remastersys

Vikipedi, özgür ansiklopedi

remastersys
Geliştirici Tony BrijeskiBreyta
Kararlı sürüm
geliştirilmesi devam etmiyor /17 Temmuz 2015 (2015-07-17)
Kod deposu
Yazıldığı dil Bash
İşletim sistemi Debian, Ubuntu
Dil İngilizce
Lisans GNU GPL Version 2
Website remastersys.org 12 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

remastersys, Debian, Ubuntu tabanlı, Linux Mint veya türev yazılım sistemleri için aşağıdaki özelliklere sahip ücretsiz ve açık kaynaklı bir programdır:

  • Debian ve türevlerinden özelleştirilmiş bir Canlı CD / Canlı USB (yeniden düzenleme) oluşturabilme.
  • Kullanıcı verileri de dahil olmak üzere tüm sistemi kurulabilir bir Canlı CD/DVD'ye yedekleme.

28 Nisan 2013 itibarıyla, yaratıcının doğrudan geliştirmesi durdurulmuştur.[1]

Bu proje geliştirmenin yaratıcısı tarafından durdurulmasından sonra, Arizona'daki Copper Linux Kullanıcı Grubunun üyesi olan bir grup geliştirici olan Fragadelic, Respin'e başladı. Bu gelişme ("çatal" projesi) yeni destekçilere geçiş aşamasındaydı. Asıl kod, oluşturucu tarafından alındı ve ekip üyeleri çatalı onunla tartıştı. Bu çatal, Temmuz 2015'in sonlarında çalışan bir sürüm yayımladı.[1] Ekim 2015'in başlarında, Debian Baş Geliştiricisi, Remastersys'i sürdürmeye geri döndü, ancak Linux Respin'i gelecekteki özellikler ve geliştirme için bir proje olarak açık tuttu. Hem Ubuntu geliştiricisi/bakımcısı Sergio Mejia hem de Debian geliştiricisi/bakımcısı Marcia "aicra" Wilbur, sırasıyla gitlab ve launchpad'de yeniden döndürmeye devam ediyor.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıçta, bir Ubuntu veya türev kurulumunun kolayca yedeklenebilmesi veya dağıtılabilir bir kopyasının oluşturulabilmesi için oluşturulmuştur. Bu araç için ilham kaynağı,Mandriva'nın kullandığı mklivecd betiği ve PCLinuxOS'ta bulunan remasterme betiği olmuştur. Bu komut dosyalarının Ubuntu'ya taşınması çok kolay olmadığı için sıfırdan yazılmıştır.

Kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

remastersys, Ubuntu'nun özelleştirilmiş bir Canlı CD/DVD sürümünü oluşturmanın kolay bir yolu olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır. Ortaya çıkan iso, bir komut satırı yaklaşımı[3] veya UNetbootin gibi bir grafik araç kullanılarak bir Canlı USB dağıtımı oluşturarak bir USB pendrive'a da yüklenebilir. Gelecekteki geliştirmeler tartışması, remastersys ile birleştirilmiş olası kurtarma yazılımını içerir.

Bir komut satırı sürümüne ve bir GUI sürümüne sahiptir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yeniden yazılmış yazılımlar listesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Libre Respin | Fork of Remastersys". 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Linux Respin | Respin your distro". 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  3. ^ "Ubuntu 8.04 USB Hard Drive install". pendrivelinux.com. 20 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2008. 

Harici bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]