Spriggan (manga)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Spriggan
スプリガン
(Supurigan)
TürAksiyon, bilimkurgu, gerilim[1]
Manga
YazarHiroshi Takashige
ÇizerRyōji Minagawa
YayımcıShogakukan
Diğer yayımcı
BaskıShōnen Sunday Comics Special
DergiWeekly Shōnen Sunday
(1989)
Shōnen Sunday Zōkan
(1992-1996)
DemografikShōnen
Yayın tarihi22 Şubat 19895 Şubat 1996
Cilt sayısı11
Anime filmi
YönetmenHirotsugu Kawasaki
Yapımcı
  • Kazuhiko Ikeguchi
  • Kazuya Hamana
  • Haruo Sai
  • Eiko Tanaka
  • Ayao Ueda
Senarist
  • Katsuhiro Otomo
  • Hirotsugu Kawasaki
  • Yasutaka Itou
MüzikKuniaki Haishima
StüdyoStudio 4°C
Lisans
Yayın tarihi5 Eylül 1998
Yayın süresi91 dakika
Oyun
Spriggan: Lunar Verse
GeliştiriciFrom Liquid Mirror Software
YayımcıFromSoftware
TürAksiyon, macera
PlatformPlayStation
Çıkış tarihi17 Haziran 1999
Orijinal net animasyonu
YönetmenHiroshi Kobayashi
SenaristHiroshi Seko
StüdyoDavid Production
LisansNetflix
Yayın tarihi18 Haziran 2022
Bölüm sayısı6

Spriggan (Japoncaスプリガン, romanizeSupurigan), Hiroshi Takashige tarafından yaratılan bir manga serisidir. Seri, Şubat 1989-1996 tarihleri arasında Shogakukan'ın başlangıçta Weekly Shōnen Sunday ve daha sonra Shōnen Sunday Zōkan dergisinde 11 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Seri, Soğuk Savaş'ın son yıllarında, yer dışı eserler (OOPArt) olarak adlandırılan gizemli ve bilinmeyen eserlerin dünyanın çeşitli yerlerinde keşfedildiği ve çeşitli güçler arasında bir organizasyon olan ARCAM Corporation'a karşı gizli bir savaşa yol açan bir yerde geçmektedir.

Studio 4°C tarafından hazırlanan bir anime filmi uyarlaması 5 Eylül 1998 tarihinde gösterime girdi. Spriggan: Lunar Verse adlı bir video oyunu 17 Haziran 1999 tarihinde PlayStation için piyasaya sürüldü. David Production tarafından hazırlanan bir ONA serisi ise 18 Haziran 2022 tarihinde yayınlandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllar önce, ileri teknolojileriyle tanınan eski bir uygarlık bir zamanlar Dünya'ya hükmediyordu, ancak sonunda yanlış kullanımları nedeniyle yok oldu. Bu nedenle, sonraki nesiller için eski İbranice yazılmış yıkılmaz mesaj levhaları şeklinde mesajlar bıraktılar ve yarattıklarına iyi bir kullanım bulamazlarsa yok edilmeleri gerektiğini bildirdiler.

Çeşitli paramiliterler, ulusal ordular ve silahlı özel kuvvetler, bu "gizemli eserleri" kendi çıkarları ve düşmanlarına karşı kullanmak için gizlice aramaya başladılar. ARCAM Şirketi ve askeri kolu ARCAM Özel Ordusu, Sprigganlar olarak bilinen seçkin gizli ajanları ile bu kuvvetlerin kendilerini yok etmelerini durdurabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ O'Mara, Sean (13 Eylül 2018). "Spriggan Jumpstarts Our Look Back at 1998, 98 Degrees". Otaku USA. 13 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]