III. Sixtus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Papa

III. Sixtus
Doğumy. 390
Roma, Roma İmparatorluğu
Ölüm18 Ağustos 440
Galya, Batı Roma İmparatorluğu
Ölüm sebebiDoğal sebepler
Etkin yıllar432-440
Yerine geldiğiI. Celestinus
Yerine gelenI. Leo

Aziz Papa III. Sixtus ya da Xystus, 3 Temmuz 432'den ölümüne kadar Katolik Kilisesinin papasıdır. En çok saltanatı sırasında Roma'nın yeniden inşasıyla bilinir. Yortu Günü 28 Mart tarihinde Katolikler tarafından kutlanır.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sixtus, 390 yılında bilinmeyen bir tarihte Roma'da doğdu. Tüm hayatını Roma İmparatorluğu'nda geçirdi. Papa olmadan önce uzun bir süre kilisede piskopos olarak çalıştı. Romalı ruhban sınıfı içerisindeki önemli bir isim oldu.[1] Sonradan aziz ilan edilen Augustinus ile yakın bir ilişki kurdu.[2]

Papalığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Papa'nın ilk icratı dönemin iki önemli lideri olan Antakyalı İoannis ve İskenderiyeli Cyril arasındaki anlaşmazlığı çözmesiydi. Bu kişi sonunda bir yıl sonra uzlaştı.

III. Sixtus genel olarak Doğu'yla sakin politika yürüttü. Papalığı sırasındaki tek kayda değer anlaşmazlık 437 yılında toplanan bir Kostantinopolisli meclisin aldığı bir karar sonrası yaşandı. Meclisin kararı Papa'nın İlirya toprakları ve Antakya Patrikhanesi'ndeki haklarına tecavüz etmesiydi. Konstantinopolis'in yeni patriği Proclus, bu kararları İlirya'daki piskoposlara empoze etmeye çalıştığında Sixtus onlara Selanik'teki papazlarına karşı yükümlülüklerini hatırlattı.[3]

III. Sixtus, Roma'nın Vizigotlar tarafından 410 yılında yağmalanmasından sonra şehrin yenilenmesine destek verdi. Santa Sabina Bazilikası'nın inşası onun hükmünde tamamlandı ve ona ithaf edildi. Bu tarihsel kilise hala Aventine Tepesi'ndeki konumunu koruyor.

Liberya Bazilikasını, Santa Maria Maggiore ismiyle yeniden inşa ettirdi. Bu binayı İsa'nın annesi Meryem'e atfetti. Bu atıf, onun Efes Konsili'nin kararlarını kabul ettiğini gösterir. Konsil Kilise ve takipçilerini; Meryem'i Tanrı Annesi olarak değil, İsa'nın Annesi olarak kabul edilmesini öngörüyordu.

Yortu Günü 28 Mart günüdür.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Weber, Nicholas. "Pope St. Sixtus III." The Catholic Encyclopedia 23 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 14. New York: Robert Appleton Company, 1912. 15 September 2017
  2. ^ ""St. Sixtus III, Pope", Catholic News Agency, March 28, 2017". 29 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Saint Sixtus III | pope | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dini unvanlar
Önce gelen
I. Celestinus

Papa

432–440
Sonra gelen
I. Leo