Süper Mario Kardeşler Filmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süper Mario Kardeşler Filmi
Yönetmen
Yapımcı
SenaristMatthew Fogel
UyarlamaMario
Nintendo
Oyuncular
Stüdyo
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i5 Nisan 2023 (2023-04-05) (Amerika Birleşik Devletleri)
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Japonya
Dilİngilizce
Bütçe100$ milyon[1]
Hasılat1.339$ milyar[2][3]

Süper Mario Kardeşler Filmi, Illumination tarafından Nintendo ile ortaklaşa üretilen ve Universal Pictures tarafından dağıtılan bilgisayar animasyon filmi. Bu, Nintendo'nun Mario video oyunu serisinin 1986'da sadece Japonya'da yayınlanan anime filmi Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! ve 1993 canlı aksiyon filmi Süper Mario Kardeşler'in ardından üçüncü uzun metrajlı film uyarlaması oldu. Film, Matthew Fogel'in senaryosundan Aaron Horvath ve Michael Jelenic tarafından yönetiliyor ve Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson, Sebastian Maniscalco ve Charles Martinet gibi bir topluluk seslendirme kadrosuna sahip.

Film 5 Nisan 2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde vizyona girdi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalyan-Amerikalı kardeşler Mario ve Luigi , eski işverenleri Spike'ı alaya almak ve babalarını onaylamamak için kısa süre önce Brooklyn'de bir sıhhi tesisat işi kurdular . Haberlerde önemli bir su ana sızıntısı gördükten sonra, Mario ve Luigi bunu düzeltmek için yeraltına inerler, ancak bir Çözgü Borusuna çekilirler ve ayrılırlar.

Mario , Prenses Şeftali tarafından yönetilen Mantar Krallığına , Luigi ise kötü Koopa kralı Bowser tarafından yönetilen Karanlık Topraklara iner . Bowser, Prenses Peach ile evlenmek istiyor ve reddederse Mantar Krallığını bir Süper Yıldız kullanarak yok edecek. Peach'in aşkı için rekabet olarak gördüğü Mario'yu tehdit etmesi için Luigi'yi hapseder. Mario , onu Peach'e götüren Toad ile tanışır. Peach, Bowser'ı püskürtmek için primat Kongs ile ittifak kurmayı planlar ve Mario ile Toad'ın onunla seyahat etmesine izin verir. Peach ayrıca bebekken Mantar Krallığı'na geldiğini, Kurbağaların onu yanına aldığını ve sonunda onların lideri olduğunu ortaya koyuyor. Orman KrallığındaKing Cranky Kong , Mario'nun oğlu Donkey Kong'u bir kavgada yenmesi şartıyla yardım etmeyi kabul eder . Donkey Kong'un muazzam gücüne rağmen, Mario çok daha hızlıdır ve onu bir Kedi Kostümü kullanarak yenebilir .

Mario, Peach, Toad ve Kongs, Mantar Krallığı'na geri dönmek için kartlar kullanır, ancak Bowser'ın ordusu onları Rainbow Road'da pusuya düşürür . Mavi kabuklu bir Koopa Generali, bir kamikaze saldırısında yolun bir kısmını yok ettiğinde , diğer Kong'lar yakalanırken Mario ve Donkey Kong okyanusa düşer. Şeftali ve Kurbağa, Mantar Krallığı'na geri döner ve vatandaşları tahliye etmeye çağırır. Bowser, uçan kalesine gelir ve Bowser'ın danışmanı Kamek'ten sonra isteksizce kabul eden Peach'e evlenme teklif eder.Toad'a işkence ediyor. Yılan balığı benzeri bir Maw-Ray tarafından yenen Mario ve Donkey Kong, babalarının saygısını istediklerini öğrenirler. Donkey Kong'un kartından bir rokete binerek Maw-Ray'den kaçarlar ve Bowser ile Peach'in düğününe koşarlar.

Düğün resepsiyonunda Bowser, Peach'in onuruna tüm mahkumlarını lavda infaz etmeyi planlıyor. Kurbağa , Peach'in Bowser'ı dondurmak için kullandığı buketine bir Buz Çiçeği sokar. Mario ve Donkey Kong, Mario'nun Luigi'yi kurtarmak için bir Tanooki Kıyafeti kullanması ile gelir ve mahkumları serbest bırakır . Öfkeli bir Bowser kendini serbest bırakır ve Mantar Krallığını yok etmesi için bir Bombardıman Yasa Tasarısı çağırır, ancak Mario onu rotasından saptırır ve patlayacağı Warp Pipe'a yönlendirerek herkesin ve Bowser'ın şatosunun Brooklyn'e taşınmasına neden olan bir boşluk yaratır. Bowser ile savaşırken Mario ve Luigi, Süper Yıldızı ele geçirir, yenilmez hale gelir ve Koopaları yener. Bowser, Mini Mantar ile küçüldüve bir şişeye hapsedildi. Mario ve Luigi, ebeveynleri ve Spike da dahil olmak üzere Brooklyn halkı tarafından kahramanlar olarak selamlanıyor ve övülüyor. Daha sonra kardeşler, Mantar Krallığı'ndaki bir eve taşınır ve bir gün sıhhi tesisat işine başlar.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Mario ve serideki diğer çeşitli karakterleri seslendiren Charles Martinet de açıklanmayan küçük rollerde yer alacak.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Animasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin animasyonu, Illumination'ın önceki filmlerinin birçoğunu canlandırmış olan Illumination Mac Guff tarafından Paris, Fransa'da yapılıyor.[4] Üretim Eylül 2020'ye kadar devam ediyordu.[5]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde 5 Nisan 2023'te Universal Pictures tarafından vizyona girmesi planlanıyor.[6] Daha önce de 21 Aralık 2022'de vizyona girmesi planlanıyordu.[7]

Gelecek[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 2021'de Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, Mario filminin başarılı olması durumunda diğer Nintendo IP'leri ile daha fazla animasyon filmi projesi üretme niyetlerini açıkladı.[8] Ertesi Kasım ayında, Illumination'ın Rogen'ın rolünü yeniden canlandırmaya hazır olduğu bir Donkey Kong spin-off filmi geliştirdiğine dair haberler çıktı.[9] Charlie Day Şubat 2022'de Luigi's Mansion filmi yapmakla ilgilendiğini ifade etti.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rebecca Rubin (6 Nisan 2023). "Box Office: 'Super Mario Bros. Movie' Scores Huge $31.7 Million, 'Air' Lands $3.2 Million on Opening Day". Variety. 14 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 
  2. ^ Şablon:Cite The Numbers
  3. ^ "The Super Mario Bros. Movie (2023)". Box Office Mojo. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  4. ^ "Nintendo Appoints Illumination Founder/CEO Chris Meledandri as Outside Director". Anime News Network. 6 Mayıs 2021. 27 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2021. The report also noted at the time that Illumination Entertainment's Mac Guff studio in Paris would animate the film, and that it was in the early stages of development. 
  5. ^ "Super Mario movie is officially coming in 2022 with Miyamoto involved as producer". GamesRadar+. 16 Eylül 2020. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  6. ^ "Super Mario Bros': Illumination Nintendo Movie Heads To Easter Weekend 2023". Deadline Hollywood (İngilizce). 26 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2022. 
  7. ^ D'Alessandro, Anthony; D'Alessandro, Anthony (23 Eylül 2021). "Super Mario Bros. Animated Pic Sets Cast: Chris Pratt As Mario, Charlie Day As Luigi, Anya Taylor-Joy As Princess Peach & More". Deadline (İngilizce). 23 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2022. 
  8. ^ "More Nintendo Animated Movies on the Way Following Illumination's 'Super Mario'". /Film. 4 Mayıs 2021. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2021. 
  9. ^ "Another source points to potential Donkey Kong movie with Seth Rogen". Video Games Chronicle. 3 Kasım 2021. 3 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2021. 
  10. ^ "Charlie Day Confirms Interest in Starring in a Luigi's Mansion Movie (Exclusive)". GAMING (İngilizce). 18 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]