Katma Değer Şaban

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Katma Değer Şaban
YönetmenKartal Tibet
YapımcıMemduh Ün
SenaristOsman Seden
OyuncularKemal Sunal
Reha Yurdakul
Dinçer Çekmez
Sevda Aktolga
Eray Özbal
Filiz Ersürer
Seyfettin Karadayı
Müzikİzzet Öz
Görüntü yönetmeniOrhan Oğuz
Kurguİsmail Kalkan
StüdyoUğur Film
CinsiSinema filmi
TürüDram, Komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1985
Süre99 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Katma Değer Şaban, 1985 Türkiye yapımı Kartal Tibet'in yönettiği polisiye-güldürü sinema filmidir. İlk gösterimi 1985 yılının Nisan ayında yapılmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şaban küçükken annesi ölünce babası tarafından Almanya'ya dayılarının yanına gönderilmiştir, babası ile tam 20 yıldır yüz yüze görüşmemiştir. Şaban (Kemal Sunal) özel eğitim almış gizli polistir, sadece polis biriminden bağlantısı olan birkaç üst rütbeli kişi kimliğini bilir ve asla gerçek işini ailesi dahil hiç kimseye söylemez. Aldığı eğitimler yüzünden birçok spor dalında birinciliği vardır, bunları kullanarak babasına yıllarca mektup ve fotoğraflar ile kendisini sporcu olarak tanıtmıştır. Babası çalıştığı yerdeki dolandırıcılık olayında suçlu bulunup, kefaletle dışarı çıkar. Tek başına suçluları bulup olayı çözemeyeceğini düşünür ve Almanya'dan yardımcı olması için oğlu Şaban'ı İstanbul'a çağırır. Babası Türk kültürü ile büyümüş bir genç beklerken, Şaban Avrupa kültürü almış, punkçı çılgın bir tarz ile Türkiye'ye gelir, kendisini herkese şarkıcı olarak tanıtır. Babası Şaban'ın punkçı, rockçı çılgın birisi olarak kendisine yardım edemeyeceğini düşünür ve olaylar gelişir. Filmde entelektüelliğe karşı olanlara, KDV vergi sistemine, devlete gönderme yapılmıştır. Türkiye'de KDV vergi yasası çıktıktan hemen sonra bu film yapılmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurgu İsmail Kalkan (Kurgu)
Yönetmen Ekibi Zafer Par (Teknik Yönetmen), Seçkin Yasar (Yönetmen Yardımcısı)
Kamera Ekibi Cem Esertepe (Kamera Asistanı), Mike Rafaelyan (Set Fotoğrafları)
Post-Prodüksiyon Ali Berkant (Negatif Kurgu), Selahattin Kılıççeken (Laboratuvar Şefi), Şems Tokgöz (Laboratuvar), Armağan Köksal (Laboratuvar), Selahattin Hoşses (Renk Düzenleme), A. Tümay Rızai (Renk Düzenleme)
Işık Ekibi Selahattin İlhan (Işık Şefi), Metin Erdoğdu (Işık Ekibi), Bayram İlvur (Işık Ekibi)
Ses Ekibi Erkan Esenboğa (Ses Kayıt), Cevat Sezer (Senkron)
İdari İşler Şerif Ablak (Prodüksiyon Amiri), Erdoğan Üçkaya (Prodüksiyon Asistanı), Taci Erşan (Set Ekibi), Mustafa Doğan 2 (Set Ekibi), İbrahim Önen (Set Ekibi)
Seslendirme Saadettin Erbil (Seslendirme Yönetmeni)

Firmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]