Dünya Mirası Sözleşmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünya Mirası Sözleşmesi
Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme
Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage
Sözleşme metni
TürSözleşme
İmzalanma16-23 Kasım 1972
YerParis, Fransa
Onay17 Kasım 1975
İmzacılar195
DillerArapça, Çince, İngilizce, Fransızca, İbranice, Portekizce, Rusça ve İspanyolca[1]

Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme (İngilizceConvention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage veya kısaca Dünya Mirası Sözleşmesi (World Heritage Convention), 23 Kasım 1972'de imzalanan ve temel amaçları doğanın korunması ve kültürel varlıkların korunması olan, Dünya Miraslarını oluşturan uluslararası bir anlaşmadır. Uluslararası anlaşmanın imzalı bir belgesi olan sözleşme, Dünya Miras Komitesi'nin çalışmalarına yön vermektedir. Yedi yıllık bir dönemde (1965-1972) geliştirildi.

Sözleşme, hangi alanların Dünya Miras listesine kaydedilebileceğini tanımlar ve her ülkenin hükümetlerinin potansiyel alanları belirleme ve bunları koruma ve muhafaza etme görevlerini ortaya koyar. İmzacı ülkeler, kendi topraklarında bulunan Dünya Miras alanlarını korumayı taahhüt eder ve bunların korunma durumları hakkında düzenli olarak rapor verir. Sözleşme aynı zamanda Dünya Mirası Fonu'nun nasıl kullanılacağını ve yönetileceğini de ortaya koymaktadır.[2]

16 Kasım 1972'de UNESCO Genel Konferansı'nda kabul edilmiş ve 23 Kasım 1972'de UNESCO Genel Konferansı başkanı Toru Haguiwara ve UNESCO genel müdürü René Maheu tarafından imzalanmıştır. UNESCO'nun arşivlerde bulunmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage – Complete Text 1 Şubat 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UNESCO. 8 Mayıs 2024 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ a b Centre, UNESCO World Heritage (16 Kasım 1972). "The World Heritage Convention". UNESCO World Heritage Centre. 2 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024. 

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]