Real Madrid CF futbolcuları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Raúl González kulüp adına en çok maça çıkan ve en çok gol atan futbolcudur. Bu yönleriyle kulübün unutulmazları arasında yer almaktadır.

Real Madrid CF, La Liga'da mücadele eden Madrid merkezli bir profesyonel futbol kulübüdür. Kulüp, Madrid Futbol Kulübü olarak 1902 yılında kurulmuş ve ilk maçını 19 Mayıs 1902 tarihinde Campeonato de Copa de S.M. Alfonso XIII turnuvasında oynamıştır.[1] 1929 yılında kurulan La Liga'nın kurucu üyelerinden biri olan Real Madrid lig tarihinde FC Barcelona ve Athletic Bilbao hiç küme düşmemiş olan üç kulüpten biridir.[2][3] Real, kazandığı 58 ulusal kupayla FC Barcelona ile birlikte İspanyol futbolunun en başarılı kulübüdür. Kulüp, tarihi boyunca 31 La Liga, 17 İspanya Kupası, 8 İspanya Süper Kupası, 1 Copa Eva Duarte ve 1 Lig Kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Ayrıca toplam 12 resmî UEFA kulüp turnuvası şampiyonluğu ile de Avrupa futbolunun en başarılı kulüplerinden biridir.[4]

Raúl, 1994 ve 2010 yılları arasında giydiği Real forması ile 741 maça çıkmış ve kulüp tarihinin en çok maça çıkan futbolcusu olmuştur. Raúl'den önce bu rekoru elinde bulunduran Manuel Sanchís, Jr ise 1983 ve 2001 yılları arasında 711 kez Real forması adına mücadele etmiştir.[5] Santillana ise kulüp için 643 kez resmî maça çıkmış ve kulüp tarihinin en çok forma giyen üçüncü oyuncusu olmuştur.[6] Raúl, ligde Real Madrid attığı 228, toplamda attığı 323 gol ile Real tarihinin en çok gol atan futbolcusudur. Raúl'ün ardından 307 gol ile Alfredo Di Stefano ikinci, Santillana ise 290 gol ile üçüncü sırada gelmektedir. Ferenc Puskás'sa 1959–60 sezonunda attığı 48 gol ile bir sezonda en çok gol atma rekorunu elinde tutmaktadır. Hugo Sánchez ise 1989–90 sezonunda La Liga'da attığı 38 gol ile ligde bir sezonda en fazla gol atan futbolcudur.[7]

Real Madrid futbolcuları şimdiye kadar 4 kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ve 6 kez Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödüllerine layık görülmüştür.

Simgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım kaptanlığını yürütürken önemli bir turnuva kazandı.
* Kulüp rekortmeni.
¤ Kariyeri boyunca yalnız Real Madrid'de oynadı.
  • Eğri yazılan futbolcular halen Real Madrid'de forma giymektedir.

Futbolcuların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstatistikler en son 21 Eylül 2010 tarihinde güncellenmiştir.
İsmi Milliyeti Pozisyonu[NB] Real Madrid kariyeri Kaptanlığı Giydiği forma Gol sayısı Notlar
Félix, QuesadaFélix Quesada  İspanya Defans 1922–1936 244 33
Jose María, PeñaJose María Peña  İspanya Orta saha 1926–1932 147 6
Jaime, LazcanoJaime Lazcano  İspanya Orta saha 1928–1935 115 62
Ricardo, ZamoraRicardo Zamora*  İspanya Kaleci 1930–1936 112 0 [A]
Eugenio, HilarioEugenio Hilario  İspanya Forvet 1930–1936 105 28
Luis, RegueiroLuis Regueiro  İspanya Forvet 1931–1936 121 42
Jacinto, QuincocesJacinto Quincoces  İspanya Defans 1931–1941 167 0
, Leoncito Leoncito  İspanya Orta saha 1931–1942 149 9
Pedro, RegueiroPedro Regueiro  İspanya Orta saha 1932–1936 104 0
José Ramón, SautoJosé Ramón Sauto  Meksika Orta saha 1934–1936 124 0
Simón, LecueSimón Lecue  İspanya Forvet 1935–1942 118 39
Juan Antonio, IpiñaJuan Antonio Ipiña  İspanya Orta saha 1936–1949 293 11
Chus, AlonsoChus Alonso  İspanya Orta saha 1939–1948 160 65
Sabino, BarinagaSabino Barinaga  İspanya Orta saha 1940–1950 185 93
Antonio, AlsúaAntonio Alsúa  İspanya Forvet 1941–1948 176 45
Félix, HueteFélix Huete  İspanya Orta saha 1941–1948 181 1
, Clemente Clemente  İspanya Defans 1941–1952 144 0
Corona  İspanya Defans 1942–1948 153 9
Moleiro  İspanya Orta saha 1942–1948 107 10
Pruden  İspanya Forvet 1943–1948 114 93
José, Bañón GonzálvezJosé Bañón Gonzálvez  İspanya Kaleci 1943–1949 159 0
Luis, MolownyLuis Molowny  İspanya Forvet 1946–1957 171 89
Pablo, OlmedoPablo Olmedo  İspanya Orta saha 1948–1953 108 36
, Pahiño Pahiño  İspanya Forvet 1948–1953 124 108 [Pichichi]
Miguel, MuñozMiguel Muñoz  İspanya Orta saha 1948–1958 1948–1958 347 23
Joaquín, NavarroJoaquín Navarro  İspanya Defans 1949–1957 213 2
Juanito, AlonsoJuanito Alonso  İspanya Kaleci 1949–1961 297 0
Joaquín, OlivaJoaquín Oliva  İspanya Defans 1950–1957 119 0
Roque, OlsenRoque Olsen  Arjantin Forvet 1950–1957 123 66
Joseíto  İspanya Forvet 1951–1959 164 70
José María, ZárragaJosé María Zárraga  İspanya Orta saha 1951–1962 1958–1961 306 96
Rafael, LesmesRafael Lesmes  İspanya Defans 1952–1960 218 1
Alfredo, Di StéfanoAlfredo Di Stéfano*  Arjantin/ İspanya Forvet 1953–1964 396 307 [d'Or][Pichichi][B]
Francisco, GentoFrancisco Gento  İspanya Forvet 1953–1971 1961–1971 605 183
Héctor, RialHéctor Rial  İspanya/
 Arjantin
Orta saha 1954–1961 165 81
, Marquitos Marquitos  İspanya Defans 1954–1962 159 2
Juan, SantistebanJuan Santisteban  İspanya Orta saha 1955–1960,
1962–1965
114 4
Raymond, KopaRaymond Kopa  Fransa Forvet 1956–1959 101 31 [d'Or]
Casado, BuchoCasado Bucho  İspanya Defans 1956–1966 125 1
José, SantamaríaJosé Santamaría  İspanya/
 Uruguay
Defans 1957–1966 226 2
Ferenc, PuskásFerenc Puskás*  Macaristan/ İspanya Forvet 1958–1966 263 240 [Pichichi][C]
Pachín  İspanya Forvet 1959–1968 164 2
Manuel, BuenoManuel Bueno  İspanya Orta saha 1959–1971 118 27
José, Vicente TrainJosé Vicente Train*  İspanya Kaleci 1960–1964 100 0 [A]
Antonio, BetancortAntonio Betancort  İspanya Kaleci 1961–1962,
1963–1971
177 0
Sanchez, IsidroIsidro Sánchez  İspanya Defans 1961–1965 103 1
Félix, RuizFélix Ruiz  İspanya Orta saha 1961–1968 145 44
Vicente, MieraVicente Miera  İspanya Defans 1961–1969 125 1
Ignacio, ZocoIgnacio Zoco  İspanya Orta saha 1962–1974 1971–1974 318 8
Amancio  İspanya Forvet 1962–1976 1974–1976 471 155 [Pichichi]
Antonio, Calpe HernándezAntonio Calpe Hernández  İspanya Defans 1963–1971 122 3
Pedro, de FelipePedro de Felipe  İspanya Defans 1963–1972 167 0
Manuel, Sanchís, SrManuel Sanchís, Sr  İspanya Defans 1964–1971 143 1
José, LuisJosé Luis  İspanya Defans 1964–1976 182 16
Ramón Moreno, GrossoRamón Moreno Grosso  İspanya Forvet 1964–1976 366 75
Pirri  İspanya Orta saha 1964–1979 1976–1979 595 210
Manuel, VelázquezManuel Velázquez  İspanya Orta saha 1965–1977 345 53
Fernando, Zunzunegui RodríguezFernando Zunzunegui Rodríguez  İspanya Defans 1966–1972 110 5
José Antonio, GrandeJosé Antonio Grande  İspanya Defans 1968–1973 121 14
Miguel, ÁngelMiguel Ángel  İspanya Kaleci 1968–1985 445 0
Gregorio, BenitoGregorio Benito  İspanya Defans 1969–1982 420 2
Juan Carlos, TouriñoJuan Carlos Touriño  Arjantin Defans 1970–1976 123 0
Javier, AguilarJavier Aguilar  İspanya Forvet 1971–1979 190 50
Mariano García, RemónMariano García Remón  İspanya Kaleci 1971–1984 231 0
Santillana*  İspanya Forvet 1971–1988 1979–1988 643 290 [D]
Vicente, del BosqueVicente del Bosque  İspanya Orta saha 1973–1984 342 25
Antonio, CamachoAntonio Camacho  İspanya Defans 1973–1989¤ 577 11
Günter, NetzerGünter Netzer  Almanya Orta saha 1974–1976 100 13
Paul, BreitnerPaul Breitner  Almanya Orta saha 1974–1977 101 10
Juan Roberto, Martínez MartínezJuan Roberto Martínez Martínez  İspanya/
 Arjantin
Forvet 1974–1980 169 52
Juan Cruz, SolJuan Cruz Sol  İspanya Defans 1975–1979 125 0
Henning, JensenHenning Jensen  Danimarka Forvet 1976–1979 102 18
Isidoro, San JoséIsidoro San José  İspanya Orta saha 1976–1986 225 6
Andrés, SabidoAndrés Sabido  İspanya Defans 1977–1982 117 3
Isidro  İspanya Forvet 1977–1985 232 22
Ulrich, StielikeUlrich Stielike  Almanya Orta saha 1977–1985 310 51
, Juanito Juanito  İspanya Forvet 1977–1987 401 121 [Pichichi]
Francisco, García HernándezFrancisco García Hernández  İspanya Orta saha 1978–1983 129 36
, Ángel de los Santos Cano Ángel de los Santos Cano  İspanya Orta saha 1979–1985 237 13
Francisco, PinedaFrancisco Pineda  İspanya Forvet 1980–1985 145 43
Ricardo, GallegoRicardo Gallego  İspanya Orta saha 1980–1989 372 28
, Agustín Agustín  İspanya Kaleci 1980–1990 125 0
Antonio, SalgueroAntonio Salguero  İspanya Defans 1981–1987 138 8
, Míchel Míchel  İspanya Orta saha 1981–1996 404 97
Chendo  İspanya Defans 1982–1998¤ 497 3
Rafael Martín, VázquezRafael Martín Vázquez  İspanya Orta saha 1983–1990 179 35
Emilio, ButragueñoEmilio Butragueño  İspanya Forvet 1983–1995 463 170 [Pichichi]
Manuel, Sanchís, JrManuel Sanchís, Jr  İspanya Defans 1983–2001¤ 1988–2001 711 41
Jorge, ValdanoJorge Valdano  Arjantin Forvet 1984–1987 120 56
Jesús, SolanaJesús Solana  İspanya Defans 1985–1991 149 2
Hugo, SánchezHugo Sánchez*  Meksika Forvet 1985–1992 207 164 [Pichichi][E]
Rafael, GordilloRafael Gordillo  İspanya Orta saha 1985–1992 254 27
Paco, BuyoPaco Buyo  İspanya Kaleci 1986–1997 454 0
Miguel, TendilloMiguel Tendillo  İspanya Defans 1987–1992 145 12
Francisco, Llorente GentoFrancisco Llorente Gento  İspanya Forvet 1987–1994 160 11
Fernando, HierroFernando Hierro  İspanya Defans 1989–2003 2001–2003 598 126
Alfonso, PérezAlfonso Pérez  İspanya Forvet 1990–1995 121 21
Luis, EnriqueLuis Enrique  İspanya Orta saha 1991–1996 175 17
Mikel, LasaMikel Lasa  İspanya Defans 1991–1997 178 5
Iván, ZamoranoIván Zamorano  Şili Forvet 1992–1996 173 100 [Pichichi]
Rafael, AlkortaRafael Alkorta  İspanya Defans 1993–1997 135 3
Emilio, AmaviscaEmilio Amavisca  İspanya Orta saha 1994–1996 144 15
Fernando, RedondoFernando Redondo  Arjantin Orta saha 1994–2000 228 5
, Raúl Raúl*  İspanya Forvet 1994–2010 2003–2010 741 323 [Pichichi][F]
, Guti Guti  İspanya Orta saha 1995–2010 542 77
Predrag, MijatovićPredrag Mijatović  Karadağ Forvet 1996–1999 118 37
Bodo, IllgnerBodo Illgner  Almanya Kaleci 1996–2001 120 0
SukerDavor Šuker  Hırvatistan Forvet 1996–1999 106 38
Roberto, CarlosRoberto Carlos  Brezilya Defans 1996–2007 527 69
Sávio  Brezilya Forvet 1997–2000 160 31
Aitor, KarankaAitor Karanka  İspanya Defans 1997–2002 149 0
Fernando, MorientesFernando Morientes  İspanya Forvet 1997–2005 270 100
Steve, McManamanSteve McManaman  İngiltere Forvet 1999–2003 157 14
Iván, HelgueraIván Helguera  İspanya Defans 1999–2007 346 33
Míchel, SalgadoMíchel Salgado  İspanya Defans 1999–2009 371 5
Iker, CasillasIker Casillas*  İspanya Kaleci 1999–¤ 2010– 535 0 [G]
Claude, MakéléléClaude Makélélé  Fransa/ Zaire Orta saha 2000–2003 143 1
Albert, CeladesAlbert Celades  İspanya Orta saha 2000–2005 100 5
Santiago, SolariSantiago Solari  Arjantin Orta saha 2000–2005 209 22
Luís, FigoLuís Figo*  Portekiz Forvet 2000–2005 244 57 [FIFA][d'Or][H]
Zinedine, ZidaneZinedine Zidane  Fransa Orta saha 2001–2006 227 49 [FIFA]
Raúl, BravoRaúl Bravo  İspanya Defans 2001–2007 133 4
Francisco, PavónFrancisco Pavón  İspanya Defans 2001–2007 128 2
Ronaldo*  Brezilya Forvet 2002–2007 177 104 [FIFA][d'Or][Pichichi][I]
David, BeckhamDavid Beckham  İngiltere Orta saha 2003–2007 159 20
Robinho  Brezilya Forvet 2005–2008 137 35
Sergio, RamosSergio Ramos  İspanya Defans 2005– 228 28
Fabio, CannavaroFabio Cannavaro  İtalya Defans 2006–2009 117 2 [FIFA][d'Or]
Gonzalo, HiguaínGonzalo Higuaín  Arjantin/ Fransa Forvet 2006– 159 73
Mahamadou, DiarraMahamadou Diarra  Mali Orta saha 2006– 121 4
Fernando Gago  Arjantin Orta saha 2007– 114 1
Marcelo  Brezilya Defans 2007– 131 8

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  Futbolcuların hangi pozisyonda oynadığını belirtir. Daha fazla bilgi için ilgili bağlantılara tıklayınız.

  • d'Or. a b c d e  Real adına oynarken Ballon d'Or ödülünü kazandı.[8]
  • FIFA. a b c d  Real adına oynarken FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu seçildi.[9]
  • Pichichi.a b c d e f g h i j  Real adına oynarken Pichichi Ödülü'nü kazandı.[10]
  • A.   Zamora Real adına oynarken üç kupa kazanmıştır. Ayrıca adına Zamora Ödülü verilmektedir.
  • B.   Di Stéfano, 1957 yılında layık görüldüğü Ballon d'Or'u kazanan ilk Real Madrid futbolcusudur.
  • C.   Puskás bir maçta attığı 6 gol ile kulüp tarihinin bir maçta en çok gol atan oyuncusudur.
  • D.   Santillana kulüp adına 643 kez forma giymiştir.
  • E.   Sánchez La Liga'da attığı 38 gol ile ligde bir sezonda en fazla gol atan futbolcudur.
  • F.   Raúl 741 kez giydiği Real forması ile kulübün en çok maça çıkan futbolcusudur. Ayrıca kulüp adına attığı toplam 323 gol ile kulüp tarihinin gol kralıdır.
  • G.   Casillas uluslararası resmî turnuvalarda 111 kez giydiği Real forması ile bu alanda kulüp rekortmenidir. (18 Ağustos 2010 itibariyle.)
  • H.   Figo 2001 yılında layık görüldüğü FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ödülünü kazanan ilk Real Madrid futbolcudur.
  • I.   Ronaldo 14. saniyede attığı gol ile Real tarihinin en erken golü atmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Luís Miguel González. "Pre-history and first official title (1900-1910)". Real Madrid CF. http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1202730681095/noticia/Noticia/Real_Madrid_turns_106_(I).htm. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 
  2. ^ Luís Miguel González (28 Şubat 2007). "A spectacular leap towards the future (1921-1930)". http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1202730681768/noticia/Noticia/Real_Madrid_turns_106_(III).htm. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Classic club - Athletic Bilbao". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31071/index.html. Erişim tarihi: 13 September 2009. 
  4. ^ "Football Europe: Real Madrid CF". UEFA. http://en.archive.uefa.com/footballeurope/club=50051/domestic.html. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2008. 
  5. ^ "Classic club: Real Madrid". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=366/index.html. Erişim tarihi: 11 Eylül 2009. 
  6. ^ "Santillana". Real Madrid. http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/en/1193041516860/1202818058733/jugador/JugadorLegendario/Santillana.htm. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  7. ^ Smyth, Rob (12 Mayıs 2009). "The Forgotten Story Of ... Real Madrid's 107-goal season". The Guardian. http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/may/12/real-madrid-1989-90-107-goals. Erişim tarihi: 12 Eylül 2009. 
  8. ^ Moore, Rob, Stokkermans, Karel. "European Footballer of the Year ("Ballon d'Or")". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation erişimtarihi=26 Mayıs 2010. http://www.rsssf.com/miscellaneous/europa-poy.html. 
  9. ^ "FIFA World Player". FIFA. http://www.fifa.com/classicfootball/awards/playeroftheyear/winnermen.html. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2010. 
  10. ^ Bravo, Luis Javier. "Spain – List of Topscorers ("Pichichi")". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). http://www.rsssf.com/tabless/spantops.html. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 

Genel;