Kaptan Tsubasa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaptan Tsubasa
Manganın birinci cildi
キャプテン翼
(Kyaputen Tsubasa)
TürSpor, yaşam dilimi
Manga
YazarYōichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı37
Anime televizyon dizisi
Captain Tsubasa
YönetmenIsamu Imakake
StüdyoGroup TAC, Toei Animation
KanalJaponya Animax, TV Tokyo
Türkiye Kanal D, D Çocuk, Yumurcak TV, Star Tv
Avusturya Cartoon Network (EMEA)
Güney Kore Spacetoon
İspanya La 2
Yayın tarihi 10 Ekim 1983 27 Mart 1986
Bölüm sayısı128
Anime filmi
Captain Tsubasa: Europe Daikessen (movie 1)
Yönetmenİsamu İmakake
StüdyoGroup TAC
Yayın tarihi13 Temmuz 1985
Anime filmi
Captain Tsubasa: Ayauşi! Zen Nippon Jr. (movie 2)
Yönetmenİsamu İmakake
StüdyoGroup TAC
Yayın tarihi21 Aralık 1985
Anime filmi
Captain Tsubasa: Asu ni Mukatte Haşire! (movie 3)
Yönetmenİsamu İmakake
StüdyoGroup TAC
Yayın tarihi15 Mart 1986
Anime filmi
Captain Tsubasa: Sekai Daikessen!~ Jr. World Cup (movie 4)
Yönetmenİsamu İmakake
StüdyoGroup TAC
Yayın tarihi12 Temmuz 1986
Manga
Captain Tsubasa: World Youth Saga
YazarYoichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı18
Anime televizyon dizisi
Captain Tsubasa J
StüdyoNippon Animation, Stüdyo Gallop
KanalJaponya Animax, TV Tokyo
Yayın tarihi 21 Ekim 1994 22 Aralık 1995
Bölüm sayısı47
Orijinal video animasyonu
Captain Tsubasa: Holland Youth
Yönetmenİsamu İmakake
StüdyoGroup TAC
Yayın tarihi1994
Bölüm sayısı1 (46 dak.)
Manga
Captain Tsubasa: Road to 2002
YazarYoichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı15
Anime televizyon dizisi
Captain Tsubasa: Road to Dream (Captain Tsubasa ~ Road to 2002)
YönetmenGisaburō Sugii
StüdyoGroup TAC, Madhouse Stüdyoları
KanalJaponya Animax, TV Tokyo
Türkiye Kanal D, D Çocuk Yumurcak TV, Star TV
Yayın tarihi 7 Ekim 2001 6 Ekim 2002
Bölüm sayısı52
Manga
Captain Tsubasa: Golden 23
YazarYoichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı8+
Manga
Captain Tsubasa: Kaigai Gekito Hen in Calcio
YazarYoichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı8
Manga
Captain Tsubasa: Rising Sun
YazarYoichi Takahashi
YayımcıJaponya Şueişa
Cilt sayısı9
Anime
Captain Tsubasa (2018)
YönetmenToshiyuki Kato
StüdyoDavid Production
Yayın tarihi 2 Nisan 2018 1 Nisan 2019

Kaptan Tsubasa (キャプテン翼, Kyaputen Tsubasa), 1981'de Yoichi Takahashi tarafından yaratılmış bir manga serisidir. Manga popülerlik kazanınca aynı isimle anime olarak da uyarlanmıştır. Öykü Japon genç takımının yıldız oyuncusu Tsubasa Oozora'nın yaşadıklarını anlatmaktadır. Türkiye'de "Küçük Golcü" olarak da yayınlanmıştır.

Manga olarak çıkan serileri; Captain Tsubasa, Captain Tsubasa: "World Youth" Saga, 2001-2004 arasında Captain Tsubasa: Road to 2002 ve 2005'ten 2008'e kadar Captain Tsubasa: Golden 23 olarak yayınlandı. Şimdi ise Captain Tsubasa: Kaigai Gekito Hen in Calcio olarak yayınlanmaktadır. Captain Tsubasa: Golden 23 bitmiştir. 12 Aralık 2017'de Captain Tsubasa 2018 adı altında orijinal seri için bir reboot fragmanı yayınlanmıştır. Reboot'un ilk bölümü 2 Nisan 2018'de Japonya kanallarında gösterime başlamıştır. Her hafta yeni bir bölüm olmak üzere 1 sezondan oluşan toplamda 52 bölüm yayınlanmıştır. Bundan başka sezondan bağımsız özel bir bölüm de bulunmaktadır.Ekim 2023-te serinin 2-ci sezonu olan Captain Tsubasa 2: Junior Young Arc başlamıştır.Serinin henüz 8 bölümü yayınlanmıştır ve seri hala devam ediyor.

Daha sonra anime, 1983-1986 arasında Captain Tsubasa ismiyle yayınlandı. 1985-1986 arasında dört tane filmi de serinin devamı Shin Captain Tsubasa adını aldı. Sonradan Captain Tsubasa J, daha sonra Captain Tsubasa: Holland Youth ve arasında Captain Tsubasa: Road to Dream isimleriyle yayınlandı.

Orijinal manga serisi 43 yıllık yayın macerasının ardından Nisan 2024 tarihinde final sayısı ile okurlara veda edeceğini duyurmuştur.[1]

Ana Karakterler Japonca[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya usulü soyisim isim şeklindedir.

(大空 翼) Ozora Tsubasa

(若林 源三) Wakabayashi Genzo

(岬 太郎) Misaki Taro

(若島津 健) Wakashimazu Ken

(三杉 淳) Misugi Jun

(松山 光) Hikaru Matsuyama

(日向 小次郎) Kojiro Hyuga

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler Türkçe seride isim soyisim olarak yazılmıştır. Örneğin Kojiro ismidir, Hyuga soyismidir. Japon kültüründe tuhaf şekilde soyisimle hitap edildiği için, samimi arkadaşlar ismiyle hitap ettiği için animelerde isim soyisimler karışabiliyor.

1-Jun Misugi (En iyi birinci oyuncu ama kalp rahatsızlığından dolayı sadece 20dk oynayabilir.)

2-Tsubasa Ozora (En iyi üçüncü oyuncu ama fedakar, düşünceli oynadığı için daha çok kazanır.)

3-Kojiro Hyuga (En iyi ikinci oyuncu ama bencil, egoist oynadığı için Tsubasa ya karşı bazen kazanır. 11.bölümde ortaya çıkar)

4-Genzo Wakabayashi (Japonya nın yaş olarak en iyi kalecisinden biri. Hızlı şutlarda, artistik hareketler ile kalede golleri engeller.)

5-Ken Wakashimazu (Japonya nın yaş olarak en iyi kalecisinden biri, Karate eğitimi almıştır, hızlı şutlarda, kalede karate yaparak golleri engeller.)

6-Taro Misaki (Tsubasa nın takım arkadaşıdır, Takımda Tsubadan sonraki en iyi 2. oyuncudur.)

KONUSU

Tsubasa, doğumundan beri topla haşır neşir bir çocuktur. Tek hayali dünyadaki en iyi futbol oyuncusu olmaktır. Bazı sorunları nedeniyle Tsubasa'nın babasını tanıyan Brezilya millî takımının en iyi 10 numaralı orta saha oyuncularından Roberto Hongo, gözündeki rahatsızlık nedeniyle futboldan emekli olur ve Tsubasa'nın çalıştırıcısı olur. Tsubasa'nın artık hayali çizgfilmin konusuna göre futbolda en iyi ülke olan Brezilya'ya gitmektir. Tsubasa, çok iyi oyuncular Genzo, Misaki, Kojiro, Jun Misugi, Ken, ile karşılaştıkça olaylar gelişir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan Tsubasa[değiştir | kaynağı değiştir]

Tsubasa Ozora, FIFA Dünya Kupası'nı Japonya adına kazanmak isteyen ve futbolu çok seven bir ortaokul öğrencisidir. Babası dünyayı dolaşan bir kaptan olduğu için annesiyle yaşar. Aile, Nankatsu'ya taşınır. Nankatsu şehrindeki yerel okul olan Nankatsu İlkokulu ve özel okul olan Şuutetsu arasından bir seçim yapması gereken Tsubasa, Şuutetsu ilkokulundaki yetenekli kaleci Genzo Wakabayashi'ye rakip olmak için Nankatsu okuluna kaydolmaya karar verir. Burada Tsubasa futbol sevdalısı Ryou Ishizaki ve Nankatsu'ya destek veren, futbolu seven bir kız olan Sanae ile tanışır. Tsubasa'nın babasının arkadaşı Brezilyalı futbolcu Roberto Hongo, Tsubasa'yı futbol konusunda geliştirmeye başlar. Yakın zamanda o da Nankatsu ilkokulu takımının koçu olur ve takımı eğitirken, Tsubasa'ya özel vuruş teknikleri öğretir. Bu sırada babasının işi yüzünden hep dolaşmak zorunda kalan Taro Misaki, takıma katılır ve Tsubasa'nın en iyi arkadaşı olur. Tsubasa ve Misaki "Altın İkili" olarak bilinirler ve Nankatsu bölge takımına ulusal turnuvada şampiyonluğu kazandırırlar. Bu sırada Kojiro Hyuga, Ken Wakashimazu, Jun Misugi, Hikaru Matsuyama, Shun Nitta gibi önemli yeteneklerle tanışır ve onlarla karşı karşıya oynarlar. Nankatsu takımı Taro Misaki ve Genzo Wakabayashi'nin ayrılmasına rağmen Tsubasa'nın önderliğinde 3 yıl daha üst üste ulusal şampiyon olur. Ardından Japonya'nın en iyi oyuncularından bir Japonya genç takımı kurulur ve bu takım 16 yaş altındaki oyuncular için dünya şampiyonluğunu kazanırlar. Hikâyenin sonunda Tsubasa mezun olur ve futbol hayatını Brezilya'da devam ettirme kararı alır.

Kaptan Tsubasa Dünya Gençlik Şampiyonası[değiştir | kaynağı değiştir]

Tsubasa, antrenörü Roberto ile São Paulo (Road to 2002 animesinde FC Brancos) takımında oynamaya başlar ve finalde Flamengo (Road to 2002 animesinde FC Domingos) takımını 4-3 yenerek Brezilya şampiyonu olur. Bu dönemde Tsubasa, takımının en önemli oyun kurucularından biri olan Debey ve Flamengo oyun kurucusu Carlos Santana gibi yeteneklerle tanışır.

Bir yandan da Tsubasa'nın Japonya'daki eski rakiplerinden biri olan Shingo Aoi, İtalya'da top koşturmak için Japonya'dan ayrılır. İtalya'ya gidince, onu bir İtalyan takımına seçtireceğini söyleyen bir adam tarafından dolandırılır ve beş parasız kalır. Shingo para kazanmak için ayakkabı boyacılığı yapar, bazen de top cambazlığı yaparak fazladan para kazanır. Hikâyenin devamında Inter Milan'ın koçları tarafından keşfedilir ve ofansif orta saha olarak takıma çağrılır.

Japonya Genç Takımı, AFC Asya Genç Kupası'nın 1. turuna yeni çalıştırıcıları Gamo'nun 2. tura kadar takımdan uzaklaştırdığı Misaki, Hyuga, Nitta, Jito, Soda ve Tachibana kardeşlerden eksik bir şekilde katılır. Ama Tsubasa, Wakabayashi ve Shingo'nun takıma girmesiyle 1. turu atlarlar ve takımdan uzaklaştırılan oyuncuların yeniden takıma alınmasıyla kupayı kazanarak FIFA Dünya Gençler Şampiyonasına katılmaya hak kazanırlar.

Japonya Genç Takımı oynadığı maçlarda Meksika, Uruguay, İtalya, İsveç, Hollanda gibi takımları yendikten sonra finalde Brezilya'yla karşılaşır. Brezilya'da Natureza'nın, Wakabayashi'ye ceza sahası dışında gol atan üçüncü futbolcu olmasına karşın Tsubasa'nın hat-trick'i ve "Altın Gol"ü sayesinde kupayı Japonya kazanır. Kupadan sonra Tsubasa, uzun süreli aşkı olan Sanae'ye evlenme teklifi eder. Bu başarıdan sonra yeni eşi Sanae ile La Liga'da FC Barcelona (Road to 2002 animesinde FC Catalunya) takımında oynamak için Brezilya'dan ayrılır.

Kaptan Tsubasa 2002 Yolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tsubasa'nın FC Barcelona'ya transferi sırasında Kojiro Hyuga da Juventus (Road to 2002 animesinde FC Piemonte) takımına transfer edilir. Tsubasa antrenmanlarda iyi oynasa da koç Van Saal (Road to 2002 animesinde Edward) tarafından Rivaul ile beraber oynayamaz denerek B takımına gönderilir.

Hyuga ilk maçında iyi oynayamaz ve oyundan çıkarılır. Onun yerine oyuna giren David Tresaga galibiyet golünü atar. Almanya'da ise Hamburg (Road to 2002 animesinde Grunwald) takımında oynayan Wakabayashi ilk maçında Karl Heinz Schneider'ın yıldızlaştığı Bayern Münih (Road to 2002 animesinde Routburg) karşısında iyi kurtarışlarına rağmen 2 hata yaparak takımının 2-1 yenilmesine neden olur. Tsubasa ise Rivaul önderliğinde Barcelona'nın, arkadaşı Carlos Santana'nın yeni takımı Valencia (Road to 2002 animesinde San Jose) karşısında 2-2 beraber kaldığı maça ikinci yarı dahil olur. Ve muhteşem bir gole imza atar.

İtalya'da Hyuga Reggina'ya, Shingo Aoi de Albese takımlarına satılır. Tsubasa ise B takımında 3 maçta 12 gol, 11 asist yapar. Rivaul'un sakatlanması nedeniyle ve takımının dört maçta sadece bir puan kazanması yüzünden Real Madrid maçı kadrosuna çağrılır. Tsubasa'nın eski rakibi Brezilyalı Natureza'yı alan Read Madrid, Rivaul'un da sonradan girdiği maçta Tsubasa'nın 3 gol ve 3 asistine engel olamaz ve maçı Barcelona 6-5 kazanır.

(Kaptan Tsubasa (Road to 2002 - Go for 2006) adlı 5 bölümlük kısa bir seri de yayınlanmıştır. Burada Hyuga ve Aoi'nin İtalya'daki yeni takımlarıyla maçları gösterilmiştir. Hyuga kendini antrenmanlara verip, ilk maçında hat-trick yapmıştır.)

Kaptan Tsubasa Altın 23[değiştir | kaynağı değiştir]

Tsubasa, Barcelona ile oynamaya devam ederken, Kazami ve Furukawa adlı yetenekli iki futbol oyuncusu Japonya'nın 22 yaş altı millî takımına girer ve kadro Altın 23 olarak adlandırılır. Japonya 20 yaş altı millî takımı da AFC Gençler Şampiyonasını kazanır. Bu arada Tsubasa, Sanae'nin hamile olduğu haberini alır. Hoca eski U-20 hocası Minato Gamo ise Vasco da Gama'da oynayan Japon Soga'yı millî takıma çağırır ancak Soga kabul etmez.

Wakabayashi teknik direktör Zeeman ile anlaşamamalarından dolayı kadroya giremez ancak onu almak isteyen birçok takım vardır. Kaleci millî takıma da çağrılır. Minato Gamo ise her yerde oynayabilen Igawa'yı millî takıma girmesi için ikna etmeye çalışmaktadır. Tsubasa ise ligdeki başarısına devam etmektedir.

Japonya-Nijerya maçı heyecanlı geçer. Ochado ve Shingo Aoi'nin takım arkadaşı Bobang gibi iki şampiyon oyuncuya sahip Nijerya maça iyi başlar. Ancak Wakabayashi bir penaltı kurtarır. Daha sonra kurtardığı bir topu hemen oyunca sokup Wakashimazu'ya bir rövaşatayla gol attırır. Bobang ve Ochado'nun golleriyle durum 2-1 olsa da Misaki'nin son dakikadaki golüyle maç 2-2 biter. Bu sırada Minato Gamo, Gakuto Igawa'yı millî takıma katılmaya kabul ettirir.

Japonya U-22 millî takımı Tsubasa, Hyuga, Aoi ve Akai olmadan olimpiyatlara katılma adına Asya Elemelerini zor da olsa 1. tamamlar ve olimpiyatlara katılır.

Kaigai Gekito Hen in Calcio[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu aslında G-23 için yapılmıştır. Hyuga ve Aoi Serie C'ye düşmüştür. Bu mangada bu konu ele alınmıştır. Serie B'ye çıkmak için iki oyuncunun takımı da birbirlerine karşı olan son maçı kazanması gerekmektedir. Hyuga bu maçta 3 gol atar, takımı maçı kazanır. bir diğer rakibin puan kaybetmesiyle iki takım da Serie B'ye yükselir.

Kaptan Tsubasa 2018[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaptan Tsubasa, Nisan 2018'de Japonya'da TV Tokyo tarafından ve Haziran 2018'de Cartoon Network'te ve Nisan 2019'da Disney Channel'da yayınlanmış bir 2018 anime dizisidir. 1983 yılında çıkan "Kaptan Tsubasa" serisinin "remake" hali olarak da söyleyebiliriz. Bu dizide de Ishizaki, Wakabayashi, Misaki gibi futbolcularla tanışması; Nankatsu'ya katılmasını; Hyuga ile aralarındaki çekişmeyi ve ülke şampiyonluğunu kazanmalarını anlatılır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tsubasa Ozora: (d. 27 Temmuz) 10 numarayı giyen orta saha. Muhteşem bir yetenek olmasına karşın iyi kalpliliğiyle de herkesin sevgisini kazanıyor Kendine has şut teknikleri var. Roberto Hongo tarafından keşfedilmiştir ve Wakabayashi'nin yokluğunda karma takıma kaptanlık yapmıştır. Kendine özel şut teknikleri vardır. Nankatsu macerası Ryo İshizaki ile tanışmasından sonra başlamış ve şehre gelir gelmez ilk işi Shutetsu kalecisi Genzo Wakabayashi'ye meydan okumak olmuştur. Millî takıma kadar yükselir ve dünyaca meşhur bir futbolcu olmayı başarır. Röveşatalarıyla ve Drive şutu ile bilinir. Hikâyenin sonunda Barcelona'da kariyerini sürdürür.
  • Kojiro Hyuga: (d. 17 Ağustos) Meiwa FC'nin kaptanıdır Animenin kaslı çocuğudur. Küçük yaşlardan beri futbola ilgi duyar. Babası o çok küçükken ölmüştür. Yaşadığı sorunlar nedeniyle sert bir kişiliği vardır. Annesi okul masraflarını karşılayabilmek için çalışır ve Kojiro bundan hiç memnun değildir. Futbol bursu ile Toho'ya gider ve Toho takımının 10 numaralı kaptanı olur. Sert bir oyun tarzı vardır. Tsubasanın en büyük rakibi olup başlarda kazanmak için her yolu denemesi Tsubasayı ve diğer iyi futbolcuları sürekli sakatlaması nedeniyle seyirci tarafından Animenin kötü çocuğu olarak hafızalara kazındı Fakat Babasının ölmüş olması nedeniyle Kardeşlerine ve Annesine bakmak için Futbol oynaması ve kazanmak zorunda olması Hyuganın kötü biri olmadığını gösterdi Özel şutlarının adı Kaplan Şutu, Neo Kaplan Şutu ve Raiju Şutudur. Hikâyenin sonunda Juventus ve Reggiana'da oynamıştır. Anime boyunca Tsubasayı yenebilen tek kişidir
  • Genzo Wakabayashi: (d. 7 Aralık) 22 numarayı giyen kalecidir. Taktığı şapka ile dikkat çeken, çok az gol yiyen bir kalecidir. Hislerini kendisine saklar ve takım arkadaşlarına saygılıdır. Çocukluğundan beri en büyük isteği dünyadaki en iyi kaleci olmaktır. Önemli özelliklerinden biri de ceza sahası dışından gol yememesidir. Anime boyunca sadece 3 kişi ona ceza sahası dışından gol atabilmiştir. Mangada Natureza orta sahadan röveşata ile, filmde ise Schneider orta sahadan sadece Genzo için özel olarak geliştirdiği Mirage şutuyla gol atabilmiştir. Genzo Wakabayashi hikâyenin sonunda Bayern Münih takımında olan Karl Heinz Schneider'i yenmiştir.
  • Taro Misaki: (d. 5 Mayıs) 11 numarayı giyen orta saha. Tsubasa'nın en iyi arkadaşıdır. Tsubasa ile "Altın İkili"yi oluşturmuştur. Babasının gezici ressam olması nedeniyle Japonya'daki birçok yeri ve hikâyenin ileriki kısımlarında da Dünya çapında bazı yerleri gezmiştir. Bu yüzden birçok karakterle beraber oynamıştır. Güler yüzü ve yetenekleri ile dikkat çeker. World Youth serisinde kamyon çarpmıştır. Hikâyenin sonunda Fransa'da top koşturmaktadır.
  • Jun Misugi: (d. 23 Haziran) 14 numarayı giyen orta saha ve koç. Çok büyük bir yetenek olmasına karşın kalp.sorunu yüzünden kısa süreler oynayabilmiştir. Ancak daha sonra tamamen düzelmiştir. Taktik okumakta çok ustadır. Kendisine Futbolun Prensi denilmektedir.
  • Hikaru Matsuyama: Furano takımının kaptanıdır. Başına taktığı beyaz bandana ile dikkat çekmektedir. Japonya millî takımında ön liberodur. Eagle Shoot(Kartal şutu) adında bir özel şutu vardır.
  • Ryo İshizaki: (d. 23 Aralık) 4 numarayı giyen defans hikâyenin en başından beri Tsubasa'nın en yakın arkadaşlarındandır. Tekniği ve yeteneği Tsubasa'nınkinin yakınından bile geçmemesine rağmen azmi ve isteğiyle millî takımda yer almayı başarmıştır. Yüz Bloğu'yla yakından çekilen çok sert birkaç şutu durdurabilmiştir.
  • Makoto Soda: (d. 10 Temmuz) 7 numarayı giyen defans oyuncusu. Hakemden gizli olarak karşısındakini nasıl sakatlayacağını bilir. Hızlı bir oyuncudur ancak her an biriyle kavgaya tutuşabilir. Yıldız katili adlı bir lakabı da vardır. (Rakibin yıldız oyuncusunu sakatlamaya dair girişimleri olduğu için.) Kamisori Savaşcısı diye de anılır. Jilet Şutu adında bir özel şutu vardır.
*  Yoshiko Fujisawa: Furano Takımının Menajeri olan kızdır. Matsuyamanın hayranıdır. Hikâyenin sonunda Nankatsu-Furano maçında Furanonun yenilgisinden sonra Amerika'ya gider.                                                                                                                                                      
*  Hiroshi Jito: (d. 29 Nisan)5 numaralı defans. Çok iri bir defanstır ve bu nedenle blokta pas kesmede iyidir. Tsubasa'nın omzunu çıkarmıştır.
  • Sano:Jito ile birlikte "ikili oyun" ile bilinen bu karakter minyon yapılı sevimli bir çocuktur. Jito kaleye doğru şut çeker Sano araya girip kafa vuruşu yapıp kaleciyi yanıltır.
  • Takeshi Sawada:(d. 12 Temmuz)15 numarayı giyen kariyerine Meiwa’da başlamış bir orta saha, sağ kanat oyuncusudur. Kojiro Hyuga'ya çok büyük bir saygı ve sevgi duyar ayrıca Kojiro Hyuga’nın en yakın arkadaşıdır. Taktik ve pasda kendini çok iyi geliştirmiş bir oyuncudur. Meiwa’da 2 sene oynadıktan sonra Hyuga ile beraber Toho takımında yer almıştır. Nankatsu ile maçlarında takımda Hyuga ile birlikte çok iyi işler başarmıştır. Japonya genç takımı seçildiğinde Sawada takıma sağ kanat oyuncusu ve as oyuncu olarak seçilmiştir. Japonya-Almanya maçında, golün asistini Hyuga ile yapmışlardır. Diğer maçlarda da çok işe yaramıştır ve büyük beğeni almıştır.
  • Shun Nitta: (d. 22 Mart) 90 numarayı giyen forvet. Genç bir oyuncudur. Kısa zamanda hızlanmasıyla dikkat çekmektedir. 11 saniyenin altında 100 metreyi koşabilir. Otomo forması altındayken Nankatsu'yu yenme imkânı doğmuşken, o bu imkânı bir şut antrenmanına çevirerek harcamıştır. Bazen saldırganlaşsa da birçok oyuncu tarafından saygı duyulan bir oyuncudur. Daha sonradan Karate sanatı ile de ilgilenmiştir.
  • Ken Wakashimazu: (d. 29 Aralık) 17 numarayı giyen kaleci. Eski bir karateci olması nedeniyle kalecilikte bu yeteneklerini kullanır. Hyuga'nın yakın arkadaşıdır. Wakabayashi ile bir rekabet içindedir. Son seride forvette oynamışlığı vardır. Lakapları Karate Keeper ve Shugoshin'dir.
  • Mamoru İzawa: (d. 20 Aralık) 8 numarayı giyen orta saha. Genelde yedek oturmaktadır. Yükseğe zıplayabilmesi nedeniyle hava toplarında çok etkilidir. İzawa, Taki ve Kisugi ile birlikte Shutetsu Üçlüsünü oluşturur.
  • Teppei Kisugi: (d. 15 Mayıs) 19 numarayı giyen forvet. Genelde yedek oturmaktadır. Taki ve İzawa ile birlikte hızlı paslarıyla dikkat çeken bir üçlü oluşturmuşlardır. Shutetsu'nun önemli gol silahlarından birisiydi.
  • Hajime Taki: (d. 8 Ağustos) 13 numarayı giyen forvet. Genelde yedek oturmaktadır. Kisugi'nin iyi arkadaşı olan Taki hızlı top sürmesiyle dikkat çeker. Güzel ortaları vardır. Kanat ataklarında iyidir.
  • Shingo Takasugi: Japonya Millî Takımı'nda 6 numaralı savunma oyuncusudur. İri bir yapıya sahiptir. Kojiro Hyuga'yı faul yaparak durdurabilmiştir. Karma takıma Shutetsu'dan seçilmiştir. Kafa toplarında çok etkilidir.
  • Masao Tachibana: (d.28 Temmuz) Müthiş bir forvet oyuncusudur. Kardeşi Kazuo ile birlikte süper hareketleri vardır. Nankatsu'nun başına birçok kez bela olmuştur.
  • Kazuo Tachibana: (d.30 Kasım) Hem hızı, hem tekniği, hem de bitiriciliğiyle tanınır. Kardeşi Masao ile birlikte bitirici hareketleri vardır.
  • Shingo Aoi: Japonya millî takımına 2002 FIFA Dünya Kupasında Bay Katagiri tarafından alınmıştır. İtalyan Liginde İnter'de oynayan ve Tsubasa hayranı olan Shingo, bulunduğu konuma çok çalışarak gelmiş ve Hollanda karşısında son dakikalarda attığı beraberlik golü ile millî takımdaki ilk gölünü atmıştır. 20 numaralı formayı giyer.
  • Hanji Urabe:Karma takıma Nshigoqau futbol takımından seçilmiştir. Bir dönem Real Japan'da 7 numaralı formasıyla Japonya'ya karşı oynamasına rağmen daha sonra millî takıma çağrılan defans oyuncusudur. Otomo'nun kaptanıdır. Urabe, Kişida, Nakayama ve Mazao ile Otomo dörtlüsünü oluşturur.
  • Karl Heinz Schneider: (d. 4 Temmuz) 11 numarayı giyen forvet. Alman takımının kaptanıdır. Wakabayashi'nin en çok korktuğu forvettir. Oyuncu Tsubasa'ya hem yetenekleri yönünden hem de iyi kalpliliği yönünden benzer. Fire, Non-Fire ve Mirage Shoot'u, kalecilerin korkulu rüyasıdır. Wakabayashi'nin başına bela olmuştur. (Karl Heinz Rummenige'den esinlenilerek yapılmıştır.)
  • Hermann Kaltz: Alman millî takımının vazgeçilmez oyuncularındandır. Birebir markajın ustasıdır ve Captain Tsubasa serisinin ağır toplarındandır.
  • Carlos Santana: (d. 1 Mayıs) 11 numarayı giyen forvet. Brezilyalıdır. Tsubasa'ya birçok kez rakip olmuştur. Onu da Roberto çalıştırmıştır. Schineider'in "Mirage", Tsubasa'nın "Drive" şutunu çekebilir. Lakabı "Soccer Cyborg"'dur.
  • Kumi Sugimoto: Sanae'nin en iyi arkadaşıdır. Önce Tsubasa'ya âşık olmuş, daha sonra Sanae'nin Tsubasa'yı sevdiğini öğrenince ikisinin birlikte olmasına yardım etmiştir.
  • Roberto Hongo: Oynadığı bir maçta aldığı bir darbeyle oluşan gözündeki ağır retina hasarı nedeniyle emekli olan Japon asıllı Brezilyalı bir futbolcudur. Tsubasa'yı eğitmiş ve Nankatsu ilkokul takımını yönetmiştir. Hikâyenin ileriki kısımlarında Brezilya Genç takımının da antrenörlüğünü yapar.
  • Ramon Victorino: Uruguay millî takımının kaptanıdır. Serinin en hızlı karakterlerinden biridir. 100 metreyi 10 saniyenin altında 36 km/h ile koşabilir. Lakabı "Kara Panter"dir.
  • Salinas: Brezilya kalesini koruyan atletik kalecidir. Final maçına kadar tek bir gol bile yememiştir.
  • Juan Diaz: Arjantin takımının kaptanıdır. Tsubasa gibi Drive Shoot tekniğini kullanabilir. Sahanın içinde farklı akrobatik hareketler yapabilir. Aniden hızlanabilen çok yetenekli bir oyuncudur. Maradona'dan esinlenerek yapılmış bir karakterdir.
  • Ryoma Hino: World Youth Manga serisinde ortaya çıkmış bir karakterdir. Aslen Japon olup, Uruguay'da doğup büyüdüğü için Uruguay uyruğu da vardır. Ve zaten Hyuga ile olan rekabeti, onun Uruguay'ı millî takım olarak seçmesine neden olmuştur. Ramon Victorino'yla güzel bir ikili olup, Uruguay'ın gerçek gücünün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
  • Elle Sid Pierre: Fransa'nın kaptanıdır ve Misaki'yi iyi tanır. Fransa'da düzenlenen gençler şampiyonasında Tsubasa'ya yarı finalde rakip olacaktır. Çok hızlı ve etkili bir oyun anlayışı vardır ve sert şutları ile meşhurdur. Kendisine Sahaların Artisti ve Sahaların Sanatçısı denilmektedir.
  • Louis Napoleon: 20 numaralı Fransa'nın Pierre ile beraber çok iyi anlaşan oyuncusudur. Kendine özgü olan Cannon şutu çok etkili ve serttir. Kavgacı bir yapıya sahiptir her an herkesle kavga edebilir hocasıyla bile.
  • Zino Hernandez: İtalyanların sahip olduğu dünyanın en iyi kalecilerinden biridir. 16 yaş altı Dünya Şampiyonasında Hyuga sağ elini Kaplan vuruşuyla sakatlamıştır. Maçtan sonra Japonya takımıyla dalga geçtikleri için özür dilemiştir.
  • Sanae Nakazawa: Nankatsu'nun tribün amigosudur. Tsubasa'dan hoşlandığı için birçok kez eleştirilerin hedefi olmuştur. Çoğu maçta duygulanıp ağlar. Tsubasa'nın eski komşusu olan Yayoi ile aralarında kötü bir bağ vardır. Çizgi Romanda Tsubasa ile evlenir ve hamile olduğu anlaşılır. Hayate ve Daibu adında ikizleri olur. Animede ise sevgili oldukları gösterilmemiştir
  • Yayoi: Tsubasa'nın Nankatsu'ya taşınmadan evvelki komşusu ve kız arkadaşıdır. Jun Misugi'nin takım kaptanlığı yaptığı Musashi okulunun menajeri olan kızdır.
  • Yuzo Morisaki: Karma takım olan Nankatsu'da Genzo Wakabayashi'nin yedeğidir. Kojiro Hyuga, bir şampiyonada topu doğruca suratına göndermiştir ve onu toptan korkmaya teşvik etmiştir. Fakat Tsubasa ile çalışmış ve millî takıma kadar çıkmıştır. Millî takımda ise as kaleciler Ken Wakashimazu ve Genzo Wakabayashi'nin yedeğidir.
  • Kişida: Finalde Meiva maçını kazandıktan sonra takımdan çıkmıştır ve Otomo okuluna gidip Urabe, Nakayama ve Mazao ile Otomo dörtlüsünü oluşturmuştur.
  • Katsuji Hyuga: Kojiro Hyuga'nın babasıdır. Kojiro'yu profesyonel bir futbol olmaya teşvik etmiş ve işlerini dahi aksatarak onun için çabalamıştır. Ancak amansız bir hastalığa yakalanıp ölmüştür. Bunun üzerine Kojiro'nun annesi çalışmaya devam etmiştir. Borçlar yüzünden Hyuga ailesi yoksul bir aile konumuna gelmiştir ve Kojiro hem futbol oynayıp hem de annesi ve kardeşleri için çalışmaktadır.
  • Manabu Okawa: Nankatsu takımında oynamaktadır ve büyük gözlükleri ile dikkat çekmektedir. Yeteneği az olmasına rağmen çok azimlidir. Sıska bir futbolcu olduğu söylenir. İshızaki nin en yakın arkadaşıdır.
  • Bay Mikami: Genzo Wakabayashi'nin antrenörüdür. Siyah gözlüğü ile dikkat çeker. Genzo'ya hep destek olan bir kişidir. Ancak bir maçta Genzo ,Tsubasa'dan gol yiyince maçı bırakıp gitmek istemiştir ancak Mikami onu bu çocukça davranışından ötürü tokatlamıştır. Road To 2002 animesinde Japonya Genç Takımının koçluğunu yapmıştır.
  • Kenichi İwami: Nankatsu'nun 5 numarası orta saha oyuncusu Tsubasa Nankatsu'ya gelmeden önce İshizaki ile ellerinden geleni yapmaya çalışırlardı.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Seri, Japonya'da sporu sevdirdiği için Japonya Futbol Federasyonu tarafından desteklenmektedir.
  • Ünlü Japon futbolcular Hidetoşi Nakata ve Seigo Narazaki ile İtalyan futbolcu Inzaghi futbolu meslek olarak seçmelerinde serinin etkisi olduğunu söylemişlerdir.
  • Irak'taki Japon yardım arabası da animenin popülerliği dolayısıyla Iraklıların korkularını yenmeleri için Tsubasa resimleriyle donatılmıştır.
  • Shaolin Soccer adlı film de seriden esinlenmiştir.
  • Arjanti'nin Kaptanı Diego Maradona dan esinlenmiştir.
  • Karl Heinz Schneider " Karl-Heinz Rummenigge " den esinlenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Orijinal manga 43 yıllık yayın hayatının ardından Nisan 2024 tarihli". Kayıp Rıhtım. 6 Ocak 2024. 7 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]