Rudolf Samoyloviç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rudolf Samoylovich sayfasından yönlendirildi)
Rudolf Samoyloviç
2000 Rus pulu üzerinde Rudolf Samoylovich

Rudolf (Ruvim) Lazarevich Samoylovich (d. 13 Eylül 1881 - ö. 4 Mart 1939), bir Sovyet kutup kâşifi, profesör ve coğrafya bilimleri doktoruydu.[1][2]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Samoylovich, Azak'ta Yahudi bir tüccarın ailesinde doğdu. Mariupol Gymnasium'dan mezun olduktan sonra, İmparatorluk Novorossiya Üniversitesi'nde fizik ve matematik okudu. Burada devrimci faaliyetlere katıldı ve polis gözetimi altına girdi. Baskılar sonrasında Almanya'ya yerleşti ve Freiberg'deki Madencilik Akademisi'nde eğitim gördü. Almanya'dayken, yeraltı gazetesi Iskra'nın kopyalarını Azaklar'a göndermek de dahil olmak üzere, siyasi olarak aktif kaldı. 1904'te mezun olduktan sonra Azak'a döndü ve devrimcilere katıldı.

1906'da Rostov-on-Don'a dönerek demiryolu işçileri ve askerleri örgütlemek için mitinglere ve kampanyalara katıldı. Bu süre zarfında bir kez daha polis gözetimi altındaydı ve Temmuz 1906'da tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra "Sorokin" takma adı altında iki yıl boyunca St. Petersburg'da muhasebeci olarak yaşadı. Bu süre zarfında Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne dahil oldu. Faaliyetlerinin devam etmesi nedeniyle tutuklandı ve Pinega'ya sürgüne gönderildi. 1910'da Arktik araştırmalarına katıldığı için Arkhangelsk şehrine taşınmasına izin verildi.

1912'de Rusanov'un Spitsbergen'e yaptığı jeolojik keşif gezisine katılarak bu alanda kendini geliştirdi. Daha sonra Kuzey Araştırma ve Ticaret Seferi'nin ilk direktörlerinden biri oldu. Samoylovich, Leningrad Devlet Üniversitesi'nde Kutup Ülkeleri Bölümü'nü kurdu ve 1934'ten 1937'ye kadar bu bölümün başkanlığını yaptı.

Bu dönemde, Samoylovich ayrıca çok sayıda Arktik seferine katıldı. 1928'de, Kuzey Kutbu'na yapılan bir sefer sırasında düşen Italia zeplininden hayatta kalanları kurtarma görevinde buzkıran Krasin'i komuta etti. Ayrıca birçok bilimsel çalışma amacıyla hazırlanan Arktik seferlerine katıldı.

Samoylovich, Mayıs 1938'de tutuklandı ve 4 Mart 1939'da Leningrad'da vurularak öldürüldü.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Franz Josef Land'de bir boğaz ve bir buzul tepesi, Novaya Zemlya'da bir koy, Severnaya Zemlya'da bir ada, Antarktika'da bir yarımada ve bir nunatak, 2018'de inşa edilen sıvılaştırılmış bir doğal gaz taşıyıcısı Rudolf Samoylovich'in adını taşıyor. Kendisine Lenin Nişanı ve Kızıl İşçi Bayrağı Nişanı verildi.

Azak'ta Samoylovich'in yaşadığı ev 1981'den beri müzedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Büyük Sovyet Ansiklopedisi". 3 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "list.memo.ru". 31 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.