Güneyce, Güdül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güneyce
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeGüdül
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu312
İl plaka kodu06
Posta kodu06840

Güneyce, Ankara ilinin Güdül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1980'den önce Çağa Köyü'nün bir mevkii iken, 1980'de belediyelik olan Çağa Kasabası'nın bir mahallesi olmuştur. Sonradan ikiye ayrılarak Güneyce ve Çağabey (Çağakent) olarak bölünmüştür. 2014 yerel seçimleri ile birlikte, kasabada bulunan tüm mahalleler tek çatı altında toplanarak, Çağa adı ile tek mahalle olmuştur. Daha sonradan, kapatılan Güneyce ve Çağabey (Çağakent) Mahalleleri'nin sınırlarında oluşacak şekilde, Güneyce adı ile mahalle tekrar kurulmuştur. Şu an doğrudan Güdül'e bağlıdır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağa halkının büyük çoğunluğu, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Sebzecilik ve meyvecilik ileri seviyededir. Ankara-Beypazarı Yolu üzerinde olması dolayısıyla da ticari faaliyetler gelişmiş durumdadır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara-Merkez'e toplu ulaşımı, Ankara'dan Beypazarı ve Nallıhan ilçelerine gidip gelen EGO denetimli özel toplu ulaşım araçları sağlar. Aynı araçlarla adı geçen ilçelere ve Ayaş'a da ulaşılabilir. Ayrıca Polatlı-Beypazarı arası çalışan özel firma araçları da mahalleden geçmektedir. 548 Sincan-Beypazarı EGO otobüs hattı da mahalleden geçmektedir.