The Kingsroad

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Kingsroad"
Game of Thrones bölümü
Bölüm no.1. sezon
2. bölüm
YönetmenTim Van Patten
Senarist
  • David Benioff
  • D. B. Weiss
Bölüm müziğiRamin Djawadi
EditörOral Norrie Ottey
Yayın tarihi24 Nisan 2011
Süresi55 dakika
Konuk oyuncular
  • Donald Sumpter, Maester Luwin rolünde
  • Jamie Sives, Jory Cassel rolünde
  • Ron Donachie, Rodrik Cassel rolünde
  • Joseph Mawle, Benjen Stark rolünde
  • Roxanne McKee, Doreah rolünde
  • Dar Salim, Qotho rolünde
  • Amrita Acharia, Irri rolünde
  • Sarita Piotrowski, Jhiqui rolünde
  • Wilko Johnson, Ilyn Payne rolünde
  • Rhodri Hosking, Mycah rolünde
  • Luke McEwan, Rast rolünde
  • Lalor Roddy, Suikastçı rolünde
  • Callum Wharry, Tommen Baratheon rolünde
  • Aimee Richardson, Myrcella Baratheon rolünde
  • Kristian Nairn, Hodor rolünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Winter Is Coming"
Sonraki →
"Lord Snow"
Game of Thrones (1. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"The Kingsroad" (TürkçeKralyolu), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin ilk sezonunun ikinci bölümüdür. 24 Nisan 2011'de yayınlandı. David Benioff ve D. B. Weiss tarafından senaryolaştırıldı ve Tim Van Patten tarafından çekildi.[1]

Bölümdeki olayların çoğu, Eddard Stark ve kızlarının Kralın Şehri'ne gitme yolculuğunda gerçekleşir. Tyrion, Jon'un Duvar'a olan yolculuğuna katılır, yeni evli Daenerys, kocasının khalasarı ile Vaes Dothrak şehrine doğru yola çıkar. Bu arada Catelyn Stark ise Winterfell'da bilinçsiz şekilde yatan oğlu Bran'ın başında bekler.

Dizinin bu bölümü, paskalya pazarına denk gelmesine rağmen ilk bölüme kıyasla izlenme oranı değişmedi, eleştiriler olumlu yöndeydi. Çekim yerleri Kızey İrlanda'da ve bazı yakın yerlerde yapıldı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dar Deniz'in Karşısında[değiştir | kaynağı değiştir]

Vaes Dothrak'a giden yolda khalasar ile birlikte yolculuk eden Jorah Mormont, Viserys'e kendi sürgününün köle tacirliği yüzünden olduğunu söyler. Viserys ise Jorah'a, Khal Drogo'dan alacağı ordu karşılığında tahta tekrar kavuşacağı zaman kendisini sürgün etmeyeceğine karşı güvence verir.

Daenerys yeni evliliğinden sonra göçebe yaşam tarzına alışmakta güçlük çeker. Düğün hediyesi olan üç adet ejderha yumurtasıyla vakit geçirir fakat Khal ile olan ilişkisinde zorlanır. Hizmetçilerinden Doreah'ı çağırıp yeni kocasını nasıl tatmin edeceğini kendisine öğretmesini ister.

Kuzeyde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bran, kuleden Jaime Lannister tarafından atılıp düştüğünden beri bilinçsiz halde komada yatıyordur. Tyrion Lannister, yeğeni Prens Joffrey'yi Starklara taziye sunma önerisini sert bir dille reddettiği için tokatlar.

Stark ailesi vedalaştıktan sonra ayrılırlar. Ned, iki kızı Arya ve Sansa'yı başkente götürmek için yanına alır. Jon Snow ve amcası Benjen (Joseph Mawle) ise Duvar'a, Gece Nöbetçileri'ne katılmak için yola çıkar. Tyrion da "dünyanın sonu"nu görmek için onlarla beraber gezintiye çıkar. Ayrılmadan önce Jon, Arya'ya bir hediye verir. Lady Catelyn Stark, Jon odaya girip Bran'le vedalaşacağı sırada Jon'u suçlar ve odadan dışarı çıkartmaya çalışır. Ayrılmalarından önce Jon, Ned'e annesinin kim olduğunu sorar. Ned de bu konuyu bir dahaki görüşmelerinde anlatacağına dair söz verir. Yemek için durakladıklarında Robert, Ned'e Daenerys Targaryen'ın Khal Drogo ile olan evliliğini anlatır ve Viserys'in Dar Deniz'in karşısından Dothraki ordusuyla gelebileceği ve Yedi Krallık içerisinde hala Targaryen destekçilerinin de olduğunu, onları da arkasına alabileceği düşüncesini açıklayarak bunu bir tehdit olarak görür.

Ned'in ayrılmasından bir gece sonra Winterfell'da yangın çıkar, Bran'ı öldürmek için tutulan bir suikasçi Bran'ın odasına girer. Catelyn onu durdurmak isterken elini keser ve Bran'ıb ulukurdu, suikastçının üstüne atlayıp boğazını parçalar. Bunun sonucunda Catelyn, Bran'ın düştüğü kuleye gider ve burada Lannisterların ait olan uzun ve sarı saç teli bulur. Ardından oğlu Robb'u ve güvendiği danışmanları olan Üstat Luwin, (Donald Sumpter), Üstat Sör Rodrik Cassel (Ron Donachie) ve Starkların himayesindeki Theon Greyjoy'u la (Alfie Allen) bir araya gelerek gizlice Kralın Şehri'ne gitme planını anlatır ve Rodrik ile gitme kararı alır.

Duvarda[değiştir | kaynağı değiştir]

Jon ve Tyrion, Benjen ile ulaştıkları Duvar'ı ilk kez görürler. Duvar yolunda Tyrion ve Jon, Gece Nöbetçileri hakkında konuşurlar. Tyrion, Jon'a Duvar'ın ötesindeki mistik yaratıkların yaklaştığına inanmaz fakat tarih öncesinde oldukarını kabul eder. Ayrıca Westeros'daki istenmeyen suçluların, tutsakların ve piçlerin de Duvar'da olduğunu belirtir.

Dörtyol Hanı'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Kralın Şehri'ne giden yolda kral maiyeti dinlenmek için handa duraklar. Prens Joffrey ve Sansa Stark, nehir kıyısında yürüyüş yaparlarken Arya'yı, kasabın oğlu ve arkadaşı olan Mycah (Rhodri Hosking) ile tahta kılıçlarla talim yaparken görür. Mycah yanlışlıkla Arya'ya vurduğu için Joffrey kendi kılıcını çeker ve kasabın oğluna meydan okuyarak düelloya çağırır. Arya çaresizce buna itiraz eder ve talim yaptıklarını sötle. Joffrey, çocuğun acı ve koku içinde olduğunu görüp zevk duyunca Arya'nın ulukurdu Nymeria, Joffrey'nin elini ısırır. Arya da Joffrey'nin kılıcını alıp nehre atar ve Nymeria ile birlikte ormana kaçıp karanlık olana kadar orada kalır.

Joffrey'nin Arya ve kurdu hakkında yalan söylemesi üzerine Sansa beklenmedik bir şekilde hiçbir şey hatırlamadığını söyler. Kral Robert ise kalabalığın önünde ikisinin de çocuk olduğunu ve cezalandırmanın gereksiz olduğunu söyler. Cersei ise ulukurtun öldürülmesini belirtir. Nymeria kaçtığı için Sansa'nın kurdu Lady cezalandırılır. Eddard, kralı bu düşünceden vazgeçirmeye çalışsa da başarılı olamaz. Joffrey'nin koruması Sandor "Tazı" Clegane (Rory McCann), kasabın oğlunun kanlı cesediyle döner.

Kapanış sahnesinde Eddard, ulukurt Lady'yi öldürürken Kuzeyde Bran bir anda gözlerini açar.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci bölüm, dizinin yaratıcıları ve ana yapımcıları David Benioff ve D. B. Weiss tarafından George R. R. Martin'in Taht Oyunları adlı kitabından uyarlanarak yazıldı. "The Kingsroad", kitaptaki 10-11, 13-18 ve 24. bölümlerden (Tyrion I, Jon II, Eddard II, Tyrion II, Catelyn III, Sansa I, Eddard III, Bran III, Daenerys III) oluşturuldu[1][2]

Bölümde kitaba bağlı kalmayarak yapılan değişiklikler, Sör Barristan ve Lord Renly'nin konsey yöneticilerinin tanıtılma sahnesi ve Rovert ve Eddard'ın kahvaltı sahnesi oldu. Ayrıca Catelyn ve Cersei'nin Bran'ın yatağının yanındaki kraliçenin ölü bebeğinin doğması ve Jaime ve Jon'un konuşmaları da eklendi.[1]

Ulukurtlar[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Kingsroad" ulukurt sahneleri açısından önemli bir bölümdür. Yapım ekini, soyu tükenmiş kurtlar yerine gerçek kurtlar kullandı fakat İngiltere güvenlik yasaları ve çocuk aktörlerle aynı sahneleri içerdiği için önceden pratik yapıldı. Bunun için Kuzey Eskimo köpek türlerini kullandılar.[3]

Bölüm boyunca köpekler, ana karakterlerle iletişim halindelerdi ve bu da çekim için zorluklar çıkardı. Aktör Sean Benn, bölümün final sahnesinde Lady'yi öldürdüğü bölümde kurdun çok korktuğunu ve sakin kalamadığını söyledi. Sahneyi köpeğin sakinleşmesi için defalarca çektiklerini ve birkaç dakikalık sahneyi üç saat içinde tamamladıklarını belirtti.[4]

Lady'yi canlandıran kurt, Zanni, diziden sonra Sophia Turner tarafından sahiplenildi. Dizide de Turner'ın canlandırdığı Sansa Stark'a ait bir ulukurttu.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Review: HBO's Game Of Thrones Episode 2: The Kingsroad". MTV Geek. 25 Nisan 2011. 6 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2011. 
  2. ^ Garcia, Elio; Antonsson, Linda (31 Mart 2012). "EP102: The Kingsroad". Westeros.org. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2014. 
  3. ^ Wolf, Alissa. "Dog Breed Profile: 'Game of Thrones' Canine Stars". Pet Shops Guide. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 
  4. ^ "Throne of blood for Lord Sean". The Sun. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 
  5. ^ Martin, George R.R. "They're Not Siblings..." Not a Blog. 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]