Portal:Hristiyanlık/Kutsal şehirler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anadolu'daki kutsal bölge ve yerler;

  • İznik, Hristiyanlık tarihine yön veren iki önemli konsül M.S. 325 ve 381 tarihlerinde İznik'te toplanmıştır.
  • Thyateira Yani Manisa Akhisar, Thyateira adı Hristiyanlık döneminde Akhisar'a verilen “Kutsal Kilise” anlamına gelen isimdir. İncil'de “7 Kutsal Kilise”nin en önemlilerinden birinin Akhisar'da olduğu yer almaktadır. Bunun için Akhisar Hristiyanlara göre bir hac merkezidir. “Thyateira” adı İncil'de iki yerde geçmektedir.
  • Antakya, Hatay, Hristiyanlığın en önemli merkezlerindendir. Hristiyanlık, bu ismi ilk defa burada almıştır. Havarilerin tüm tanıtım seyahatlerinin rotaları burada hazırlanmıştır. Petrus'un Antakya'ya geldiğinde ilk konuşmasını yaptığı Aziz Petrus Kilisesi ve Manastırı kentten 2 km uzaklıkta Reyhanlı yolu üzerindedir.
  • Tarsus, Mersin, St. Paulus'un doğum yeri olması nedeniyle Tarsus, Hristiyanlık'ın önemli kentlerinden biridir. St. Paulus'un öğrencilerinden olan Aya Thekla'nın ıkenion (Konya) ve Pisidya Antiokheiası'nda (Yalvaç) sürdürdüğü Hristiyanlığı yayma çabaları, yörenin diğer önemli dinsel merkezi olan Silifke'de sona ermiştir
  • Efes, İzmir, Dünyanın ilk yedi kilisesinin ilki olan ve Hristiyanlığın yayılışının odak noktası olarak görülen Efes, Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği ve öldüğü yer olarak kabul edilmektedir. Nitekim ısa'nın 12 havarisinden biri olan St. Jean, İsa'nın ölümünden sonra Meryem'i de yanına alarak Batı Anadolu'ya gelmiş (M.S. 42-4 ve dönemin en büyük kentlerinden olan Efes'e yerleşmiştir.
  • İstanbul, Dünyanın dört büyük Ortodoks merkezlerinden biri olan İstanbul'da V. Konsül toplantısı yapılmıştır. Ayrıca tüm devirlerin en görkemli yapıtı olan Ayasofya da bu kentte bulunmaktadır.
  • Kapadokya, Erken Hristiyanların kayaları oyarak yaşadıkları yeraltı kentlerinin, kilise ve manastırlarının bulunduğu Kapadokya bölgesi
  • Demre, M.S. 4. yüzyılda yaşayan ve hümanist fikirleriyle tanınan ünlü Noel Baba'nın (St. Nicholas) yaşadığı ve piskopos olduğu yerdir.