören Daenerys ardından ejderhalarının kaçırıldığını fark eder. Kafesteki ejderhalar da bilinmeyen biri tarafından taşınırken görülür.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Old Gods and the New", Vanessa Taylor tarafından sezon için yazılan iki bölümden biridir. George R.R. Martin'in Kralların Çarpışması adlı kitabındaki Arya VIII, Daenerys III, Tyrion IX, Bran VI, Jon VI (39, 41, 42, 47, 52) bölümleri kullanılmıştır. Ayrıca açılış sahnesi için ise Theon IV, V ve VI (51, 57 ve 67) kısımları kullanılmıştır.[2]

Orijinal kitap ile dizi senaryosunun bölümdeki farklılıklarında; Jon kitapta Ygritte'in kaçmasına izin vermez, Rodrik ve Irri'nin ölümleri diziye sonradan eklenmiştir. Kitap serisinde Rodrik sonra öldürülür ve Irri beşinci kitabın sonunda da yaşıyordur. Arya ise ikinci ölüm hakkını Amory Lorch yerine Weese için kullanır. Kitaptaki bölümlerde Reed çocukları ise dizi senaryosuna eklenmemiştir. Kitapta Reed kardeşler, Bran ve Rickon'un kaçmasına yardım ederler. Ayrıca Qarth'taki hikâyede kaçırılan ejderhalar dizi için yazılmıştır.[2]

Oyuncu seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Diziye dahil olan Rose Leslie, yabanıl karakter Ygritte'i canlandırır. Yapımcılar onu Downton Abbey'deki Gwen Dawson rolünde fark etti ve Kuzeyli aksanı yüzünden seçti.[3][4]

Kitaplardaki adapte edilen bölümlerde henüz ölmeyen iki karakter olan Rodrik Cassel (Ron Donachie) ve Dothraki hizmetçisi Irri (Amrita Acharia) senaryo gereği öldürüldü. Acharia, senaryoyu okurken öleceğini öğrenince üzüldü fakat bunun Daenerys'in amacı için olacaüını söyledi. "Bence senaryoyu böyle okuyup ekrana aktarmak oldukça zor çünkü oldukça gerçekçi davranmak zorundasınız. Bu dizide olduğum için gurur duyuyorum."[5]

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayaklanma sahnesi Pile Kapıları'nda, Dubrovnik'te çekildi.

Bölümün büyük çoğunluğu Belfast'teki The Paint Hall stüdyolarında çekildi. Winterfell ve Harrenhal sahneleri için Banbridge ve Moneyglass'ta set kuruldu.[6] respectively.

Duvarın kuzeyindeki sahneler için İzlanda'nın kuzey bölgeleri kullanıldı ve Vatnajökull Milli Parkı'ndaki Skaftafell bölgesine set kuruldu.[7]

Yapım ekibi, Dubrovnik'te Myrcella'nın gidişi için set düzenledi,[8] dönüşündeki isyan sahnesi için ise Pile Kapıları kullanıldı.[9] Qarth sahneleri için ise Dubrovnik'teki Rector Sarayı kullanıldı.[10]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Sonuç
2012 Primetime Emmy Award Tekli Kamera Çekimlerindeki Sıradışı Makyaj Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Game Of Thrones". Emmys.com. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2013. 
  2. ^ a b Garcia, Elio. "EP206: The Old Gods and the New". westeros.org. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  3. ^ Pantozzi, Jill. "New Game of Thrones Actor Rose Leslie Opens Up About Getting Cast As Ygritte". The Mary Sue. 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  4. ^ Peters, Lucia. "5 Facts About New Game of Thrones Cast Member Rose Leslie". Crushable. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  5. ^ Nguyen, Hanh. "Game of Thrones' Amrita Acharia: Why Daenerys Has Lost So Much". TV Guide. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2012. 
  6. ^ "Reports from the set in Iceland". winter-is-coming.net. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  7. ^ "Day 51: Filming during a hurricane". winter-is-coming.net. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  8. ^ "This just in". winter-is-coming.net. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  9. ^ AH. "Snimanje serije "Igre prijestolja": Pile vrve kostimiranim junacima (FOTO)". Portal Oko. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 
  10. ^ "The Rector's Palace". Dubrovnik Guide. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]