The Night of the Hunter (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Night of the Hunter sayfasından yönlendirildi)
The Night of the Hunter
The Night of the Hunter
Sinema afişi
YönetmenCharles Laughton
YapımcıPaul Gregory
SenaristDavis Grubb'in romanından James Agee ve Charles Laughton tarafından uyarlandı.
OyuncularRobert Mitchum
Shelley Winters
Lillian Gish
MüzikWalter Schumann
KurguRobert Golden
DağıtıcıUnited Artists
CinsiSinema filmi
TürüKara film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı29 Eylül 1955, ABD
Süre93 dakika
Dilİngilizce
Bütçe$795,000 (tahmini rakam)

The Night of the Hunter, yönetmenliğini Charles Laughton' un yaptığı; başrollerinde Robert Mitchum, Shelley Winters ve Lillian Gish' in yer aldığı 1955, ABD yapımı bir kara filmdir. Davis Grubb'in romanından James Agee ve Charles Laughton tarafından uyarlanarak sinemaya aktarılmıştır.

Filmin uyarlandığı kitap; Clarksburg, Batı Virginia' da iki dul ve üç çocuğu öldürmek suçlarından dolayı 1932 yılında asılarak idam edilen Harry Powers' ın gerçek yaşam öyküsüne dayanmaktadır. Filme sahip olduğu özgün havayı veren şarkı ve filmin ekspresyonist stili onu 1940'lar ve 1950'lerin Hollywood filmlerinden ayırmaktadır. Daha sonraki yıllarda ve David Lynch, Martin Scorsese, Terrence Malick ve Coen Biraderler' i etkileyecek olan film, aynı zamanda yönetmeni Charles Laughton' un da tek filmidir. Pek çok kez 1950'lerin en iyi filmlerinden biri olarak seçilmesine rağmen, o dönemde gişede başarı kazanamadığı için Laughton' un başka film yönetme şansı olmamıştır.[1]

1992 yılında, Birleşik Devletler Kongre Kütüphanesi tarafından kültürel, estetik ve tarihi bakımdan taşıdığı önem nedeniyle filmin koruma altına alınmasına karar verilmiştir.[2]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmdeki olaylar, Büyük Bunalım' ın vurduğu 1930'ların Amerikasında, Batı Virginia' da Ohio Nehri yakınlarında geçer.

Ben Harper iki adamı öldürmek suçundan idama mahkûm edilmiştir. Bu adamlardan çaldığı 10.000$ polislerce bulunamamıştır. Ben aslında parayı polisler hemen gelmeden önce biri on (John), diğeri ise beş yaşlarında olan (Pearl) çocukları ile saklamıştır. Amacı çocuklarına bu para ile sağlam bir gelecek hazırlamak ve onları bu zor günlerden sağ çıkarmaktır. Onunla aynı hücrede kalan Harry Powell (Robert Mitchum) ise sağ elinde Love (Sevgi), sol elinde de Hate (Nefret) dövmesi bulunan, zengin dulları paralarını çalıp öldüren, Hıristiyanlığı kendi işine geldiği gibi yorumlayan ve kendini gönüllü olarak rahip ilan etmiş bir suçludur. Kadınlardan nefret eder. Ben' in parasının yerini bulmak için uğraşsa da ondan hiçbir şey öğrenemez. Ancak Ben' in uykusunda sayıklamasıyla onun parayı çocuklara verdiğinden şüphelenir.

Ben' in ölümünün ardından hapisten çıkınca ilk işi Ben' in dul karısı Willa' yı (Shelley Winters), dolayısıyla çocukları bulmak olur. Kocasının ölümünden dolayı kendisini suçlu hisseden genç kadını, bir rahip olduğuna inandırıp onunla evlenir. Bunun hemen ardından çocukları para konusunda sorgulamaya başlar ama hiçbir şey öğrenemez. Harry Powell' dan hiç hoşlanmayan John, babasına verdiği söze sadık kalarak paranın yerini kimseye söylemez ve kardeşi pearl'e karşı korumacı davranır. Willa' nın gerçeği öğrendiğini fark eden Harry onu boğazını kesip öldürdükten sonra arabayla nehre atar. Ertesi gün de genç kadının evden kaçtığını ilan edip herkesi kendine inandır.

Bu esnada iyice köşeye sıkışan ve korku ile paranın yerini söyleyen çocuklar, ilk fırsatta bir kayığa binip nehir boyunca hareket ederek peşlerine düşen Harry'den kaçmaya çalışırlar. Rachel Cooper (Lillian Gish) onları bulur ve sahip çıktığı diğer kimsesizlerle birlikte onlara da bakmaya başlar. Harry çok geçmeden onların yerini keşfeder. Ancak her zaman kullandığı yöntemler Rachel üzerinde işe yaramaz. Rachel onun çocukların babası olmadığı gibi bir rahip bile olmadığını deral hisseder. Oradan uzaklaşan ancak gece tekrar geri gelen Harry, Rachel tarafından yaralanır. Sonunda polislerce yakalanan Harry, filmin sonunda idama mahkûm edilir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör / Aktris Karakter
Robert Mitchum Harry Powell
Shelley Winters Willa Harper
Billy Chapin John Harper
Sally Jane Bruce Pearl Harper
Lillian Gish Rachel Cooper
James Gleason Birdie Steptoe
Evelyn Varden Icey Spoon
Peter Graves Ben Harper
Don Beddoe Walt Spoon
Gloria Castillo Ruby

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]