A Golden Crown

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"A Golden Crown"
Game of Thrones bölümü
Bölüm no.1. sezon
6. bölüm
YönetmenDaniel Minahan
Senarist
  • David Benioff
  • D. B. Weiss
Bölüm müziğiRamin Djawadi
Görüntü yönetmeniMatthew Jensen
EditörMartin Nicholson
Yayın tarihi22 Mayıs 2011
Süresi52 dakika
Konuk oyuncular
  • Jerome Flynn, Bronn rolünde
  • Ron Donachie, Sör Rodrik Cassel rolünde
  • Ian McElhinney, Sör Barristan Selmy rolünde
  • Finn Jones, Sör Loras Tyrell rolünde
  • Kate Dickie, Lady Lysa Arryn rolünde
  • Julian Glover, Yüce Üstat Pycelle rolünde
  • Gethin Anthony, Lord Renly Baratheon rolünde
  • Emun Elliott, Marillion rolünde
  • Miltos Yerolemou, Syrio Forel rolünde
  • Susan Brown, Septa Mordane rolünde
  • Natalia Tena, Osha rolünde
  • Lino Facioli, Lord Robin Arryn rolünde
  • Esmé Bianco, Ros rolünde
  • Amrita Acharia, Irri rolünde
  • Roxanne McKee, Doreah rolünde
  • Kristian Nairn, Hodor rolünde
  • Brendan McCormack, Sör Vardis Egen rolünde
  • Elyes Gabel, Rakharo rolünde
  • Dar Salim, Qotho rolünde
  • Eugene Simon, Lancel Lannister rolünde
  • David Michael Scott, Sör Beric Dondarrion rolünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"The Wolf and the Lion"
Sonraki →
"You Win or You Die"
Game of Thrones (1. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"A Golden Crown" (TürkçeAltından Bir Taç), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin ilk sezonunun altıncı bölümüdür. 22 Mayıs 2011'de yayınlandı. David Benioff ve D. B. Weiss tarafından senaryolaştırıldı ve Daniel Minahan tarafından çekildi.

Bölümde işlenilen tema, Kral Robert ava çıkmışken Sağ Eli Eddard'ın Yedi Krallık'taki siyasi dengenin bozulduğunu görmesi ve bu süreçte de Lannister etkeniyle uğraşmasıdır. Tyrion, Kartal Yuvası'nda yargılanırken Dar Deniz'in karşısındaki Viserys Targaryen ise Khal Drogo'ya kendisini kral yapması için baskı uygulamaya devam eder.

Bölüm eleştirmenlerden olumlu ölçüde geri dönüş aldı, bazıları Kralın Şehri'ndeki olayları överken diğer yarısı da Viserys'in hikâyesini beğendi.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önceki bölümler gibi "A Golden Crown" da Westeros kıtasındaki Yedi Krallık'ın etrafında çeşitli yerlerde dönen olayları işler.

Kuzeyde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bran Stark (Isaac Hempstead-Wright), Üç Gözlü Kuzgun'un olduğu rüyayı tekrar gördükten sonra kendisi için özel olarak tasarlanan eyerin bitmiş olduğu haberini alır. Deneme sürüşü için ağabeyi Robb (Richard Madden) ve Theon Greyjoy (Alfie Allen) ile geziye çıkarlar.

Theon, Robb'a Lannisterların babasına saldırması karşılığında intikam almasını söylerken bir grup Yabanıl (Duvar'ın kuzeyinde yaşayan ve belirli bir yere ait olmayan insanlar) Bran'i yakalar. Robb ve Theon hepsini öldürürken Osha'nın (Natalia Tena) canını bağışlar. Theon'un yardımına rağmen Robb onu Bran'i tutan adamın yanlış bir ok atması sonucu Bran'i yaralayabileceği suçlamasıyla karşı karşıya bırakır.

Kartal Yuvası'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyrion (Peter Dinklage), Lysa Arryn'i (Kate Dickie) kandırıp Bran'i ve Lysa'nın ölen eşi Jon Arryn'i öldürme suçları dışında hayatında yaptığı ve pişmanlık duyduğu olayları yargılamasında anlatır. Ardından dövüşle yargılanma talep eder ve Bronn (Jerome Flynn) onun için kendi hayatını ortaya koyar. Lysa Arryn'in de kabul etmekten başka seçeneği kalmadığı için şampiyonu olarak Sör Vardis Egen'i (Brendan McCormack) seçer ve Bronn onu alt ederek Ay Kapısı'ndan atar. Catelyn ve Lysa her ne kadar bu durumdan rahatsız olsa da Tyrion serbest bırakılır, Bronn da onunla birlikte gider.

Kralın Şehri'nde[değiştir | kaynağı değiştir]

Eddard Stark (Sean Bean), odasınad uyanır ve karşısında Kral Robert'ı (Mark Addy) ve Cersei'yi (Lena Headey) görür. Cersei, Eddard'ı kardeşini kaçırmasıyla suçlar ve Eddard'ın Jaime'ye saldırdığını çünkü sarhoş olduğunu iddia eder. Robert da onu susturmak için tokat atar. Cersei gittikten sonra Robert Eddard'a eğer Lannisterlar ve Starklar arasındaki gerilim artarsa krallığı yönetmenin daha zor olacağını söyler. Eddard'a Kralın Sağ Eli rozetini geri fırlatarak takmasını ve ava giderken kendisinin krallığı yönetmesini belirtir.

Bu arada Arya (Maisie Williams), babasının yaralanması ve Jory'nin ölümünü Syrio'ya (Miltos Yerolemou) anlatır ve o da bunun odaklanması için iyi bir fırsat olduğunu söyler. Starkların ortak odasında Sansa (Sophie Turner) ve Septa Morane otururlarken Prens Joffrey (Jack Gleeson) gelir ve Sansa'ya daha önceki davranışları için özür niteliğinde kolye vererek düğün gününde onun kralı olacağını söyler. Sansa mutlulukla kabul ederken Joffrey'nin bu davranışının annesi tarafından yapılması istendiğini bilmez.

Eddard krallığı yönetirken Sör Gregor "Dağ" Clegane'in Nehirova yakınlarındaki köylere baskın düzenlediğini öğrenir. Bu davranışının Tyrion'ın tutuklanmasının intikamı olduğunu anlar ve Gregor'u tutuklaması için emir vererek Lord Tywin Lannister'dan Dağ'ın yaptıkları için açıklama bekler. Lannisterlar ve kızlarının hayatı arasındaki korku yüzünden Sansa ve Arya'nın Winterfell'a dönmesini ister. Sansa buna karşı çıkarak Joffrey'nin sarı saçlarından bahseder ve Eddard o sırada bir şeyi fark ederek Baratheonların soy ağacını tekrar okur. Kral Robert'ın tüm gayrimeşru oğullarının saçları siyahken Joffrey ve diğer kardeşlerinin sarışın olması ona ters düşer ve Joffrey'nin Robert'ın gerçek çocuğu olmadığını anlar.

Vaes Dothrak'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys (Emilia Clarke) ejderha yumurtalarından birini alır ve ateşe koyar. Bunu gören hizmetçilerinden biri hemen elinden yumurtayı alır ve elleri yanmış biçimde bırakır. Daenerys'in elleri zarar görmezken hizmetçisinin elleri harap olmuştur.

Daenerys, Dosh Khaleen tapınağında bir at kalbi yer ve ayin yapılır. Ardından Drogo, dünya üzerindeki tüm khalasarların birleşeceğini ilan eder ve Daenerys, çocuğunun ismini Rhaego koyar. Viserts (Harry Lloyd) gün geçtikçe kız kardeşinin namının Dothrakilerin arasında artmasına sinirlenir, Jorah Mormont (Iain Glen) ise ona sabırla beklemesini söyler. Viserys onu dinlemez ve ejderha yumurtalarını Daenerys'in çadırından çalmaya kalkar. Jorah onu engeller.

Ardından Daenerys ve Khal Drogo için düzenlenen ziyafette sarhoş Viserys kılıcıyla Daenerys'i tehdit eder. Eğer Khal ona bir ordu vermezse Daenerys'in karnını açıp çocuğu Khal'a vererek kardeşini alıp gideceğini söyler. Drogo bunun ardından ona tacını vereceğini söyleyerek belindeki altın kemeri bir çanak içinde eritmeye başlar. Viserys de iki adam tarafından tutulur ve yere serilir. Altın eriyince Drogo, Viserys'in başından aşağı döker. Daenerys, ağabeyinin ölümünü tepkisiz şekilde izler ve "O bir ejderha değildi, ateş ejderhaları öldüremez," der.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Jane Espenson, bölüm senaryosunu yazan diğer kişilerden.

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Altıncı bölüm "A Golden Crown", dizinin yaratıcıları ve ana yapımcıları David Benioff ve D. B. Weiss tarafından ve Jane Espenson tarafından George R. R. Martin'in Taht Oyunları adlı kitabından uyarlanarak yazıldı.[1] Bölümde kitaptaki 38-41, 44-45 ve 47 (Bran V, Tyrion V, Eddard X, Catelyn VII, Eddard XI, Sansa III, and Daenerys V) kısımları kullanıldı. 42. kısım olan Jon V silindi,[2] 43. kısım Tyrion VI ise dizinin sekizinci bölümü "The Pointy End" de işlendi.

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys'in at kalbi yediği sahne, Belfast'deki The Paint Hall stüdyolarında çekildi. Dothraki tapınağı sahnesi de büyük bir ağaç alanına kuruldu. Bu sahnede Emilia Clarke'ın yediği at kalbi, büyük bir sakızdı.[3] Weiss bu sahne için "büyük, üç kiloluk bir helinonu yemesi gerekiyordu, sahte sakız kanıyla kaplanmıştı," dedi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Episode Guide". Winter is Coming.net. 3 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  2. ^ Garcia, Elio. "Game of Thrones: You Win or You Die". Suvudu. 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2011. 
  3. ^ Goldberg, Lesley (8 Şubat 2012). "Go Inside Season 1's 'Make or Break Moment'". Hollywood Reporter. 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2012. 
  4. ^ "Inside the creation of the Game of Thrones box set with Bryan Cogman". winteriscoming.net. 22 Şubat 2012. 29 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]