Milyarder (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Milyarder
"Milyarder" filminin bir sinema salonu afişi.
YönetmenKartal Tibet
YapımcıNahit Ataman
SenaristÜmit Ünal
OyuncularŞener Şen
Münir Özkul
Tuluğ Çizgen
Müge Akyamaç
Uğur Yücel
Ergun Köknar
MüzikAtilla Özdemiroğlu
Görüntü yönetmeniErtunç Şenkay
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1986
Çıkış tarih(ler)i1986
Süre81 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Milyarder, 1986 Türkiye yapımı Kartal Tibet'in yönettiği komedi dram filmidir. Film Türkiye'nin küçük ilçerinden biri olan Mesudiye'deki tren istasyonunun amiri Mesut'un Millî Piyango'dan büyük ikramiye kazanması ile birlikte çevresinde gelişen olayları anlatmaktadır. Filmde Türk sinemasının bilinen kişilerinden Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tuluğ Çizgen, Müge Akyamaç, Uğur Yücel ve Ergun Köknar gibi isimler vardır. Film, Sapanca tren istasyonunda çekilmiştir.

Filmin çekim aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'li yıllarda milli piyango'dan yüksek ikramiye kazanan kişilerin kendilerini gizleme yöntemlerini ilham alan film için ilk girişimler 1985 Şubat'ta başladı. Adapazarı, Körfez, ve Sapanca İstanbul'a yakın olmaları sebebiyle aday bölgelerden biriydi. Gerek çevresinin uygunluğu gerekse Sapanca belediyesinin film için yakın temaslardan bulunması sonrası Sapanca seçildi.

Sapanca belediyesinin film ekibi ve oyuncular için özel bir tesis tahsis etmesinden kısa süre sonra 1985 Mayıs'ında filmin çekimlerine start verildi. Filmin çekimlerine çoğunlukla öğleden sonra başlanıyor bazı bölümler gecenin geç saatlerine kadar sürüyordu. Oyuncuların bir kısmı İstanbul'a bir kısmı da Adapazarı'na evlerine veya yakınlarının yanına trenle gittikleri için birçok bölüm gecikmeli çekilmiştir.

Sapanca tren istasyonu lojmanı film nedeniyle yaklaşık 20 gün film ekibine tahsis edilirken istasyonda çalışan gerçek istasyon şefi yıllık izne ayrılmış yerine lojmanda kalmayan bir memur görevlendirilmiştir. Filmde gerçek istasyon şefine ait eşyalar kullanılmış, mümkün olduğunca doğal yapıya bağlı kalınmıştır.

Filmin rüya sahneleri (Mesut karakterinin rüyasında trende bileti almak isteyenler tarafından saldırıya uğraması) Adapazarı-Sapanca arasında çekilmiş, bu sahnelerde tek vagonlu boş trenler kullanılmıştır.

Filmde bazı oyuncular film ekibine tahsis edilen tesiste kalmıyorlar, akşam saatlerinde trenle İstanbul'a dönüyorlar. Bir sonraki günde öğleye doğru yine trenle Sapanca'ya geliyorlardı. Özellikle yaşanan geç kalmalar nedeniyle yönetmen Kartal Tibet birçok oyuncuyu bu konuda uyarmıştır. Film için toplam 2 defa bir haftalık dinlenme süresi planlanmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]