UNetbootin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
UNetbootin
Windows işletim sistemi üzerinde bir ekran görüntüsü
Geliştirici(ler)Geza Kovacs
İşletim sistemiWindows, Linux, Mac OS X
TürLinux dağıtımları için
Canlı USB oluşturucu
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesihttp://unetbootin.sourceforge.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

UNetbootin (Universal Netboot Installer), çeşitli Linux dağıtımlarının kalıp dosyasını bir USB belleğe yazdırarak, bilgisayar açılışında başlatılabilir özellikli Çalışan USB oluşturulmasını sağlayan çoklu platform destekli, özgür ve ücretsiz bir yazılımdır.

UNetbootin ile; CD/DVD kullanmadan bir bilgisayara çeşitli işletim sistemleri kurulabilir. Bu özellikle CD/DVD sürücüsü olmayan Netbook bilgisayarlar için önemli bir ihtiyaçdır. USB'den veri okunması; CD/DVD'ye göre daha hızlı olduğundan USB bellek üzerinden işletim sistemi kurma işlemi daha kısa sürer.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yazılımın Windows, Linux ve Mac OS X sürümleri vardır. Yani bir Linux dağıtımının .iso kalıp dosyasını, farklı işletim sistemleri üzerinde USB belleğe yazdırılabilir.
  • Yaygın kullanılan çok sayıda Linux dağıtımının USB'ye yazdırılmasını destekler (Ubuntu, Fedora, openSUSE, CentOS, Debian, Gentoo, Linux Mint, Arch Linux, Mandriva, Slackware gibi...).
  • Kullanıcının elinde, kullanmak istediği Linux dağıtımının ISO dosyası yok ise isteğe bağlı olarak dağıtımların .iso dosyasını İnternetten otomatik olarak indirerek USB belleğe yazdırabilir.
  • Bilgisayara takılı olan USB bellekleri otomatik olarak tanır (bunun için USB belleğin UNetbootin çalıştırılmadan önce takılı olması gereklidir). Böylece yazılımın arayüzünde otomatik olarak USB bellek seçilmiş olur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]