Reynmen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reynmen
Reynmen Müzikonair
DoğumYusuf Aktaş
6 Aralık 1995 (28 yaşında)
İstanbul, Türkiye
İkametİstanbul
Eğitimİstanbul Aydın Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi
Meslekİnternet ünlüsü, şarkıcı
Etkin yıllar2015-günümüz

Reynmen ya da doğum adıyla Yusuf Aktaş (d. 6 Aralık 1995, İstanbul), Türk vlogger, internet ünlüsü ve şarkıcıdır. Scorp ve YouTube'da paylaştığı videolar ile tanındı. Aktaş'ın YouTube kanalı, Mayıs 2023 verilerine göre en çok abonesi olan 25. Türk YouTube kanalıdır.[1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yusuf Aktaş 6 Aralık 1995 tarihinde doğdu. Sivaslı olan Yusuf Aktaş’ın babası Azerbaycan göçmenidir.[2][daha iyi kaynak gerekli] İlköğretimi Ahmet Kabaklı İlköğretim Okulunda okurken Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okuluna nakil olmuş ve ilköğretimi orada tamamlamıştır. Daha sonra Bahçeşehir İMKB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesine yazılmıştır. Ancak oradan da mezun olmadan Başakşehir Lisesine geçiş yapmış son olarak oradan da ayrılarak açıköğretimden liseyi tamamlamıştır. Aktaş, tanınmadan önce babasıyla halde meyve sebze ticareti ve pazarcılık yapmıştır.[3] İstanbul Aydın Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı kazanan Aktaş, daha sonra geçiş yaparak günümüzde Nişantaşı Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı okumaktadır.[4][5][6]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktaş, Scorp isimli video paylaşım ve canlı yayın uygulamasında çekmiş olduğu videolar ile bir anda sosyal medyanın en çok takip edilen isimleri arasında yer aldı.

Daha sonra platformunu YouTube'a kaydıran Aktaş, fenomen Berkcan Güven ile #Biziz adında bir şarkı çıkardı. Enes Batur'un "YouTuberların Düşüşü" adlı diss şarkısında kendi isminin geçmesine ithafen "Enes Batur'u aradım" adında bir video çekerek yaklaşık 400.000 abone kazandı. Ancak daha sonra bu videoyu kaldırdı.

2019 yılının Ocak ayında "Derdim Olsun" adlı şarkı ile Türkiye çapında büyük yankı uyandırdı. Daha sonra 2019 yazında "Ela" adlı müzik videosu ile Türkiye'nin en çok izlenen videoları arasına girdi.

Reynmen, 2019 yılında Houze Istanbul ismini verdiği müzik şirketini kurdu. Son EP'si RnBesk'i de bu şirket üzerinden yayımladı. EP'deki parçalardan "Hevesim Yok", "Yoksun Başımda", "Radyoda Neşet" ve "Dolunay" klipsiz olarak, "Leila" adlı parçasını ise video klipli olarak çıkarttı. Houze Istanbul bünyesinde henüz Yusuf Aktaş'ın kurumsal iletişimini sağlayan asistanı Burak Koşar ve şirketin müzik direktörlüğünü yapan Oğulcan Nihat bulunuyor. Şirketin merkez ofisi ise İstanbul'da bulunmaktadır.

Tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İzlenme sayısı sahtekârlığı iddiası[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktaş'ın 2019'da yayınlamış olduğu "Ela" adlı parçanın YouTube'da izlenme sayısından çok beğeniye sahip olması Işın Karaca tarafından eleştirildi ve Aktaş YouTube sistemini manipüle etmekle suçlandı. Aktaş bunun üzerine "Cahil olmak ne güzel şey, her şeyi biliyorsunuz. Hayır üzülüyorum, inanmış bir de bu söylediğine. Bayağı ingilizcesini yazıp inandırmış, yazık günah ya Allah'ım esirgesin" yorumunda bulundu ve Instagram hesabında sorulmuş bir soruda cevap olarak isim vermeden Karaca'ya küfür içeren bir gönderme yaptı.[7][8] Demet Akalın da izlenme sayısı ile ilgili bir sahtekârlık olduğunu iddia eden bir paylaşımı beğendi.[9]

Aleyna Tilki, Aktaş'ın iddiası olan "dünya müzik listesinin bir numarasına oturan ilk Türk'ün kendisinin olduğu" ifadesini eleştirdi. Tilki, kendisine ait "Nasılsın Aşkta" şarkısının dünya müzik listesinin birinci sırasında olduğunu gösteren bir tweet paylaştı ve Aktaş hakkında "Çomar Show" ve "Derine inme çıkamazsın" ifadelerinde bulundu.[7]

Ezan tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktaş'ın 2019 Ramazan ayında çektiği bir videoda iftar saatini bekleyen insanlara karşı ezan okuması ve sonrasında buna inanan kişilere karşı kahkaha atması sosyal medyada tepki çekti ve çeşitli şahıslar tarafından eleştirildi.[10]

Söylemezsem Olmaz adlı televizyon programında konu, ilahiyatçı Arif Arslan tarafından ele alındı. Arslan, "Annesi babası yok mu, bu çocuk taş deliğinden mi çıktı" dedi ve görüntülere tepki gösterdi. Arslan ayrıca Aktaş'ın ezan ile alay etmiş olduğu iddiası hakkında "Dinden çıktı, tövbe etmesi lazım" yorumunda bulundu. Aktaş, bu yorumların üzerine programının sunucularına yönelik sosyal medya hesapları üzerinden "Mahkemede hesabını en ağır şekilde soracağım" açıklamasında bulundu.[11]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

EP[değiştir | kaynağı değiştir]

Single[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Aday Sonuç
2019 Türkiye Gençlik Ödülleri En İyi Instagrammer & Youtuber Reynmen Kazandı[12]
2019 INFLOW Awards Ödülleri En İyi Instagram Influencerı Reynmen Kazandı[13]
2019 Fizy Müzik Ödülleri En Çok Dinlenen Şarkı "Derdim Olsun" Kazandı[14]
En Çok İzlenen Video "Derdim Olsun" Kazandı[14]
2020 Altın Kelebek Ödülleri Yılın Şarkısı "Ela" Kazandı[15]
En İyi Çıkış Yapan Şarkıcı Reynmen Adaylık
En İyi Influencer Reynmen Adaylık

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Reynmen's YouTube Stats (Summary Profile) - Social Blade Stats". socialblade.com. 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ "ReynMen Azeri". 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  3. ^ instagramda kendine yöneltilen soruya karşılık verdiği cevap.
  4. ^ "Likefest Tarihi Sirkeci Garı'nda 10 Bin Kişiyi Ağırladı - Son Dakika". Sondakika.com. 28 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  5. ^ "AYDIN DERGİ" (PDF). 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Ekim 2020. 
  6. ^ "Buraların imparatoru biziz". Sabah. 17 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  7. ^ a b "Aleyna'dan Reynmen'e olay gönderme". yenialanya.com. Yeni Alanya Gazetesi. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  8. ^ "Reynmen kendisini eleştiren Işın Karaca'ya küfür etti". ahaber.com.tr. 16 Temmuz 2019. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Reynmen'e rekor tepkisi! Aleyna Tilki, Demet Aklalın ve Işın Karaca sosyal medyadan bombaladı!". takvim.com.tr. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Reynmen'e büyük tepki". hthayat.haberturk.com. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  11. ^ "İlahiyatçıdan Reynmen açıklaması "Dinden çıktı"". ulusal.com.tr. Ulusal Kanal. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  12. ^ "2019 Kazananlar - Türkiye Gençlik Ödülleri". turkiyegenclikodulleri.com. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  13. ^ "INFLOW Awards". www.inflowawards.com. 12 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2020. 
  14. ^ a b "fizy Müzik Ödülleri sahiplerini buldu". Milliyet. 1 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]