Salih

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Salih
صَالِحٌ

Hat'da yazılmış 'Salih' ardından Aleyhisselam
Yerine geldiğiHud
Yerine gelenİbrahim

Sâlih (Arapça: صالح), İslam dininde kutsal sayılan bir peygamberdir. Kur’an anlatımında Salih, Semud kavmine gönderilir ve buranın neresi olduğu konusunda Kur'an'da hiçbir bilgi yoktur. Ancak Semud'un Orta veya doğu Arabistan halklarından biri[1] olabileceğine veya Onların Hicr Bölgesi'nde (Medain Salih) yaşadıklarına inanılmıştır.

  • Semud'a kardeşleri Salih'i: "Ey kavmim, Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur... Ad'dan sonra sizi halifeler kıldığını ve sizi yeryüzünde yerleştirdiğini hatırlayın. Ki onun düzlüklerinde köşkler kuruyor, dağlardan evler yontuyordunuz. Şu halde Allah'ın nimetlerini hatırlayın, yeryüzünde bozguncular olarak karışıklık çıkarmayın.

Semud kavminin kendilerine bir mucize veya sınav olarak kaya deliğinden çıkan ve zaten kıt olan su kaynaklarıyla bilinen bölgede kuyudan su içmenin bir gün deve, bir gün de Semud kavmi arasında nöbetleşe yapılması sonucu kavimden bazılarının bu duruma isyan etmesiyle deveyi kestikleri, ceza olarak da kendilerine gönderilen korkunç bir sesle helak edildiklerine inanılır.

Medain Salih veya Al-Hicr, Hicaz bölgesi, Kur'ana özgü bir hikâyede bölge halkı, Salih'i dinlemez, kayadan çıkan deveyle de kıt olan sularını paylaşmak istemeyerek deveyi keserler ve yok edilirler.

Tevrat / Midraş karakteri ile bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]

Salih Peygamber dişi deveyi takdim ederken. Kısas-ı Enbiya'dan bir minyatür.

Tevrat'ta Nuh oğlu Sam oğlu Arpakşad oğlu Şilah diye geçen bir isim bulunmaktadır. Tevrat'a göre Şilah, Eber'in babasıdır. Midraş metinlerinden yola çıkılarak, milattan önce 2800'lü yıllarda yaşadığı tahmin edilmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2012.