Tartışma:Mîsâk-ı Millî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Misak-ı millî sayfasından yönlendirildi)
Son yorum: Ghjkv tarafından 1 yıl önce Harita başlığına
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Düzensiz Girdi[kaynağı değiştir]

Bu sayfanın şu andaki hali çok düzensiz; hiç bir iç bağlantı verilmemiş ve başlıklar düzgün konulmamış. Bu sebeple düzenle şablonu koydum. Eğer düzenlenmezse eski haline döndüreceğim. --Ruzgarmesaj 15:02, 9 Mayıs 2007 (UTC)

biraz beklerseniz bakmaya çalışacağım --canosayan 15:03, 9 Mayıs 2007 (UTC)

Misak-ı Milli haritasını da ekleseniz de Lozan Andlaşmasında kabul ettiğimiz sınırlarla karşılaştırsak.


Bence de mümkünse bir harita yada şablon eklenmeli. Ayrıca Ruzgar a da katlıyorum. Alelade, özensizce haırlanmış, önemsiz bir madde gibi görünüyor şu haliyle. Bana sorarsanız Yakın Tarihimizde önemli bir yere sahip. Şu andan itibaren madde üzerinde ben de çalışacağım ama başkalrından da yardım bekliyorum...BackOfRiverAras


Söz konusu harita ne Misak-ı Millî metnine ne de Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüne uyuyor. Takabeg ileti 01:26, 8 Aralık 2008 (UTC)

Maddedeki Misak-ı Milli haritasında, Türkiye'nin güney-batısında olan ve içinde Rodos'un da bulunduğu "Oniki Ada" dışarıda bırakılmış. Halbuki Oniki Ada da Misak-ı Milli'ye dahildir. Lozan görüşmeleri sırasında (Kurtuluş Savaşı sırasında bize yaptıkları -ama bizim resmi tarih kitaplarımızda hiç bahsedilmeyen- yardımlardan dolayı) İtalya'ya terkedilmişti. 1945 yılında İtalya 2. Dünya Savaşında mağlup olup buraları terketmeden önce bizim gelip buraları onlardan geri almamızı teklif etmişti. Ama nedense (?) bizimkiler çekinip hiçbirşey yapmayınca Oniki Ada, üzerinde hiçbir resmi hakkı olmayan Yunanistan'ın eline geçti. Lozan Antlaşması ile tamamen gözden çıkardığımız Kıbrıs konusunda "şahin" kesilen kesimler, iş Oniki Ada konusuna gelince hiç ağızlarını açmazlar.

MİSAK-İ MİLLİ[kaynağı değiştir]

misak-i milli1985den beri dünyada bulunmakdadı misak-i milli ne diye sorarsanıaz bir partiAtatürkün zamanından beri vardır çok sevilirher ülkeede bulunu.

Halihazırdaki harita da yanlış ve yanıltıcıdır. Misak-ı Milli, sınırlar konusunda iki temelden oluşur: 1- Mondros Mütarekesi imzalandığı sırada Türk ordularının kontrolünde olan eski vatan topraklarının Türkiye'den koparılması mümkün değildir. 2- İşgal edilen topraklarda ise halkoylamasına (plebisit) başvurulması ve statülerinin bu şekilde belirlenmesi teklif edilir (Birinci Dünya Savaşı sonrasında birçok tartışmalı bölgenin kaderi bu şekilde belirlenmiştir).

Dolayısıyla; 30 Ekim 1918 tarihinde hala Türk ordularının kontrolünde olan Suriye'de Azez, Cerablus, Rakka ve Deyrizor (Fırat Vadisi); Irak'ta Sincar, Musul, Altınköprü, Erbil ve Süleymaniye Misak-ı Milli sınırları içindedir. Doğuda ise "Vilayet-i Selase (Kars, Artvin ve Batum)" ve 30 Ekim 1918'de Türk ordularının kontrolündeki (Türklerle meskûn) Ahıska aynı şekilde Misak-ı Milli'ye dahildir.

Batı sınırımız ise 1914'te ne ise 1918'de aynı olduğu için bu bölgede Misak-ı Milli çerçevesinde bir toprak talebi yoktur. Yalnızca ikinci temele dayalı olarak Batı Trakya'da halkoyuna başvurulması önerilmektedir. Dolayısıyla, maddedeki haritanın Suriye, Bulgaristan ve Yunanistan sınırları tümden, Irak ve Kafkasya sınırı ise kısmen yanlıştır.

Baskın Oran'ın "Türk Dış Politikası" adlı kitabının birinci cildinde, o dönemde çizilmiş ve haritanın doğruya en yakın halini gösteren bir harita yeralmaktadır.

Dolayısıyla, maddedeki haritanın düzeltilmesini talep ediyorum.

Bu imzasız yazı Tapfereritter (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Peki doğru haritanın hangisi olduğunda kanaatiniz vardır? Halk oylamaları ile maddedeki haritadaki sınırlar elde edilmeye çalışılmıştır.İnternette dolaşan Misak-ı Milli haritaları kısmen bile değil tamamen yanlıştır.Batı sınırları yanlış olabilir fakat diğer sınırların doğru olduğu kanaatindeyim--Volkan Pasaoglu 20:55, 8 Ocak 2010 (UTC)

Maddenin adlandırılması[kaynağı değiştir]

Bu maddenin adının "Misakımillî" olarak yazılması, her ne kadar Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekilde ise de [1], Vikipedi'nin adlandırma kuralları ile uyumsuzdur. Türk Dil Kurumu, Vikipedi'nin tek kullandığı kaynak değildir, Vikipedi:Biçem el kitabı sayfasında "Eğer bu sayfada aradığınız kullanım biçimini bulamazsanız, Türk Dil Kurumu gibi diğer kaynaklara başvurunuz" der, cümlede "gibi" sözcüğü kullanıldığına dikkati çekerim. Vikipedi:Adlandırma kuralları sayfasında belirtildiği üzere, "Genel olarak maddeler, Türkçe konuşanların büyük çoğunluğunun kolaylıkla tanıyabileceği ... biçimde adlandırılmalıdır" ve "Vikipedi maddelerinin adları madde yazarlarına göre değil okuyuculara; uzmanlara değil genel kullanıcılara göre en uygun hâlde verilmelidir." Vikipedi:Adlandırma anlaşmazlığı sayfasında da Türkçe'de en yaygın kullanılan ismin kullanılması gerektiği belirtilmiş. Özellikle, "Verilen ad Türkçede yaygın olarak kullanılıyor mu? (Google, diğer referans çalışmaları, medya web siteleri, hükümet ve uluslararası örgütlerin kullanımını araştırın; güvenilir kaynaklara değer verin.)" ve "Sözkonusu kavramın güncel resmî adı mı? (Adın yasal bir metinde (örneğin anayasa gibi) kullanılıp kullanılmadığını araştırın.)" diye yazıyor.

Türkçe Web sayfalarında Google araması yapınca "Misak-ı millî" ve "Misakımillî" kelimeleri geçen sayfa sayısı, sırasıyla 5.740.000 ve 2360. Aramayı Türk devletine ait "gov.tr" ile biten adreslere sınırlarsak bu sayılar 72.801 ve 501. Aramayı "edu.tr" ile biten eğitim kuruluşu adresleriyle sınırlarsak 27.300 ve 6 sayfa çıkıyor. Google Books araması yapınca içinde bu sözcüklerin geçtiği kitap sayıları 763 ve 34. Netkitap sitesinde halen piyasada olan kitaplara bakarsak, 40 ve 1 sonuç çıkıyor. Millî Kütüphane sitesindeki kitaplarda bu sözcükler 23 ve 1 kere geçiyor. Medya Web sitelerinde 60200 ve 4 kere kullanılıyor. Üstelik, "Misakımillî" sözcüğünün geçtiği Web sayfalarının bazıları sadece Misakımillî Sokağı diye bir adresten bahsediyor.

Bu araştırmalar "Misak-ı millî" yazılışının gerek resmi kurumlarda, gerek eğitim kuruluşlarında, gerek akademik yayınlarda, gerek de gazetelerde çok yaygın şekilde "Misakımillî"'ye tercih edildiğini gösteriyor. Her bakımdan en yaygın yazım şekli "Misak-ı millî" olduğuna göre maddenin adı da Vikipedi kurallarına göre bu şekilde değiştirilmelidir. --İnfoCan 19:44, 4 Ocak 2010 (UTC)

  • Evet. Bence de Can'ın dediği doğrudur. Misak-ı Millî olarak bildiğimiz terim sadece TDK öyle tercih etmesi gerekçesiyle Misakımillî yapamayız. Eğer Misakımillî yerleşirse ve en yaygın ve bilinen kullanım olursa o zaman Misakımillî yapılabilir. Ama şu an için Misak-ı Millî'nin kullanılması çok doğal. Takabeg ileti 00:59, 5 Ocak 2010 (UTC)
Ve bu Kuva-yi Milliye için de geçerlidir. Takabeg ileti 14:20, 19 Ocak 2010 (UTC)

misak-i milii anlamı[kaynağı değiştir]

misaki milli nin analamı (ahd-ı milli) ulusal yemendir

  • madde de bulunan haritayı aşağıdaki mesaja istinaden doğru olmadığı kaydıyla çıkardım. --Mskyrider ileti 16:40, 28 Ocak 2013 (UTC)

Merhaba Mskyrider. Anasayfa'da yer alan Tarihte Bugün bölümünde bir harita gördüm. Mısak-ı milli haritası yazıyor. (Dosya:Misak-ı Millî (fictitious).png) Dosyayı inceledim. Kaynak olarak 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi kitabı verilmiş. Ben bu dersi önceden gören biri olarak olarak böyle bir haritaya rastlamadım. Ayrıca şu anda bir tarih bölümü öğrencisi olarak Misak-ı Milli sınırlarının böyle olmadığını gayet iyi biliyorum. Kaynağı tam olarak belli olmayan ve ansikjlopedik bir değeri olmayan bu dosyanın derhal kaldırılmasını talep ediyorum. İstenirse tam olarak bir harita hazırlanmasına katkıda bulunabilirim. İyi çalışmalar.--Türk Süvarisi ileti 16:14, 28 Ocak 2013 (UTC)

Harita[kaynağı değiştir]

Selanik, Kırcaali Oniki ada, Saruhan adaları, Gümrü, Kıbrıs, Deyr-i Zor, Batum, Ahıska, Rakka, Halep, Kerkük, Erbil ve Süleymaniye Misak-ı milli'ye dahildir.Sir II. Unknown (mesaj) 17:14, 31 Mart 2013 (UTC)

Batı trakya (halk oylaması ilê, Selanik Misakı milli'ye dahil olamaz. Kıbrıs'ta buna dahildir. Ghjkv (mesaj) 09.48, 17 Eylül 2022 (UTC)Yanıtla

Wilson İlkeleri[kaynağı değiştir]

Maddede Wilson ilkelerinden de söz edilebilirdi. Özellikle "12. Osmanlı imparatorluğunda Türklerin oturdukları, çoğunluk sağladıkları bölgelerin bağımsızlığının sağlanması, Türk egemenliği altında bulunan diğer uluslara da özerk bir gelişme için tam ve engelsiz bir fırsatın sağlanması, boğazların uluslar arası garanti altında tüm devletlerin ticaret gemilerine açılması." maddesinden. --[[|]]

Maddenin adlandırılması[kaynağı değiştir]

Misak-ı Millî özel isim olduğundan dolayı, Vikipedi adlandırma kurallarına göre her iki kelime de büyük harfle başlamalıdır.[1] TDK'nin sözlüğünde de Millî Misak kelimeleri büyük harfle yazılmıştır.[2] --Cem Gündoğdu (mesaj) 20:34, 31 Ocak 2017 (UTC)

@Cem Gündoğdu, haklısınız. Gerekli işlemler başlatıldı.--HKN DRN MesajKatkılar 17:33, 27 Mart 2017 (UTC)