Türkiye Basketbol Ligi şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Türkiye Basketbol Ligi
Ülke
 Türkiye
Başlangıç
1966-67
Takım sayısı
16
Son Şampiyon
Galatasaray (2012-13)

Beko Basketbol Ligi'nde şampiyon olan takımların listelendiği ve sıralandığı maddedir. 1966 yılında kurulan ligin ilk şampiyonu Altınordu'yken, son şampiyonu Beşiktaş'tır.

1966 yılından 1984 yılına kadar şampiyon normal sezon sıralamasına göre belirlenirken 1984'ten itibaren play-off'lara göre belirlenmektedir.

11 farklı takım şampiyon sevincini yaşamıştır.

Ligde en çok şampiyon olan takım 13 kez şampiyon olan Anadolu Efes'tir. Anadolu Efes'i 8 şampiyonlukla Eczacıbaşı izlemektedir.

Arka arkaya en çok şampiyon olan takımlarsa 1970-73 yılları arasında dört kez şampiyon olan İTÜ ile 2002-05 yılları arasında yine dört kez şampiyon olan Efes Pilsen'dir.

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl
Şampiyon
İkinci
Üçüncü
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun normal sezona göre belirlendiği sezonlar
1966-67
Altınordu
Galatasaray
İTÜ
20-1-1
Türkiye Samim Göreç
Türkiye Hüseyin Alp (Altınordu-553 sayı)
1967-68
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
25-1-2
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Ümit Nacaroğlu (Kurtuluş-657 sayı)
1968-69
Galatasaray
İTÜ
Kolejliler
25-0-3
Bulgaristan Petar Sinemov
Türkiye Hüseyin Kozluca (Fenerbahçe-736 sayı)
1969-70
İTÜ
Fenerbahçe
Muhafızgücü
20-0-2
Türkiye Mehmet Baturalp
1970-71
İTÜ
Fenerbahçe
Galatasaray
19-1-2
Türkiye Şengün Kaplanoğlu
1971-72
İTÜ
Beşiktaş
Galatasaray
20-1-1
Türkiye Samim Göreç
1972-73
İTÜ
Şekerspor
Kolejliler
20-0-2
Türkiye Öner Şaylan
1973-74
Muhafızgücü
Şekerspor
Galatasaray
20-0-1
Türkiye Armağan Asena
1974-75
Beşiktaş
Galatasaray
Karşıyaka
18-2-2
Türkiye Cavit Altunay
1975-76
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Karşıyaka
21-0-1
Türkiye Aydan Siyavuş
1976-77
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Şekerspor
19-0-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Zeki Tosun (İTÜ-29 sayı ort.)
1977-78
Eczacıbaşı
Tofaş SAS
Yenişehir Meysu
20-0-2
Türkiye Aydan Siyavuş
1978-79
Efes Pilsen
Eczacıbaşı
Karşıyaka
21-3-6
Türkiye Faruk Akagün
1979-80
Eczacıbaşı
Efes Pilsen
Beşiktaş
23-0-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş-31,7 sayı ort.)
1980-81
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
24-0-1
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş-33,9 sayı ort.)
1981-82
Eczacıbaşı
Beşiktaş
Efes Pilsen
22-3
Türkiye Aydan Siyavuş
Türkiye Erman Kunter (Beşiktaş)
1982-83
'Efes Pilsen
Eczacıbaşı
Fenerbahçe
26-3
Türkiye Rıza Erverdi
Amerika Birleşik Devletleri Jerry Scott (İTÜ)
Yıl
Şampiyon
Final serisi
Finalist
Normal sezon (G-M)
Başantrenör
Sayı Kralı
Şampiyonun play-off'lara göre belirlendiği sezonlar
1983-84
Efes Pilsen
2-1
Karşıyaka
16-6
Türkiye Aydan Siyavuş
1984-85
Galatasaray
2-1
Fenerbahçe
17-5
Türkiye Nur Germen
Amerika Birleşik Devletleri Paul Dawkins (Galatasaray)
1985-86
Galatasaray
2-1
Efes Pilsen
15-6
Türkiye Fehmi Sadıkoğlu
Amerika Birleşik Devletleri Paul Dawkins (Galatasaray)
1986-87
Karşıyaka
2-1
Galatasaray
14-8
Türkiye Nadir Vekiloğlu
Amerika Birleşik Devletleri Michael Kennedy (İTÜ)
1987-88
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
13-9
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Erman Kunter (Fenerbahçe Ülker)
1988-89
Eczacıbaşı
3-1
Çukurova
14-7
Türkiye Mehmet Baturalp
Türkiye Hüsnü Çakırgil (Beslen-641 sayı)
1989-90
Galatasaray
3-1
Paşabahçe
18-4
Türkiye Faruk Akagün
Türkiye Harun Erdenay (İTÜ)
1990-91
Fenerbahçe
3-2
Tofaş SAS
20-2
Türkiye Çetin Yılmaz
1991-92
Efes Pilsen
3-1
Paşabahçe
16-10
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Michael Cumberland (Beslen)
1992-93
Efes Pilsen
4-0
Fenerbahçe
30-0
Türkiye Aydın Örs
1993-94
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
27-3
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Jole de Bortoli (Bakırköyspor-25,5 sayı ort.)
1994-95
Ülkerspor
4-2
Fenerbahçe
27-3
Türkiye Çetin Yılmaz
Amerika Birleşik Devletleri George Gilmore (Darüşşafaka-25,9 sayı ort.)
1995-96
Efes Pilsen
4-0
Ülkerspor
28-2
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri William Strothers (Darüşşafaka-23,9 sayı ort.)
1996-97
Efes Pilsen
4-1
Türk Telekom PTT
27-3
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri William Strothers (Darüşşafaka-23,2 sayı ort.)
1997-98
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
24-6
Türkiye Çetin Yılmaz
Amerika Birleşik Devletleri Michael Ansley (Darüşşafaka-23,5 sayı ort.)
1998-99
Tofaş SAS
4-2
Efes Pilsen
23-5
Hırvatistan Jasmin Repesa
Türkiye İbrahim Kutluay (Fenerbahçe-24,8 sayı ort.)
1999-2000
Tofaş SAS
4-1
Efes Pilsen
19-7
Türkiye Tolga Öngören
Bosna-Hersek Damir Mrsic (Troy Pilsner-22,6 sayı ort.)
2000-01
Ülkerspor
4-2
Efes Pilsen
22-4
Türkiye Murat Didin
Amerika Birleşik Devletleri Bud Eley (Beşiktaş-24,3 sayı ort.)
2001-02
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
20-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Bosna-Hersek Damir Mrsic (Fenerbahçe-22 sayı ort.)
2002-03
Efes Pilsen
4-3
Ülkerspor
24-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Amerika Birleşik Devletleri Dwayne Jefferson (Karşıyaka-22,8 sayı ort.)
2003-04
Efes Pilsen
4-2
Ülkerspor
22-4
Türkiye Oktay Mahmuti
Amerika Birleşik Devletleri Marc Salyers (Oyak Renault-25,3 sayı ort.)
2004-05
Efes Pilsen
4-1
Beşiktaş
24-2
Türkiye Oktay Mahmuti
Türkiye Harun Erdenay (İTÜ

-21,4 sayı ort.)

2005-06
Ülkerspor
4-0
Efes Pilsen
25-5
Türkiye Murat Özyer
Amerika Birleşik Devletleri Malik Dixon (Galatasaray-22,4 sayı ort.)
2006-07
Fenerbahçe Ülker
4-0
Efes Pilsen
28-2
Türkiye Aydın Örs
Amerika Birleşik Devletleri Willie Solomon (16.4 ppg)
2007-08
Fenerbahçe Ülker
4-1
Türk Telekom
21-9
Sırbistan-Karadağ Bogdan Tanjević
Amerika Birleşik Devletleri Quinton Hosley (Pınar Karşıyaka-22,9 sayı ort.)
2008-09
Efes Pilsen
4-2
Fenerbahçe Ülker
28-2
Türkiye Ergin Ataman
Amerika Birleşik Devletleri Alex Gordon (Oyak Renault-20,8 sayı ort.)
2009-10
Fenerbahçe Ülker
4-2
Efes Pilsen
23-7
Karadağ Bogdan Tanjević
Amerika Birleşik Devletleri Quincy Douby (Darüşşafaka-23,6 sayı ort.)
2010-11
Fenerbahçe Ülker
4-2
Galatasaray Cafe Crown
23-7
Hırvatistan Neven Spahija
Amerika Birleşik DevletleriTürkiye Ali Karadeniz (Medical Park Trabzonspor-23 sayı ort.)
2011-12
Beşiktaş Milangaz
4-2
Anadolu Efes
23-7
Türkiye Ergin Ataman
Amerika Birleşik Devletleri Jonathan Gibson (Trabzonspor-19,9 sayı ort.)
2012-13
Galatasaray Medical Park
4-1
Banvit
27-3
Türkiye Ergin Ataman
Porto Riko Carlos Arroyo (Galatasaray Medical Park-20,9 sayı ort.)

Şampiyon Takımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp Şampiyonluk Kazanılan yıllar
Anadolu Efes
13
1978-79, 1982-83, 1983-84, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1995-96, 1996-97, 2001-02, 2002-03, 2003-04, 2004-05, 2008-09
Eczacıbaşı
8
1975-76, 1976-77, 1977-78, 1979-80, 1980-81, 1981-82, 1987-88, 1988-89
Galatasaray
5
1968-69, 1984-85, 1985-86, 1989-90, 2012-13
Fenerbahçe Ülker
5
1990-91, 2006-07, 2007-08, 2009-10, 2010-11
İTÜ
5
1967-68, 1969-70, 1970-71, 1971-72, 1972-73
Ülkerspor
4
1994-95, 1997-98, 2000-01, 2005-06
Beşiktaş
2
1974-75, 2011-12
Tofaş
2
1998-99, 1999-2000
Karşıyaka
1
1986-87
Muhafızgücü
1
1973-74
Altınordu
1
1966-67

Şampiyonluk Yaşayan Antrenörler Sıralaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Antrenör Toplam Şampiyonluk
Türkiye Aydan Siyavuş
7
Türkiye Aydın Örs
6
Türkiye Oktay Mahmuti
4
Türkiye Mehmet Baturalp
4
Türkiye Ergin Ataman
3
Türkiye Çetin Yılmaz
3
Sırbistan Bogdan Tanjevic
2
Türkiye Samim Göreç
2
Türkiye Faruk Akagün
2
Bulgaristan Petar Sinemov
1
Hırvatistan Jasmin Repesa
1
Türkiye Murat Didin
1
Türkiye Murat Özyer
1
Türkiye Şengün Kaplanoğlu
1
Türkiye Öner Şaylan
1
Türkiye Armağan Asena
1
Türkiye Cavit Altunay
1
Türkiye Rıza Erverdi
1
Türkiye Nur Germen
1
Hırvatistan Neven Spahija
1
Türkiye Tolga Öngören
1
Türkiye Nadir Vekiloğlu
1