Ses kayıt ve reprodüksiyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Frances Densmore ve Blackfoot şefi Mountain Chief , Bureau of American Ethnology'nin bir kayıt projesi (1916)

Ses kaydı ve reprodüksiyon; konuşulan ses, şarkı, enstrümantal müzik veya ses efektleri gibi ses dalgalarının elektriksel, mekanik, elektronik veya dijital yazımı ve yeniden yaratılmasıdır. Ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfı, analog kayıt ve dijital kayıttır.

Ses kaydı, havadaki görünmez titreşimlerin fonograf diski gibi bir depolama ortamına kopyalanmasıdır. Ses yeniden üretiminde ise süreç tersine çevrilir ve ortamda depolanan varyasyonlar tekrar ses dalgalarına dönüştürülür.

Akustik analog kayıt, akustik ses dalgalarının neden olduğu atmosferik basınçtaki değişiklikleri algılayan ve bunları fonograf kaydı gibi bir ortamda ses dalgalarının mekanik temsili olarak kaydeden bir mikrofon diyaframı tarafından gerçekleştirilir. Manyetik teyp kaydında, ses dalgaları mikrofon diyaframını titretir ve değişen bir elektrik akımına dönüştürülür, bu daha sonra bir elektromıknatıs tarafından değişen bir manyetik alana dönüştürülür, bu da sesin üzerinde manyetik bir kaplama olan plastik bant üzerinde mıknatıslanmış alanlar olarak temsil edilmesini sağlar. Analog ses üretimi, akustik ses dalgaları oluşturmak için atmosferik basınçta değişikliklere neden olan daha büyük bir hoparlör diyaframı ile ters işlemdir.

Dijital kayıt ve reprodüksiyon ile mikrofon tarafından alınan analog ses sinyalini örnekleme işlemiyle dijital forma dönüştürülür. Bu sayede ses verilerinin daha geniş bir ortam yelpazesinde saklanmasını ve iletilmesini sağlanır. Dijital kayıt, sesi, duyulabilecek tüm sesleri iletmeye yetecek kadar yüksek bir örnekleme hızında, eşit zaman aralıklarında ses sinyalinin genliğinin örneklerini temsil eden bir dizi ikili sayı olarak depolar. Bir dijital ses sinyali, yükseltilmeden ve ses üretmek üzere bir hoparlöre bağlanmadan önce oynatma sırasında tekrar analog forma dönüştürülmelidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]