Neil Arnott

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Neil Arnott
Neil Arnott
Doğum15 Mayıs 1788(1788-05-15)
Arbroath, İskoçya
Ölüm2 Mart 1874 (85 yaşında)
Londra, İngiltere
EğitimAberdeen Üniversitesi
MeslekFizikçi
ÖdüllerRumford Madalyası (1854)
John Partridge tarafından çizilen Neil Arnott tablosu

Dr Neil Arnott FRS LLD (15 Mayıs 1788) - 2 Mart 1874) İskoç doktor ve mucittir. Su yatağının ilk biçimlerinden biri olan Arnott su yatağının mucididir. Dumansız ateş ızgarasının yanı sıra havalandırma ve ısıtmadaki diğer iyileştirmeler için 1852'de Rumford Madalyası ile ödüllendirilmiştir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexander Arnott ve eşi Borreray'li Ann MacLean'ın oğlu olarak Arbroath'ta[2] doğdu. Usta fırıncılar soyundan geliyordu.[3]

Neil Arnott, Aberdeen Üniversitesi'ndeki (AM, 1805; MD 1814) Marischal Koleji'nin seçkin bir mezunuydu ve daha sonra Londra'da Sir Everard Home'un (1756-1832) yanında çalıştı ve kendisi aracılığıyla, henüz on sekiz yaşındayken tam cerrah atanmasını sağladı. bir Doğu Hintliye. East India Company'nin (1807-1809 ve 1810-1811) hizmetinde cerrah olarak hareket ederek Çin'e iki sefer yaptıktan sonra, 1811-1854 yılları arasında çalıştığı Londra'ya yerleşti ve kısa sürede yüksek bir itibar kazandı. Elements of physics (1827) adıyla yayınlanan Philomathic Institution'da dersler verdi. 1836'da Londra Üniversitesi'nin kurucularından biriydi. Birkaç yıl içinde Fransız ve İspanyol büyükelçiliklerinde doktor oldu ve 1837'de Kraliçe'nin olağanüstü doktoru oldu. 1838'de Royal Society (FRS) üyeliğine seçildi.

Tamamen klasik eğitimin aksine, bilimsel eğitimin güçlü bir savunucusuydu; ve doğal felsefeye olan ilgisini, deneysel ve pratik biçimde çalışmasını teşvik etmek için İskoçya'daki dört üniversitenin her birine ve Londra Üniversitesi'ne 2.000 pound hediye ederek gösterdi.[4]

Neil Arnott FRS'nin mezarı, Dean Mezarlığı, Edinburgh

1874'te Londra'da öldü ama annesiyle birlikte Edinburgh'daki Dean Mezarlığı'na gömüldü. Basit dikilitaş, büyük Beattie dikilitaşının batısında, orijinal mezarlığın kuzeybatı kesiminde yer almaktadır.

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiziğin Unsurları, 1829

Fizik bilimi veya uygulamaları üzerine birkaç çalışmanın yazarıydı, en önemlisi yaşamı boyunca altı baskıdan geçen Elements of Physics (1827) idi. 1838'de ısıtma ve havalandırma üzerine ve 1855'te dumansız şömine üzerine bir inceleme yayınladı.[4]

Sağlık ve hastalık nedenlerine bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnott, doğal bir sağlık bakışının ve bunun çeşitli hastalıkların nedenleri üzerinde etkisinin güçlü bir savunucusuydu. Arnott, "Edinburgh ve Glasgow'u Hüküm Eden Ateş Üzerine" adlı makalesinde, "Sağlıkla ilgili tüm araştırmalara dikkate değer bir basitlik katıyor; insan yapısı devam edecek şekilde şekillendiği sürece sağlığının kesintisiz olarak devam edebilmesi için elde etmesi gereken yalnızca dört ve kaçınması gereken iki şey vardır; başka bir deyişle, yalnızca gerekli olanların bazı eksiklikleri veya yanlış kullanımları ile mümkündür. veya zararlı ajansların doğrudan aracılığı ile sağlığı bozulabilir veya ömrü kısalabilir.[5]" yazmıştır. Arnott, sağlıklı olmak için elde edilmesi gereken dört öğenin uygun hava, sıcaklık, beslenme ve zihin ve beden egzersizi olduğuna ve bir kişinin bu dört öğeye de erişimi varsa, şiddet ve zehirlerden kaçınırken (Arnott'un hastalığa neden olduğuna ve bu nedenle kaçınılması gerektiğine inandığı maddeler), bireyin hayatı boyunca sağlık söz konusu olduğunda hiçbir sorunu olmayacağı ve vücut kişinin yaşamasına izin verdiği sürece yaşayabileceği ve kendini dört temel öğeyle çevreleyerek, insan bedensel yapısının yavaş yavaş "hastalık sayılmayan, sağlık ve uzun yaşamla uyumlu mizaç ve çeşitler denen benzer koşullar" tarafından değiştirileceğine inanıyordu. Arnott, aynı zamanda, Sanitary Inquiry- İskoçya adlı makalesinde Yoksul Yasası Komiserlerine sunulan raporun bulgularına atıfta bulundu ve bu raporun içeriğini gerçekler olarak kabul ederek, sıtmanın hayvansal ve bitkisel maddelerin çürüme veya çürüme sırasında salınan ekshalasyondan kaynaklandığı iddiasını not etti.

İcatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Arnott, gençliğinden itibaren yoğun bir doğa felsefesi sevgisine sahipti ve buna, mesleğinde kendisini geliştiren bir de yaratıcığı eklemiştir. Bu, 19. yüzyılda hastalardaki yatak yaralarını önlemek için tasarlanan Arnott su yatağını tasarlamasına yardımcı oldu. Yatak, üzerine daha hafif nevresimlerin yerleştirildiği, kauçuk emdirilmiş kanvas kaplı bir su banyosundan oluşuyordu. Ancak Arnott tasarımının patentini almadı ve patent olmadan herkes bu tasarımda bir yatak yapabildi. Tasarım daha sonra deniz tutmasını önlemek amacıyla su dolu bir sandalyeye dönüştürüldü. Diğer icatları arasında Arnott ventilatorü ve Arnott ocağı bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Rumford Medal". royalsociety.org (İngilizce). 30 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  2. ^ Grave of Neil Arnott, Dean Cemetery
  3. ^ Eminent Arbroathians, J M McBain 1897
  4. ^ a b Chisholm 1911.
  5. ^ Chadwick, Edwin (1 Ocak 1842). Report on the Sanitary Condition of the Labouring Population Og Great: Britain : Supplementary Report on the Results of Special Inquiry Into the Practice of Interment in Towns (İngilizce). H.M. Stationery Office. 
Genel