Dokunulmazlar (film, 1987)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dokunulmazlar
The Untouchables
Dokunulmazlar (The Untouchables) filminin DVD kapağı
YönetmenBrian De Palma
YapımcıArt Linson
SenaristRoman:
Oscar Fraley
Eliot Ness
Senaryo:
David Mamet
OyuncularKevin Costner
Sean Connery
Andy Garcia
Charles Martin Smith
Robert De Niro
Patricia Clarkson
Billy Drago
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniStephen H. Burum
KurguJerry Greenberg
Bill Pankow
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi/TV filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1987, ABD
Çıkış tarih(ler)i2 Haziran, 1987
Süre119 dk.
Dilİngilizce
Bütçe25.000.000 $
Devam filmiThe Untouchables: Capone Rising

Dokunulmazlar (The Untouchables), yönetmenliğini Brian De Palma’nın yaptığı, 1959 ABC televizyon dizisi üzerine kurulu olarak, Eliot Ness’in Al Capone’u adalete teslim edişini otobiyografik bir anlatımla ele alan 1987 yapımı bir film. Başrollerini Memur Eliot Ness rolünde Kevin Costner, İrlanda asıllı Amerikalı devriye polisi Jim Malone rolünde Sean Connery ve Al Capone rolünde Robert de Niro’nun paylaştığı filmi, David Mamet uyarladı. Filmdeki rolüyle Connery En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında “Oskar” olarak da anılan Akademi Ödülü’nü kazandı. Film kısa zamanda büyük etki yarattı ve 76 milyon $’u açan hasılatıyla “hit” oldu. Film bunun dışında 3 Akademi Ödülüne aday gösterildi.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

1920’lerde ve 1930’ların başlarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ndeki içki yasağı, ülkede organize suç artışına neden oldu. Birçok çete kaçakçılığını yaptıkları alkol ü satmak ve işlerini yürütmek için şiddet kullanmaya başladı. En büyük sorun ise, Al Capone (Robert de Niro) kaçakçılığını yaptığı düşük kaliteli likör ü yüksek fiyata sattığı Chicago (Şikago)’daydı. Hazine Müdürlüğü Memuru Eliot Ness (Kevin Costner), Capone’nun suç imparatorluğuna karşı mücadele eden ekibin başına getirilir; ancak Ness’in ilk çabaları rüşvet verilen polis memurları nedeniyle suya düşer.

Bunun üzerine Ness, dürüstlüğüyle ünlü, rüşvet almayan, İrlanda asıllı Amerikalı polis memuru Jim Malone ’dan yardım ister. Malone, Ness’e Capone’u dize getirmek için her şeyi göze almasını ve kimsenin kendilerine ihanet etmeyeceğinden, rüşvet almayacağından emin olmak için polis akademisi nden seçilmiş yeni memurlarla bir ekip kurmasını öğütler. İlk adı Giuseppe Petri olan İtalyan asıllı Amerikalı polis akademisi öğrencisi George Stone (Andy Garcia), üstün başarılarından dolayı ekibe alınır. Ness ile çalışması için başkent Washington, DC (Waşington)’dan atanan muhasebeci Oscar Wallace (Charles Martin Smith) ile birlikte, ihanet ya da rüşvetten korkmadan Capone ile mücadele edebilecek bir ekip kurulur.

İlk baskın, deposunda yasadışı likörlerin saklandığı, daha önce kimsenin Capone’u kızdırmamak için göz yumduğu, yerel posta ofisine yapılır. Baskın kayıpsız, başarıyla tamamlanır. Wallace, Ness’e Capone’un 1926’dan beri gelir vergisi vermediğini bildirir; böylece maliye soruşturması Capone’u içeri atmak için en kolay yol ve bir fırsat olarak ortaya çıkar.

Capone’un, Kanada-ABD sınırında gerçekleştirilen baskında ele geçirilen muhasebecisi George (Brad Sullivan) Capone aleyhine tanıklık yapmaya ikna edilir; ancak Capone’un tetikçilerinden Frank Nitti (Billy Drago), polis memuru kılığına girerek George’u ve ona polis arabasına götüren Wallace’ı öldürür ve kanlarıyla duvara, yeni kurulan ekibin adıyla dalga geçme amacıyla “Dokunulabilirler”(Touchables) yazar. Bu durum Ness’in mahkemeye sunacağı ipuçlarını elinden alır. Malone, kendisi Capone’un başka muhasebecileriyle ilgili bilgi toplarken, Ness’ten savcıyı davayı düşürmemesi için oyalamasını ister. Emniyet müdürüyle kavga ettikten sonra, Capone’un başka bir muhasebecisi Payne hakkında bilgi alır. O gece, büyük olasılıkla emniyet müdürünün Capone’a haber vermesi üzerine, evinde Nitti tarafından sayısız kez kurşunlanarak öldürülür. Ness ve Stone, onu bulduklarında ölümcül biçimde yaralıdır. Ölmek üzereyken, son sözleri Payne’in Chicago ’yu trenle terk edeceği olur. Ness ve Stone istasyona geldiklerinde Payne’i birçok gansterle korunmuş biçimde bulur. Çatışmadan sonra, tüm gansterleri öldürüp Payne’i ele geçirmeyi başarırlar. Payne mahkemede Capone aleyhine tanıklık yaparak beş yıllık dönemde 1,3 milyon $ üzerinde para dağıtıldığını itiraf eder; ancak Ness, Capone’un uzun süreli hapis cezası alma olasılığına karşın mahkemedeki rahat hareketlerinden şüphelenir ve Nitti’nin mahkemede silah taşıdığını fark eder. Nitti’yi mübaşir le birlikte dışarı çıkarır ve Capone’dan rüşvet alan valinin silah taşıma iznini görür, ancak Nitti’nin kibrit kutusu nda Malone’un adresini görünce onu Nitti’nin öldürdüğünü anlar. Nitti çatıya kaçar ve orada da gerçekleşen bir sürelik çatışmadan sonra, Nitti teslim olur. Ness, Nitti’nin kışkırtmalarından sonra, onu binadan aşağıya atar. Ness, mahkeme salonuna döndüğünde, Stone, Nitti’nin ceketinden aldığı, rüşvet verilen jüri üyelerinin kaydedildiği listeyi verir. Ness durumu yargıca anlatır ve yargıcın adının da muhasebecinin tuttuğu rüşvet listesinde olduğunu söyler. Sonunda, yargıç jüriyi aynı sırada görüşülen boşanma davasının jürisiyle değiştirmeye karar verir ancak davanın devam edeceği sırada, Capone’un müdahalelerinden sıkılan avukat ı, “suçsuzluk” iddiasını düşürür. Bunun üzerine Capone avukatına saldırır ve mahkeme de kavga çıkar, kavga sırasında Capone’a yaklaşan Ness, daha önce kendisiyle “Düşük bir çene ve rozet ten başka hiçbir şeyin yok senin!” diye dalga geçmesine karşılık olarak, “Hiçbir zaman kavganın peşini bırakma, ta ki kavga bitene kadar.” der. Ness Chicago’daki bürosunu toplarken, Malone’un yıllardan beri yanında taşıdığı, üzerinde polislerin koruyucusu olduğuna inanılan Aziz Yehuda’nın tasviri olan anahtarlığı görür. Ness, “Bunu bir polisin saklamasını isterdi.” diyerek Stone’dan anahtarlığı almasını ister. Sokakta, bir gazete muhabiri Capone’u alteden adamdan birkaç söz ister ve muhabir in içki yasağının kalkması üzerine ne yapacağını sorması üzerine, Ness içki içmeye gideceğini söyler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

• Memur Eliot Ness rolünde Kevin Costner

• Memur Jim Malone rolünde Sean Connery

• Memur George Stone rolünde Andy Garcia

• Memur Oscar Wallace rolünde Charles Martin Smith

Al Capone rolünde Robert De Niro

Emniyet Müdürü Mike Dorsett rolünde Richard Bradford

Walter Payne rolünde Jack Kehoe

Frank Nitti rolünde Billy Drago • George rolünde Brad SullivanCatherine Ness rolünde Patricia Clarkson

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]