Ingólfr Arnarson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ingolfr Arnarson
Ingolf tager Island i besiddelse, Johan Peter Raadsig (1850)
Doğum y. 849
Ölüm y. 910
Uyruk İskandinav Meslek İzlandaca
Ünü İzlanda'daki ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi
Çocuklar Şorsteinn Ingólfsson
Akrabalar Örn Björnólfsson (baba); Hjörleifr Hróðmarsson (kan kardeşi)
Einar Jónsson'un Reykjavík Arnarhóll'daki ünlü heykeli
Ingólfur'un İzlanda'da ilk kışını geçirdiği söylenen yer olan Ingólfshöfði'deki anıt

Ingólfr Arnarson, bazı kaynaklarda Bjǫrnólfsson denir,[a] (y. 849 - y. 910), eşi Hallveig Fróðadóttir [is] ve üvey erkek kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile birlikte genellikle İzlanda'nın ilk kalıcı İskandinav yerleşimcisi olarak kabul edilir. Geleneğe göre 874 yılında Reykjavík'e yerleştiler.[1][2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ingólfr Arnarson, Norveç'in batısındaki Sunnfjord'daki Rivedal vadisindendi. İzlanda Yerleşimler Kitabı'na göre, çiftliğini 874'te Reykjavík'te inşa etti ve Reykjavík'e ad verdi. Bununla birlikte, İzlanda'daki arkeolojik buluntular, yerleşimin biraz daha erken başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Orta Çağ kronikçisi Ari Þorgilsson, Ingólfr'un İzlanda'daki ilk İskandinav yerleşimcisi olduğunu söyledi, ancak İrlandalı rahiplerin ülkede İskandinavlardan önce olduğundan bahsetti. Yeni gelen İskandinav paganları arasında yaşamak istemedikleri için ayrıldıklarını yazdı.[3]

Yerleşimler Kitabı (yerleşimden iki ile üç yüzyıl sonra yazılmıştır), Ingólfr'un gelişiyle ilgili bir öykü içerir. Kitap, bir kan davasına bulaştıktan sonra Norveç'ten ayrıldığını iddia ediyor. Garðar Svavarsson, Hrafna-Flóki ve diğerlerinin Atlantik Okyanusu'nda bulduğu yeni bir ada olduğunu duymuştu. Kan kardeşi Hjörleifr Hróðmarsson ile İzlanda'ya yelken açtı. Kara göründüğünde, 'Öndvegissúlur'ları (taht yanına konan süslenmiş sütun çifti) denize attı ve tanrıların onları kıyıya çıkarmaya karar verdiği yere yerleşmeye söz verdi. Kölelerinden ikisi, sonunda Reykjavík'in yeri haline gelen küçük koydaki sütunları bulmadan önce üç yıl boyunca kıyıları aradı.[4]

Bu arada Hjörleifr, İrlandalı köleleri tarafından öldürülmüştü. Ingólfr onları Westman Adaları'nda yakaladı ve öldürdü. Adalar, isimlerini bu olaydan almıştır; batılılar (Eski İskandinav: vestmenn), İskandinavların İrlandalılar için kullandıkları bir addır. Ingólfr'un güneybatı İzlanda'nın büyük bir kesimine yerleştiği söyleniyordu, ancak yerleşiminden sonra onun hakkında başka hiçbir şey bilinmiyordu. Oğlu Þorsteinn Ingólfsson önemli bir reisti ve Kjalarnesþing [is] kurduğu söyleniyordu, İzlanda'daki ilk toplanma veya parlamento. Bu, Althingi'nin öncüsüydü.[5]

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Sogn og Fjordane'deki Rivedal'daki Ingólfr Arnarson Heykeli

1924'te İzlandalı heykeltıraş Einar Jónsson (1874–1954) tarafından tasarlanan Ingólfr Arnarson'un bir heykeli Reykjavík'e dikildi. Heykelin bir kopyası 1961'de[6] Rivedal'a dikildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İzlanda Yerleşimi
  • Viking genişlemesi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Old Norse pronunciation: Şablon:IPA-non, Şablon:IPA-non.
    In Modern Icelandic: İzlandacaIngólfur Arnarson Şablon:IPA-is, İzlandacaBjörnólfsson Şablon:IPA-is.
    In Modern Norwegian the first name is spelled either NorveççeIngolf or NorveççeIngolv; patronym variously as NorveççeArnarson, NorveççeArnarsson, NorveççeArneson, NorveççeArnesson or NorveççeØrnsson.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ingólfur Arnarson - The First Icelander". sagamuseum.is. 13 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  2. ^ "Ingólfr Arnarson Bjǫrnólfsson Ingolv Ørnsson". nbl.snl.no. Norsk biografisk leksikon. 29 Eylül 2014. 1 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2019. 
  3. ^ "Ingolfr Arnarson". nrk.no. 6 Temmuz 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  4. ^ Jon Gunnar Jørgensen. "Ingólfr Arnarson Bjǫrnólfsson Ingolv Ørnss". Norsk biografisk leksikon. 29 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  5. ^ "Ingólfr Arnarson". Store norske leksikon. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
  6. ^ "Statue of Ingolfur Arnarson (Reykjavik, Iceland)". International Travel News. 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]