Çağa, Güdül

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çağa
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçeGüdül
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu312
İl plaka kodu06
Posta kodu06840

Çağa, Ankara ilinin Güdül ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağa’nın, esasında bilinen bir tarihi yoktur. Ancak, komşu mahalleler, komşu yerleşim yerleri ve Çağa’da yaşamlarını sürdüren ileri yaşlı insanlardan alınan bilgilere göre, Anadolu Selçuklu Beyleri’nin Uç Beyi olarak bilinen Çağabey’in buraya gelip yerleştiği ve ismini de bu yöreye verdiği bilinmektedir. Çağa, 1980 yılında belediyelik olmuştur.

Belediyelik zamanında iki ana bölgeye ayrılmış haldeydi. Merkez tarafında Fatih ve Mescit Mahalleleri, merkeze 6 km ötede Beypazarı-Ankara yolu kenarında Güneyce ve Çağabey (Çağakent) Mahalleleri mevcuttu. 2014 yılında çıkan yasa ile tüm mahalleler tek çatı altında toplanarak, Çağa adı ile tek mahalle olmuştur. Daha sonradan eski Güneyce ve Çağabey (Çağakent) Mahalleleri'nin sınırlarında oluşacak şekilde Güneyce adı ile yeni bir mahalle kurulmuştur. Çağa Mahallesi, şu an eski Fatih ve Mescit Mahallelerinin sınırlarında oluşur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara il merkezine 76 km, Güdül ilçesine 15 km uzaklıktadır. Çağa Ankara’nın kuzeybatısında yer alır. Çağa’nın batısında Beypazarı, güneydoğusunda Ayaş, kuzeydoğusunda Güdül ve kuzeybatısında Uruş vardır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağa halkının büyük çoğunluğu, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Sebzecilik ve meyvecilik ileri seviyededir. Ankara’ya çok yakın olması dolayısıyla da ticari faaliyetler gelişmiş durumdadır. Güdül’ün termal suyunun çıkış merkezi olan Çağa, bu yönüyle de yatırımcıların ilgi odağı olmuştur. Bölgeye termal tesisler inşa edilmektedir.